
Morwa

Morwa biała (Morus alba L.) pochodzi z południowo wschodniej części Azji. W wyniku działań człowieka roślina ta została rozpowszechniona także na innych kontynentach. W Europie pierwsze uprawy rozpoczęto na początku XI wieku, ceniąc przede wszystkim liście rośliny oraz owoce. Warto pamiętać, że nazwa gatunkowa morwy białej pochodzi od białawego zabarwienia kory, a nie jak zostało przyjęte, od koloru owoców. Owoce morwy podczas dojrzewania zmieniają kolor z zielonego, poprzez pomarańczowy i czerwony aż do czarnofioletowego.
WARTOŚCI ODŻYWCZE OWOCÓW I LIŚCI MORWY
W zależności od spożywanej części rośliny zawartość substancji odżywczych oraz związków mineralnych może się od siebie różnić.
• Świeże owoce są doskonałym źródłem białka, błonnika, witaminy C, witaminy K, wapnia i żelaza.
• Suszone owoce pomimo przeprowadzonego procesu suszenia dostarczają duże ilości wspierających organizm związków. W 100 g suszonych owoców tego produktu znajduje się ok. 300 mg kwasu askorbinowego. Dodatkowo są doskonałym źródłem witaminy A (153 μg/100 g), wapnia (286 mg/100 g), żelaza (12,8 mg/100 g). Ważnym składnikiem w owocach są także flawonoidy oraz pektyny, które zwalczają wolne rodniki, wykazują działanie antybakteryjne i wspomagają działanie przewodu pokarmowego.
• Liście morwy białej to doskonałe źródło białka, aminokwasów (w tym waliny, leucyny), węglowodanów, lipidów oraz błonnika. Zawierają również witaminy B1, C, D, beta-karoten. W liściach zawarte są także mikroelementy takie jak magnez, wapń, żelazo, potas i cynk oraz związki bioaktywne (polifenole) m.in. rutyna, kwercetyna, astragalina i izokwercetyna.
Napar z suszonych liści morwy
(polecany w szczególności diabetykom, sportowcom i osobom dbającym o szczupłą sylwetkę)
2 g (pół łyżeczki) suszonych liści morwy, zalać 250 ml
(1 szklanka) wrzątku i zaparzać przez około 10 minut.
Pić 1 – 2 razy dziennie.
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE
Ze względu na bogactwo składników odżywczych, mineralnych oraz związków aktywnych spożywanie morwy oraz produktów z niej wytwarzanych wykazuje szereg działań korzystnych dla naszego organizmu:
działanie przeciwcukrzycowe - polifenole zawarte w liściach morwy (kwercetyna i astragalina) oraz związki z grupy polihydroksyalkaloidów (szczególnie związek DNJ czyli 1-deoksynojirimycyna) działają regulująco na nienaturalnie wysokie stężenie glukozy we krwi zwłaszcza po spożywanych posiłkach. Stosowanie morwy białej głównie w postaci herbatek czy ekstraktów w tabletkach usprawnia w organizmie gospodarkę węglowodanami;
działanie antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe - zawarte w liściach morwy polifenole wspomagają usuwanie z organizmu wolnych rodników oraz zapobiegają tworzeniu się komórek nowotworowych;
działanie przeciwmiażdżycowe – związki o właściwościach przeciwutleniających (polifenole) zawarte w liściach morwy białej oraz w ekstraktach z jej owoców wpływają na obniżenie poziomu frakcji LDL oraz całkowitego cholesterolu co zapobiega rozwojowi blaszki miażdżycowej;
działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe – polifenole zawarte w ekstraktach z morwy białej wspomagają usuwanie z organizmu bakterii czy wirusów powodujących stany zapalne;
wsparcie działania układu odpornościowego organizmu poprzez zawarte w owocach morwy związki mineralne;
wspomagają pracę jelit dzięki zawartej w owocach pektynie (błonniku rozpuszczalnym).
ZASTOSOWANIA MORWY
Obecnie można znaleźć wiele produktów z morwy. Owoce mogą być wykorzystane do produkcji dżemów, marmolad, soków, win, likierów i nalewek. Jako świeże bądź suszone owoce mogą być doskonałą samodzielną przekąską. Z liści morwy są dostępne herbatki czy też ekstrakty w postaci tabletek. Garść suszonych owoców to dzienna dawka terapeutyczna i bezpieczna, polecana szczególnie diabetykom (tabletki), osobom dbającym o utrzymanie prawidłowej wagi ciała oraz sportowcom. Indeks glikemiczny (IG) owoców jest niski – wynosi 25. Wartość kaloryczna dla owoców suszonych to 328 kcal. Należy zachować ostrożność i skonsultować się z lekarzem jeśli chcemy włączyć morwę do diety w przypadku, gdy zażywamy leki na cukrzycę i/lub cholesterol aby nie spowodować niepożądanych skutków współdziałania obu środków.
CIEKAWOSTKI
Drzewka morwy białej są używane do hodowli jedwabników morwowych, dzięki którym powstaje jedno z najszlachetniejszych włókien – jedwab. Liście tej rośliny stanowią pokarm tych znanych już od prawie 5500 lat owadów. Owoce morwy pojawiają się na drzewkach średnio po około 5 latach od zasadzenia.
Emilia Zielińska - Departament Jakości Bio Planet
Źródło:
1. Połumackanycz M., Viapiana A., Wesołowski M. „Skład chemiczny i właściwości biologiczne morwy białej (Morus alba L.)” Tom 74 · nr 10 · 2018
2. Chan E.W.-C., Lye P.-Y., Wong S.-K.: Phytochemistry, pharmacology, and clinical trials of Morus alba. CJNM 2016, 14: 17–30.
3. Flaczyk E., Kobus-Cisowska J., Przeor M., Korczak J., Remiszewski M., Korbas E., Buchowski M.: Chemical characterization and antioxidative properties of Polish variety of Morus alba L. leaf aqueous extracts from the laboratory and pilot-scale processes. Agric. Sci. 2013, 4: 141–147.
4. Grześkowiak J., Łochyńska M. „Związki biologicznie aktywne morwy białej (Morus alba L.) i ich działanie lecznicze” Postępy Fitoterapii 2017; 18(1): 31-35
Przepisy:
BROWNIE Z BATATÓW - BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE, NAJLEPSZE
BEZGLUTENOWE MUFFINKI Z MORWĄ BIAŁĄ
JAGODOWY PUDDING CHIA Z RÓŻĄ I MORWĄ
JAGIELNIK Z MASŁEM ORZECHOWYM - BEZ PIECZENIA, WEGAŃSKI
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 30 Zima 2024/25
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.