Reishi – grzyby nieśmiertelności
Katarzyna WroniakDo królestwa grzybów Fungi zaliczanych jest około 14 000 gatunków grzybów wielkoowocnikowych, z których około 700 gatunków zawiera substancje bioaktywne, odgrywając pozytywny wpływ na organizm człowieka. W krajach azjatyckich już od ok. 4 tys. lat grzyby cenione są nie tylko ze względu na smak i zapach, ale również wykorzystywane są w medycynie ludowej.
W ostatnich latach, prowadzone są badania poświęcone wartości odżywczej oraz właściwościom prozdrowotnym grzybów, do których należy Lakownica lśniąca (Genoderma lucidum). Grzyb ten znany jest pod wieloma nazwami. W Japonii nazywany jest on Reishi , w Chinach - Ling Zhi, co oznacza „roślina duch”, a także określany jako „roślina nieśmiertelności”, czy „ziele wywołujące siłę”.
Genoderma lucidum występuje w różnych odmianach: fioletowym, niebieskim, czarnym, białym, żółtym i czerwonym – uznawanym za najcenniejszy w tradycyjnej chińskiej medycynie. Grzyby te charakteryzują się bardzo zbitą konsystencją, a kapelusze są prawie zdrewniałe, w kształcie nerki lub okrągłe. Powierzchnia grzyba jest bardzo błyszcząca, z licznymi porami, które w miarę starzenia, zmieniają swoją barwę z żółto-pomarańczowej do czerwono-czarnej. Trzon grzyba Reishi może mieć kształt lśniącej, powyginanej rurki, ale wyróżnia się również osobniki bez trzona, gdzie kapelusz przyrośnięty jest bezpośrednio do podłoża. Ze względu na gorzki smak i bardzo twardą konsystencję jest niejadalny, dlatego też spożywany jest w postaci sproszkowanej, jako napój, herbatka, czy syrop.
Reishi, w stanie naturalnym, można znaleźć szczególnie na martwych konarach drzew liściastych w krajach azjatyckich, Ameryce Południowej i Północnej oraz Europie. W związku z tym, że występowanie w przyrodzie jest niezwykle rzadkie, niezbędnym stały się uprawy Reishi w workach, butelkach i naturalnych polanach z zachowaniem optymalnych warunków do wzrostu.
Działanie prozdrowotne Reishi przypisuje się głównie zawartym w ścianie komórkowej, polisacharydom, głównie β-glukanom. Wykazują one zdolność do obniżania stężenia trójglicerydów we krwi oraz frakcji LDL (tzw. „złego cholesterolu”). Ponadto obniżają stężenie cukru we krwi, zmniejszają ilość przyswojonej glukozy oraz powodują uczucie sytości. Dzięki swoim właściwościom probiotycznym zapobiegają chorobom układu pokarmowego, szczególnie jelita grubego. Istnieją doniesienia o możliwości zastosowania β-glukanu w terapii nowotworowej. Zaobserwowano również, że β-glukan ma wpływ na zwiększenie odporności organizmu, przeciw infekcjom bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym. Lakownica lśniąca jest również bogatym źródłem triterpenoidów, które hamują bezpośrednio wzrost komórek rakowych, a także zmniejszają ich inwazyjność. Stwierdzono, że wykazują one aktywność przeciwko wirusowi HIV, a także działają antyoksydacyjnie.
Z przeprowadzonych badań w latach 90. ubiegłego stulecia, po 2 tygodniach stosowania grzybów Reishi uzyskano obiecujące wyniki w leczeniu bólu głowy, migreny, czy reumatyzmu. Badania wykazały również, że ekstrakt z grzybów Reishi okazał się skuteczny w redukowaniu, a w niektórych przypadkach eliminacji, ataków astmy. Z uwagi na wysoką zawartość błonnika, przy jednocześnie niskiej zawartości tłuszczu (2-8% w suchej masie), grzyby mogą stanowić element diety przeciwdziałającej miażdżycy. Charakteryzują się również korzystnym stosunkiem kwasów wielonienasyconych (kwasu oleinowego i linolenowego) do kwasów nasyconych.
Grzyby Reishi mogą być stosowane jako element żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która spożywana regularnie, w normalnych ilościach, obniża ryzyko konkretnych chorób lub wykazuje dodatkowy korzystny efekt poza wartością odżywczą. Pozytywny efekt ich stosowania wynika ze współdziałania poszczególnych składników bioaktywnych zawartych w owocni grzybów. Należy jednak podkreślić, że mechanizm działania poszczególnych składników obecnych w grzybach, nie został jeszcze do końca wyjaśniony, dlatego też istnieje konieczność prowadzenia dalszych badań w celu określenia ich efektu prozdrowotnego.
Grzyby Reishi - naturalny środek przeciw procesom starzenia się organizmu, dostępne w formie sproszkowanej dodajemy do soku, herbaty, wody lub mieszamy z innymi produktami. Spożywamy go przed lub po jedzeniu popijając dużą ilością wody.
Oto sposób aby grzyby lecznicze włączyć do diety - przepisy
Źródła:
-
Siwulski M., Sobieralski K., Sas-Golak I. (2014): Wartość odżywcza i prozdrowotna grzybów. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 1 (92), 16-28.
-
Jurczyńska E., Saczko J., Kulbacka J., Kawa-Rygielska J., Błażewicz J. (2012): Beta-glukan, jako naturalny antykarcynogen. Pol. Merk. Lek., XXXIII, 196, 217
-
Grys A., Hołderna-Kędzia E., Łowicki Z. (2011): Genoderma lucidum – grzyb o cennych właściwościach farmakologicznych. Postępy fitoterapii. 1, 28-33.
-
Depczyk P. (2014): Grzyby prozdrowotne, przyrodolecznictwo z tradycją odkryte na nowo. Wydawnictwo Dedal
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.