Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylJak prawidłowo pielęgnować cerę?
Jak prawidłowo pielęgnować cerę?
01 / 02 / 2019

Jak prawidłowo pielęgnować cerę?

Magdalena Nagler - foodmania

JAK DBAĆ O SKÓRĘ, BY BYŁA PROMIENNA I ZDROWA PRZY CODZIENNYM MAKIJAŻU?
To pytanie, które zadaje sobie prawie każda kobieta.

Czy istnieje sekret, dzięki któremu cera będzie zdrowa nawet przy codziennym, czasami mocniejszym makijażu? Odpowiedź nasuwa się sama - kluczem do zachowania promiennej twarzy jest jej pielęgnacja produktami, które zawierają maksimum naturalnych i ekologicznych składników chroniących i pielęgnujących naszą skórę.  Kosmetyki kolorowe nie tylko powinny upiększać nas ale przede wszystkim dbać o naszą cerę i nie szkodzić jej.

Jak dbać o skórę twarzy aby przygotować ją do nałożenia miakijażu, oto kilka porad:

O skórę twarzy należy dbać kilkuetapowo i to od pory dnia zależy, jakiego rodzaju zabiegi lub kosmetyki powinnyśmy stosować. Warto zaznaczyć, że wykonując te kroki oprócz twarzy, trzeba pamiętać również o szyi i dekolcie, które również wymagają opieki.

Rano
Oczyszczenie skóry, to pojęcie bardzo szerokie. Zaraz po wstaniu warto po prostu umyć twarz. Dzięki temu usuniesz z niej nadmiar łoju i pobudzisz cały organizm. Sprawdzą się do tego dobrze lekkie płyny, żele lub mydła z naturalnymi substancjami czynnymi, np. wyciągami roślinnymi. Aloes odżywia i wygładza skórę, rumianek łagodzi zaczerwienienia, a rozmaryn pomaga w walce z trądzikiem. Mycie twarzy można wykonać po prostu dłońmi lub dostępnymi szczoteczkami  myjącymi, gąbkami. Po myciu skórę bardzo delikatnie osuszamy suchym, świeżym ręcznikiem (przeznaczonym tylko do tego).
Uwaga!
Rano nie stosujemy peelingów lub innych silnie działających kosmetyków, np. maseczek oczyszczających. Może to spowodować, że skóra w ciągu dnia, pod makijażem, nie będzie mogła się zregenerować i otrzymamy efekt odwrotny do pożądanego, np. zaczerwienienia, wypryski, łuszczący się naskórek. Tego typu zabiegi wykonujemy wieczorem.

Tonizowanie skóry, które pomaga w utrzymaniu odpowiedniego pH (4,5 - 6,0). Jak sama nazwa wskazuje, przyda się tutaj tonik tradycyjny lub mgiełka. Tonik należy nanieść na płatek kosmetyczny i bardzo delikatnie przetrzeć twarz. Natomiast mgiełką w sprayu spryskaj cerę z odległości około 15 cm i zostaw na około 2 minuty.
Jeśli za tobą ciężka noc, możesz wspomóc się doraźnie specjalnymi płatkami nawilżającymi pod oczy, które pomogą pozbyć się „worków pod oczami”. Istnieją również „domowe” sposoby, np. kilkuminutowy okład z plastrów świeżego ogórka, delikatny masaż schłodzonymi w zamrażarce łyżeczkami lub 10-minutowe okłady z wacików nasączonych herbatą rumiankową.

Nawilżenie, to nieodłączny krok porannej pielęgnacji skóry. Oczyszczona twarz wymaga nawilżenia i odżywienia. Jednak dokładnie tak samo, jak w przypadku kosmetyków do mycia, kosmetyki nawilżające, tj. krem czy serum również powinny być lekkie i łagodne. Nie powinny obciążać skóry, a jedynie stanowić bazę pod makijaż.
Przed nałożeniem kremu warto sięgnąć po serum. Może być to już gotowa mieszanka, ale pamiętaj, aby nie była ona mocno skoncentrowana. Możesz takie serum wykonać również samodzielnie. Bardzo dobrze sprawdzi się mieszanka kwasu hialuronowego (1-2 krople) z dowolnym, wcześniej przetestowanym, olejem roślinnym tłoczonym na zimno, np. arganowym, z awokado, pestek malin lub konopnym. Po nałożeniu serum poczekaj kilka minut, aby wchłonęło się całkowicie. Czekając na wchłonięcie możesz wykonać delikatny masaż twarzy, szyi i dekoltu – okrężnymi, delikatnymi ruchami. Teraz pora na krem - zawsze lekki. Należy na to zwracać uwagę przy zakupie, są one zazwyczaj dzielone na dzień i na noc. Krem zawsze dobierz do rodzaju cery.

