Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylDieta dr Ewy Dąbrowskiej cz. II- przykładowe menu i wychodzenie z postu
Dieta dr Ewy Dąbrowskiej cz. II- przykładowe menu  i wychodzenie z postu
15 / 07 / 2020

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej cz. II- przykładowe menu i wychodzenie z postu

wegeweda

Jesień to idealny czas, aby oczyścić organizm z dietą dr Ewy Dąbrowskiej.

To właśnie okres wiosny i jesieni jest najbardziej polecany przez autorkę diety jako najlepszy czas na przeprowadzenie postu warzywno-owocowego. Wczesna jesień obfituje w warzywa i owoce, jak cukinia, ogórki, kabaczek, pomidory, kalafior, dynia, czy jabłka, które stanowią podstawę żywienia podczas diety. Dzięki jedzeniu sezonowych i lokalnych produktów, czyli takich które rosną w naszej szerokości geograficznej, dostosowujemy się do naturalnego rytmu natury i dostarczamy sobie najlepszych i najbardziej w danym czasie potrzebnych dla organizmu witamin.

Dieta dr Dąbrowskiej - czy jest mi potrzebna?

Każdemu z nas przydałby się czasem reset organizmu. Codziennie narażeni jesteśmy na działanie substancji toksycznych. Są one obecne w jedzeniu i powietrzu. Toksyny stopniowo kumulują się w naszym organizmie, pobudzając do pracy wolne rodniki, które mogą być potencjalnie przyczyną rozwoju wielu schorzeń, których źródła często nie jesteśmy w stanie ustalić. Jeśli cierpisz na częste bóle głowy, bezsenność, apatię, problemy z cerą, alergie, obniżony poziom energii, bóle mięśni, czy stawów, częste infekcje grypopodobne, to z całą pewnością Twoje ciało potrzebuje oczyszczenia.

Dieta dr Dąbrowskiej - wskazania do stosowania.

Dr Dąbrowska ściśle określa, które schorzenia poddają się leczeniu dietą warzywno-owocową. Jest przekonana, że za większośc chorób XXI wieku jest odpowiedzialna kiepska dieta, używki oraz złe nawyki żywieniowe, które prowadzą do kumulacji toksyn i metali ciężkich w organizmie, a wtedy ciało reaguje chorobą. Tymczasowy post i zmiana żywienia opierająca się na eliminacji części produktów i oparcie jadłospisu na samych warzywach i owocach oraz dodatkowo wprowadzenie restrykcji kalorycznej do maksymalnie 800 kcal dziennie uruchamia odżywianie endogenne ( czyli stan, kiedy organizm nie otrzymując pożywienia z zewnątrz, przełącza się na odżywianie wewnętrzne) i pomaga pozbyć się choroby. Celem diety jest przywrócenie organizmowi równowagi i prawidłowego działania. Post warzywno - owocowy polecany jest przy następujących chorobach: zwyrodnienie stawów i reumatoidalne zapalenie stawów, zaćma, paradontoza, łuszczyca, wrzody żołądka i dwunastnicy, alergie skórne, astma oskrzelowa, nawracające zapalenie migdałków, miażdżyca, kamica nerkowa, zakrzepica, nadciśnienie, otyłość, problemy z podniesionym poziomem cholesterolu.

Dieta dr Dąbrowskiej - czym jest odżywianie endogenne.

Odżywianie endogenne jest stanem, kiedy organizm nie otrzymując pożywienia z zewnątrz, przełącza się na odżywianie wewnętrzne. W tym czasie następuje trawienie produktów ubocznych przemiany materii, tkanki tłuszczowej, złogów cholesterolowych, zwyrodnień. Ciało zostaje oczyszczone, nabiera sił witalnych, poprawie ulega funkcjonowanie narządów, reguluje się poziom złego cholesterolu i gospodarka hormonalna, nerki sprawniej filtrują, a jelita zostają oczyszczone ze złogów, pleśni, grzybów. Proces nazywany odżywianiem endogennym powoduje, że nasze ciało pozbywa się martwych i uszkodzonych komórek, zastępując je nowymi, zdrowymi komórkami. Proces ten zachodzi podczas diety dr Dąbrowskiej, która narzuca restrykcję kaloryczną oraz eliminację większości produktów spożywczych.

Dieta dr Dąbrowskiej - jak i co jeść?
Podczas diety dr Dąbrowskiej, przez okres do maksymalnie 6 tygodni, można spożywać jedynie warzywa, z wyłączeniem roślin strączkowych i ziemniaków, a także niektóre owoce, tj. jabłka, grejpfruty, cytryny oraz owoce jagodowe w ilości dekoracyjnej. Ważne też, aby jak najwięcej warzyw jeść na surowo, gdyż to one wykazują najsilniejsze działanie antyoksydacyjne. Można jeść także jarzyny gotowane lub pieczone bez tłuszczu. Nie wolno przesadzać z owocami, ponieważ cukier zawarty w owocach może zatrzymać proces odżywiania wewnętrznego. Do picia zalecana jest woda, soki warzywne oraz herbaty ziołowe lub owocowe. Zabronione natomiast są wszelkie tłuszcze, nawet te zdrowe, jak oliwa z oliwek, olej lniany, czy olej z czarnuszki, a także kasze, ryż, nabiał, mięso, alkohol i kawa oraz wszystkie produkty wysoko przetworzone. Wszystkie przyprawy i suszone zioła są dozwolone - ważne, by w ich składzie nie pojawiały się chemiczne dodatki, ani cukier. W czasie postu owocowo-warzywnego dr Dąbrowskiej, dostarcza się dziennie ok. 600  -  800 kcal. Wbrew pozorom można zjeść całkiem sporo, jednak trzeba pilnować kaloryczności dziennego menu. Bardzo istotną rolę w procesie oczyszczania odgrywają kiszone warzywa, które wspierają układ immunologiczny, podnosząc odporność i odbudowując prawidłową florę jelitową. Kiszonki stanowią naturalną porcją witamin z grupy B, witaminy C, A, E, K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Sztandarowym napojem podczas trwania postu Ewy Dąbrowskiej jest zakwas buraczany, który pani doktor zaleca pić codziennie.


Przykładowe menu na 2 dni:

Dzień 1.

Śniadanie:
szklanka wody z cytryną i listkami mięty
sok:  jarmuż, natka pietruszki, seler naciowy, 1/2 jabłka
zakwas buraczany podgrzany z majerankiem i czosnkiem wyciśniętym przez praskę (przepis niżej)
surówka: kapusta kiszona, marchew
na ciepło: kalafior z kurkumą i cebulką

Obiad:
Sok z marchwi
surówka: kapusta pekińska, pomidor, rzodkiewki, łyżeczka octu jabłkowego
surówka: tarty burak, jabłko, ogórek kiszony, ocet jabłkowy
na ciepło zupa jarzynowa: cebula, czosnek, seler, por, kapusta świeża, marchew, pietruszka, brokuł
na ciepło II danie: zapiekanka z cukinii, bakłażana i pomidorów z ziołami (przepis niżej)

Deser:
1/2 grejpfruta

Kolacja:
Herbatka z pokrzywy
Sok pomidorowy
surówka: tarta marchew z koperkiem
na ciepło: frytki z dyni z ziołami


Dzień 2.

Śniadanie:
herbata miętowa
zakwas z buraków
surówka: rukola, pomidor, ogórek, cebula, suszony pomidor
surówka: kiszona kapusta, marchew, jabłko, por, pietruszka zielona
na ciepło: gotowany brokuł

Obiad:
sok: marchew, jabłko, imbir
surówka: kapusta pekińska, rzodkiewka, pomidor, ogórek kiszony, sól, szczypiorek
na ciepło: gęsta zupa pomidorowo - warzywna na ostro z makaronem z cukinii (przepis niżej)
na ciepło II danie: Leczo z cukinii, bakłażana, papryki z cebulą, czosnkiem, pomidorami i majerankiem (przepis niżej)
herbatka z rumianku

Deser:
jabłko duszone z jagodami, goździkami i cynamonem (przepis poniżej)

