25 ekologicznych faktów
Katarzyna MalewskaRolnictwo ekologiczne to:
1. Uprawy ściśle kontrolowane przez ekologiczne jednostki certyfikujące;
2. Zakaz stosowania pestycydów = brak pozostałości pestycydów;
3. Całkowity zakaz stosowania genetycznie zmodyfikowanych organizmów (GMO);
4. Zrównoważona produkcja roślinna i zwierzęca;
5. Praktyki gospodarowania są przyjazne dla środowiska;
6. Wspomaganie różnorodności biologicznej;
7. Wykorzystywanie naturalnych procesów;
8. Zamiast melioracji - zbiorniki i cieki wodne;
9. Wykorzystanie płodozmianu w uprawach;
Ekologiczne produkty gotowe to:
10. Min. 95 % składników ekologicznych;
11. Zakaz promieniowania jonizującego;
12. Zakaz E 621 glutaminianu monosodowego;
13. Zakaz kwasu sorbowego i jego soli;
14. Zakaz kwasu benzoesowego i jego soli;
15. Zakaz stosowania dwutlenku siarki E220;
16. Zakaz rafinacji olejów z wykorzystaniem silnych środków chemicznych i kwasów (ewentualnie dozwolona dezodoryzacja).
Ekologiczne produkty odzwierzęce to:
17. Zakaz stosowania antybiotyków i hormonów!
18. W hodowli ekologicznej kluczowe jest utrzymanie właściwego dobrostanu hodowanym zwierzętom;
19. Zapewnienie zwierzętom w hodowli ściółki i warunków maksymalnie zbliżonych do naturalnych;
20. Zakaz uwiązywania zwierząt;
21. Rasy i odmiany tradycyjne dla danego obszaru, zamiast ras wysokowydajnych;
22. Kurczaki hodowane są w sposób ekstensywny;
23. Dla krów paszą podstawową są zielonki z pastwisk, które zawierają trawy, rośliny motylkowe (białko), a także niezbędne dla ich dobrej kondycji zdrowotnej i jakości mleka zioła;
24. Pasieki pszczele zlokalizowane są tak, aby źródłem nektaru były wyłącznie użytki ekologiczne;
25. Ekologia to smaki dzieciństwa.
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 25 Lato 2023
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.