Warzywne zakwasy, czyli eliksiry odporności i witalności
gotujwstylueko.plZakwasy to niepasteryzowane, żywe napoje probiotyczne, dające zdrowie, energię i siłę. Warzywa poddane fermentacji, czyli przetworzone do postaci zakwasu to najszersze spektrum witaminowo-minerałowe występujące w naturze. Zawierają wiele antyoksydantów, są bogatym źródłem żelaza, witamin C, A, E, K i z grupy B, kwasu foliowego, potasu, kobaltu, magnezu czy fosforu. Co więcej, dzięki płynnej formie, wszystkie te substancje odżywcze wchłaniają się lepiej niż z surowych warzyw czy nawet kiszonek, skądinąd również bardzo zdrowych.
DLACZEGO WARTO PIĆ ZAKWASY Z WARZYW?
Współczesne badania różnych, niezależnych ośrodków naukowych potwierdzają, że działanie zakwasu jest imponujące. Pijąc zakwas poprawiasz swoją odporność, wspomagasz proces tworzenia czerwonych krwinek, odkwaszasz organizm, wspierasz pracę nerek i wątroby, spowalniasz procesy gnilne oraz pomagasz w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Zakwasy warzywne są też genialnymi napojami energetycznymi. Wzmacniają kondycję fizyczną i poprawiają wydolność organizmu. Każdy z nich ma także swoje wyjątkowe właściwości, dlatego warto do swojej diety włączać różne ich odmiany. Na przykład dzięki zawartej w buraku betainie działasz antynowotworowo, a z kolei zakwas z kapusty zawiera rzadką witaminę U. Jednak najważniejszym dobrem, jakie dają nam warzywne zakwasy, jest ich wpływ na usprawnienie pracy jelit, a co za tym idzie na ludzki mikrobiom. Mikrobiom, czyli wszystkie mikroorganizmy, drobnoustroje, które zasiedlają jelita, a więc bakterie, drożdże, grzyby i inne… Równowaga między nimi ma podstawowe znaczenie dla zdrowia człowieka, gdyż odpowiada za funkcjonowanie narządów. Najwięcej mikroorganizmów znajduje się w jelicie grubym, a w całym przewodzie pokarmowym, jak się szacuje, jest 10 razy więcej mikroorganizmów niż komórek w ciele człowieka (około 100 bilionów komórek ważących około 2 kg). W procesie fermentacji buraka powstaje kwas mlekowy, którego dobre bakterie odbudowują florę bakteryjną jelit i wzmacniają system odpornościowy. Wielu z nas lekceważy rolę jelit, sądząc, że ich zadaniem jest jedynie trawienie, a przecież immunolodzy podkreślają, że niemal 80 % komórek odpornościowych znajduje się właśnie w jelitach. Dbajmy więc o nie i dostarczajmy pożywienia, które „pożywia” właśnie, czyli daje życie.
Pamiętajmy jednocześnie, że oczekiwane efekty zdrowotne picia zakwasu osiągniemy stosując go systematycznie – krótko mówiąc, pijmy codziennie. Rano, na czczo i zdecydowanie na surowo, co najmniej 100 ml. Kolejną istotną kwestią jest oczywiście jakość warzyw, na których nasz zakwas nastawiono. Warzywo oddaje do wody, zakwasu, wszystko, co ma w sobie: najlepsze i najgorsze. Dlatego świadomie wybierajmy produkty certyfikowane, bo tylko one są gwarancją zdrowia. Dla urozmaicenia doświadczeń z buraczanymi zakwasami proponujemy wam różne jego odsłony: Złoty Zakwas z żółtego buraka, który zawiera kurkumę, imbir i cytrynę sycylijską, czyli zestaw silnie przeciwzapalny o właściwościach antybiotycznych, zakwas korzenny, z dodatkiem cynamonu i goździków. Warto także spróbować zakwasu z selera korzeniowego, wzbogaconego kurkumą, imbirem i cytryną.
Mikołaj Bator. Tata, mąż, pasjonat fermentacji. Ekspert w dziedzinie organicznej kuchni roślinnej. Tworca marki Zakwasownia.
Artykuł pochodzi z magazynu zima 2020/21 Gotuj w stylu eko.pl
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.