Kolacja
surówka: surowy kalafior, świeży ogórek, por, mięta, czerwona cebulka
surówka: papryka, pomidor, ogórek kiszony, cebulka, szczypiorek
na ciepło: bigos z kiszonej kapusty (przepis poniżej)
herbata z róży

Ruch podczas postu Ewy Dąbrowskiej

Ruch jest tak samo ważny dla zdrowia, jak dieta. Aktywność fizyczna korzystnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie oraz może zapobiegać wielu chorobom cywilizacyjnym. Ruch usprawnia procesy oczyszczania i przyspiesza odtruwanie organizmu z toksyn. Jeśli myślisz, że podczas postu będziesz osłabiony i pozbawiony energii z powodu ograniczenia kalorycznego i nie będziesz w stanie wykonywać jakiekolwiek aktywności fizycznej, to jesteś w błędzie. Każdy przechodzi post inaczej i każdy organizm jest inny oraz inaczej reaguje na dietę, jednak bardzo częstym efektem stosowania postu owocowo-warzywnego jest odzyskanie sił witalnych i chęci do aktywności fizycznej. Spaceruj, uprawiaj nordic walking, jeździj na rowerze, tańcz, ćwicz jogę. Wybierz aktywność, która najbardziej Ci pasuje i wspomóż procesy regeneracyjne swojego organizmu.


Wychodzenie z postu!

Przez cały okres trwania postu nasze ciało przełączone jest w tryb odżywiania endogennego. Przyjmujemy niskokaloryczne, lekkostrawne posiłki, a nasze ciała odzwyczajają się od trawienia innych pokarmów.  Nagły powrót do „normalnego” żywienia może skończyć się ostrym bólem brzucha. Aby wychodzenie z postu było bezpieczne, powinno trwać tyle, co sam post. Jeśli więc twoja dieta trwała 20 dni, powrót do jedzenia powinno zająć tyle samo czasu. Jak zaplanować wychodzenie z diety warzywno-owocowej?

1 tydzień po poście
Wprowadzasz do jadłospisu wszystkie zakazane warzywa, również warzywa strączkowe. Dodajesz owoce, także suszone. Możesz też włączyć do diety odrobinę  tłuszczu np. oliwy z oliwek. Kaloryczność nadal powinna być zbliżona do kaloryczności samego postu ok. 800 kcal

2 tydzień po poście
Do wprowadzonych już produktów dodajesz kasze, pestki, ziarna, nasiona, orzechy. Kaloryczność ok. 1000 kcal

3 tydzień po poście
Możesz włączyć do diety jajka, jogurty, kefir. Zwiększasz kaloryczność do ok. 1200 kcal

4 tydzień po poście
Jeśli jadasz mięso, możesz wprowadzić do diety chude mięso jaki indyk, czy kurczak, a także ryby. Kaloryczność ok. 1400 kcal

5 tydzień po poście
Jesz zdrowo zgodnie z piramidą żywienia. Podstawą Twojej diety powinny być nadal warzywa i owoce. Unikaj żywność przetworzonej, wybieraj produkty pełnoziarniste i pamiętaj o kiszonkach.

6 tydzień po poście
Dochodzisz do własnego zapotrzebowania kalorycznego, jadasz zgodnie z założeniami piramidy żywieniowej. Unikasz żywności przetworzonej.

Przepisy:

ZAKWAS Z BURAKÓW

Buraki same w sobie są bardzo zdrowe, ale proces fermentacji daje im dodatkowego kopa. Dr Dąbrowska zaleca pić zakwas z buraków codziennie. Powodów, dla których warto spożywać zakwas podczas diety jest sporo. Zakwas zawiera mnóstwo witamin i minerałów:
A, C, z grupy B, potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, miedź, cynk. Zakwas z buraków jest także naturalnym probiotykiem – zawiera pożyteczne dla zdrowia bakterie kwasu mlekowego, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, pobudza pracę jelit
oraz ma silne właściwości alkalizujące i odkwaszające

Składniki:
Buraki - 1 kg
Woda przegotowana i ostudzona - 2 litra
Woda z kiszonych ogórków - 1/2 szklanki
Czosnek - 5-8 szt.
Liście laurowe - 5 szt.
Ziele angielskie kilka
Sól - 2 łyżki

Przygotowanie:
1.Buraki dokładnie umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
2.Buraki wrzucaj stopniowo do dużego, wyparzonego słoja przekładając czosnkiem i przyprawami.
3.Zalej wszystko ciepłą wodą z solą. Nic nie może wystawać poza poziom wody, bo zakwas się nie uda. Jeśli buraki wypływają na powierzchnię, możesz przycisnąć je talerzykiem lub szklanką.
4.Słój przykryj ściereczką lub gazą i odstaw w ciepłe miejsce. Raz dziennie zbieraj z wierzchu tworzącą się pianę.
5.Po 7-14 dniach zakwas jest gotowy. Zlej zakwas do wyparzonych butelek lub słoika, zamknij i przechowuj w lodówce.


ZAPIEKANKA Z CUKINII I BAKŁAŻANA PO PROWANSALSKU


Bakłażan i cukinia stanowią idealne połączenie we wszelkich jednogarnkowych daniach. Na poście dr Dąbrowskiej sprawdza się równie wspaniale, a wersja zapiekana na pewno rozpieści Twoje kubki smakowe. Tak, bo tak restrykcyjnej diecie, także można jeść smacznie. Estragon i oregano doskonale dopełniają to danie. Czuć w nim słońce i klimat Prowansji. W dodatku ta warstwowa zapiekanka jest bardzo mało kaloryczna, a po jej zjedzeniu czujesz się syty i usatysfakcjonowany.

Składniki na 2-3 porcje:
Bakłażan - 1 szt.
Cukinia - 1 szt.
Pomidor - 1 szt.
Cebula - 1 szt.
Przecier pomidorowy - 1/2 szklanki
Oregano - 2 łyżeczki
Estragon - 2 łyżeczki
Sól do smaku

Przygotowanie:
1. Przecier pomidorowy wymieszaj w miseczce z pokrojonymi w kostkę cebulą , czosnkiem. Odstaw.
2. Bakłażana i cukinię pokrój w plastry o grubości ok. 3 mm. Na dnie żaroodpornego naczynia połóż plastry bakłażana, posól, posyp odrobiną oregano i estragonu i zalej kilkoma łyżkami sosu pomidorowego.
3. Następnie połóż plastry cukinii, posyp przyprawami i polej sosem. Powtarzaj warstwy, aż do skończenia składników. Na wierzchu ułóż plastry pomidora.
4. Wstaw do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 180 stopni i zapiekaj ok. 50 minut. Warzywa powinny być  miękkie. Smacznego!


LECZO


Leczo, czyli klasyczne danie na diecie dr Dąbrowskiej, pełne kolorowych warzyw, rozgrzewające i sycące. Leczo potrafi przygotować chyba każdy. Na diecie dr Dąbrowskiej nie można spożywać tłuszczy, ale bawet bez jego dodatku leczo smakuje wspaniale, robi się je bardzo szybko i można przygotować od razu kilka porcji, które możesz pozamykać w słoiki i delektować się jego smakiem, kiedy nie masz ochoty na gotowanie lub po prostu zabrać ze sobą do pracy.

Składniki na około 6 porcji:
(czas przygotowania: ok. 35 minut)
Papryka kolorowa - 2 szt.
Cukinia - 1 szt.
Bakłażan - 1 szt.
Cebula - 1 szt.
Czosnek - 4 ząbki
Przecier pomidorowy - 300 ml
Woda - 1 szklanka
Wędzona papryka - 1 łyżeczka
Majeranek - 2 łyżeczki
Curry - 1/2 łyżeczki
Chili szczypta
Sól i pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
1. W dużym garnku lub głębokiej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i starty na tarce czosnek. Starannie umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm. Cukinię i bakłażana umyj i pokrój w podobną kostkę. Warzywa dodaj do cebuli i czosnku. Dodaj curry i wędzoną paprykę. Podlej szklanką wody i duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
3. Zdejmij pokrywkę, dodaj majeranek, sól, pieprz i przecier pomidorowy. Gotuj jeszcze przez chwilę. Podawaj posypane natką pietruszki.


