Jak długo namaczać algi?
Katarzyna WroniakAlgi, można je spożywać na surowo jako dodatek do sałatek, kanapek - zamiast liścia zielonej sałaty, bądź gotowane. Idealne do sosów, zup, dań rybnych. Dodane do gotowania mięs i warzyw, skrócą o kwadrans czas ich przygotowania, zawierają substancje przyspieszające rozpuszczanie się w wodzie zwartych struktur jarzyn. Sprasowane liście alg morskich służą nam do przygotowania japońskiego dania, bez którego nie wyobrażamy sobie kuchni japońskiej - sushi.
Przyrządzając suszone wodorosty musimy pamiętać, aby przed gotowaniem namoczyć je w zimnej wodzie z dodatkiem szczypty soli. Namoczone algi znacznie zwiększają swoją objętość. Ważnym jest, żeby moczyć je przez odpowiedni czas, lecz nie za długo, aby zachowały swoją konsystencję.
|
czas namaczania |
objętość |
czas gotowania |
Sałata morska |
5 min. |
4-krotnie większa |
3 min. |
Wakame |
10 min. |
10-krotnie większa |
5 min. |
Kombu |
8-10 min. |
4-krotnie większa |
35-40 min. |
Nori |
5 min. |
4-krotnie większa |
5 min. |
Dulse |
10 min. |
4-krotnie większa |
10 min. |
Warto również wykorzystać wodę, w których moczyły się wcześniej algi, do przyrządzenia innych potraw, tym samym nadając im delikatny morski smak. Do potraw, które zawierają dużo wody np. zupy, czy gulasze, wodorosty można dodać bezpośrednio do garnka, wtedy będą się równocześnie moczyć i gotować, a my zaoszczędzimy czas.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.