Zielono mi, czyli młoda trawa jęczmienna i pszeniczna
Katarzyna WroniakDo jednych z najstarszych i najważniejszych zbóż, należą jęczmień i pszenica, których ziarna stanowią cenne źródło składników odżywczych. Jednak na uwagę zasługują również młode, zielone trawy tych zbóż. Stanowią one cenne źródło białka i składników bioaktywnych, których najwyższa zawartość znajduje się w trawach o wysokości 20 – 25 cm, a więc wtedy, gdy znajdują się w początkowej fazie wzrostu. Przy długości ok. 40 cm obecność substancji biologicznie czynnych wyraźnie spada.
Młode trawy jęczmienia i pszenicy posiadają takie same właściwości, gdyż zawierają zbliżoną zawartość substancji odżywczych, witamin, składników mineralnych, enzymów i aminokwasów. Trawy te różnią się jedynie strawnością. Młody jęczmień jest łatwiej trawiony w organizmie, niż młoda pszenica.
Młoda trawa zawiera około 70% chlorofilu (zielonego barwnika), który odbiera energię słoneczną i przekazuje ją komórkom roślinnym. Dzięki wysokiej zawartości chlorofilu, posiadającego zbliżoną strukturę molekularną do hemoglobiny (czerwonego barwnika krwi), może wspomagać odbudowę i regenerację czerwonych ciałek krwi (erytrocytów) w bardzo krótkim czasie po spożyciu.
Sproszkowane trawy, jęczmienna i pszeniczna, posiadają:
witaminę C – uszczelniającą i wzmacniającą naczynia krwionośne,
witaminę E – wspomagającą prawidłowe funkcjonowanie wzroku,
witaminy B1, B2, B6 – wspomagające prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
beta-karoten – przekształcany w wątrobie w witaminę A, chroni przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników,
kwas foliowy - zapobiega uszkodzeniom tzw. cewy nerwowej u płodu,
potas, wapń - wzmacniają kości,
żelazo - przeciwdziała anemii,
magnez - zapobiega skurczom mięśni i łagodzi skutki stresów,
mangan - zwiększa odporność organizmu,
cynk i krzem - wzmacniają włosy i paznokcie,
selen – działanie ochronne przed wolnymi rodnikami.
Wysoka zawartość enzymów i składników mineralnych, takich jak: selen, cynk, magnez, sód, potas, żelazo, zawartych w trawie jęczmiennej i pszenicznej, pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu, a zatem zmniejsza zakwaszenie.
Młoda, kiełkująca trawa nie zawiera glutenu, ani innych substancji alergennych, inaczej niż w przypadku całych zbóż pszenicy, czy jęczmienia. Dlatego też, może być spożywana przez osoby cierpiące na nietolerancję glutenu.
Trawy, w postaci sproszkowanej, mogą być idealnym dodatkiem do zielonych koktajli, rozcieńczone w wodzie lub soku (np. jabłkowym) lub jako posypka do dań. Proszek sam w sobie jest jasnozielony, natomiast po rozpuszczeniu w wodzie, uzyskuje barwę intensywnie zieloną. Dlatego też, dodatek sproszkowanych traw, może urozmaicić nasze potrawy nie tylko ze względu na zawarte substancje odżywcze ale również zachwycić nas intensywnością koloru.
W celu utrzymania zbilansowanej diety, zalecane dzienne spożycie sproszkowanych traw powinno uwzględniać informacje zamieszczone na opakowaniu, gdyż tylko zrównoważona dieta ma pozytywny wpływ na stan naszego organizmu.
Trawę pszeniczną możemy w przepisach używać zamiennie z trawą jęczmienną.
Przepisy z wykorzystaniem trawy pszenicznej znajdziesz tutaj.
Przepisy z wykorzystaniem trawy jęczmiennej znajdziesz tutaj.
Źródła:
1. Pitchford P. „Odżywianie dla zdrowia”, wyd. Galaktyka, 285-288.
2. Paulíčková I.,Jaroslava Ehrenbergerová J., Vlasta Fiedlerová V., Gabrovská D., Havlová P.,Holasová M.,Kopáček J., Ouhrabková J., Pinkrová J., Rysová J., Vaculová K., Winterová R. (2007): „Evaluation of Barley Grass as a Potential Source of Some Nutritional Substances”. Czech J. Food Sci., 25: 65–72.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.