• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyFasola kolorowa i zdrowa
Fasola kolorowa i zdrowa
06 / 06 / 2018

Fasola kolorowa i zdrowa

wegeweda

Co wiemy o fasoli?

Fasola to rodzaj roślin jednorocznych lub bylin. Owocami fasoli są strąki, w których mieści się od kilku do kilkunastu nasion. Fasola pochodzi z Ameryki Południowej. Wiele źródeł wskazuje na bardzo stare pochodzenie fasoli. Podobno ta roślina strączkowa była jednym z głównych przysmaków starożytnych Majów, Inków i Azteków. Fasolę znali także Chińczycy i mieszkańcy Indii. Do Europy fasola dotarła w XVI wieku. W Polsce zaczęła być uprawiana dopiero w XVIII wieku. Mieszkańcy ziem polskich tamtego okresu cenili jednak bardziej inne warzywa strączkowe takie, jak bób i groch.

Fasola nazywana jest mięsem wegetarian z powodu dużej zawartości roślinnego białka i składników mineralnych. Polecana jest więc przede wszystkim osobom będącym na diecie wegeteriańskiej i wegańskiej. Ale roślin strączkowych, ze względu na ich walory zdrowotne, nie powinno także zabraknąć w jadłospisie wszystkich ludzi, nie tylko tych, którzy nie spożywają mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego.

Fasola jest bowiem warzywem bogatym w składniki odżywcze, uznawana za jeden z najbardziej wartościowych pokarmów. Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę E, A a ponadto potas, magnez, fosfor, żelazo, cynk i wapń.

Fasola pozytywnie wpływa na prawidłowy poziom cholesterolu, reguluje poziom cukru we krwi, zapobiega miażdżycy, nadciśnieniu i zakrzepom.

Znajdująca się w fasoli lecytyna wpływa korzystnie na tkankę nerwową i mózg, poprawia koncentrację oraz zwiększa pamięć. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w fasoli pomagają przyswajać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D, E, K. W fasoli znajdują się także lignany, które zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych.

Fasolę można jeść cały rok, ale najsmaczniejsza jest jesienią i zimą. W czasie, gdy nie ma sezonu na świeże warzywa, fasola dostarczy organizmowi potrzebnych składników odżywczych.

Wiele osób uskarża się na problemy trawienne związane ze spożywaniem fasoli.

O co chodzi?

Rzeczywiście fasola może wywoływać gazy i wzdęcia. Powodem tych dolegliwości są lektyny, które blokują enzymy odpowiedzialne za trawienie białek roślinnych (trypsynę). Gdy trypsyna nie spełnia swojej funkcji, w jelitach uaktywniają się bakterie, które tworzą środowisko fermentacji i pojawiają się wcześniej wspomniane dolegliwości.

Jak prawidłowo ugotować fasolę?

Jeżeli chcemy ugotować suche ziarna fasoli i ułatwić pracę swoim jelitom w procesach trawienia, należy moczyć fasolę w zimnej wodzie przez minimum 12 godzin. W trakcie moczenia zmienić wodę chociaż 1 raz, a przed samym gotowaniem ponownie wymienić wodę. Nie powinno się gotować fasoli w tej samej wodzie, w której się moczyła. Dzięki moczeniu pozbywamy się substancji wzdymających, które wypłukują się do wody.

Szybszym sposobem przygotowania fasoli, bez czasochłonnego moczenia, jest jej zagotowanie, odcedzenie, ponowne uzupełnienie świeżą wodą, a następnie ugotowanie.

Fasolę powinno gotować się bez przykrycia, aż do miękkości (około 1 godziny). Do garnka z fasolą warto dodać przyprawy, które zapobiegają wzdęciom takie, jak: koper włoski, kminek, kolendrę, czy majeranek. Pomoże także łyżeczka octu jabłkowego lub winnego. Niektórzy wspomagają się również glonami: kombu lub wakame  (uprzednio namoczonymi i przepłukanymi) dodanymi do gotowania. Fasolę solimy dopiero pod koniec gotowania. Jeśli dodamy sól wcześniej, nasiona nie zmiękną.

Z czym najlepiej łączyć fasolę, żeby posiłek był zbilansowany?

Fasolę najlepiej spożywać z zielonymi i niskoskrobiowymi warzywami takimi, jak cebula, pomidor, papryka, cukinia. Osoby będące na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, których jednym z głównych źródeł białka stanowią rośliny strączkowe, powinny mieć świadomość, że białko roślinne zawarte w nasionach fasoli, jest tzw. białkiem niepełnowartościowym. W przeciwieństwie do białka pochodzenia zwierzęcego, białko roślinne posiada niekompletny profil aminokwasów. Aby dostarczyć sobie kompletu aminokwasów należy komponować posiłek tak, aby połączyć rośliny strączkowe z innymi grupami produktów, będącymi źródłem białka roślinnego: czyli ze zbożami/kaszami lub pestkami/orzechami.

Jak to zrobić w praktyce?

Wystarczy zjeść np. kanapkę z pełnoziarnistego chleba z humusem, makaron razowy z soczewicą w sosie pomidorowym, pasztet z kaszy jaglanej i soczewicy, brązowy ryż z warzywami i fasolą, burgera z cieciorki i pestek słonecznika.

Należy dodać też, że fasola jest warzywem bardzo sycącym, może stanowić składnik gęstych zup, gulaszy, wegańskich kotletów, burgerów, pasztetów, past kanapkowych, smalczyków a nawet ciast i deserów. Ciekawe przepisy znajdziesz na stronie: Fasola, fasolka - przepisy. Jest warzywem o wielu zastosowaniach i ciekawym smaku. 

Gatunki fasoli

Na świecie istnieje około 20 gatunków i ponad 500 odmian fasoli, które różnią się od siebie wysokością, barwą nasion, smakiem i wyglądem kwiatów. Najpopularniejsze, najczęściej wykorzystywane w kuchni gatunki fasoli to:

Fasola biała – jedna z najpopularniejszych w Polsce odmian fasoli zwykłej, wśród której można wyróżnić m.in. fasolę perłową i fasolę Jaś  - główny składnik fasolki po bretońsku oraz barszczu ukraińskiego. Biała fasola to bogactwo witamin i minerałów. Zawiera witaminę A i PP, a także witaminy z grupy B, magnez, potas, wapń i żelazo. Biała fasola neutralizuje nadmiar kwasów w organizmie. Ma korzystny wpływ na funkcjonowanie płuc i wątroby.

Fasola pinto – odmiana fasoli o beżowym zabarwieniu, pokryta bordowymi plamkami. Jej dekoracyjny charakter sprawia, że, najchętniej wykorzystywana jest do dań, w których można wyeksponować jej ciekawy wygląd, takich jak sałatki, czy zupy. Tak, jak pozostałe odmiany, fasola pinto ma sporą zawartość białka, witamin z grupy B i składników mineralnych. W kuchni meksykańskiej często wykorzystuję się ją do przygotowania burito i chili con corne.

Fasola adzuki - zwana także czerwoną soją, jest rośliną wysoko cenioną w kuchni azjatyckiej. Nasiona fasoli adzuki są niewielkie, bordowe i bardziej owalne, niż pozostałych gatunków. Adzuki ma w sobie sporo żelaza i białka. Jest także hodowana dla kiełków, które zawierają dużo kwasu foliowego. W smaku adzuki jest delikatna, słodkawa i lekko orzechowa. Wykorzystuje się ją do potraw na bazie ryżu, a w Japonii także w przemyśle cukierniczym. Fasola adzuki ma silne właściwości prozdrowotne. Zmniejsza obrzęki, działa osuszająco na organizm. Wywar z ziaren fasoli stosuje się także w leczeniu chorób nerek. Adzuki ma silne działanie odtruwające, wspomaga leczenie anemii, łagodzi objawy menopauzy.

Fasola czerwona - Kidney - odmiana o intensywnym, bordowym kolorze, stanowi przede wszystkim źródło witaminy B1 o właściwościach antydepresyjnych. Duża zawartość cynku wpływa korzystnie na pamięć i koncentrację. Fasola czerwona zawiera też izoflawony, substancje cenne zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn, ponieważ wspierają organizm w okresie menopauzy oraz wykazują działanie zapobiegające powstawania raka prostaty.

Fasola czarna – ciekawa odmiana fasoli, której nasiona mają zupełnie czarną barwę. Stanowi jeden z najpopularniejszych gatunków fasoli, uprawianych w Meksyku. Znakomicie nadaje się do wszystkich potraw kuchni meksykańskiej: tortilli, burrito, dań z ryżem, czy gęstych zup. Spożywanie czarnej fasoli poleca się osobom z różnymi dolegliwościami. Badania pokazują, że może zawierać aż ponad 40 więcej przeciwutleniaczy, niż fasola biała. Co się z tym wiąże, czarna fasola zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca oraz rozwoju nowotworów, korzystnie wpływa na nerki i pęcherz moczowy oraz funkcje rozrodcze. Wykazuje również wszechstronny wpływ na pracę mózgu.

Fasola borlotti – odmiana pochodząca z Kolumbii, w Polsce raczej dość trudno dostępna. Ma jasne ziarna, nakrapiane brunatnymi kropkami. Gotowanie tej fasoli sprawia, że skórka nasion ciemnieje i nie jest już tak atrakcyjna wizualnie, jak przed przetwarzaniem, dlatego borlotti najlepiej sprawdza się w gęstych zupach oraz pastach kanapkowych.

Fasola mung - pochodzi z Azji, gdzie hodowano ją głównie dla kiełków. Znane są jej nie tylko kulinarne zalety, ale także zdrowotne. Jest to bardzo popularna roślina stosowana w medycynie chińskiej. Według tej medycyny fasola mung m.in. usprawnia proces eliminowania toksyn z organizmu, ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie wątroby. Stosuje się ją także w procesie leczenia zatruć pokarmowych. Polecana jest osobom zmagających się z wysokim ciśnieniem i chorobą wrzodową. Fasola mung stosowana jest głównie w potrawach kuchni chińskiej i wietnamskiej. Z fasoli mung wytwarza się także makaron, który po ugotowaniu staje się przezroczysty.

Fasola szparagowa – występuje w dwóch odmianach: żółtej i zielonej, jest niskokaloryczna i lekkostrawna, pomaga w utracie wagi i reguluje poziom cukru we krwi. Jest także bogatym źródłem kwasu foliowego, dlatego powinny ją spożywać kobiety w ciąży. Fasolka szparagowa rządzi się innymi prawami, jeżeli chodzi o jej przyrządzanie. Gotuje się krótko i nie trzeba jej wcześniej moczyć. Świetnie samodzielnie lub jako składnik zupy jarzynowej, curry, czy sosów warzywnych.

Mariolka
Mariolka powiedział/a:
Fasol dobra na wszystko
cytuj odpowiedz 11.06.2018, godz. 01:13

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).