JABŁKA Z JAGODAMI, CYNAMONEM I GOŹDZIKAMI

Post to czas, gdy nie możemy zjeść kompletnie nic słodkiego. Na szczęście nasze smaki podczas diety mają szanse się zresetować i potrzeba jedzenia słodyczy po prostu znika i zaczynamy dostrzegać naturalną słodycz zawartą w warzywach i owocach.  Jabłkiem skutecznie można nasycić się słodyczą. Jeśli masz ochotę na coś naprawdę ekstra, to mamy propozycję na słodki deser na ciepło z jabłek, z dekoracyjną ilością jagód.

Składniki:
Jabłka - 2 szt.
Jagody świeże lub mrożone - 1 garść
Goździki - 3 szt.
Cynamon - 1/2 łyżeczki

Przygotowanie:
Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Do rondelka nalej odrobinę wody i dodaj jabłka, goździki i cynamon. Duś do miękkości. Na koniec dodaj jagody i duś jeszcze przez 1 minutę. Gotowe! Mmmm, ale słodkie!

 

GĘSTA ZUPA POMIDOROWA - WARZYWA NA OSTRO Z MAKARONEM Z CUKINII

Krem w tej odsłonie jest bardzo sycący i zdrowy, nie tylko podczas diety dr Dąbrowskiej, ale także na co dzień. Do zupy możesz wykorzystać świeże pomidory lub przecier. Pomidory zmiksowane z warzywami z bulionu dają bardzo wyrazisty smak, a dodatek chili odrobiny pikanterii. Ten posiłek rozgrzeje Cię od środka. Makaron z cukinii zrobisz za pomocą taniego spiralizera lub specjalnej obieraczki do warzyw.

Składniki na ok. 4 porcje
Marchewka - 3 szt.
Pietruszka - 2 szt.
Seler kawałek
Liść białej kapusty - 1 szt.
Por - 1/2 szt.
Pomidory - 6 szt.
Przecier pomidorowy - 1 łyżka
Woda - 500 ml
Cukinia - 2 szt.
Papryczka chili - 1 szt.
Ziele angielskie - 3 szt.
Pieprz - 3 szt.

Przygotowanie:
1. Do garnka włóż obraną marchew, pietruszkę, selera, pora, liść kapusty, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i szczyptę soli. Zalej wodą i ugotuj bulion warzywny.
2. Pomidory ze skórką i odrobiną soli zmiksuj w misce blenderem na gładko.
3. Wyjmij warzywa i przyprawy z bulionu, wlej zmiksowane pomidory, zagotuj.
4. Zdejmij zupę z ognia. Ostudź. Do zupy włóż wszystkie marchewki, pietruszki , kawałek pora i posiekaną papryczkę chili. Zmiksuj na gładko.
5. Z cukinii zrób makaron za pomocą spiralizera lub obieraczki do warzyw. Gotuj przez 3 minuty w osolonej, wrzącej wodzie.
6. Przełóż makaron do miseczki, wlej łyżkę zupy. Udekoruj bazylią i papryczką chili. Gotowe!

* Jeśli gotujesz zupę tylko dla siebie wykorzystaj, połowę cukinii lub jedną, a zupę zapakuj w słoiki i zapasteryzuj. W dniu, kiedy nie będziesz miała czasu na gotowanie, wyjmiesz słoik z szafki i zjesz smaczny posiłek na ciepło.


FRYTKI Z DYNI


Dynia jest warzywem dozwolonym na poście. Możesz wykorzystać ją do leczo, upiec z innymi warzywami lub zrobić z niej fyrtki. Idealna odmiana dyni, z której wyjdą przepyszne frytki to dynia piżmowa. Nie potrzeba tu grama tłuszczu, bo frytki bez niego wyjdą przepyszne. Otoczone ulubionymi przyprawami i podane z warzywną sałatką będą stanowić sycący obiad lub kolację.

Składniki:
Dynia piżmowa obrana i oczyszczona - 200 g
Curry - 1/3 łyżeczki
Wędzona papryka - 1/3 łyżeczki
Bazylia - 1/3 łyżeczki
Chili szczypta
Sól szczypta
Liść laurowy - 2 szt.
Świeża bazylia do dekoracji

Przygotowanie:
Dynię pokrój na kształt frytek lub jak Ci się podoba. Przełóż do miski . Dodaj wszystkie przyprawy, wymieszaj dłońmi.
Układaj frytki na kratce do pieczenia lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200 stopni na termo obiegu przez około 20 minut. Następnie nastaw opcję grilla i piecz jeszcze 5 minut, aż frytki się zarumienią.


BIGOS Z KISZONEJ KAPUSTY


Kiszona kapusta ma wiele cennych właściwości zdrowotnych, a przy tym bardzo mało kalorii. Wartość energetyczna kiszonej kapusty w 100 g to zaledwie 12 kcal. Jest źródłem witaminy C, magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Ponadto jest bogata w bakterie kwasu mlekowego powstającego w procesie fermentacji. Jest naturalnym probiotykiem i źródłem wielu przeciwutleniaczy. Kiszonki są bardzo ważnym elementem diety. Wzmacniają odporność, obniżają poziom cholesterolu, zmniejszają ryzyko chorób serca, miażdżycy, zapobiegają cukrzycy. Ze względu na pożyteczne bakterie oraz zawartość witaminy C, dr Dąbrowska najbardziej poleca jeść kapustę kiszoną na surowo. Podjadaj kapustę, gdy tylko najdzie Cię ochota, nie obawiając się o kalorie. A gdy zapragniesz zjeść coś smacznego na ciepło, wypróbuj przepis na bigos postny.

Składniki:
Kiszona kapusta - 1/2 kg
Cebula - 1 szt.
Czosnek - 2 ząbki
Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
Liść laurowy - 3 szt.
Ziele angielskie - 4 szt.
Pieprz - 4 szt.
Wędzona słodka papryka - 1 łyżeczka
Majeranek - 1 łyżeczka

Przygotowanie:
1. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż w suchym garnku, podlej odrobiną i dodaj pokrojony w plasterki czosnek.
2. Kapustę pokrój na mniejsze części i dodaj do garnka wraz z wszystkimi przyprawami. Dolej jeszcze trochę wody, wymieszaj i duś pod przykryciem około 30 minut.
3. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Gotowe!

Artykuł pochodzi z magazynu jesień 2020 Gotuj w stylu eko.pl





Nikita
Nikita powiedział/a:
Ciekawy artykuł i super przepisy.
cytuj odpowiedz 21.09.2020, godz. 05:55
Renixx
Renixx powiedział/a:
Świetne przepisy
cytuj odpowiedz 16.01.2021, godz. 16:49

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 371190 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Nikita
9 13 15 min
Gazpacho z awokado i ogórka

Gazpacho z awokado i ogórka

Magdalena Nagler - foodmania
12 10 10 min
Lemoniada z czerwonej koniczyny

Lemoniada z czerwonej koniczyny

Nikita
10 10 20 min
Puszysty chleb na kefirze

Puszysty chleb na kefirze

MagdalenaKK
8 9 180 min
Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Dorota Rozbicka
14 13 15 min
Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Barbara Strużyna
7 5 40 min
Szakszuka obiad w 15 minut

Szakszuka obiad w 15 minut

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 12 15 min
Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Paulina Jasińska
6 6 60 min
Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa

Barbara Strużyna
4 3 10 min
Budyń bananowy z borówkową galaretką

Budyń bananowy z borówkową galaretką

Barbara Strużyna
5 4 15 min
Sos paprykowy - Lutenica

Sos paprykowy - Lutenica

Barbara Strużyna
7 4 60 min
Woda na dzień dobry

Woda na dzień dobry

Barbara Strużyna
7 2 5 min
Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
15 10 15 min
Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Paulina Jasińska
6 4 10 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet