Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyZdrowie pod kapeluszem - grzyby jak lekarstwo
Zdrowie pod kapeluszem - grzyby jak lekarstwo
16 / 09 / 2019

Zdrowie pod kapeluszem - grzyby jak lekarstwo

gotujwstylueko.pl

Surowe, marynowane, suszone, leśne i uprawiane. Grzyby wzbudzały zainteresowanie człowieka od zarania dziejów. Z całą pewnością można powiedzieć, że są kamieniem węgielnym polskiej kuchni i przyczyną jesiennej „choroby” Polaków. Od wielu lat cenione głównie za smak i aromat. Świadomość, że posiadają wiele prozdrowotnych właściwości i wykazują bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka, jest stosunkowo nowa.

KROLESTWO FUNGI

Do królestwa Fungi zaliczanych jest kilkadziesiąt tysięcy gatunków grzybów, spośród których co najmniej 2 000 to gatunki jadalne. Wielu z nim udowodniono działanie wzmacniające odporność organizmu, antybakteryjne, antywirusowe, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, przeciwalergiczne, a nawet przeciwnowotworowe. Substancje bioaktywne zawarte w grzybach mają zdolność obniżania poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi, normalizują ciśnienie, działają ochronnie na układ pokarmowy, nerwowy, wykazują działanie antyoksydacyjne.

Z CZEGO WYNIKA WARTOŚĆ ODŻYWCZA GRZYBOW?

Owocniki zawierają białka, sacharydy, kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mineralne, błonnik pokarmowy. Białko grzybów charakteryzuje się dobrą przyswajalnością, sięgającą nawet 90 %. O wartości białek pochodzących z grzybów decyduje zestaw aminokwasów, w tym obecność aminokwasów egzogennych. Zawartość w grzybach takich aminokwasów, jak: treonina, arginina i tyrozyna jest wyższa niż w warzywach, takich jak kalafior i marchew.

PRZEGLĄD OD NAJPOPULARNIEJSZYCH DO MNIEJ ZNANYCH GRZYBOW UPRAWNYCH

PIECZARKI (Agaricus L.) - najpopularniejsze grzyby uprawne na świecie. Wyróżniamy pieczarki polne, które można spotkać na łąkach od maja do listopada oraz pieczarki hodowlane. Zawierają wit. z grupy B, a także związki bioaktywne, m.in. tyrozynazę (enzym, w wyniku którego jest produkowana melanina) oraz ergothioneinę (przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami oraz starzeniem się). Pieczarki (szczególnie białe) zawierają również błonnik pokarmowy. Wyróżniamy również pieczarki brązowe, które od klasycznych różnią się nie tylko mocniejszym kolorem, ale i aromatem. Idealne do potraw o intensywnym smaku. Mają znacznie więcej witaminy D i B2, niż białe. Pieczarki brązowe są bardziej polecane do uprawy amatorskiej, ponieważ są łatwiejsze w uprawie i trwalsze w przechowywaniu. Pieczarki posiadają duże walory smakowe i zapachowe. To grzyby o bardzo szerokim zastosowaniu, można wykorzystywać m.in. do pieczenia, smażenia. Smażone pieczarki doskonale pasują do sałatek lub potraw z makaronów, same służą również jako dodatek do sosów grzybowych, zup, farszów. Białe – aby nie ciemniały, należy delikatnie skropić kapelusz sokiem z cytryny.

BOCZNIAKI (Pleurotus) - występują w wielu odmianach, z których do najbardziej popularnych należą boczniak ostrygowaty, mikołajkowy, białożółty, łyżkowaty. Pierwsze okazy boczniaków możemy spotkać pod koniec października, zbieramy je do pierwszych mrozów. Zawierają sporo błonnika, potas, wapń, jod, a także witaminy D oraz z grupy B. Boczniaki wpływają na funkcje układu odpornościowego. Zawierają beta-glukany, wspomagające odporność. Z boczniaków wyizolowano pleuran, polisacharyd nierozpuszczalny w wodzie. W publikowanych badaniach pleuran wykazuje działanie chroniące komórki układu odpornościowego oraz wpływa na zmniejszenie częstotliwości występowania infekcji górnych dróg oddechowych. Zawierają ponadto związki o charakterze przeciwutleniającym. Boczniaki są bardzo smaczne i mają lekko ostry smak. Doskonale nadają się do sosów z mięsem, potraw wegetariańskich, jak również jesiennych dań z makaronem. Bardzo ciekawą propozycją są eryngii, czyli boczniak mikołajkowy lub borowik stepowy. Często nazywany „królewskim” ze względu na smaczne i okazałe owocniki o silnym aromacie i niepowtarzalnym smaku.

SHITAKE zamiennie SHIITAKE (Lentinus edodes) - zwane inaczej twardziakami japońskimi, uprawiane na martwych kłodach  drzew liściastych. Podłoże, na którym się rozwijają, można kontrolować oraz wzbogacać, wpływając w ten sposób na skład mineralny grzybów. Do amatorskiej uprawy shitake, można wykorzystać altanki, piwnice, garaże. Od wiosny do jesieni można też uprawiać shitake na wolnym powietrzu, w miejscach osłoniętych od słońca i wiatru. Shitake odmładzają od środka, zawierają przeciwutleniacze, niszczące wolne rodniki i zapobiegające starzeniu się skóry. Poza tym znaczące ilości witamin D, A, C, E, K oraz z grupy B, polisacharydy, kwasy nukleinowe oraz białko. Zaleca się spożywanie shitake podczas chemioterapii, aby zmniejszyć toksyczne działanie leków na zdrowe komórki oraz system immunologiczny. Z twardziaka jadalnego wyizolowano lentinan – bardzo ważny polisacharyd, stosowany w Japonii i Chinach w immunoterapii nowotworów żołądka, jelita grubego oraz piersi. Shiitake są tradycyjnym przysmakiem w kuchni wschodniej, ale cieszą się coraz większym zainteresowaniem także w innych krajach. Są grzybami o łagodnym smaku i bardzo aromatycznym zapachu. Nadają się do spożycia w stanie świeżym, suszonym i do marynowania. Są jednym z głównych składników wegańskiej diety Genmai – Saishoku, zawierającej brązowy ryż, warzywa, glony i grzyby, której stosowanie zapewnia poziom witaminy B12 na poziomie porównywalnym z dietami niewegetariańskimi. Suszone shiitake należy poddawać krótkotrwałej obróbce cieplnej (ok. 5 min.), w przeciwnym razie twardnieją. W zależności od użycia (np. do sosów) suszone warto namoczyć ok. 30 min. przed użyciem.

 

SOPLOWKA JEŻOWATA (Hericium erinaceus) – nazywany „brodą starca” lub „małpią głową”. Od dawna znany medycynie wschodu jako grzyb witalny. Udowodniono antyoksydacyjne działanie ekstraktu z soplówki. Jest bogaty w związki fenolowe o silnej aktywności przeciwutleniającej. Wyizolowane z soplówki związki zwane hericenonami (C, D, E, F, G i H) wywierają pozytywny i ochronny wpływ na układ nerwowy. Mają zdolność indukowania syntezy czynnika wzrostu nerwu (NGF), co umożliwia ich wykorzystanie w leczeniu choroby Alzheimera. Owocniki możemy zbierać wiosną i jesienią, jednak w naszych warunkach nie zawsze się to udaje, ponieważ są bardzo wrażliwe na zmiany warunków. Grzyby te mają delikatny, lekko słodkawy smak. Najczęściej spożywane są smażone po pokrojeniu na plastry. Mniejsze egzemplarze nadają się także do nadziewania.

REISHI (Ganoderma lucidum) – zwane jako lakownica lśniąca, powszechnie wykorzystywane w medycynie Wschodu. W krajach azjatyckich uprawiane na dużą skalę i wykorzystywane jako zioło wywołujące siłę. W Polsce występują w warunkach naturalnych na drewnie drzew liściastych. Dozwolone oświadczenia zdrowotne są wynikiem udokumentowania prozdrowotnych właściwości reishi. Reishi zawiera polisacharydy, głównie β-glukany, które wpływają na układ odpornościowy, wykazują zdolność do utrzymywania prawidłowego stężenia cholesterolu LDL we krwi oraz pozytywnie wpływają na układ krążenia. Dzięki swoim właściwościom probiotycznym zapobiegają chorobom układu pokarmowego, szczególnie jelita grubego. Reishi jest również bogatym źródłem triterpenoidów (m.in. kwas ganodermowy, kwas ganodermadowy). Wyizolowane z reishi triterpenoidy mają zdolność hamowania wzrostu komórek rakowych i zmniejszają ich inwazyjność. Ze względu jednak na gorzki smak i bardzo twardą konsystencję reishi jest niejadalny, dlatego też spożywany jest w postaci sproszkowanej, jako napój, herbatka, czy syrop. Przez wielu zwany grzybem nieśmiertelności.

MAITAKE (Grifola fondosa) - żagwica listkowata ze względu na kształt zwana także „grzybem tańczącym”. Bardzo popularny w kuchni japońskiej, w Polsce występuje bardzo rzadko. Na Dalekim Wschodzie spożywany przy chorobach zwyrodnieniowych i niedoborach odporności. Zawiera polisacharydy, głównie ß-glukany, wchodzące w skład błonnika pokarmowego. Ekstrakt z żagwicy listkowatej jest bardzo bogaty w związki fenolowe o bardzo silnej aktywności przeciwutleniającej. Związki te wykazują również działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Z żagwicy wyizolowano grifolan, jeden z ważniejszych polisacharydów pochodzenia grzybowego. Wzmacnia układ odpornościowy i działa przeciwnowotworowo. Maitake posiada charakterystyczny słodki smak. Najczęściej spożywany w postaci suszonej oraz w postaci preparatów zawierających ekstrakt z maitake.

BŁYSKOPOREK PODKOROWY (Inonotus obliquus) – zwany potocznie guzem brzozy, chagą. Owocnik trudny do zaobserwowania. Z wierzchu wygląda jak narośl podobna do węgla drzewnego, zewnętrzna warstwa jest wyschnięta, twarda i zwęglona. Najczęściej występuje na brzozie, z której uzyskuje się również ważny składnik betulinę, mającą szerokie działanie terapeutyczne. Błyskoporek wykazuje pozytywny wpływ na układ nerwowy, procesy przemiany materii oraz odporność organizmu. Niejadalny w formie świeżej, spożywany w formie naparów oraz ekstraktów.

CZERNIDŁAK KOŁPAKOWATY (Coprinus Comatus) – wielu koneserów grzybów uważa ten grzyb za najsmaczniejszy grzyb jadalny. Uprawa czernidłaka nie jest trudna, bardzo podobna do uprawy pieczarek. Czernidłak jest w mniejszym stopniu podatny na choroby, można również uzyskać znacznie większe plony, niż przy uprawie pieczarek. Czernidłak kołpakowaty zawiera substancje o działaniu hipoglikemicznym, w tym polisacharydy, lektyny i komatynę, wyizolowaną z kultury płynnej czernidłaka. Stwierdzono, że czernidłak działa osłaniająco na komórki trzustki i może być stosowany w zapobieganiu powikłaniom cukrzycowym. Ekstrakty z czernidłaka wykazują również działanie antyoksydacyjne. Nie mieszać z alkoholem.

Wiele badań przeprowadzonych do tej pory udowadnia dobroczynny wpływ spożywania grzybów na zdrowie człowieka. Korzystne działanie grzybów można uzyskać poprzez spożywanie owocników, lub stosowanie suplementów diety w postaci preparatów zawierających ekstrakty grzybowe.

Walory smakowe?

Tak!

Prewencja chorób?

Tak!

Dwa grzyby w barszczu?

Wbrew powszechnemu tłumaczeniu…TAK!


Autor artykułu: Sylwia Kaczmarek - Dyrektor Departamentu Jakości Bio Planet

Artykuł pochodzi z kwartalnika jesień 2019 Gotuj w stylu eko.pl

 Źródła:
1.    Rajewska J., Bałasińska M., „Biologically active compounds of edible mushrooms and their beneficial impact on health” Postępy Hig Med Dosw. (online) (2004) 58
2.    Russak G. „Grzybobranie” Przegląd gastronomiczny 2012/9
3.    Bonenberg K., „Tajemnicze życie grzybów” Aura Ochrona Środowiska 2018/7
4.    Bonenberg K., „Grzyby prozdrowotne. Przyrodolecznictwo z tradycją odkryte na nowo” Aura Ochrona Środowiska 2016/11
5.    Czarniecka – Skubina E., Wachowicz I. „Grzybobranie” Przegląd gastronomiczny 2007/12
6.    https://pl.wikipedia.org
7.    Oświadczenia zdrowotne lista pending (www.oświadczenia.eu)
8.    Siwulski M., Sobieralski K., Sas- Golak I., „Wartość odżywcza i prozdrowotna grzybów” Żywność, Nauka, Technologia, Jakość 2014, 1 (92)
9.    Turło J. „Grzyby wielkoowocnikowe – niedoceniane źródło substancji leczniczych” Studia i Materiały CEPL w Rogowie R. 17. Zeszyt 44 / 3 / 2015
10.    https://przyjazny-dietetyk.pl/prozdrowotne-wlasciwosci-grzybow
11.    Informacje od dostawców.

H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Temat na czasie, choć u nas na Dolnym Śląsku kiepsko z grzybami. Sucho w lasach, a i poza lasami niewiele. Pod moim balkonem co roku rosły całe łany pieczarek - w tym roku ani jednej nie ma. Jeździłam za miasto, pod las, po czernidłaki kołpakowate - było ich mnóstwo przez całe lato i jesień. W tym roku ani jednego. A są to grzyby, których nie da się przeoczyć, bo bardzo szybko zmieniają się w przejrzałe parasole kapiący czarną gęstą mazią. Nie ma kani, maslakow, etc. Teraz trochę pada, ale z kolei jest chłodno, a grzyby też potrzebują ciepła. Kiepsko widzę tegoroczny sezon.
cytuj odpowiedz 31.08.2020, godz. 13:46

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet