Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyGroch i groszek to to samo?
Groch i groszek to to samo?
30 / 09 / 2019

Groch i groszek to to samo?

Kamila Koźniewska

Groch i groszek

Nie każdy wie, że groch i zielony groszek to jedno i to samo warzywo. Groszek zielony to młode, zielone i niedojrzałe ziarno, groch natomiast to ziarno dojrzałe i wysuszone.

Trochę historii
Groch to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Źródła archeologiczne donoszą, iż najprawdopodobniej już około 7800 lat p.n.e. rósł on na terenie Bliskiego Wschodu. Początkowo groch używano jako paszę dla zwierząt, z czasem natomiast ludzie zaczęli wprowadzać go również do swojego jadłospisu. Około V wieku p.n.e. groch zaczęli uprawiać Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. Roślina ta szybko stała się podstawą menu przedstawicieli niższych klas społecznych. Groch miał również znaczenie symboliczne. W Grecji, wokół nowo narodzonego dziecka rozsypywano ziarna grochu, zbóż oraz sól, aby przywołać opiekuńcze duchy. Roślina ta ceniona była również ze względu na właściwości lecznicze i upiększające. W starożytnym Rzymie zauważono, że groch działa przeciwzapalnie, łagodząco i zwalcza niedoskonałości skóry. Z mieszaniny grochu, miodu i jaj przygotowywano rozmaite kremy, balsamy i maseczki wierząc, że mają działanie odmładzające, nawilżające i ujędrniające. Około 2000 lat p.n.e. wiedza na temat uprawy grochu dotarła także do Indii oraz Chin. Z czasem to dość niepozorne warzywo przyjęło się również w innych rejonach świata.

W Polsce w czasach prehistorycznych zbiór grochu następował po osiągnięciu pełnej dojrzałości nasion i otrzymaniu suchego ziarna. Zielone, surowe nasiona oraz całe, zielone strąki z zawiązkami nasion zaczęto spożywać dopiero pod koniec XVI w.

Groch zapisał się także w historii rozwoju nauki, bowiem za jego pomocą w XIX wieku Gregor Mendel ustalił, w jaki sposób dochodzi do przekazywania cech dziedzicznych.

Klasyfikacja, odmiany, budowa

Groch zwyczajny (Pisum sativum) jest rośliną jednoroczną z rodziny motylkowatych (Fabaceae) - tej samej do której należą fasola, bób, soczewica , soja czy ciecierzyca.

Groch to roślina strączkowa o odmianach płożących lub pnących osiągających wysokość do 2 metrów. Wytwarza silny korzeń palowy o długości do 1 metra oraz liczne korzenie boczne, rosnące w promieniu 50 cm. Na korzeniach grochu wytwarzają się liczne brodawki, w których bytują bakterie wiążące wolny azot z powietrza (Rhizobium leguminosarum). Owocem grochu jest strąk, mający kształt podłużnej torebki, w której znajduje się od 3 do 12 bezbielmowych nasion.

Ze względu na budowę strąka wyróżnia się dwie odmiany botaniczne grochu: groch siewny łuskowy (Pisum sativum L. var. pachylobum Beck.) oraz groch siewny cukrowy (Pisum sativum L. var. saccharatum Ser.).

Groch siewny łuskowy

Strąki grochu łuskowego mają wyściółkę pergaminową i w przeciwieństwie do grochu cukrowego po dojrzeniu pękają wzdłuż obu szwów. Do spożycia nadają się wyłącznie nasiona, wśród których wyróżniamy:
- nasiona niedojrzałe, zielone – jest to zielony groszek, który jemy świeży na surowo. Zielony groszek jest nietrwały i nie można go magazynować w formie niezmienionej, tak jak jest to w przypadku grochu suchego. W XIX wieku podjęto pierwsze próby konserwowania groszku, aby przedłużyć jego trwałość. W XX wieku zielony groszek zaczęto zamrażać, co było prawdziwym sukcesem w przemyśle spożywczym. Obydwa procesy pozwalają zachować świeżość zielonego groszku, praktycznie bez utraty jego koloru oraz wartości odżywczych.
- nasiona w pełni dojrzałości – jest to groch suchy, twardy, nadający się do dłuższego przechowywania w chłodnym, nienasłonecznionym miejscu. Nasiona grochu możemy spotkać w różnej kolorystyce tj. zielone, żółte czy białe.
Wielkość i barwa nasion grochu siewnego łuskowego jest cechą odmianową. Nasiona mogą być:
- gładkie - mają prawie idealny, kulisty kształt, dojrzewają szybciej i zawierają więcej skrobi. Łatwo pęcznieją w wodzie i są idealne do grochówki.
- pomarszczone - dojrzewają wolniej, zawierają więcej cukrów prostych i dlatego są smaczniejsze. Nie pęcznieją w wodzie. Mają większe znaczenie gospodarcze, ponieważ ich produkcja skierowana jest głównie do przetwórstwa, a mianowicie na mrożonki i konserwy.

