Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyFasolki mung i adzuki
Fasolki mung i adzuki
31 / 12 / 2024

Fasolki mung i adzuki

Kamila Koźniewska

Rośliny strączkowe to bardzo zróżnicowana grupa roślin znana już od starożytności. Pierwsze gatunki roślin strączkowych zostały udomowione blisko 8-10 tys. lat temu i stanowiły niezwykle istotny (drugi po zbożach) element diety. Uprawy roślin strączkowych należały do powszechnych, a ich plony były łatwo dostępne na rynku i tanie. Nasiona strączkowe często gościły na stołach, stanowiąc podstawę wyżywienia – w odróżnieniu od mięsa, traktowanego jako ekskluzywny dodatek do codziennego menu.

Ze źródeł historycznych wynika, że strączkowe ustępowały pod względem prestiżu zbożom, głównie dlatego, że mąka z nich wyrabiana nie nadawała się do wyrobu pieczywa. Poza tym, wpływ na ograniczenie spożycia roślin strączkowych miały ich cechy dietetyczne, a zwłaszcza ich wiatropędność. Należy jednak podkreślić, że rośliny strączkowe były powszechnie wykorzystywane w terapeutyce.

FASOLKA MUNG
Fasolka mung zwana również fasolką złotą (Vigna radiata) jest uprawiana w Azji Wschodniej, Południowo-Wschodniej i Południowej. Głównymi spożywanymi częściami tej rośliny są nasiona kiełki. Nasiona są drobne, o długości od 2 do 4 mm, w kolorze od żółtego do ciemnozielonego. Od czasów prehistorycznych są wykorzystywane przez ludność jako źródło wartościowego białka. Fasolka mung jest spożywana głównie w Azji, Europie Południowej i południowych Stanach Zjednoczonych. W Indiach fasolka mung jest używana w słodyczach, przekąskach i wytrawnych potrawach. W innych częściach Azji jest dodawana do słodkich wypieków i deserów, sałatek, tortilli, makaronów i zup. W Europie i Ameryce jest spożywana głównie w postaci świeżych kiełków, w mniejszym stopniu w postaci nasion. Spożycie fasolki mung w USA wynosi około 22–29 g/osobę rocznie, natomiast w niektórych rejonach Azji może sięgać nawet 2 kg/osobę rocznie.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA FASOLKI MUNG
Fasolka mung jest znana ze swojej wysokiej wartości odżywczej. Zawiera około 46 % węglowodanów, 24 % białka i 16 % błonnika. Fasolka mung jest lekkostrawna, co powoduje mniejsze wzdęcia w porównaniu z innymi roślinami strączkowymi. Nasiona fasolki mung zawierają związki bioaktywne (w tym polifenole, polisacharydy i peptydy), witaminę C (4,8 mg/100g) oraz składniki mineralne takie jak potas (1246 mg/100 g), magnez (189 mg/100 g), wapń (132 mg/100 g) i żelazo (6,7 mg/100 g).

ZASTOSOWANIE KULINARNE FASOLKI MUNG
Aby cieszyć się pełnią smaku i wartości odżywczych fasolki mung bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie jej nasion przed spożyciem. Można je moczyć w zimnej wodzie przez 8-9 godzin lub w gorącej wodzie przez 3-4 godziny. Taki zabieg przyspiesza czas gotowania i poprawia smak fasolki. Po odsączeniu wody z moczenia, fasolkę gotuje się około 45 minut w świeżej wodzie. Należy pamiętać, aby sól dodać dopiero pod koniec gotowania, w przeciwnym razie nasiona pozostaną twarde. Fasolka mung jest smacznym i wartościowym składnikiem sałatek, zup, sosów, gulaszy, potraw typu dal, naleśników, placków, deserów, różnorodnych nadzień, a nawet lodów i napojów.

Z nasion fasolki mung można zrobić różnego rodzaju pasty (poprzez zmielenie ugotowanych nasion z ulubionymi przyprawami i oliwą z oliwek lub awokado). W krajach Dalekiego Wschodu ze skrobi fasolki mung wytwarza się makaron (ang. „bean thread vermicelli”, „cellophane noodles”), nazywany przewrotnie sojowym. Makaron ten po usmażeniu lub ugotowaniu staje się przezroczysty. Charakteryzuje się jedwabistą teksturą i lekko orzechowym posmakiem, co sprawia, że doskonale komponuje się z sosami i pikantnymi dressingami.

FASOLKA ADZUKI
Fasolka adzuki to roślina strączkowa o długiej historii uprawy m.in.: w Chinach, Japonii, Tajwanie i Korei. Archeolodzy szacują, że została udomowiona około 3 000 r. p.n.e. Fasolka adzuki nazywana jest czerwoną fasolką mung, fasolą czerwoną lub czerwoną soją. Jej nasiona są niewielkie (około 5 mm), a najbardziej znane odmiany mają jednolity czerwony kolor z charakterystycznym białym hilum (śladem na łupinie nasiennej po sznureczku, tj. paśmie wiązek przewodzących, łączących zalążek z zalążnią). Istnieją również odmiany fasolki adzuki białe, czarne, szare lub w różny sposób nakrapiane.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA FASOLKI ADZUKI
100 g fasolki adzuki dostarcza około 40 % węglowodanów, 23 % białka i 17 % błonnika, co czyni ją cennym dodatkiem do wegetariańskiej i wegańskiej diety. Nasiona fasolki adzuki zawierają również składniki mineralne takie jak magnez (127 mg/100 g), wapń (66 mg/100 g), żelazo (5 mg/100 g) oraz antyoksydanty zwalczające choroby i wspomagające zdrowie. Naukowcy w fasolce adzuki zidentyfikowali co najmniej 29 różnych związków, co czyni ją jedną z najbardziej antyoksydacyjnych pokarmów. Wśród antyoksydantów znajdują się przede wszystkim bioflawonoidy, które są cenione za właściwości przeciwzapalne.

ZASTOSOWANIE KULINARNE FASOLKI ADZUKI
Fasolka adzuki jest powszechnym składnikiem kuchni wschodnioazjatyckiej, używanym w wielu potrawach słodkich i pikantnych. Z fasolki adzuki można przygotować kotleciki, fasolkę w sosie pomidorowym czy leczo warzywne, a także dodać do sałatek warzywnych, makaronowych, owocowych czy mieszanych. Fasolka adzuki jest niezastąpiona w tradycyjnych daniach azjatyckich, takich jak zupa miso, curry czy ryż smażony. Doskonale wchłania smaki przypraw i sosów. W Azji fasolkę adzuki najczęściej spożywa się na słodko. Szczególnie popularna jest pasta anko, która jest używana jako nadzienie lub dodatek do gofrów, ciastek czy bułeczek. Nasiona fasolki adzuki podaje się też polane syropem klonowym lub syropem z agawy. Ciekawym pomysłem jest także wykorzystanie jej jako składnika wegańskich lub wegetariańskich pasztetów.

CZY WIESZ, ŻE…?
• Białko z fasolki mung zostało uznane za bezpieczne do spożycia jako nowa żywność (NF) przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283. Jedno z amerykańskich przedsiębiorstw Just Egg planuje wprowadzić na unijny rynek białko z fasolki mung jako składnik roślinnego zamiennika jaj.

• W tradycyjnej medycynie chińskiej uważa się, że fasolka mung ma chłodzący wpływ na organizm. Stosuje się ją od tysięcy lat w leczeniu gorączki i udaru cieplnego, a także przy takich schorzeniach jak nadciśnienie, problemy żołądkowo-jelitowe i stany zapalne.

• W Chinach i innych krajach azjatyckich fasolka mung uważana jest za żywność funkcjonalną o właściwościach detoksykujących.

• Fasolka adzuki jest stosowana w Chinach od czasów dynastii Tang jako lek ziołowy do kontrolowania masy ciała. Chińczycy stosują ją również w leczeniu obrzęków, biegunek, wymiotów i problemów z pęcherzem moczowym.

• Fasolka adzuki w Japonii jest wykorzystywana jako składnik tradycyjnych wyrobów cukierniczych.

 

Kamila Koźniewska - Dyrektor Departamentu Jakości Bio Planet

 

Bibliografia:

Jain P., Lalmuanpuia C., Gupta A., Singh A. 2021. Adzuki Beans (Vigna Angularis): Nutritional and Functional Properties. Handbook of Cereals, Pulses, Roots, and Tubers Functionality, Health Benefits, and Applications (pp.413-426).

Jagusiak K. 2015. Zboża, rośliny strączkowe i warzywa w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.). Uniwersytet Łódzki.

Hou D., Yousaf L., Xue Y., Hu J., Wu J., Hu X., Feng N., Shen Q. 2019. Mung Bean (Vigna radiata L.): Bioactive Polyphenols, Polysaccharides, Peptides, and Health Benefits. Nutrients; 11(6): 1238.

Lampart-Szczapa E. 1997. Nasiona roślin strączkowych w żywieniu człowieka. Wartość biologiczna i technologiczna. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, z 446: 61-81.

Wawryka J., Zdrojewicz Z., 2016. Fasola – ważny składnik zdrowej diety. Analiza wartości odżywczych, Pediatr Med Rodz, Vol. 12 No. 4, p. 394-403.


Przepisy:

 

A’LA CHIŃSKIE DANIE Z FASOLKĄ, GRZYBAMI I KURCZAKIEM


BURGERY Z FASOLI ADZUKI Z PISTACJAMI (BEZGLUTENOWE)


DESER Z FASOLI - BUDYŃ Z OWOCAMI


Zielone pierogi z fasolką adzuki

 
 
ŁAGODNY PASZTET Z KASZY JAGLANEJ, FASOLKI I PIETRUSZKI
 
 
 
DETOX BOWL
 
 
 
 
 
 
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 30 Zima 2024/25

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370990 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Sos paprykowy - Lutenica

Sos paprykowy - Lutenica

Barbara Strużyna
6 4 60 min
Puszysty chleb na kefirze

Puszysty chleb na kefirze

MagdalenaKK
7 8 180 min
Szakszuka obiad w 15 minut

Szakszuka obiad w 15 minut

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
15 12 15 min
Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa

Barbara Strużyna
3 3 10 min
Woda na dzień dobry

Woda na dzień dobry

Barbara Strużyna
6 2 5 min
Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Paulina Jasińska
4 4 60 min
Gazpacho z awokado i ogórka

Gazpacho z awokado i ogórka

Magdalena Nagler - foodmania
11 10 10 min
Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Barbara Strużyna
6 5 40 min
Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Dorota Rozbicka
15 13 15 min
Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Paulina Jasińska
5 4 10 min
Budyń bananowy z borówkową galaretką

Budyń bananowy z borówkową galaretką

Barbara Strużyna
4 4 15 min
Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Nikita
9 12 15 min
Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
14 10 15 min
Lemoniada z czerwonej koniczyny

Lemoniada z czerwonej koniczyny

Nikita
9 10 20 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet