Olej arganowy - płynne złoto Maroka - idealny kosmetyk i samkołyk
gotujwstylueko.plCzas pomyśleć o wakacjach. Czy chcielibyście zobaczyć jedno z najstarszych drzew, rosnących w niezmienionej formie od 24 mln lat? Argania spinosa, zwana również arganią żelazną, jest endemiczną rośliną występującą w regionie Sus w południowo-wschodniej części Maroko. Ze względu na wyjątkową wartość przyrodniczą w 1998 zostało wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.
Argania wyglądem przypomina akację z poskręcanym i sękatym pniem.
Jadąc z As-Sawiry do Marakeszu możemy je łatwo rozpoznać po siedzących na jego konarach kozach, zwanych przez tubylców akrobatkami. Przydomek swój zawdzięczają temu, iż „wypasają” się na drzewach. Siedzące na drzewach arganowych kozy są niewątpliwie jednym z widoków kojarzonych z Maroko i wpisują się w tamtejszy krajobraz. Owoce i liście arganii są ich przysmakiem. O ile zjadanie owoców nie powoduje szkód , o tyle zjadanie liści przez kozy powoduje obumieranie tych drzew. Każda z kóz może zjeść dziennie kilka kilogramów owoców, jednak są one niestrawialne dla nich. Berberowie zbierają te niestrawione owoce i przewożą do wiosek, gdzie następnie je myją i wykorzystują do produkcji oleju.
To właśnie z nasion arganii wyciska się najcenniejszy olej zwany „płynnym złotem” lub „złotem Maroka”. Olej arganowy metodą tradycyjną wytwarza się ręcznie. Zajmują się tym głównie kobiety, a sam proces wytworzenia 1 litra oleju trwa do kilkunastu godzin i wymaga zużycia ok. 30 kg nasion arganii. Stąd też jego wysoka cena.
Olej tłoczony z prażonych nasion arganii używany jest do celów spożywczych, zaś ten tłoczony z nasion niepoddanych obróbce termicznej (virgin) wykorzystywany jest w kosmetyce i jako nie podgrzany dodawany do sałatek, surówek i deserów.
W kuchni olej arganowy ceniony jest za swój niepowtarzalny, orzechowy aromat dzięki któremu nadaje oryginalny smak daniom z warzyw, ryb i oczywiście tradycyjnemu marokańskiemu tadżinowi (potrawie, gdzie nazwa pochodzi od glinianego naczynia, w którym jest przygotowywana)
Olej ten doskonale sprawdza się również w kosmetyce. Jest składnikiem wielu kremów, balsamów czy maseczek. Używany jest również jako samodzielny produkt do pielęgnacji włosów, masażu ciała oraz skóry twarzy. Zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe zapewniają skórze nawilżenie, rewitalizacje i odżywienie, zaś witamina E przeciwdziała procesom starzenia się skóry oraz pełni rolę ochronną przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
Badania pokazują, że olej arganowy może pomóc:
- w regeneracji uszkodzonej skóry,
- w leczeniu trądziku,
- nawilża i łagodzi stany zapalne skóry.
Nie bez powodu Berberowie od wieków pili olej arganowy wierząc, że przedłuża on młodość.
Jest on bowiem źródłem:
- nienasyconych kwasów tłuszczowych, które stanowią ok. 80% wszystkich zawartych w nim tłuszczów. Wśród nich dominuje kwas oleinowy i linoleowy, który wpływa korzystnie na układ krążenia obniżając we krwi poziom „złego cholesterolu” LDL.
- skawlenu (310 mg/ 100g), który chroni DNA, białka i lipidy przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
- sterole - kombinacja jaka w nim występuje jest rzadko spotykana wśród innych olejów roślinnych tj. schotenolu (48%) oraz spinasterolu.
Chcąc przekonać się o jego dobroczynnych właściwościach i oryginalnym smaku nie warto zwlekać z jego zakupem, gdyż liczba drzew agranowych maleje z roku na rok.
Oto kilka przepisów z wykorzystaniem oleju arganowego, pamiętajmy jednak aby olej arganowy podgrzewać delikatnie zwłaszcza virgin, najlepiej spożywać je na surowo. Przepisy znajdziesz tutaj.
W korzystaniu z oliw i olejów pomoże Ci tabelka zamieszczona w artykule Zastosowanie kulinarne oliwy i oleju.
Dla szczególnie dociekliwych i zainteresowanych poniżej tabelka:
Zawiązek |
Zawartość |
Tokoferole ( mg/kg ) |
637±17 |
g-tokoferol |
480±7 |
a-tokoferol |
35±1 |
d-tokoferol |
122±10 |
Sterole (mg/100 g) |
295±20 |
Schotenol |
142±11 |
Spinasterol |
115±7 |
d8-12stigmastediane-3b-ol |
9±1 |
Pozostałe sterole |
29±1 |
Związki fenolowe (mg/kg) |
3263±29 |
Kwas wanilinowy |
67±3 |
Kwas siryngowy |
37±5 |
Kwas felurowy |
3147±20 |
Tyrosol |
12±1 |
Skwalen ( mg/100 g ) |
314±1 |
Literatura
1 Mounia Cherki , Hicham Berrougui, Anas Drissi , Ahmed Adlouni, Abdelouahed Khalil, Argan oil: Which benefits on cardiovascular diseases?, 10.02.2006
Literatura
2 Bertrand Matthäus, Dominique Guillaume, Saïd Gharby c,d , Aziza Haddad, Hicham Harhar, Zoubida Charrouf, Effect of processing on the quality of edible argan oil, 07.10.2009
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.