Groch siewny cukrowy

Ta odmiana groszku uprawiana była w Chinach i Indiach już 10 tysięcy lat temu. Do Europy groszek cukrowy trafił w czasach średniowiecza. Był przysmakiem na stole króla Ludwika XIV, natomiast dziś jest ulubieńcem szefów kuchni.
Groszek cukrowy jest dostępny w sprzedaży od końca maja. W pełni wyrośnięte strąki i nasiona w postaci zawiązków świadczą o tym, iż groszek cukrowy jest gotowy do zbioru. Jego cechą charakterystyczną jest brak pergaminowej wyściółki w ściankach strąków, dzięki czemu są one jadalne w całości na surowo. W tej postaci smakują najlepiej i zachowują najwięcej właściwości odżywczych. Przed spożyciem wystarczy dokładnie umyć strąki, obciąć końcówki i pozbawić je grubych włókien. Groszek cukrowy można również krótko gotować i podawać z masłem i świeżą miętą. Aby zachować zielony kolor wystarczy gorący groszek raptownie schłodzić. Groszek cukrowy dodaje potrawom chrupkości i soczystości. Pasuje do potrawek, zup i tart.
Strąki i nasiona groszku cukrowego pozyskuje się głównie do bezpośredniej konsumpcji (po wstępnej obróbce termicznej) oraz do produkcji konserw i mrożonek.

Wartość odżywcza

Groch, zielony groszek czy groch cukrowy jest ceniony ze względu na wartości odżywcze i smakowe.

Świeże, słodkie nasiona groszku zielonego zawierają 20-25% suchej masy, w tym 6,7 g białka, 17 g węglowodanów oraz 0,4 g tłuszczu. Zawierają również witaminę: C (34,2 mg), B1 (0,34 mg), B2 (0,16 mg), PP (2,7 mg), beta-karoten (408 µg) oraz sole mineralne: potas, fosfor, magnez, wapń i żelazo.

Suche nasiona grochu są bardziej kaloryczne (293 kcal/100 g) i bogatsze w składniki pokarmowe, ale ze względu na dużą zawartość błonnika są dość ciężkostrawne. Jeśli chcemy uniknąć przykrego efektu jedzenia grochu, przed ugotowaniem powinniśmy moczyć nasiona w wodzie przez co najmniej 3 godziny, a następnie gotować przez 30 minut do godziny. Drugim sposobem na złagodzenie rewolucji żołądkowych po spożyciu potraw z grochu jest dodanie przypraw wspomagających trawienie, np. kminku, majeranku, kolendry, pieprzu, curry, imbiru, kopru, ostrej papryki lub wodorostów: kombu lub wakame.

Niewątpliwą zaletą grochu jest niski indeks glikemiczny. To cecha szczególnie ważna dla chorych na cukrzycę typu II, ponieważ gotowany groch (IG=22) powoli i stopniowo uwalnia glukozę.

Groch na stole i nie tylko

W polskiej kuchni z grochu przygotowywana jest tradycyjna, pożywna grochówka. W wersji wegetariańskiej zamiast kiełbasy, boczku czy wędzonego żeberka dodaje się aromatyczne, wędzone śliwki, grzyby i wodorosty.
Groch króluje również na wigilijnym stole w połączeniu ze smaczną, kiszoną kapustą.
Z grochu można przyrządzać wiele innych dań takich jak pasty, kotleciki, gulasze, puree czy też stanowi nadzienie do jajek, krokietów lub gołąbków.
Zielony groszek z kolei to nieodzowny składnik sałatek, np. znanej wszystkim sałatki jarzynowej.
Z zielonego groszku można także przyrządzić pyszną zupę krem, czy różnego rodzaju pasty i potrawki. Chętnie łączymy soczystą zieleń groszku z marchewką, dodajemy go także do jaj, mięs czy sosów.

Na sklepowych półkach znaleźć można wiele produktów z grochem i zielonym groszkiem w składzie:
- makaron z zielonego groszku lub makaron z grochu – to pyszna, bezglutenowa wersja makaronu do wypróbowania w kilku wariacjach takich jak rurka penne, muszle gnocchi sardi czy świderki fusilli. Makarony wykonane ze strączków są bardziej lekkostrawne w stosunku do ugotowanych ziaren i szybko się je przygotowuje.
- białko z grochu w proszku – pyszny superfoods, którego spożycie na długo pozostawia uczucie sytości. Produkt idealny dla sportowców oraz osób będących na diecie wegańskiej czy wysokobiałkowej. Wystarczy dodać go do smoothie czy koktajlu. W sprzedaży dostępne są również izolaty białka z grochu w różnych wersjach smakowych. Białko jak i izolaty białka z grochu charakteryzują się bardzo wysoką zawartością białka, od 70 g do 80 g na 100 g produktu.
- kremowe pasty z groszkiem – idealne do smarowania pieczywa i łączenia z surowymi warzywami
- groszek z marchewką w zalewie – pyszny, gotowy dodatek do zimnych lub ciepłych dań
- groszek zielony konserwowy, w zalewie lub mrożony do szybkiego przygotowania
- kapusta z grochem – gotowa do spożycia po podgrzaniu

Czy wiesz, że…? Masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.


Bibliografia:
Opracowanie zbiorowe pod redakcją dr. Jana Sobolewskiego. Metodyka integrowanej ochrony grochu siewnego (cukrowego i łuskowego) (materiały dla producentów), Instytut Ogrodnictwa Skierniewice 2015 – aktualizacja 2017.

Artykuł pochodzi z magazynu zima 2019 Gotuj w stylu eko.pl

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet