Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylIndeks glikemiczny – jak cukier wpływa na nasz organizm
Indeks glikemiczny – jak cukier wpływa na nasz organizm
05 / 03 / 2021

Indeks glikemiczny – jak cukier wpływa na nasz organizm

Sylwia Kaczmarek


Pojęcie indeksu glikemicznego (IG) przyciąga ostatnio coraz większą uwagę. Często jest brany pod uwagę podczas porad związanych ze zdrowiem, wartości IG zaczęły się pojawiać również na niektórych produktach spożywczych.

Czym jest indeks glikemiczny i jak może się nam przydać w codziennym życiu?

Koncepcja IG powstała w drugiej połowie XX wieku, kiedy zauważono, że różne produkty żywnościowe o takiej samej ilości węglowodanów w odmienny sposób podnoszą poziom glukozy we krwi, np. 30 g węglowodanów z chleba powoduje inny efekt glikemiczny, tj. znacznie szybszy wzrost stężenia glukozy we krwi, niż 30 g węglowodanów w postaci owoców. Obserwacje te stały się podstawą sklasyfikowania żywności według tzw. indeksu glikemicznego.

Wartość IG wskazuje zatem pokarmy, które po spożyciu szybko, a które powoli podnoszą poziom cukru we krwi. Inaczej ujmując, określa nam tempo wzrostu poziomu cukru po spożyciu danego pokarmu.

 

Indeks glikemiczny odnosi się tylko do produktów zawierających węglowodany.

Wzorzec stanowi glukoza z wartością IG = 100, co nie znaczy, że jest to maksymalna wartość. Piwo i inne napoje zawierające maltozę (dwucukier złożony z dwóch cząsteczek glukozy) mają większy IG niż 100, dlatego, że dzięki niższej osmolalności, szybciej opuszczają żołądek niż roztwór glukozy.


Kiedy człowiek zje węglowodany w jego krwi następuje wzrost stężenia glukozy. Znaczny i bardzo gwałtowny wzrost stężenia glukozy bardzo niekorzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wielu układów. Organizm zdrowego człowieka jest jednak tak skonstruowany, że potrafi sobie z tym poradzić. Z pomocą przychodzi isnulina, hormon produkowany przez trzustkę. Insulina kontroluje stężenie glukozy we krwi, obniża jej poziom, transportując ją z krwi do innych komórek organizmu.

Dlaczego indeks jest taki ważny?
Czy nasz organizm lubi kiedy dostarczamy mu ogromnej ilości cukru do krwi?

Nie, ponieważ kiedy w naszej krwi jest duża ilość glukozy, równie duża ilość dostaje się do naszego mózgu i mózg zaczyna wysyłać sygnały ostrzegawcze, że coś jest źle. Organizm musi się ratować i chcąc pozbyć się ogromnych ilości glukozy z krwioobiegu, wysyła ogromną ilość insuliny. Insulina otwiera wszystkie bramy komórkowe, wyłapuje całą glukozę jaką może, żeby ją usunąć z krwioobiegu… ale gdzie ta glukoza ma się podziać? Jeżeli nie wykonujemy wtedy aktywności fizycznej, część zostanie zmagazynowana pod postacią glikogenu (źródło energii), a część nagromadzona w postaci kwasów tłuszczowych, a nasze komórki zaczną się rozrastać. Jeżeli takie sytuacje będą się powtarzały bardzo często, a my będziemy spożywali bardzo często potrawy nadmiernie obciążające  trzustkę, wtedy będziemy tyć, a co gorsza w pewnym momencie mogą wystąpić problemy z wydzielaniem insuliny i wtedy mamy do czynienia z chorobą.


Cukrzyca a IG
Kiedy ktoś choruje na cukrzycę, wtedy insulina nie działa w taki sam sposób jak u człowieka zdrowego. Metabolizm jest zaburzony. Trzustki osób chorych na cukrzycę wytwarzają zbyt małe ilości insuliny (lub wcale) albo komórki wykazują odporność na działanie tego hormonu. Kiedy cukrzyk spożyje posiłek obfitujący w węglowodany, powoduje długotrwałe utrzymywanie się znacznie zwiększonego stężenia glukozy we krwi co prowadzi z czasem do uszkodzenia układu krążenia, nerek, oczu.
Dla osób chorych na cukrzycę, którzy muszą kontrolować swój poziom cukru we krwi, znajomość IG jest bardzo ważna. W żywieniu dietetycznym diabetyków preferowana jest żywność o niskim i średnim IG.

Uczucie głodu
Kiedy zjemy posiłek o wysokim IG za niedługi czas odczuwamy ponowny głód. Dlaczego tak się dzieje? Im wyższą mamy wartość indeksu glikemicznego danego produktu, tym wyższe jest stężenie glukozy we krwi po jego spożyciu, organizm reaguje gwałtownym wyrzutem insuliny, stężenie glukozy szybko spada…a my stajemy się głodni! To nieprawdopodobne, ale produkty o wysokim IG tak szybko dają uczucie sytości, a jednocześnie, po bardzo krótkim czasie pojawia się gwałtowny spadek energii, ospałość i ponowne zwiększenie łaknienia. Nie jest to jednak typowy głód, tylko właśnie spadek cukru wywołany poprzednim posiłkiem. Po spożyciu produktów z niskim IG utrzymuje się stały poziom glukozy we krwi i w ten sposób posiłki te eliminują uczucie głodu.


Wartości IG
Produkty spożywcze możemy podzielić na produkty o niskim, średnim i wysokim IG. Przyjmuje się następujące wartości IG:

• niskie < 55 %
• średnie 55–69 % 
• wysokie > 70 %

Wysoki indeks glikemiczny - mają produkty znacznie przetworzone, poddawane długiej obróbce termicznej np.: rozgotowany makaron, długo gotowany ryż (węglowodany złożone są w trakcie gotowania całkowicie rozłożone do cukrów prostych), słodycze, niektóre owoce (daktyle, arbuz), produkty dosładzane, dżemy, produkty z białej mąki, białe makarony, drobne kasze, produkty wysokoprzetworzone.

Niski indeks glikemiczny -  posiada większość surowych warzyw i owoców, nasiona roślin strączkowych, pełnoziarniste pieczywo, grube kasze, razowe makarony, soki warzywne, jogurty naturalne, produkty niskoprzetworzone.


Wartości IG dla niektórych produktów:

 

POZIOM IG

SKŁADNIK

(IG)

GRUPA SKŁADNIKA

niski

stewia

<10

substancja słodząca

niski

ksylitol

<10

substancja słodząca

niski

erytrytol

<10

substancja słodząca

niski

awokado

10

owoce

niski

oliwki

10

owoce

niski

inulina

14

substancja słodząca

niski

pomidory

15

warzywa

niski

czosnek

15

warzywa

niski

cebula

15

warzywa

niski

por

15

warzywa

niski

jarmuż

15

warzywa

niski

brokuł

15

warzywa

niski

szpinak

15

warzywa

niski

agrest

15

owoce

niski

czarna porzeczka

15

owoce

niski

rabarbar

15

owoce

niski

brukselka

15

warzywa

niski

kalafior

15

warzywa

niski

kapusta

15

warzywa

niski

kapusta kiszona

15

warzywa

niski

kapusta czerwona

15

warzywa

niski

cykoria

15

warzywa

niski

sałata

15

warzywa

niski

seler naciowy

15

warzywa

niski

fasolka szparagowa

15

warzywa

niski

ogórek

15

warzywa

niski

ogórek kiszony

15

warzywa

niski

cukinia

15

warzywa

niski

karob

15

inne

niski

grzyby

15

grzyby

niski

papryka

15

warzywa

niski

szparagi

15

warzywa

niski

pistacje

15

ziarna i orzechy

niski

marchew

16

warzywa

niski

karczoch

18

warzywa

niski

migdały

20

ziarna i orzechy

niski

orzechy włoskie

20

ziarna i orzechy

niski

orzechy laskowe

20

ziarna i orzechy

niski

grejpfrut żółty

20

owoce

niski

skorzonera (wężymord)

20

warzywa

niski

groch żółty

22

strączkowe

niski

hummus

25

inne

niski

lucuma sproszkowana

25

substancja słodząca

niski

truskawki świeże

25

owoce

niski

soczewica zielona

25

strączkowe

niski

pestki dyni

25

ziarna i orzechy

niski

śliwki suszone

29

owoce

niski

fasola biała

30

strączkowe

niski

ciecierzyca

30

strączkowe

niski

soczewica czerwona

30

strączkowe

niski

morele suszone

30

owoce

niski

burak surowy

30

warzywa

niski

syrop z agawy

30

substancja słodząca

niski

makaron z czerwonej soczewicy

30

strączkowe

niski

makaron z ciecierzycy

30

strączkowe

niski

makaron sojowy

30

strączkowe

niski

len złoty

32

ziarna i orzechy

niski

jabłka świeże

35

owoce

niski

jabłka suszone

35

owoce

niski

cytrusy

35

owoce

niski

granat świeży

35

owoce

niski

cukier kokosowy

35

substancja słodząca

niski

soczewica żółta

35

strączkowe

niski

sezam

35

ziarna i orzechy

niski

nasiona słonecznika

35

ziarna i orzechy

niski

len brązowy

35

ziarna i orzechy

niski

gruszki

38

owoce

niski

śliwki świeże

39

owoce

niski

płatki owsiane zwykłe

40

zbożowe

niski

kasza gryczana

40

zbożowe

niski

mleko

40

nabiał

niski

banan świeży niedojrzały

45

owoce

niski

płatki orkiszowe

45

zbożowe

niski

kokos świeży

45

ziarna i orzechy

niski

chleb razowy

47

zbożowe

 

 

 

 

średni

sok jabłkowy

50

owoce

średni

bataty

54

warzywa

średni

miód

55

substancja słodząca

średni

ryż brązowy

55

zbożowe

średni

ketchup

55

inne

średni

brzoskwinie z puszki

55

owoce

średni

ananas  

59

owoce

średni

kasza manna

60

zbożowe

średni

banan dojrzały

60

owoce

średni

ananas z puszki

65

owoce

średni

mąka kasztanowa

65

inne

średni

kukurydza

65

zbożowe

średni

rodzynki

65

owoce

średni

syrop klonowy

65

substancja słodząca

średni

syrop daktylowy

65

substancja słodząca

średni

marchew gotowana

65

warzywa

średni

kuskus

65

zbożowe

średni

burak gotowany

65

warzywa

średni

sacharoza

68

substancja słodząca

wysoki

daktyle suszone

70

owoce

wysoki

cukier 

70

substancja słodząca

wysoki

cukier trzcinowy

70

substancja słodząca

wysoki

melasa

70

substancja słodząca

wysoki

kasza jęczmienna

70

zbożowe

wysoki

kasza jaglana

70

zbożowe

wysoki

ziemniaki gotowane

70

warzywa

wysoki

mąka kukurydziana

70

zbożowe

wysoki

polenta

70

zbożowe

wysoki

biały ryż

70

zbożowe

wysoki

chleb pszenny pełnoziarnisty

70

zbożowe

wysoki

bagietka

70

zbożowe

wysoki

makaron z białej mąki

70

zbożowe

wysoki

arbuz

75

owoce

wysoki

dynia

75

warzywa

wysoki

kabaczek

75

warzywa

wysoki

biała mąka

85

zbożowe

wysoki

napój ryżowy

85

zbożowe

wysoki

ryż preparowany

85

zbożowe

wysoki

prażona kukurydza

85

zbożowe

wysoki

płatki kukurydziane

85

zbożowe

wysoki

tapioka

85

zbożowe

wysoki

chipsy

90

słodycze i przekąski

wysoki

chleb z białej mąki

90

zbożowe

wysoki

mąka ziemniaczana

90

zbożowe

wysoki

bagietka

95

zbożowe

wysoki

frytki

95

słodycze i przekąski

wysoki

mąka ryżowa

95

zbożowe

wysoki

ziemniaki pieczone

95

warzywa

wysoki

syrop glukozowy

100

substancja słodząca

wysoki

syrop ryżowy

100

substancja słodząca

wysoki

piwo

110

alkohol

Tabelę (aktualizowaną na bieżąco o nowe wartości (IG) dla produtów) znajdziesz TUTAJ.

Uwaga: podane wartości IG dla poszczególnych produktów mogą się różnić nieznacznie w zależności od źródła. Różnice mogą wynikać również z czasu obróbki. Są to wartości orientacyjne.

Czynniki, od których zależy wartość IG

Czynnik

Niższy IG

Wyższy IG

Obróbka termiczna

produkty surowe

gotowane, smażone

stopień rozdrobnienia

kasze grube

warzywa całe, krojone

kasze drobne bardziej przetworzone

warzywa tarte, miksowane

temp. potrawy

chłodne, schłodzone danie

Ciepłe danie

dojrzałość produktu

warzywa, owoce słabo dojrzałe

warzywa, owoce dojrzałe (np. banan dojrzały, słodki i żółty ma wyższy IG niż zielony, cierpki)

ilości białka, tłuszczów, błonnika

błonnik spowalnia wyrzut glukozy we krwi,

karob ma niski indeks glikemiczny mimo, że jest słodki, bo ma dużo błonnika;

jeżeli jemy obiad i zaczniemy od surówki, cała wartość wyrzutu glukozy poposiłkowej będzie niższa, bo w warzywach jest błonnik

mało błonnika, mało zdrowych tłuszczów,

obecność w produkcie kwasów organicznych, takich jak kwas octowy czy mlekowy

fermentowane napoje mleczne, kiszone warzywa także wywołują mniejszą odpowiedź glikemiczną

 

pora dnia w której spożywamy produkt oraz jakie posiłki go poprzedzały

posiłek o niskim IG może zmniejszać glikemię następującą po spożyciu kolejnego posiłku, np. kolacja o niskim IG może zmniejszyć odpowiedź glikemiczną po śniadaniu

 

rodzaj i ilość cukrów prostych i złożonych obecnych w danym środku spożywczym

węglowodany złożone są trawione i wchłaniane powoli

cukry proste podlegają szybszemu trawieniu i wchłanianiu

 

 

Jak obniżyć IG produktów?

- gotowanie na parze, 

- gotowanie aldente,

- stosowanie obróbki pod ciśnieniem (szybkowar),

- schładzanie potraw, np. ciepły makaron ma wyższy IG niż schłodzony w lodówce. Podczas schładzania potraw następuje retrogradacja skrobi. Tak możemy obniżyć również IG kasz, ryżu, makaronu, ziemniaków, a nawet chleba (będzie miał niższy IG, niż chleb przechowywany w temperaturze pokojowej). 

- poprzez dodanie do potrawy błonnika rozpuszczalnego np. otrąb owsianych, warzyw strączkowych, zdrowych tłuszczów, białka,

- oraz najprzyjemniejszy sposób obniżania IG jakim jest szybkość jedzenia, więc jedzmy powoli. Cieszmy się posiłkiem


W zależności od procesów jakie zastosujemy, ten sam produkt może mieć różne wartości IG, np.: 

- gotowana marchew ma wyższy IG 65, a surowa niższy tylko 16, 

- niedojrzałe banany mają niższy IG 45, niż ich dojrzałe odpowiedniki 60,

- płatki owsiane zwykłe i błyskawiczne, których indeks glikemiczny różni się o 12 jednostek, 

- gotowane ziemniaki w kawałkach mają niższy IG od ziemniaków tłuczonych, 

- całe jabłka mają niższy IG 35, od jabłek tartych czy soku jabłkowego  50.


Ciekawostka: dlaczego hummus ma niższy IG, niż ugotowana cieciorka, mimo że jest zmielony? Hummus zawiera dodany zdrowy tłuszcz, co ma wpływ na wartość IG.


Są również produkty, których IG równy jest 0: 

- olej roślinny, masło, smalec,

- mięso, ryby, owoce morza,

- jaja,

- majonez,

- ocet,

- kawa, herbata,

- sery tłuste (żółty, pleśniowy).

Co to dla nas oznacza?

Czy to, że produkt ma IG równy 0 jest tożsame z tym, że jest zdrowy i korzystny dla naszego zdrowia?

Niekoniecznie, niech nie zmyli nas fakt, że smalec ma 0 indeks i wtedy jest produktem super zdrowym. Przypomnijmy, że IG odnosi się tylko do produktów zawierających węglowodany.

Indeks glikemiczny to jedna z informacji, którą warto wziąć pod uwagę, ale nie powinien to być główny wyznacznik tego co jeść, a czego nie.

Świadomość czynników wpływających na zmianę IG pozwala nam mądrzej planować codzienne posiłki, począwszy od wyboru rodzaju mąki, poprzez przemyślane zakupy warzyw i owoców, a skończywszy na długości gotowania czy pieczenia potraw, najważniejsze jednak aby nasza dieta była różnorodna. Patrzmy głównie na to czy pokarm jest odżywczy czy nie? Czy jest bardzo przetworzony czy nie? Czy ma wartości istotne dla naszego zdrowia. 

Ładunek glikemiczny – indeks glikemiczny nie jest jedynym czynnikiem, który decyduje o stopniu w jakim żywność podnosi stężenie cukru we krwi. Gdy spożywamy podobnej wielkości porcje dwóch produktów o tym samym IG (np. pomidory i szpinak), stężenie glukozy we krwi będzie rosnąć słabiej po żywności zawierającej mniej węglowodanów (szpinak). Dlatego właśnie w oparciu o koncepcję indeksu glikemicznego wprowadzono pojęcie ładunku glikemicznego (ŁG). Ładunek glikemiczny jest dokładniejszym wskaźnikiem, ponieważ uwzględnia nie tylko rodzaj węglowodanów i szybkość ich wchłaniania, ale także ilość węglowodanów zawartą w porcji produktu. Podobnie jak w przypadku IG, rozróżnia się żywność o niskim ŁG < 10; średnim ŁG: 10-20 oraz wysokim ŁG > 20.

Będąc zdrowym człowiekiem, nie możemy w całodziennej diecie kierować się tylko i wyłącznie wartością IG. Mając wiedzę, jak można obniżyć indeks, jakie potrawy łączyć, jaką obróbkę kulinarną zastosować, można w racjonalny sposób komponować  swoją dietę i nie należy wykluczać z niej produktów, które nie mają niskiego IG, ale są bardzo korzystne dla naszego organizmu, wręcz prozdrowotne np. kasza jaglana (jedyna zasadotwórcza kasza, ma dużo siarki i krzemu), kasza jęczmienna, daktyle (nawet sproszkowane, idealnie zastąpią zwykły cukier), dynia (zawiera antoksydanty, nie musimy jeść jej na słodko, może to być dynia zrobiona pikantnie, można dodać składniki nieco obniżające jej IG np. strączkowe, orzechy i podać ją z kaszą (grubą) z niskim IG).

Należy jeść produkty wartościowe, zdrowe oleje, warzywa, nasiona, orzechy, grube kasze, w diecie bardzo ważny jest błonnik, który opóźnia przyswajanie węglowodanów po spożyciu posiłków. Szczególne znaczenie ma błonnik rozp. występujący w owsie, ponieważ pomaga w stabilizacji cukru we krwi. Dzisiejsze czasy wymagają od nas większej świadomości i znajomości faktów dotyczących prawidłowego odżywiania. 



Artykuł jest opublikowany w magazynie gotujwstylueko.pl nr 16 Wiosna 2021


Źródła:

1.Głowacka B. Wykład „Indeks glikemiczny w praktyce” 2015 Poznań w ramach działalności Stowarzyszenia Promocji Zdrowego Stylu Życia – Sięgnij po zdrowie. 

2.Lange E. „Zastosowanie indeksu glikemicznego w dietoterapii zespołu metabolicznego”  Problemy nauk biologicznych 2010 tom 59 nr 3-4.

3.Ludwig D. „Dietary glycemic index and obesity” American Society for Nutritional Sciences 2000 r. 

4.Ostrowska J., Jeznach-Steinghagen A. „Czynniki wpływające na wartość indeksu glikemicznego oraz jego zastosowanie w leczeniu dietetycznym cukrzycy” Forum Medycyny Rodzinnej 2016 tom 10 nr 2 

5.Szafulera W. „Jak należy rozumieć sformułowanie: wysoki/niski indeks glikemiczny środka spożywczego?” Przegląd Piekarski i Cukierniczy 2017 nr 1 

6.izz.waw.pl (dostęp 01.12.2020 r.)

Nikita
Nikita powiedział/a:
Bardzo dobry artykuł. wszystko ładnie i jasno opisane.
cytuj odpowiedz 22.02.2021, godz. 09:20

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370090 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118815 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114704 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99827 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72608 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
8 6 10 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet