Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyKakao - pokarm bogów - nieodtłuszczone i surowe - właściwości i różnice
Kakao - pokarm bogów - nieodtłuszczone i surowe - właściwości i różnice
16 / 02 / 2017

Kakao - pokarm bogów - nieodtłuszczone i surowe - właściwości i różnice

Katarzyna Wroniak

Drzewo kakaowe (kakaowiec) o nazwie botanicznej nadanej w XVIII wieku przez Karola Linneusza,  Theobroma cacao, od wieków określane było jako „pokarm bogów kakao”. Jak sama nazwa wskazuje, już tysiące lat temu ziarno kakaowe miało tak wielkie znaczenie dla tamtejszej ludności, że występowało zarówno w sferze sacrum, jak i profanum. Najprawdopodobniej, jako pierwsi z ziarna kakaowego korzystali Olmekowie (ok. 2000 rok p.n.e), czyli plemiona zamieszkujące nadbrzeża rzek i jezior od Zatoki Meksykańskiej aż do górzystych terenów w głębi lądu, którzy później przekazali Majom wiedzę na temat kultywowania kakao.

Kakaowiec jest wiecznie zielony, kwitnie i owocuje przez cały rok, więc na gałęziach rosną obok siebie zarówno kwiaty oraz dojrzałe i niedojrzałe owoce. Z jednego drzewa otrzymuje się średnio 30 owoców w kształcie owalnym, wewnątrz których znajduje się 20-40 ziaren kakaowych, otoczonych białą pulpą, ułożonych w pięciu rzędach. Ziarno składa się z trzech części: jądra tworzącego dwa liścienie, twardej, kruchej łuski, która jest odpadem, oraz kiełka. Zbiory odbywają się tylko dwa razy w roku: w maju i październiku/listopadzie. Za najcenniejszy uważany jest zbiór letni, ponieważ w tym czasie panują najbardziej dogodne warunki do późniejszej fermentacji i suszenia ziarna, dzięki czemu uzyskuje się produkt najwyższej jakości.


Idealne warunki do uprawy drzew kakaowych występują w strefie lasów tropikalnych, gdzie panuje wilgotny, bezwietrzny klimat oraz stała, wysoka temperatura. W celach komercyjnych kakaowce uprawiane są w około 60 krajach na świecie, na obszarze ponad 70 tys. km2. Zdecydowanym liderem wśród krajów uprawiających kakaowce jest Wybrzeże Kości Słoniowej, a za nim Ghana, Nigeria, Indonezja, Brazylia. Wyróżnia się trzy podstawowe, różniące się aromatem, odmiany kakao: Criollo (uprawa głównie w krajach Ameryki Południowej), najczęściej uprawiana w Afryce i Ameryce Południowej - odmiana Forastero oraz Trinitario z Azji i Ameryki Południowej.


Najbardziej szlachetna to odmiana Criollo. Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa kreol, czyli obcy. Jest to najstarsza dzika odmiana, o najwyższych wymaganiach co do uprawy, gdyż charakteryzuje się podatnością na szkodniki i choroby oraz wrażliwością na warunki klimatyczne. To ziarno najwyżej cenione, gdyż charakteryzuje się wyjątkowo delikatnym i łagodnym aromatem, dzięki czemu wykorzystuje się je do produkcji luksusowych czekolad. Ziarna Criollo pochodzą z Ekwadoru i Wenezueli, jednak światowa uprawa tej odmiany niestety z roku na rok się zmniejsza (obecnie stanowi 1-5% światowych upraw kakao).


Drugą odmianą jest Forastero, nazywana często odmianą konsumpcyjną. Udział tej odmiany w rynku światowym wynosi około 90%, co plasuje tą odmianę jako niekwestionowanego lidera. Spowodowane jest to niższymi wymaganiami klimatycznymi, większymi plonami, dzięki odporności na szkodniki i warunki klimatyczne. Forastero pochodzi głównie z zachodniej Afryki i charakteryzuje się najbardziej intensywnym aromatem i smakiem spośród wszystkich odmian. Dominuje silny, gorzki, lekko kwaskowaty smak i intensywny zapach.


Trzecią odmianę stanowi hybryda powstała poprzez skrzyżowanie Criollo i Forastero - Trinitario. Jest to odmiana wysoko wydajna, łatwa w uprawie i stanowi 20% światowej produkcji. Charakteryzuje się wytrzymałością, mocnym aromatem zbliżonym do Forastero i delikatnym smakiem Criollo. Dzięki temu w przyszłości może całkowicie zastąpić odmianę szlachetną, gdyż zyskuje coraz większą popularność. Wykorzystywane jest do produkcji luksusowych czekolad w połączeniu z odmianą Criollo. 

 

Cechy szczególne surowego kakao i różnice w stosunku do tradycyjnego.


W około 50-58% surowe ziarno kakao składa się z tłuszczu. Jego wysoka zawartość powoduje, że zmielone, nieodtłuszczone kakao nie daje się całkowicie rozpuścić w płynach. Tłuszcz kakaowy stanowi jeden z najdroższych olejów roślinnych, ponadto jest podstawowym surowcem do produkcji czekolady. Proszek kakaowy o wyższej zawartości tłuszczu cieszy się powodzeniem ze względu na swój korzystny wpływ na teksturę, bogactwo smaku i aromatu oraz zapewnienie uczucia sytości w ustach. Prowadzone są badania, w których bada się wpływ tłuszczu zawartego w kakao na zapobieganie nowotworom piersi.


Świeże ziarno kakaowe nie nadaje się do przetwórstwa, gdyż jest miękkie, pozbawione aromatu, ma bardzo gorzki smak i otoczone jest miąższem. Aby nadać ziarnu odpowiedni zapach, barwę i smak, przeprowadza się fermentację. Jest to pierwszy, decydujący etap w produkcji ziarna najwyższej jakości. Fermentacja powoduje zanik zdolności kiełkowania ziarna, a także zmniejsza goryczkę i rozwija zaczątki typowego aromatu kakao. Sfermentowane ziarno zawiera aż 60% wody, dlatego musi ono zostać poddane suszeniu, naturalnie na słońcu lub sztucznie. Po wysuszeniu zawartość wody spada do 5-7%, a zmiany chemiczne, które nastąpiły w ziarnie podczas fermentacji zostają utrwalone.


Na tym etapie otrzymuje się surowe ziarno kakaowe o subtelnym, wyważonym aromacie, na który składa się kilkaset różnych związków, wśród których podstawowe znaczenie mają należące do polifenoli, kwasy fenolowe i flawonoidy. Uważa się, że polifenole stanowią ok. 12-18% całkowitej masy suszonego ziarna kakaowego, które pełnią ważną rolę w prewencji chorób sercowo-naczyniowych. Wiele badań wskazuje, że kakao może mieć nawet wyższe zdolności przeciwutleniające niż zielona herbata, czy czerwone wino. Co ważne, najwyższa zawartość antyoksydantów występuje w surowych ziarnach kakao, niepoddanych prażeniu. Dalsze etapy przetwórstwa powodują, że związki o charakterze przeciwutleniającym ulegają degradacji w zależności od czasu oddziaływania wysokiej temperatury, panującej podczas procesu prażenia ziaren oraz dalszych etapów tj. śrutowanie, odkiełkowywanie, odtłuszczanie, alkalizacja i tłoczenie tłuszczu kakaowego.

Kakao surowe jest lekko kwaskowate i jaśniejsze od popularnego na rynku prażonego kakao o charakterystycznym ciemnobrązowym kolorze z wyraźną gorzką nutą. W związku z tym, że tłuszcz kakaowy stanowi tak cenny surowiec, w obrocie znajduje się przede wszystkim proszek kakaowy o obniżonej zawartości tłuszczu, przeważnie 10-12%.

To właśnie etap prażenia oraz odtłuszczania są głównie odpowiedzialne za różnice organoleptyczne oraz prozdrowotne tradycyjnego kakao i surowego kakao nieodtłuszczonego.


Kakao jest również źródłem licznych substancji psychoaktywnych, takich jak:


- kofeina (ok. 0,2%) – najczęściej spożywana neuroaktywna substancja na świecie. Niweluje uczucie zmęczenia, pobudza oraz poprawia samopoczucie, może działać antykancerogennie,


- teobromina (ok. 1,2%) – charakteryzuje się zbliżonym, jednak mniej intensywnym działaniem od kofeiny. Poprawia koncentrację, pobudza oraz częściowo zmniejsza uczucie zmęczenia. W odróżnieniu od kofeiny nie wywołuje nieregularnego rytmu serca oraz nie podnosi ciśnienia krwi. Niektóre badania wskazują, że może być wykorzystana przeciw kaszlowi.


- teofilina – wykazuje właściwości farmakologiczne i toksykologiczne zbliżone do kofeiny. Przyczynia się do rozszerzania oskrzeli i wykazuje się najsilniejszym efektem moczopędnym. Istnieją pewne doniesienia, że przy nadmiernym spożyciu może prowadzić do problemów żołądkowych bądź konwulsji.


- fenyloetyloamina („hormon miłości”) – wykazuje działanie przeciwdepresyjne, przyczynia się do intensywnej poprawy nastroju, odczuwania radości, ekscytacji, a czasem także euforii.


- anandamid – przyczynia się do euforii i stanu wyższej wrażliwości


Wśród substancji psychoaktywnych w śladowych ilościach znajduje się również morfina oraz kokaina, jednak zawartość tych potencjalnie niebezpiecznych substancji jest na tyle niska, że nie wykazują one negatywnego wpływu na nasze zdrowie. Mogą natomiast korzystnie wpływać na samopoczucie, powodując uczucie relaksu i spokoju.

Czy wiesz, że?
1) O stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat


2) Kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)


3) Dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem


4) W tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao


5) Istnieją doniesienia, że mieszkańcy Europy po raz pierwszy poznali kakao, dzięki wyprawom Krzysztofa Kolumba, który przywiózł je jako kolejną ciekawostkę z „Nowego Świata”


6) Młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych


7) Z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku


8) Nazwa odmiany Trinitario pochodzi od miejsca pierwszego krzyżowania w 1727 roku w Trynidadzie

 Przepisy z surowym kakao znajdziesz tutaj.

Smacznego!

 

Źródła:
1) Kłobukowski F., Skotnicka M., Śmiechowska M. (2016): Kakao jako prozdrowotny środek spożywczy. Szkice Humanistyczne, tom XVI nr 4.
2) Kania – Lentes P. (2005): Od ziarna kakaowego do czekolady. Przeglad Piekarski i Cukierniczy, 53 (10), 62-63.
3) Trojanowska K., Trojan E. Aspekty surowcowe, technologiczne i mikrobiologiczne produkcji proszku kakaowego. Przemysł Spożywczy, 12/99.
4) Borowski J., Spiel J. A. (2009): Długa droga czekolady. Towaroznawcze Problemy Jakości, 3, 53-65.
5) Skarżyński M. (2015): Bezpieczeństwo surowcowe w zakresie ziarna kakaowego a sytuacja polityczna na Wybrzeżu Kości Słoniowej. Przegląd Strategiczny, 8.

gusia1000
gusia1000 powiedział/a:
Bardzo przydatny artykuł.
Warto było zasięgnąć tej wiedzy, którą będę rozpowszechniać wśród rodziny i znajomych.
cytuj odpowiedz 18.07.2017, godz. 21:24
ankaakna
ankaakna powiedział/a:
Mogłabym jeść je tonami
cytuj odpowiedz 28.02.2018, godz. 17:25

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet