Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylDobry, zdrowy sen - jak go wyśnić?
Dobry, zdrowy sen - jak go wyśnić?
11 / 10 / 2021

Dobry, zdrowy sen - jak go wyśnić?

gotujwstylueko.pl

Sen na jawie – jak go osiągnąć?


„Dwóch najlepszych lekarzy ze wszystkich to doktor Śmiech i doktor Sen”. – Gregory Dean Jr

„Sen jest balsamem dla duszy.” – William Shakespeare

„Człowiek jest geniuszem, kiedy śni.” – Akira Kurosawa

Wyobraź sobie, że możesz zrobić wszystko, o czym kiedykolwiek marzyłeś. Wyruszyć w daleką podróż, zdobywać najwyższe górskie szczyty czy nawet odbyć wyprawę na księżyc. A może chciałbyś latać lub oddychać pod wodą? Staje się to możliwe przy pomocy tzw. świadomego snu (ang. lucid dreaming), czyli snu, w którym osoba śpiąca zdaje sobie sprawę z tego, że śni.

Świadome śnienie było znane już w starożytności i praktykowane przez joginów oraz buddyjskich mnichów. W traktacie „O snach” Arystoteles mówił o zjawisku, kiedy ktoś śpi, a jednak coś świadomego wewnątrz niego mówi mu, że to sen. Sam termin „świadomy sen” pochodzi jednak z XX wieku i został po raz pierwszy użyty przez holenderskiego psychiatrę i pisarza Frederika van Eedena w 1913 roku w artykule „Studium snów” (ang. „A study of dreaming”).

Świadome śnienie może być nie tylko niesamowitym przeżyciem umożliwiającym realizację swoich marzeń, ale także remedium na koszmary senne. Niektórzy twierdzą, że osoby potrafiące świadomie śnić lepiej się wysypiają. Australijski psycholog Milan Colic próbował przy pomocy nauki technik świadomego śnienia leczyć depresję – twierdził, że tak samo, jak rozmowy na jawie mogą pomóc zredukować ilość koszmarów sennych, zrozumienie i oswojenie własnych snów i lęków może być pomocą terapeutyczną w realnym życiu.

Osiągnięcie świadomego snu nie jest dla wszystkich rzeczą prostą, jednak choć nie każdy posiada naturalny talent, by wyśnić taki sen, za pomocą paru technik można spróbować się go nauczyć. Postępy w świadomym śnieniu to jednak kwestia indywidualna: jednej osobie może przyjść to bardzo łatwo, zaś ktoś inny może potrzebować zdecydowanie więcej czasu, dlatego nie powinniśmy się zniechęcać. Poniżej przedstawiamy parę pomysłów (niektóre z nich sięgają korzeniami starożytności), które były i są wykorzystywane w celu nauki świadomego śnienia.

KROKI UŁATWIAJĄCE OSIĄGNIĘCIE ŚWIADOMEGO SNU

1. Higiena snu

Sen jest czasem odpoczynku i regeneracji naszego organizmu. Odpowiednia jakość snu przekłada się jednak nie tylko na nasze życie na jawie, ale także nasze życie we śnie. By zapewnić naszemu ciału i umysłowi higienę snu należy:

  • spać w regularnych porach zbliżoną liczbę godzin (90% ludzi potrzebuje około 7-8 godzin snu dziennie),
  • unikać ekspozycji na światło ekranu w godzinach wieczornych,
  • traktować łóżko wyłącznie jako miejsce snu (a nie aktywności takich jak jedzenie czy oglądanie telewizji),
  • być aktywnym fizycznie, najlepiej na świeżym powietrzu,

unikać substancji stymulujących (takich jaka kawa, napoje gazowane, mocna herbata) przed snem

2. Świadome odżywianie

Prawidłowa dieta również ma wpływ zarówno na nasze funkcjonowanie w ciągu dnia, jak i na jakość naszego snu. Wieczorem, na kolację, powinniśmy wybierać potrawy o niskim indeksie glikemicznym. Będą one trawić się powoli, zapewniając stopniowy wzrost i spadek poziomu cukru we krwi. Spożycie potraw o wysokim indeksie glikemicznym dałoby nam szybki, chwilowy zastrzyk energii, mogący powodować problemy z zasypianiem. Dlatego też słodycze, napoje gazowane czy białe pieczywo nie powinny być spożywane przez nas przed snem. Powinniśmy także unikać nadmiernie tłustych kolacji. Cały organizm angażuje się bowiem w trawienie takich potraw, pochłaniając nasze regeneracyjne siły, które zwyczajnie zostałyby zainwestowane w odzyskiwanie energii przez nasz organizm po całym dniu aktywności. Ostre potrawy spożywane przed snem także nie są najlepszym pomysłem, ponieważ mogą powodować pobudzenie.

Na jakość snu nie ma jednak wpływu wyłącznie kolacja, a wszelkie spożywane przez nas w ciągu dnia posiłki – dlatego warto odżywiać się świadomie, komponując zbilansowane posiłki, wykorzystując do ich przygotowania ekologiczne produkty, co do których mamy pewność, że nie posiadają w składzie szkodliwych substancji, mogących zakłócać prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Takie pożywienie pełne jest żywej energii pozwalającej żyć – jak również spać – pełnią życia.

3. Zioła pomagające zasnąć

Jeśli mamy problemy z zasypianiem, możemy wspomagać się naturalnymi ziołami ułatwiającymi zasypianie. Mogą one być dobrą alternatywą dla tabletek nasennych czy innych środków medycznych. Zioła, które mogą pomóc nam zasnąć, a tym samym podnieść jakość naszego snu to m.in.:

  • Melisa lekarska (melissa officinalis) – melisa jest powszechnie stosowanym od wieków środkiem na sen, łagodzenie napięcia, niepokoju i drażliwości. Melisa posiada dodatkowo właściwości przeciwwirusowe, pomaga w problemach ze skurczami oraz łagodzi mdłości. Liść melisy, czyli część, z której przygotowujemy herbatę, zawiera w sobie olejek eteryczny, stosowany zarówno w lecznictwie, jak również kosmetyce. To właśnie ten olejek nadaje melisie delikatnie cytrynowy zapach i smak – stąd też nazywana jest także cytrynowym zielem.
  • Lawenda (lavandula) – lawenda jest zarówno rośliną ozdobną, o charakterystycznej fioletowej barwie oraz intensywnym zapachu, spotykaną w ogrodzie, jak również ziołem powszechnie stosowanym w ziołolecznictwie. Olejek eteryczny w lawendzie zawiera związki chemiczne obniżające aktywność układu nerwowego, dzięki czemu ułatwia zrelaksowanie się i przygotowanie do snu. Lawenda wykorzystywana jest często w aromaterapii – w ususzonej formie, czy też jako olejek dodany do nawilżacza powietrza lub będący składnikiem świeczki. Jogini wierzą, iż lawenda jest rośliną mogącą otworzyć „trzecie oko” –  głębszą świadomość człowieka.
  • Chmiel zwyczajny (humulus lupulus) – chmiel jest gatunkiem byliny z rodziny roślin konopiowatych, który powszechnie stosowany jest do produkcji piwa. Nie jest to jednak jego jedyne zastosowanie. Szyszki chmielu posiadają substancję nazywaną lupuliną, która działa uspokajająco i nasennie. Wyciąg z szyszek chmielu można również stosować zewnętrznie przy bólach reumatycznych, zapaleniu korzonków nerwowych, na stany zapalne skóry oraz jako środek przeciwko wypadaniu włosów.
  • Kozłek lekarski (valeriana officinalis) – kozłek lekarski powszechnie znany jest jako waleriana. Korzeń kozłka zawiera w sobie związki chemiczne obniżające aktywność ośrodkowego układu nerwowego, co pomaga zrelaksować się przed spoczynkiem. Może także redukować ilość wybudzeń w ciągu nocy oraz wydłużać sen. Dodatkowo działa rozkurczowo na mięśnie gładkie oraz może być stosowany przeciwlękowo. Co ciekawe, kozłek lekarski wydziela słodki, podobny do miodu zapach, będący afrodyzjakiem dla kotów.

4. Dziennik snów

Prowadzenie dziennika snów może nam pomóc w zapamiętywaniu tego, co nam się śniło, a następnie w kontrolowaniu snów. Wiele osób mówi, że nic im się nie śni, jednak nie jest to prawda – wszyscy śnimy, ale nie wszyscy zapamiętujemy, co nam się śniło. Prowadzenie dziennika snów będzie sygnałem dla naszego mózgu, że sen jest czymś ważnym i należy go zapamiętać. Jeśli danego dnia nie możemy przypomnieć sobie, co nam się śniło, także powinniśmy zapisać taką informację w dzienniku snów. Będzie to bodźcem dla naszej podświadomości, by następnym razem zapamiętać sen.

5. Autosugestia

Jakkolwiek prosto by to nie brzmiało, mówienie sobie przed snem zdań takich jak: „chcę zapamiętać swój sen, chcę śnić świadomie” może okazać się pomocne.

Dodatkowym ćwiczeniem od czasu do czasu, zwłaszcza podczas nietypowych sytuacji na jawie, może być zadawanie sobie pytania: „czy ja śnię?”. Wyrabiając sobie ten nawyk, podczas snu także możemy je sobie zadać i dojść do wniosku, że rzeczywiście śnimy, wkraczając tym samym w sen świadomy. Według wielu badaczy snu, podczas śnienia nie jesteśmy w stanie czytać gazet, a nasze dłonie mogą nie wyglądać tak, jak w rzeczywistości – dlatego w momencie, kiedy zastanawiamy się, czy śnimy, pomocne może okazać się także przyjrzenie się swoim dłoniom czy też próba odczytania jakichś napisów.

Na sen poświęcamy około 30 % naszego życia – pomyśl, jak bardzo da się je wydłużyć ucząc się być świadomym zarówno we śnie, jak i na jawie. Dlatego spróbuj wypróbować te parę technik i zrelaksowany, świadomy roli snu w Twoi życiu, połóż się spać. Najlepiej niezbyt późno, po dniu pełnym zdrowych przemyślanych posiłków i aktywności fizycznej. Pamiętaj też, że nawyki zdrowego snu same w sobie są dla Ciebie dobre i wpłyną na polepszenie się jakości Twojego życia.

Przepisy: 

Nalewka lawendowa na sen

 

Herbatka relaksująca na dobranoc

 

Źródła:
Chmiel zwyczajny - jak wygląda, jakie ma właściwości i zastosowanie?, 2020, https://www.izielnik.pl/blog/chmiel-zwyczajny-jak-wyglada-jakie-ma-wlasciwosci-i-zastosowanie
Melisa lekarska, https://www.labofarm.pl/encyklopedia-ziol/melisa-lekarska/
M. Pawlak, Melisa lekarska - właściwości, przeciwwskazania, opinie. Melisa dla dzieci, 2019, https://www.medonet.pl/zdrowie,melisa-lekarska---wlasciwosci-lecznicze--przeciwwskazania-do-stosowania--opinie,artykul,1726754.html
K. Cushner, How to lucid dream, 2021, https://www.tuck.com/sleep/how-to-lucid-dream/
Najlepsze zioła na sen, 2019, https://ktomalek.pl/blog/najlepsze-ziola-na-sen-top-5/w-657
E. Konarowska, Co jeść, by dobrze spać? Dieta na bezsenność , 2021, https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/diety/co-jesc-dobrze-spac-dieta-na-bezsennosc-aa-ijxg-SLvw-ZMni.html
Czy dieta może mieć wpływ na jakość snu? Czy jakość i długość snu wpływa na nasze wybory żywieniowe?, 2019, https://dietly.pl/blog/wplyw-diety-na-sen
Świadomy sen, https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiadomy_sen

Nikita
Nikita powiedział/a:
Kojące działanie ma też rumianek, dziurawiec, werbena cytrynowa, geranium, a nawet płatki róży czy też jiaogulan (Gynostema, ziele długowieczności). Można samemu skomponować herbatkę na dobranoc. Ja kocham wszelkie zioła, gorycz mi nie nie przeszkadza, ale nie cierpię zapachu kozłka lekarskiego. Wiem, że ma wspaniałe właściwości, ale zapach mnie odrzuca. Niektórzy tak mają z geranium (anginką), a ja kocham ten zapach i często dodaje liście do herbatki.
cytuj odpowiedz 17.11.2024, godz. 19:26

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370990 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
6 5 40 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
12 6 30 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
11 9 10 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet