Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylDieta wegańska, a spór o niedobory - część I
Dieta wegańska, a spór o niedobory - część I
03 / 07 / 2018

Dieta wegańska, a spór o niedobory - część I 

wegeweda

Osób decydujących się na diety wegetariańskie lub wegańskie z każdym rokiem przybywa. Nadal jednak jest spore grono przeciwników diet bezmięsnych, którzy uważają, że odżywianie pozbawione produktów pochodzenia zwierzęcego jest niepełnowartościowe, a nawet wyniszczające. Główne zarzuty kierowane są w stronę niedoborów białka oraz składników mineralnych takich, jak żelazo, czy wapń. Dzięki oficjalnym badaniom naukowym z zakresu medycyny żywienia, wiemy już, że takie przekonanie to mit.


Oficjalne stanowisko w sprawie diet wegetariańskich
W ostatnich latach opublikowano kilka znaczących badań, które jednoznacznie rozprawiają się z krzywdzącymi teoriami na temat diet wegetariańskich.

Zdaniem Harvard Medical School: „Badania potwierdzają korzyści płynące z diety bezmięsnej. Obecnie, diety na bazie produktów roślinnych uznawane są nie tylko za odżywcze, pomagają też w profilaktyce chorób przewlekłych. Odpowiednio skomponowana dieta wegetariańska, w tym dieta wegańska, jest zdrowa, odżywcza i może nieść korzyści zdrowotne wynikające z zapobiegania lub leczenia niektórych chorób.”

Z kolei Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne wyraża  oficjalne stanowisko, że „odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie, w tym diety wegańskie, są zdrowe, spełniają zapotrzebowanie żywieniowe i mogą zapewniać korzyści zdrowotne przy zapobieganiu i leczeniu niektórych chorób. Dobrze zaplanowane diety wegetariańskie są odpowiednie dla osób na wszystkich etapach życia, włącznie z okresem ciąży i laktacji, niemowlęctwa, dzieciństwa, dojrzewania, oraz dla sportowców.”

Należy mieć świadomość, że niedoborowa i wyniszczająca może być każda dieta, także ta tradycyjna, oparta m.in. na produktach pochodzenia zwierzęcego. By być zdrowym, sprawnym i pełnym energii należy jeść różnorodnie, rozwijać swoją świadomość konsumencką, komponować zbilansowane posiłki dostarczające odpowiednią ilość składników pokarmowych, a więc wody, białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i minerałów.

Co z tym białkiem?
Białka są głównym materiałem budulcowym organizmu i stanowią około 20% masy ciała człowieka. Prawidłowe spożycie tego składnika ma kluczowe znaczenie dla zdrowia. Z białka zbudowane są mięśnie, skóra, kości, zęby, a nawet paznokcie. Białka służą do regeneracji zużywających się tkanek, biorą udział w syntezie hormonów i enzymów, regulują przebieg procesów biologicznych i immunologicznych, transportują i magazynują tlen oraz składniki odżywcze (np. żelazo). Białko to bardzo ważne źródło energii (1 gram białka dostarcza 4 kcal energii). Jego niedobór powoduje zahamowanie wzrostu i rozwoju organizmu oraz może mieć poważne konsekwencje zdrowotne.
Białko to związki zbudowane z aminokwasów. Część z nich organizm syntetyzuje sam, część musi być dostarczona organizmowi z pożywieniem.

Rozróżniamy dwa rodzaje białek:
- białko pełnowartościowe, zwierające komplet wszystkich aminokwasów; źródłem białka pełnowartościowego jest mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, wzorcem białka zwierzęcego jest jajko.
- białko niepełnowartościowe, występujące w roślinach, niezawierające wszystkich aminokwasów potrzebnych dla zdrowia organizmu, wyjątek stanowi soja (uznana za wzorzec białka roślinnego), zawiera wszystkie aminokwasy ezogenne, czyli takie które musimy dostarczyć do organizmu z pożywieniem.

Jakie jest więc rozwiązanie dla wegan, którzy nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego? Białka niepełnowartościowe w poszczególnych produktach roślinnych występują w różnych kombinacjach i ilości. Aby dostarczyć organizmowi pełnowartościowego białka, wystarczy w ciągu całego dnia spożywać zróżnicowane produkty roślinne. Przeciętna osoba z łatwością i intuicyjnie uzupełni swoje zapotrzebowanie na konkretne aminokwasy. Zjadając na śniadanie owsiankę na mleku sojowym z migdałami, na obiad kaszę gryczaną z czerwoną soczewicą i warzywami, a na kolację pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem, nie musisz obawiać się o niedobór białka.

Wniosek z tego taki, że stosując zróżnicowaną dietę możemy być pewni, że dostarczamy organizmowi odpowiednich ilości białka. Ponadto białka roślinnego nie sposób przedawkować. Towarzyszą mu też inne cenne składniki odżywcze, takie jak błonnik, witaminy, minerały, związki fitochemiczne oraz zdrowe tłuszcze.

Dzienne zapotrzebowanie na białko uzależnione jest od wieku i stanu organizmu.

Człowiek dorosły, zdrowy, o prawidłowej masie ciała powinien spożywać 0,8-1,0 g białka na 1 kg masy ciała. Osoby aktywnie fizycznie, w zależności od intensywności wysiłku, powinny spożywać od 1,4-2 g białka na kg masy ciała.


Źródła białka w diecie wegańskiej

Rośliny strączkowe
Strączki to jedno z najlepszych źródeł białka na diecie roślinnej. Fasola, groch, soczewica, ciecierzyca zawierają średnio ok. 22 g białka na 100 g produktu. Niewątpliwą zwyciężczynią wśród roślin strączkowych, jeśli chodzi o zawartość białka, jest soja. Zawiera ok. 35 g białka na 100 g produktu. Soja posiada również komplet aminokwasów, co wyróżnia ją spośród wszystkich białek roślinnych.  

Orzechy, pestki i nasiona
Dobrym źródłem białka są także orzechy, pestki i nasiona. Chociaż są dość kaloryczne, dostarczają mnóstwa energii oraz wartościowego tłuszczu. Warto spożywać orzechy namoczone wcześniej, ale również surowe lub prażone na sucho, a od czasu do czasu sięgać także po masło orzechowe dobrej jakości. Pestki dyni, nasiona konopi oraz chia zdecydowanie królują w tej grupie produktów.


Wodorosty, algi morskie
Chlorella, czy spirulina zawierają od 58 do 65% białka, które w swoim składzie posiada aż kilkanaście aminokwasów niezbędnych do właściwego funkcjonowania organizmu.


Zboża i pseudozboża 
Na uwagę zasługuje szczególnie komosa ryżowa, brązowy ryż i kasza gryczana, w każdym ziarnie znajdziemy solidną porcję roślinnego białka, a amarantus zawiera prawie wszystkie aminokwasy ezogenne, w połączeniu np. z pszenicą dostarcza komplet niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu białek. 

Zawartość białka w 100 g wybranych produktów spożywczych:

Nazwa produktu

Zawartość białka w 100 g

Spirulina

60,0 g

Chlorella

58,0 g

Soja

35,0 g

Orzechy ziemne

27,0 g

Nasiona konopi

25,0 g

Soczewica czerwona

25,0 g

Groch

25,0 g

Pestki dyni

30,0 g

Słonecznik łuskany

24,0 g

Czerwona fasola

22,0 g

Nasiona chia

21,0 g

Ciecierzyca

21,0 g

Fasola biała

21,4 g

Ziarna kakao

20,0 g

Mak

20,1 g

Migdały, pistacje

20,0 g

Sezam

18,0 g

Siemię lniane

18,0 g

Makaron pełnoziarnisty

15,0 g

Orzechy nerkowca

17,0 g

Orzechy laskowe

14,0 g

Orzechy brazylijskie

14,0 g

Komosa ryżowa

13,8 g

Kasza gryczana

12,0 g

Tofu

12,0 g

Kasza jaglana

10,0 g

Ryż brązowy

7,10 g

Chleb żytni pełnoziarnisty

  6,8 g

Ryż biały

  6,0 g

Zielony groszek

  6,7 g

Czekolada gorzka

  6,7 g

Bób

  7,1 g

Brukselka

  4,7 g

Jarmuż

  3,3 g

Fasolka szparagowa

  2,4 g

Ziemniaki

  1,9 g

Warto tu również wspomnieć o białkowych produktach roślinnych, w których mamy bardzo wysoką zawartość biała: białko z grochu (72g/100g), białko konopne (50g/100g), białko ze słonecznika (56g/100g), mąki wysokobiałkowe z konopi, sezamu, orzechów ziemnych lub z pestek dyni (59/100g), które mogą stanowić dodatek do dań. 

A co z żelazem?  

Żelazo to jeden ze składników mineralnych, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze udział w procesie wzrostu, rozwoju i regeneracji tkanek. Wspomaga odporność, walczy z wolnymi rodnikami, wchodzi w skład wielu ważnych białek, np. hemoglobiny. Odgrywa istotną rolę w transporcie tlenu i licznych enzymów.
Pierwszym głównym źródłem żelaza, jakie przychodzi powszechnie ludziom na myśl, to czerwone mięso. Czy na diecie wegańskiej trudno o dobrej jakości żelazo i czy weganie są narażeni na anemię? Niekoniecznie. Ponieważ większość produktów roślinnych dostarczy organizmowi sporej dawki tego pierwiastka. Najbogatsze, roślinne źródła żelaza to: rośliny strączkowe, orzechy, chleb z pełnego przemiału, zielone warzywa liściaste i suszone owoce.
Musisz jednak wiedzieć, że żelazo zawarte w produktach roślinnych to tzw. żelazo niehemowe , które jest słabiej przyswajalne dla organizmu, niż żelazo zawarte w produktach zwierzęcych, czyli hemowe. Aby zwiększyć przyswajalność żelaza niehemowego, należy łączyć produkty, które go zawierają z produktami zawierającymi witaminę C, np. natką pietruszki, czy kawałkiem świeżej papryki. By uchronić się przed słabym wchłanianiem żelaza dobrze jest też ograniczyć spożycie kawy, herbaty i kakao podczas posiłków, a pozostawić je na okres pomiędzy posiłkami. Dzienne zapotrzebowanie na żelazo zależy od wieku i płci. Komitet Żywienia Człowieka PAN proponuje następujące normy dla osób dorosłych:to tzw

dorosłe kobiety – 19 mg żelaza na dzień;
kobiety ciężarne i karmiące – 25 mg żelaza na dzień;
dorośli mężczyźni – 17 mg żelaza na dzień

Zawartość żelaza w 100 g wybranych produktów spożywczych:

Produkt

Zawartość żelaza w 100 g

Pestki dyni

12,5 mg

Nasiona sezamu

10,0mg

Amarantus

  9,0 mg

Soczewica

  8,0 mg

Pistacje

  7,3 mg

Spirulina

  28,5 mg

Kakao

  13 mg

Morele suszone

  6,3 mg

Ciecierzyca

  6,1 mg

Tofu

  5,4 mg

Kasza jaglana

  4,8 mg

Płatki owsiane

  4,5 mg

Szpinak

  4,1 mg

Makaron pełnoziarnisty

  3,8 mg

Morele świeże

  3,6 mg

Śliwki suszone

  3,5 mg

Rodzynki

  2,5 mg

Roszponka

  2,0 mg

Rukola

  1,9 mg

Awokado

  1,0 mg


Wapń – ostatni sprawca możliwych niedoborów

Wapń to podstawowy budulec układu kostnego. Wpływa na procesy przemiany materii, jest odpowiedzialny za utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie oraz wykorzystanie żelaza. Jego niedobory mogą prowadzić do osłabienia siły mięśniowej, zaburzenia czucia, apatii. W poważniejszych przypadkach niedobór skutkuje poważnymi chorobami, związanymi z odwapnieniem organizmu np. osteoporozą.
Najwięcej wapnia znajduje się w mleku i jego przetworach. W zależności od kraju, normy dziennego spożycia wapnia dla osoby dorosłej wahają się od 700 do 1000 mg. Szklanka mleka krowiego to około 250 mg wapnia.

Na szczęście wiele roślinnych produktów zawiera wapń.
Najwyższą zawartość wapnia znajdziemy w ziarnach maku i sezamu. 

Zawartość wapnia w 100 g wybranych produktów spożywczych:  

Produkt

Zawartość wapnia w 100 g

Mak

1260 mg

Ziarna sezamu

  780 mg

Nasiona chia

  631 mg

Tofu

  350 mg

Migdały

  240 mg

Orzechy laskowe

  186 mg

Liście pietruszki

  193 mg

Figi suszone

  203 mg

Fasola biała

  163 mg

Rukola

  160 mg

Amarnatus

  159 mg

Jarmuż

  157 mg

Mleko roślinne wzbogacane wapniem

  120 mg

Boćwina

    97 mg

Szczypiorek

    97 mg

Oliwki zielone marynowane

    96 mg

Szpinak

    93 mg

Brokuły gotowane

    87 mg

Orzechy włoskie

    87 mg

Rabarbar

    86 mg

Kapusta włoska

    77 mg

Otręby pszenne

    73 mg

Płatki owsiane

    54 mg

Szczaw

    44 mg

Brukselka

    42 mg

Woda mineralna

do 600 mg/l

Z przyswajaniem wapnia sprawa jest o tyle skomplikowana, że niektóre roślinne produkty zawierają substancje utrudniające jego wchłanianie. Są to przede wszystkim kwas szczawiowy, zwarty m.in. w szpinaku, szczawiu, czy rabarbarze oraz kwas fitynowy obecny w otrębach. Przyswajanie wapnia utrudnia także obecność nierozpuszczalnego błonnika, tłuszcz oraz zbyt duża zawartość fosforu w diecie.

W celu zapewnienia prawidłowego przyswajania wapnia w organizmie, niezbędna jest suplementacja witaminą D. Witamina D zwiększa wchłanianie wapnia w jelitach i zmniejsza jego wydalanie przez nerki. Wchłanianie wapnia zwiększa też obecność niektórych aminokwasów (lizyna, arginina) oraz inulina zwarta między innymi w cebuli, czosnku czy topinamburze.

Podsumowując, odpowiednio zbilansowane diety wegetariańskie są w pełni bezpieczne dla wszystkich, na każdym etapie życia, ponieważ spełniają zapotrzebowanie żywieniowe.

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 371190 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Budyń bananowy z borówkową galaretką

Budyń bananowy z borówkową galaretką

Barbara Strużyna
5 4 15 min
Lemoniada z czerwonej koniczyny

Lemoniada z czerwonej koniczyny

Nikita
10 10 20 min
Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Paulina Jasińska
6 6 60 min
Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
15 10 15 min
Gazpacho z awokado i ogórka

Gazpacho z awokado i ogórka

Magdalena Nagler - foodmania
12 10 10 min
Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Barbara Strużyna
7 5 40 min
Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Nikita
9 13 15 min
Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa

Barbara Strużyna
4 3 10 min
Sos paprykowy - Lutenica

Sos paprykowy - Lutenica

Barbara Strużyna
7 4 60 min
Woda na dzień dobry

Woda na dzień dobry

Barbara Strużyna
7 2 5 min
Puszysty chleb na kefirze

Puszysty chleb na kefirze

MagdalenaKK
8 9 180 min
Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Dorota Rozbicka
14 13 15 min
Szakszuka obiad w 15 minut

Szakszuka obiad w 15 minut

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 12 15 min
Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Paulina Jasińska
6 4 10 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet