Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylBądź fit na wiosnę
Bądź fit na wiosnę
20 / 01 / 2025

Bądź fit na wiosnę

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz

 

Wiosna to czas kiedy nasze organizmy naturalnie domagają się lżejszej, a zarazem odżywczej diety. To doskonały moment, by wprowadzić lub zwiększyć ilość spożywanych  zielonych warzyw, zwłaszcza tych sezonowych jak szparagi, koktajli bogatych w witaminy, minerały i błonnik, zielonych superfoods typu matcha, chlorella, spirulina. Te produkty odżywią organizm, dodadzą mu energii i witalności. Wiosna to dobry czas, aby wprowadzić i utrzymać zdrowe nawyki, aby poczuć się lepiej.

Dlaczego warto postawić na zielone produkty?

Szparagi są bogate w witaminy A, C, E, K oraz B6, a także w kwas foliowy, żelazo, miedź, błonnik oraz przeciwutleniacze. Mają działanie moczopędne, wspierają detoksykację organizmu i pomagają w przemianie materii. Są niskokaloryczne – 100 g czyli jedna porcja to zaledwie około 20 kcal. Gotowane, grillowane lub pieczone – zawsze smakują wyśmienicie. Dodaj je do sałatek, makaronów oraz do dań z ryżem. Szparagi świetnie komponują się z sosami na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem czosnku i koperku.

Kiełki i mikroliście to skarbnica: witamin z grupy B, C, K, kwasu foliowego, minerałów: magnez i potas, oraz enzymów, które wspierają metabolizm i wzmacniają odporność. Dodatkowo zawierają przeciwutleniacze i fito estrogeny, które dbają o zdrowie kobiet. Regularne spożywanie kiełków w posiłkach wspiera kondycję skóry, włosów i paznokci - dzięki wysokiej zawartości krzemu i cynku. Kiełki można z łatwością uprawiać w domu co zapewnia nam do nich stały dostęp. Dla zabieganych dostępne są bio kiełki w pojemniczkach.

Zielone superfood takie jak matcha, spirulina czy chlorella, dostarczają antyoksydantów, chlorofilu i mikroelementów. Matcha, bogata w katechiny, wspiera spalanie tkanki tłuszczowej, podczas gdy spirulina i chlorella pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn i metali ciężkich. Dodatkowo, ich działanie przeciwzapalne wspiera regenerację mięśni po treningu. Zielone superfoods to także dobry sposób na wzmocnienie organizmu w okresie wiosennego przesilenia. Zielony proszek dodaj do koktajli, owsianki, jogurtu, lodów, przygotowania muffinek lub pasty.

Warzywa zielone takie jak szpinak, jarmuż czy brokuły to źródło witamin A, C i K, wapnia oraz żelaza. Jarmuż zawiera luteinę, która wspiera zdrowie oczu, brokuły są bogate w sulforafan, mający działanie przeciwnowotworowe. Szpinak z kolei to warzywo pełne kwasu foliowego, niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania układu  krwiotwórczego i nerwowego. Warzywa to również źródło błonnika, który powinien być obecny w naszej diecie. Dobrym sposobem na jego dostarczenie jest wykorzystanie łuski babki jajowatej i płesznik, błonnika gryczanego, lnu, nasion chia oraz otrąb. I tutaj musimy zwrócić uwagę na jeszcze jedną bardzo ważną rzecz – nawodnienie. Pij jak najwięcej, wody, wody z cytryną, imbirem lub octem jabłkowym. Wiosną korzystaj z pokrzywy i innych sezonowych ziół. 

 

Zielony koktajl z matcha i sokiem z pokrzywy

Czas przygotowania: 5 minut
Ilość: 2 porcje

Składniki:
herbata matcha - 1 łyżeczka
banan - 1 szt.
awokado - 1 szt.
szpinak - 1 garść
sok z pokrzywy - 200 ml
miód lub syrop klonowy - 1 łyżka
sok z cytryny - 1/2 szt.
świeża mięta lub melisa

Przygotowanie:
Obierz banana i potnij na mniejsze kawałki. Awokado wyjmij łyżeczką. Wszystkie składniki umieść w blenderze zmiksuj.

 

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Czas przygotowania: 10 minut
Ilość: 1 porcja

Składniki:
płatki owsiane - 30-40 g
mleko / napój roślinny np. kokosowy - 220 ml
matcha - 1 łyżeczka
migdały płatki - 1 łyżka
nasiona chia - 1 łyżeczka
kiwi - 1 szt.
borówki, gruszka lub inny dowolny owoc

Przygotowanie:
Płatki zalej mlekiem, dodaj matcha i zacznij podgrzewać. Gotuj kilka minut aż całość zgęstnieje. Przelej na miseczki i dodaj nasiona chia i wymieszaj, płatki migdałowe i wybrane owoce np. kiwi.

 

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut pieczenie
Ilość: 8 sztuk

Składniki:
mąka orkiszowa - 150 g
mąka migdałowa - 2 łyżki
mąka owsiana lub zmielone płatki owsiane - 30 g
matcha - 1 łyżeczka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda - 1/2 łyżeczki
jajko - 2 szt.
erytrytol - 4-5 łyżek
szpinak baby - 100 g
olej - 100 ml
napój kokosowy lub inny roślinny - 120 ml

Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 170°C. Olej wlej od wysokiego naczynia i zmiksuj ze szpinakiem. Wbij jaja, wlej napój kokosowy wymieszaj i dodaj pozostałe składniki i wymieszaj trzepaczką. Przełóż ciasto do papilotek. Piecz 30 minut. Podawaj z owocami kiwi, borówkami lub konfiturą z jagód lub jeżyn.

 

Makaron z chlorellą z pesto ze szpinaku i bazylii i z pistacjami

Czas przygotowania: 10 minut + 15 minut makaron
Ilość: 2 porcje

Składniki:
Makaron:
mąka orkiszowa - 100 g
mąka orkiszowa pełnoziarnista - 50 g
chlorellą - 2 łyżeczki
woda - 90 g
sól - do smaku
Pesto:
szpinak - 2 garści 
orzechy włoskie - 30 g
czosnek - 1 ząbek
skórka z cytryny - trochę
oliwa - 50 ml
bazylia - 1/2 pęczka
sól - do smaku

Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieć ciasto na makaron. Podsypując mąką rozwałkuj cienki placek. Przekrój na pół i potnij w 1 cm wstążki. Składniki pesto umieść w blenderze i zmiksuj. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź i przerzuć do naczynia w którym się gotował. Dodaj do niego dwie łyżki pesto i wymieszaj. Przełóż na półmiski i posyp posiekanymi pistacjami i listkami bazylii. Można skropić sokiem z cytryny.

 

Otrębowe zielone naleśniki z farszem z pieczonego łososia, fetą i szpinakiem

Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: 2 porcje

Składniki:
mąka orkiszowa - 1 szklanka
mleka roślinnego - 1 szklanka
jajko - 1 szt.
świeżego szpinaku - 1 garść
otręby dowolne - 1/2 szklanki
woda gazowana- 1/2 szklanki
sól - 1/3 łyżeczki
Farsz:
łosoś świeży lub mrożony - 300 g
sól - 1 szczypta
czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
ser feta - 150 g
szpinak mrożony - 150 g
czosnek - 2 ząbki
oliwy z oliwek - 1 łyżka
gałka muszkatołowa - szczypta
ketchup
kiełki rzodkiewki

Przygotowanie:
Naczynie do zapiekania posmaruj oliwą lub olejem. Łososia umyj i umieść w naczyniu do zapiekania, posól i dopraw czosnkiem granulowanym. Piecz w piekarniku nagrzanym na 190°C przez 20-30 minut. W wysokim naczyniu przygotuj ciasto naleśnikowe łącząc wszystkie składniki. Odstaw na 30 minut. Potem smaż na małej ilości oleju cienkie placki. Na patelni podsmaż czosnek, dodaj szpinak, pokruszoną w palcach fetę i gałkę muszkatołową, wymieszaj. Upieczonego łososia rozgnieć delikatnie widelcem i dodaj do szpinaku z fetą. Wymieszaj. Wysmażone naleśniki nadziej farszem i zwiń w ruloniki i polej ketchupem. Podawaj na ciepło z np. z sałatką z pomidora lub z kiełkami.

 

Pieczone szparagi z orzechowym pesto

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: 2 porcje

Składniki:
szparagi - 1 pęczek
oliwy z oliwek - 2 łyżki
orzechów nerkowca lub pistacji - 50 g
ząbek czosnku - 1 szt.
jarmuż - 1 garść
sok z limonki - 1/2 szt.
sól - szczypta
starta skórka z limonki lub cytryny (opcjonalnie)
jaja - 2 szt.

Przygotowanie:
Szparagi oczyść odłam końcówki, posól, skrop oliwą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 10 minut. W blenderze zmiksuj orzechy, jarmuż, czosnek, sok z limonki i szczyptę soli na pesto. Upieczone szparagi polej pesto przed podaniem i połóż na wierzch jajko poche czyli jajko w koszulce.

 

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Czas przygotowania: 10 minut
Ilość: 2 porcje

Składniki:
białe szparagi w zalewie - 1/2 słoiczka
brokuł - 1 szt.
awokado - 1 szt.
nasiona dyni i słonecznika - trochę
Sos:
sok z połowy cytryny lub limonki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól i pieprz - szczypta
musztarda - 1 łyżeczka

Przygotowanie:
Brokuł podziel na różyczki i ugotuj al'dente w osolonym wrzątku przez 5 minut i odcedź. Pestki dyni i słonecznika upraż krótko na patelni. Awokado pokrój w plasterki lub kostkę. Szparagi wyjmij ze słoika i potnij na mniejsze kawałki. Całość umieść w dużej misce, a następnie polej przygotowanym sosem, wymieszaj i podawaj.

 

Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 31 Wiosna 2025

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 371790 Renixx Renixx
  • 208005 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72853 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Lemoniada z czerwonej koniczyny

Lemoniada z czerwonej koniczyny

Nikita
14 12 20 min
Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Paulina Jasińska
8 4 10 min
Puszysty chleb na kefirze

Puszysty chleb na kefirze

MagdalenaKK
9 9 180 min
Gazpacho z awokado i ogórka

Gazpacho z awokado i ogórka

Magdalena Nagler - foodmania
15 11 10 min
Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Dorota Rozbicka
15 14 15 min
Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 10 15 min
Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Barbara Strużyna
8 5 40 min
Szakszuka obiad w 15 minut

Szakszuka obiad w 15 minut

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
17 12 15 min
Woda na dzień dobry

Woda na dzień dobry

Barbara Strużyna
9 3 5 min
Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Nikita
12 16 15 min
Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Paulina Jasińska
7 6 60 min
Sos paprykowy - Lutenica

Sos paprykowy - Lutenica

Barbara Strużyna
9 4 60 min
Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa

Barbara Strużyna
6 3 10 min
Budyń bananowy z borówkową galaretką

Budyń bananowy z borówkową galaretką

Barbara Strużyna
8 6 15 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet