Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyMini warzywa, mini zioła, czyli mikro listki w mini skrócie
Mini warzywa, mini zioła, czyli mikro listki w mini skrócie
25 / 02 / 2020

Mini warzywa, mini zioła, czyli mikro listki w mini skrócie

MartaKowalska

Mikroliście to forma pośrednia pomiędzy kiełkami, a warzywami standardowych rozmiarów. Niektórych roślin nie opłaca się kiełkować w kiełkownicy z tego względu, że długo się na nie czeka. Między innymi szpinaku, buraka, szczawiu, sałaty. Dlatego też korzystniej jest je hodować w postaci mikrolistków.

Rodzaje mikroliści
Rodzajów warzyw i ziół, z których powstają mikroliście jest dużo i do najpopularniejszych należą:
kapusta, buraki, jarmuż, marchew, pietruszka, seler, kalarepa, koper włoski, rzodkiewka, słonecznik, botwina, brokuł, gryka, cebula, kukurydza prażona, szpinak, groszek, rzeżucha, amarantus, gorczyca, rukola, kolendra, bazylia, szczypiorek, mizuna, mięta.

Uprawa mikroliści – inna forma
Przed siewem nasiona są moczone w głębokim naczyniu, w celu przyspieszenia procesu kiełkowania. Następnie nasiona przykrywane są warstwą torfu i spryskiwane wodą. Pojemnik na mikroliście powinien posiadać kilka otworów w swoim dnie. Jest to ważne, gdyż nadmiar wody może prowadzić do gnicia i psucia się mikro liści. Podczas podlewania używa się spryskiwacza w sprayu inaczej strumień wody mógłby wypłukać rośliny. Aby przyspieszyć proces kiełkowania, pojemnik powinien być przykryty nieprzepuszczającym światło materiałem lub nieprzezroczystą folią. Wówczas wewnątrz pojemnika utrzymuje się wilgoć, a zacieniona roślina wypuszcza części nadziemne. Gdy rośliny wzejdą osłona powinna być zdjęta a doniczki ustawione na słonecznym stanowisku. Większość mikroliści do prawidłowego rozwoju potrzebuje 4 godzin dostępu do światła. Intensywne promienie słoneczne nie jest wskazane. Kiedy rozwiną się pierwsze liście, ścina się je tuż przy ziemi. Dla znacznej grupy roślin jest to zwykle od 10 do 14 dni. Ze ściętych bezpośrednio przy gruncie młodych roślin nic nie wyrasta, zbiory są jednorazowe. Nowa porcja nasion może być zasiana w tym samym pojemniku, pozostałości po uprzednim zbiorze służą jako naturalny nawóz zielony. Gdy zasobność gleby spadnie dodawana jest nowa warstwa nawozu lub wymienia się podłoże. Jeśli pojawią się jakiekolwiek zmiany chorobowe lub rozwinie się pleśń gleba jest wymienienia a pojemnik sterylizowany.

Czy mikroliście to kiełki?

Mikroliście i kiełki są zbierane we wczesnym stadium wzrostu - kilka dni po kiełkowaniu. Z tego powodu często są nieprawidłowo sklasyfikowane jako jedno. W rzeczywistości nie są tym samym.

Podobieństwa

są uprawiane przy użyciu tych samych nasion i wymagają wody, aby rozpocząć kiełkowanie nasion

są idealne do diety FODMAP (dieta zalecana w zespole jelita drażliwego)

Różnice

Kiełki

Mikroliście

zbierane są w ciągu 3-5 dni

zbierane są w ciągu
7-14 dni

są krótsze (2-3 cm)

są dłuższe (4-7 cm)

uprawia się hydroponicznie (bez gleby)

mogą być uprawiane na pożywkach hydroponicznych (np. podłoże kokosowe)  lub w glebie (np. torf)

tworzą jedynie liścień

tworzą liście właściwe

spożywane całkowicie (nasiona, korzenie, łodygi i liście nasion)

spożywamy liście i część łodygi ścięte tuż nad podłożem

nie potrzebują światła, aby rosnąć (niewiele lub brak fotosyntezy)

wymagają światła do wzrostu

nie wymagają wentylacji

wymagają dobrej wentylacji powietrza

są na ogół tańsze

są na ogół droższe


Wartości odżywcze mikroliści i zalety ich spożywania

Mikroliście zawierają 100 razy więcej enzymów niż świeże owoce i warzywa. Ponadto są wspaniałym źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych i błonnika. W trakcie kiełkowania rośliny zawierają ich wielokrotną ilość.

Według literatury badawczej

Mikroliście amarantusa zawierają neoksantynę, która wspiera w zapobieganiu rozwojowi raka prostaty. Są bogate w witaminę C oraz żelazo. Mogą stanowić doskonałe uzupełnienie diety dla osób walczących z miażdżycą lub cukrzycą. Dodatkowo wzmacnia i zapobiega wypadaniu włosów.  

Mikroliście pachnotki zwyczajnej z uwagi na udowodnione silne działanie antyalergiczne i przeciwzapalne mogą być stosowane w leczeniu alergicznych nieżytów nosa i spojówek (katar sienny) oraz w łagodzeniu atopowego zapalenia skóry (AZS). Ponadto mikro liście pachnotki zawierają wysoką zawartość antyoksydantów, m.in. kwasu rozmarynowego, apigeniny i luteoliny oraz skutecznie obniżają poziom cukru, cholesterolu i triglicerydów we krwi.

Mikrolistki groszku czepnego to naturalne źródło kwasu foliowego, stąd też polecane są przyszłym mamom jako alternatywa dla suplementów diety. Są również bogate w błonnik, który ułatwia trawienie i zapewnia uczucie sytości. 

Mikroliście czerwonej kapusty, kalarepy, gorczycy oraz mizuny zawierają więcej kwasu cynamonowego niż jego dojrzała roślina, gdzie kwas cynamonowy ma pozytywny wpływ w zapobieganiu cukrzycy i jej leczeniu.
Jak wskazują dane naukowe mikroliście czerwonej kapusty i gryki pomagają kontrolować utratę wagi i obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Mikroliście słonecznika zawierają znaczne ilości folianów, dlatego wskazane są w szczególności kobietom planującym powiększenie rodziny oraz ciężarnym.

Mikrolistki rzodkiewki wyróżniają się wysoką zawartością błonnika, kwasu foliowego, witaminy C, żelaza, wapnia i magnezu. Wykazują działanie przeciwnowotworowe oraz stymulują usuwanie metali ciężkich z organizmu.

Mikroliście jarmużu są dobrym źródłem magnezu z racji tego powinny być spożywane przez sportowców, których zapotrzebowanie na ten składnik jest wysokie.

Mikroliście brokuła zawierają znaczne ilości sulforafanu, stąd też wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Oprócz tego pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy wspomagają układ odpornościowy i nerwowy. Badania naukowe wskazują również, że zawarty w mikrolistkach sulforafan niszczy Helicobacter pylori – bakterie, które przyczyniają się do rozwoju wrzodów trawiennych, zapalenia błony śluzowej żołądka, zapalenia przełyku.


Zgodnie z danymi naukowymi najwięcej potasu zawierają mikroliście wasabi a najmniej mikroliście rzodkiewki japońskiej. Z kolei mikrolistki kapusty włoskiej i pieprzycy siewnej zawierają odpowiednio największą i najmniejszą ilość wapnia. Największą zawartość żelaza zarejestrowano w przypadku mikrolistków kalarepy.

Według danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) mikroliście wykazują wyższy (do 69 razy) poziom składników odżywczych niż dojrzała roślina.

Niedobory minerałów i witamin mogą powodować zaburzenia metaboliczne, uszkodzenia narządów, choroby, a nawet śmierć. Poniżej porównano koncentrację wybranych składników odżywczych w roślinie i mikroliściach: 

 

Zawartość w 100 g produktu

Surowiec

Witamina K (µg)

Witamina C (mg)

Beta-karoten (mg)

Luteina (mg)

Witamina E (mg)

rukola

108

15,0

1,4

3,6

0,4

mikroliście rukoli

160

45,8

7,5

5,4

19,1

 

burak (gotowany)

0

3,6

0

0

0

mikroliście buraka

190

28,8

7,7

5,5

34,5

 

rzodkiewka (surowa)

2

14,8

4,0

0

0

mikroliście rzodkiewki

180

95,8

5,4

4,9

19,7

 

kolendra

310

27,0

0,3

0,9

2,5

mikroliście kolendry

250

40,6

11,7

10,1

53,0

 

bazylia

410

18,0

3,1

5,7

0,8

mikroliście bazylii

320

71,0

8,4

6,6

19,9

 

groszek

30

47,9

0,6

0,7

0,4

mikroliście groszku

310

50,5

8,2

7,3

35,0

 

kukurydza prażona

0

0

0,1

1,4

0,3

mikroliście kukurydzy

90

31,8

0,6

1,3

7,8

 

kapusta czerwona (surowa)

40

57,0

0,7

0,3

0,1

mikroliście kapusty czerwonej

280

147,0

11,5

8,6

24,1

 

gorczyca (gotowana)

260

70,0

1,8

3,7

2,0

mikroliście gorczycy

190

62,2

6,5

4,9

22,1

Na podstawie tabeli można wnioskować, że największa zawartość witaminy K jest w mikroliściach bazylii, zaś witaminy C w mikroliściach czerwonej kapusty. Mikroliście kolendry zawierają najwięcej Beta-karotenu, luteiny i witaminy E. Mikroliście rukoli, buraka ćwikłowego, rzodkiewki, groszku, czerwonej kapusty są bogatsze w składniki odżywcze w porównaniu z dojrzałą rośliną. 

Można stwierdzić, że spożywanie mieszanki różnych rodzajów mikroliści daje więcej korzyści zdrowotnych niż jedzenie tylko jednej odmiany.

Kto nie powinien spożywać mikroliści?
W przypadku pacjentów z chorobami związanymi z nerkami, takimi jak kamica nerkowa i przewlekła choroba nerek nie zaleca się spożywania mikroliści z wysoką zawartością witaminy C i potasu. Również w przypadku osób przyjmujących leki przeciwzakrzepowe zaleca się unikania mikrolistków bogatych w witaminę K.

Podsumowanie
Mikroliście są pożywne i mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre choroby. Jako, że są łatwe w uprawie w domu lub balkonie. Uprawa mikroliści nie jest uzależniona od pór roku. Są szczególnie opłacalnym sposobem na zwiększenie spożycia składników odżywczych nieomalże w każdym momencie naszego życia bez konieczności kupowania dużych ilości warzyw. 

 

Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 17 Lato 2021

Literatura:
- Kaiser C., Ernst M. [2012]: Microgreens. University of Kentucky College of Agriculture, Food and Environment
- Bulgari R., Baldi A., Ferrante A., Lenzi, A. [2017]: Yield and quality of basil, Swiss chard, and rocket
microgreens grown in a hydroponic system. New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science,
45, 119–129
- Sun J., Xiao Z., Lin L., Lester G., Wang Q., Harnly J., Chen P. [2013]: Profiling Polyphenols in Five Brassica Species Microgreens by UHPLC-PDA-ESI/HRMS. Journal of Agricultural and Food Chemistry,
61, 46, 10960-10970
- Xiao Z., Lester G., Luo Y., Wang Q. [2012]: Assessment of Vitamin and Carotenoid Concentrations of Emerging Food Products: Edible Microgreens. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 60, 31, 7644-7651
- Xiao Z., Codling E., Luo Y., Nou X., Lester G., Wang Q. [2016]: Microgreens of Brassicaceae: Mineral composition and content of 30 varieties. Journal of Food Composition and Analysis, 49, 87-93
- Pinto E., Almeida A., Aguiar A., Ferreira I. [2015]: Comparison between the mineral profile and nitrate content of microgreens and mature lettuces. Journal of Agricultural and Food Chemistry,
37, 38-43
- Gordon M. [1996]: Dietary antioxidants in disease prevention. Natural Product Reports, 13(4), 265-73.

 Autor artykułu: Marta Kowalska - Departament Jakości Bio Planet S.A.

Nikita
Nikita powiedział/a:
Ciekawy artykuł, od lat uprawiam kiełki w kiełkownicy (od listopada do kwietnia), a od 2 lat mikrolistki
cytuj odpowiedz 26.02.2020, godz. 09:11
Barbara Strużyna
Barbara Strużyna powiedział/a:
To bardzo fajna sprawa i ta zieleninka może być dostępna przez cały rok.
cytuj 06.03.2020, godz. 14:20
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
U mnie kiełki są niemal od 30 lat - głównie rzodkiewka, ale też brokuł, kalarepa, buraki, cebula, etc. Kiedyś często kielkowalam też lucernę (alfa alfa) oraz groszek. Nie przepadam za kielkami soi, słonecznika czy fasoli.
Od kilku lat wysiewam też nasiona na mikrolistki - sałata, gorczyca, etc.
cytuj odpowiedz 04.09.2020, godz. 16:33
Barbara Strużyna
Barbara Strużyna powiedział/a:
Mi dla odmiany bardzo pasują kiełki soi, słonecznika czy fasoli mung. Lubię też kiełki rzodkiewki i buraka. Lucernę trochę trudno wykiełkować było mi, ale według literatury jest bardzo zdrowa. Natomiast mikroliście absolutnie skradły moje serce. Uwielbiam wszystkie z groszku czerpanego za rozczochraną fryzurę, a słonecznika za delikatny smak i chrupkość. Jarmuż też jest całkiem ok.
cytuj 13.04.2021, godz. 12:23

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet