Kawa zielona nie czarna
Barbara StrużynaZielona kawa to nic innego jak kawa czarna. To co je różni i to co najistotniejsze, to fakt, że kawa czarna poddawana jest procesowi palenia, który z kolei ma wpływ na jej kolor, smak i zniewalający aromat. Tych walorów nie posiada kawa zielona, za to bogata jest w kwas chlorogenowy, który ulega rozkładowi w trakcie palenia.
Kwas ten to naturalny polifenol, antyoksydant i kwas organiczny, znajdujący się głównie w zielonych liściach i owocach kawowca, głogu, pokrzywie i karczochach. Naukowcy przypuszczają, że kwas chlorogenowy wchodzi w reakcję z kofeiną, powodując spowolnienie procesu przyswajania glukozy przez organizm. W przewodzie pokarmowym obniża wchłanianie cukrów, dzięki czemu organizm aktywniej czerpie z zapasów zgromadzonych w tkankach. Może zatem wspomagać nas w żmudnym procesie odchudzania. Wśród innych właściwości kwasu chlorogenowego wymienia się również działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Podobnie jak wyciąg z pestek winogron i zielonej herbaty, wykazuje właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, co sprzyja oczyszczaniu organizmu z wolnych rodników .
Kilka rad dotyczących parzenia zielonej kawy:
-
Ziarna zielonej kawy są bardzo twarde (mielenie ich w młynku bez uprzedniego rozbicia może skutkować spaleniem się naszego kuchennego sprzętu)
-
Rozbijamy nasiona w moździerzu lub zawijamy w czystą ściereczkę i rozbijamy kuchennym tłuczkiem (niestety ściereczka też może ucierpieć)
-
Rozdrobnione ziarna możemy zalać gorącą wodą lub
-
Zmielić je jeszcze chwilę w młynku (należy jednak nie mielić zbyt długo gdyż zielona kawa mieli się na pył i może przedostać się w zakamarki domowego sprzętu, niedostępne dla innych mielonych produktów)
-
Zalewamy zmielone ziarna gorącą wodą i po chwili możemy cieszyć się napojem.
Drugi sposób znacznie prostszy:
-
Zielone niezmielone ziarenka zalewamy gorącą wodą i czekamy, aż napar nabierze zielonkawego koloru.
Kawa ma przyjemny kwaskowaty smak z lekko wyczuwalną kawową nutą i posmakiem zielonej herbaty.
Należy pamiętać o tym, że kawa zielona zawiera kofeinę w tej samej ilości co kawa czarna, zatem pijmy ją mając to na uwadze.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.