Trudny orzech do zgryzienia - Część I
Agata ZakrzewskaKtóre z orzechów są najdroższe, a które zdaniem ekspertów najsmaczniejsze, które zawierają najwiecej kwasów tłuszczowych. Spróbujemy rozgryźć te orzechy i dostać się do sedna informacji.
Najbardziej znane orzechy występujące poza Polską to orzechy: brazylijskie, kokosowe, makadamia, migdałowe, nerkowca, pekan, piniowe, pistacjowe oraz ziemne.
Poniżej opiszemy trzy z nich te najsmaczniejsze, te o nawiększej liczbie zastowowań i te które ukoją nasze nerwy.
rosną dziko w lasach deszczowych Amazonki. Ich inna nazwa – orzeszki para - pochodzi od regionu Pará w Brazylii, gdzie nazywane są złotem brazylijskim.
Rosną na drzewach, schowane w twardych kulkach, gdzie jest do 12 nasion ukrytych w łupinkach.
Charakteryzują się wysoką zawartością selenu, nienasyconych kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy, a także witamin i składników mineralnych.
Właściwości:
- pomagają zwalczyć stres,
- zwiększają koncentrację,
- zmniejszają zmęczenie,
- poprawiają pracę mózgu,
- zwiększają odporność organizmu,
Należy pamiętać, że po zjedzeniu orzechów brazylijskich mogą wystąpić objawy alergii pokarmowej: zaburzenia żołądkowo-jelitowe, zmiany skórne czy katar.
Orzechy brazylijskie można jeść na surowo, dodawać do sałatek, ciast, farszy, sosów, mięs. Wytwarza się z nich słodki krem, olej – wykorzystywany w kosmetykach chroni skórę przed wysuszeniem.
Orzechy kokosowe
rosną tam, gdzie jest dostęp do morza, utrzymuje się wysoka temperatura i jest wilgotno. Nie wiadomo dokładnie skąd pochodzą, ale nazwę palmy kokosowej, tłumaczy się jako „drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia” lub „drzewo o tysiącu zastosowań”.
Owoc palmy kokosowej (orzech kokosowy) to jednonasienny pestkowiec, który składa się z cienkiej skórki, grubej warstwy brązowych włókien oraz zdrewniałej pestki z trzema wgłębieniami. Wnętrze wyściela gruba warstwa białego, mięsistego i stałego bielma (miąższu) oraz płynnego bielma – wody kokosowej (młody orzech) lub mleczka kokosowego (dojrzały orzech).
Miąższ orzecha kokosowego można jeść na surowo lub wysuszony, w postaci wiórek używany jest w cukiernictwie, jako składnik ciast i deserów, posypka lub panierka do ryb. Stosowany jest także do produkcji dżemu kokosowego.
Woda kokosowa, dzięki temu, że zawiera dużo elektrolitów może być stosowana jako napój chłodzący i izotoniczny, podaje się ją w czasie biegunki, wymiotów oraz przy problemach żołądkowych.
Mleko kokosowe lub mleczko kokowowe używa się do drinków, jest składnikiem kuchni tajskiej i indyjskiej.
występują dziko w Australii, Nowej Kaledonii i Sulawesi, uprawia się je w Hawajach oraz w Afryce Południowej.
Jądro orzecha umieszczone jest w bardzo grubej (do 6 mm) i twardej, okrągłej łupinie (do 3,5 cm) o czekoladowej barwie, trudnej do rozłupania – z tego powodu w sklepach występują najczęściej bez skorupki. Świeżo zebrane orzechy mają jasny kolor, jednak bardzo szybko ciemnieją. Najlepiej trzymać je w lodówce – wtedy zachowają ładną barwę i świeżość. Mają delikatny, lekko maślany smak – uważane za najsmaczniejszy orzech, przez co są bardzo drogie. Ich wadą jest podatność na szybkie jełczenie.
Orzechy makadamia posiadają największą ilość kwasów tłuszczowych nienasyconych spośród wszystkich orzechów. Można je jeść osobno, używa się ich w kuchni (do ciast, ciasteczek, kremów, sosów), w kosmetyce wykorzystuje się pozyskiwany z nich olej (pielęgnują skórę).
Co ciekawe, lepiej nie podawać ich psom, ponieważ z nieznanych powodów są dla nich trujące.
W poniższej tabeli przedstawione są wartości odżywcze składników w orzechach (tłustą czcionką wartości opisane dla orzechów powyżej opisanych)
Wartość odżywcza/100g |
Brazylijskie |
Kokosowe |
Makadamia |
Migdałowe |
Nerkowca |
Pekan |
Piniowe |
Pistacjowe |
Wartość energetyczna (kcal) |
659,00 |
354,00 |
718,00 |
579,00 |
533,00 |
691,00 |
673,00 |
560,00 |
Białko (g) |
14,32 |
3,33 |
7,91 |
21,15 |
18,22 |
9,17 |
13,69 |
20,16 |
Węglowodany (g) |
11,74 |
15,23 |
13,82 |
21,55 |
30,19 |
13,86 |
13,08 |
27,17 |
w tym cukry proste (g) |
2,33 |
6,23 |
4,57 |
4,35 |
5,91 |
3,97 |
3,59 |
7,66 |
Tłuszcze (g) |
67,10 |
33,49 |
75,77 |
49,93 |
43,85 |
71,97 |
68,37 |
45,32 |
Kwasy tłuszczowe nasycone (g) |
16,13 |
29,70 |
12,06 |
3,80 |
7,78 |
6,18 |
4,90 |
5,91 |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (g) |
23,88 |
1,43 |
58,88 |
31,55 |
23,80 |
40,80 |
18,76 |
23,26 |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (g) |
24,40 |
0,37 |
1,50 |
12,33 |
7,85 |
21,61 |
34,07 |
14,38 |
Błonnik (g) |
7,50 |
9,00 |
8,60 |
12,50 |
3,30 |
9,60 |
3,70 |
10,60 |
Sód (mg) |
3,00 |
20,00 |
5,00 |
1,00 |
12,00 |
0,00 |
2,00 |
1,00 |
Wapń (mg) |
160,00 |
14,00 |
85,00 |
269,00 |
37,00 |
70,00 |
16,00 |
105,00 |
Magnez (mg) |
376,00 |
32,00 |
130,00 |
270,00 |
292,00 |
121,00 |
251,00 |
121,00 |
Fosfor (mg) |
725,00 |
113,00 |
188,00 |
481,00 |
593,00 |
277,00 |
575,00 |
490,00 |
Żelazo (mg) |
2,43 |
2,43 |
3,69 |
3,71 |
6,68 |
2,53 |
5,53 |
3,92 |
Cynk (mg) |
4,06 |
1,10 |
1,30 |
3,12 |
5,78 |
4,53 |
6,45 |
2,20 |
Potas (mg) |
659,00 |
356,00 |
368,00 |
733,00 |
660,00 |
410,00 |
597,00 |
1025,00 |
Witamina A (µg/IU) |
0,00 |
0,00 |
0,00 |
0,60/ 2,00 |
0,00 |
16,80/ 56,00 |
8,70/ 29,00 |
154,80/ 516,00 |
Witamina B1 (tiamina) (mg) |
0,62 |
0,07 |
1,20 |
0,21 |
0,42 |
0,66 |
0,36 |
0,87 |
Witamina B2 (ryboflawina) (mg) |
0,04 |
0,02 |
0,16 |
1,14 |
0,06 |
0,13 |
0,23 |
0,16 |
Witamina B3 (niacyna) (mg) |
0,30 |
0,54 |
2,47 |
3,62 |
1,06 |
1,17 |
4,39 |
1,30 |
Witamina B6 (pirydoksyna) (mg) |
0,10 |
0,05 |
0,26 |
0,14 |
0,42 |
0,21 |
0,10 |
1,70 |
Witamina C (mg) |
0,70 |
3,30 |
1,20 |
0,00 |
0,50 |
1,10 |
0,80 |
5,60 |
Witamina E (mg) |
5,65 |
0,24 |
0,54 |
25,63 |
0,90 |
1,40 |
9,33 |
2,86 |
Witamina K (µg) |
0,00 |
0,20 |
b.d. |
0,00 |
34,10 |
3,50 |
53,90 |
b.d. |
Kwas foliowy (µg) |
22,00 |
26,00 |
11,00 |
44,00 |
25,00 |
22,00 |
34,00 |
51,00 |
b.d. – brak danych
Polecamy również do przeczytania artykuł o polskich orzechach włoskich i laskowych, które w niczym nie ustępują orzechom tzw. egzotycznym:
Idealny pokarm dla mózgu i serca - orzechy włoskie i laskowe.
Bibliografia
USDA National Nutrient Database
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.