Gdzie jest gluten?
gotujwstylueko.plGdzie jest gluten?
Kuskus, bulgur, seitan i wiele innych - to produkty z glutenem czy bez?
W których produktach go nie ma lub w których jest ukryty?
Jak oznaczone są produkty bezglutenowe?
Gluten a celiakia.
Odpowiedź znajdziesz poniżej.
Co to jest gluten?
Gluten to frakcja białkowa, nierozpuszczalna w wodzie, znajdująca się w takich zbożach jak: pszenica, żyto, jęczmień, owies oraz w ich produktach pochodnych. Jest nietolerowany przez osoby chorujące na celiakię, chorobę autoimmunologiczną, związaną z wytwarzaniem przeciwciał skierowanych przeciwko glutenowi, polegającą na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego i powodującą uszkodzenie kosmków jelitowych.
W jakich produktach występuje gluten, a jakie są od niego wolne?
Poniżej prezentujemy grafikę oraz tabelę z przykładami produktów spożywczych bezglutenowych, zawierających gluten oraz mogącymi go potencjalnie zawierać. Należy jednak pamiętać, że podane przez nas informacje są orientacyjne, dlatego zawsze należy bezwzględnie zapoznać się ze składem produktu spożywczego przed spożyciem, aby upewnić się, czy nie zawiera choćby śladowych ilości glutenu, mogących zaszkodzić osobie chorej na celiakię!
Naturalnie bezglutenowe |
Produkty |
Z glutenem |
- ryż, - gryka, - proso, - sorgo, - amarantus, - quinoa, - miłka abisyńska (teff), - owies bezglutenowy |
ziarna, płatki, ziarna ekspandowane, kasze, kaszki otręby
mąki,
makarony,
sprawdź skład:
musli,
kaszek błyskawicznych,
pieczywa,
naleśników,
chipsów,
pieczywa chrupkiego
pierogów
kuskusu
|
- pszenica, - orkisz, - płaskurka, - samopsza, - kamut,
- durum, - semolina
- jęczmień, - żyto, - owies |
- pestek dyni, - słonecznika, - soja, - ciecierzycy, - soczewicy, - grochu, - fasoli, - kokosa, - migdałów, - orzeszków ziemnych, - konopi, - lnu, - sezamu, - konjac - kuzu, - ziemniaka (skrobia ziemniaczana), - tapioki (skrobia z manioku), - karobu (mączka z chleba świętojańskiego), - banana, - kokosa, - żołędzi, - pestek winogron, - topinambura
|
- chleb esseński - makaron udon - kasza manna - kuskus, - bulgur - seitan - pęczak
- tradycyjne: pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki tortille wrapsy żurki barszcze piwo makarony
- pieczywo zwykłe i cukiernicze, nie oznaczone jako bezglutenowe,
- kawa zbożowa - zakwas chlebowy
|
|
Owies – jest zaliczany do zbóż naturalnie bezglutenowych, jednak na skutek kontaminacji dochodzi do znaczącego zanieczyszczenia glutenem ziaren owsa. Jedynie owies z obszarów gdzie nie stosuje się płodozmianu ze zbożami glutenowymi i posiadający certyfikat może być uznany za bezglutenowy.
|
||
Naturalnie bezglutenowe |
Produkty |
Z glutenem |
- mleko świeże, zagęszczone, w proszku; - kefir, maślanka, jogurt naturalny, czysta śmietana, twaróg, - budyń ze skrobi |
mleko i produkty mleczne
(uwaga na konwencjonalne jogurty, maślanki, napoje smakowe i owocowe, serki topione; śmietany, wyroby seropodobne, gotowe sery do serników)
|
- napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego; - produkty mleczne z ziarnami zbóż. - budyń |
- owoce i warzywa świeże, suszone, mrożone, - soki: warzywne, owocowe - przetwory warzywne bezglutenowe - młody jęczmień, młoda pszenica (sproszkowane lub sok) - kisiel ze skrobi - tortilla warzywna |
owoce i warzywa
(sprawdzamy skład gotowych dań) |
- owoce i warzywa w panierce - kotlety, pasztety, pasty, przeciery, sałatki, placki (np. ziemniaczane) z dodatkiem składników glutenowych
|
mięso, ryby, owoce morza wyroby mięsnie bez glutenu |
mięso, ryby, owoce morza (uwaga na konwencjonalne wędliny wysokowydajne, wyroby seropodobne, konserwy, wyroby garmażeryjne) |
- mięsa, ryby i owoce morza w panierce z glutenem |
masło, smalec, oliwa, olej, majonez |
tłuszcze (konwencjonalne gotowe sosy i dresingi, majonezy) |
- olej z kiełków pszenicy |
- cukier, miód, dżem, musy, - żelki, gumy, batoniki, ciastka, ciasta w oparciu o produkty bezglutenowe (np. Zemanka, Lifefood, Carobella) - mieszanki mąk bezglutenowych do wyrobu ciast, ciasteczek, chlebków |
słodycze i cukier (sprawdzamy skład: gum do żucia, żelków, lodów, czekolad, cukierków, ciastek, chrupek) |
- wypieki i wyroby cukiernicze z użyciem składników glutenowych, słodu jęczmiennego lub syropu pszennego - mieszanki mąk różnych do wypieku ciast, ciasteczek, chlebów |
- kawa naturalna, zielona, herbata - kawa: żołędziowa, z cykorii, topinamburu, nasion konopi - napoje na bazie roślin bezglutenowych (np. jaglany) - piwo bezglutenowe, cydr, wino - żurek na zakwasie: gryczanym, jaglanym, ryżowym - woda, |
napoje (sprawdzamy składy napojów mieszanych, czekoladowych, soków, smoothie) |
- kawa zbożowa, - napoje na bazie zbóż glutenowych (np. orkiszowy) - kwas chlebowy - żurek, barszcz - piwo - wódka (ze zbóż) |
- sól, pieprz i inne zioła jednorodne - ocet: jabłkowy, winny, balsamiczny - sos sojowy: (np.: Tamari, , Ketjap manis, Teriyaki) - miso (np. shiro sweet, genmai) - przyprawy: curry, garam masala, harissa, Ras El Hanout, do pierników - proszek do pieczenia bezglutenowy, - agaranta, algi i wodorosty |
przyprawy i inne dodatki (sprawdzamy skład: sos sojowych, miso, mieszankek przypraw, proszeków do pieczenia) |
- sos sojowy shoyu - miso (np.: barley, mugi, hatho ) - zakwas chlebowy |
Czy owies jest bezpieczny dla osób chorych na celiakię?
Większość osób z nietolerancją glutenu może włączyć owies do swojej diety bez negatywnych skutków dla zdrowia, nie dotyczy to jednak wszystkich cierpiących na tę dolegliwość. Kwestia ta jest wciąż badana przez środowisko naukowe. Powodem do niepokoju jest możliwe zanieczyszczenie owsa pszenicą, żytem lub jęczmieniem, które może mieć miejsce podczas zbiorów, transportu, przechowywania i przetwarzania. Dlatego też ryzyko zanieczyszczenia glutenem produktów zawierających owies należy uwzględnić przy etykietowaniu takich produktów.
Owies znajdujący się w środkach spożywczych dla osób nietolerujących glutenu musi być w szczególny sposób produkowany, przygotowywany lub przetwarzany, tak aby uniknąć zanieczyszczenia pszenicą, żytem, jęczmieniem, a zawartość glutenu w takim owsie nie może przekraczać 20 mg/kg.
Jak postępować aby przy celiakii zachować dobry stan zdrowia?
Jedyną skuteczną terapią jest skrupulatne przestrzeganie diety bezglutenowej. Zapewnia to osobom dotkniętym celiakią dobry stan zdrowia wraz ze zniknięciem objawów klinicznych oraz przywrócenie normalnej struktury śluzówki jelit.
Co to jest ekspozycja na gluten i „nowe” zalecenia?
Ekspozycja na gluten to stopniowe "oswajanie" organizmu niemowlęcia z tą substancją i wytworzenie reakcji odpornościowej poprzez wprowadzanie niewielkich dawek tego białka do jadłospisu dziecka.
Wg nowego schematu żywienia, gluten należy stopniowo wprowadzać do diety maluszka już w pierwszej połowie życia. Ekspozycja na gluten zależy od sposobu karmienia dziecka. Przy karmieniu sztucznym gluten należy wprowadzać w 6 miesiącu, natomiast przy karmieniu naturalnym nie wcześniej niż w 5, nie później jednak niż w 6 tym miesiącu.
Znakowanie produktów bezglutenowych.
Obecnie na rynku produktów spożywczych występuje duży asortyment wyrobów przeznaczonych dla osób dotkniętych celiakią, np. bezglutenowe chleby, makarony, ciastka, mąki, itp.
Bardzo ważną kwestią jest umiejętne i prawidłowe zidentyfikowanie takich produktów. Całkowitą pewność, że dany produkt nie zawiera glutenu konsument może mieć tylko wtedy gdy na opakowaniu wyraźnie umieszczono informację „produkt bezglutenowy”. Dodatkowo producenci umieszczają na opakowaniach znak przekreślonego kłosa, który jednak nie jest znakiem urzędowym i czasami widnieje też na etykietach produktów o niskiej zawartości glutenu. Dlatego podstawą przy dokonywaniu wyborów produktów bezglutenowych powinien być jednak opis słowny.
Plakat (grafika) jest zamieszczona w magazynie gotuj w stylu eko.pl nr 9 Lato 2019
PDF grafiki możesz sobie ściągnąć poniżej:
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.