Ogólne wskazówki:
Cera sucha – ten typ wymaga kosmetyków nawilżających, tj. wiążących wodę. Będą to preparaty z zawartością kwasu hialuronowego, czy witamin.
Cera przetłuszczająca się – tutaj ważne, aby kontrolować wydzielanie się sebum. Kremy z dodatkiem aloesu, kwasu salicylowego, alg oraz cynku sprawdzą się najlepiej.
Cera normalna – w jej przypadku nie ma większego problemu z doborem kremu. Mogą być to produkty z dodatkiem wszystkich substancji łagodnie działających na skórę, np. alg, oleju arganowego, witaminy E.
Cera trądzikowa – taką cerę bardzo łatwo „zapchać” zbyt odżywczymi substancjami, sięgnij po kremy z dodatkiem: tymianku, rumianku, kwasu mlekowego lub kwasu migdałowego.

Na rynku dostępne są również kremy dedykowane, jako baza pod makijaż. Wiele z nich jest tak skomponowana, aby makijaż utrzymał się jak najdłużej. Jednak nie zawsze są one korzystne dla skóry. Często zatykają pory i nie pozwalają jej oddychać. Jeśli po użyciu tego typu kremu zauważysz, że wygląd twojej twarzy się pogorszył, to mimo iż makijaż wytrzymuje dłużej, lepiej z takiego preparatu zrezygnować.
Uwaga!
Latem zawsze sięgaj po kosmetyki, które będą chroniły cię przed słońcem. Promieniowanie UV działa bardzo niekorzystnie na skórę i może wyrządzić wiele szkód – wysuszyć ją, spowodować przebarwienia, a w efekcie doprowadzić do szybszego starzenia się. Zimą natomiast nie stosuj kosmetyków silnie nawilżających, zwłaszcza przy niskich temperaturach, kiedy naczynka są narażone na popękanie. Wtedy lepiej sprawdzą się kremy odżywcze, które będą stanowiły warstwę ochronną przed zimnem.
W przypadku wykonywania makijażu kosmetykami mineralnymi, sypkimi, w proszku należy dodać na twarz nieco więcej kremu, aby nie wysuszyły one skóry i utrzymały się.

Wieczorem
Oczyszczenie wieczorne  twarzy jest nieco bardziej wymagające, ponieważ pierwszym krokiem jest usunięcie makijażu. Makijaż powinno się zmywać do momentu, aż wacik będzie czysty, niezależnie od stosowanego produktu! Do demakijażu służą nam:

płyny micelarne, które świetnie radzą sobie z mocnymi tuszami.

toniki, które przeznaczone są raczej do lekkiego makijażu.

mleczka, które są produktami uniwersalnymi.

Można sięgnąć po „domowe” i naturalne sposoby. Świetnie sprawdzi się oliwa z oliwek lub olej kokosowy, który dzięki swojej konsystencji oczyści skórę (na wacik nałuż trochę produktu i delikatnie przetrzyj twarz).
Po demakijażu powtórz kroki poranne, tj. mycie oraz tonizowanie. O tej porze możesz zamiast standardowego żelu do mycia twarzy zastosować żel z peelingiem lub też wykonać peeling twarzy po jej umyciu. Wiele peelingów dostępnych na sklepowych półkach wykonanych jest z substancji sztucznych, potocznie mówiąc – plastiku. Dlatego zawsze zwracaj uwagę, aby drobinkami peelingującymi zawsze były produkty naturalne, np. ziarenka cukru lub kawy. Taki peeling możemy też przygotować w domu, w bardzo prosty sposób. Wystarczy łyżkę oleju wymieszać z cukrem lub łyżkę miodu ze zmielonymi ziarnami kawy.

Pielęgnacja i odżywienie
Wieczorne zabiegi możesz wzbogacić o  – maseczki (np z glinką). Jeśli nie masz pod ręką żadnego produktu, możesz przygotować je po swojemu, w zaciszu swojej... kuchni!

Całą masę przepisów znajdziesz w artykule: Kosmetyczne DIY - maski na twarz

Pamiętaj, że zarówno maseczki, jak i peelingi należy stosować nie częściej, niż 2 – 3 razy w tygodniu, ponieważ są to zabiegi ingerujące głębiej w skórę.

Na koniec stosujemy serum oraz krem. Wieczorem możesz sobie pozwolić na nieco bogatsze kosmetyki. Serum może być bardziej skoncentrowane i zawierać więcej substancji czynnych. Przy jego nakładaniu warto zadbać również o element relaksacyjny – masaż skóry.

Jednym z najbardziej popularnych jest masaż antygrawitacyjny. Wykonuje się go, rozpoczynając od czoła, poprzez nos, policzki, szyję, aż po dekolt. Nazywa się antygrawitacyjnym, ponieważ wykonywane ruchy zawsze mają kierunek od dołu do góry, czyli przeciwnie do grawitacji.

Warto zaznaczyć, że przy każdej pielęgnacji powinniśmy jak najdelikatniej dotykać skórę. Nie lubi ona zbyt mocnych, gwałtownych ruchów. Nie każdy typ cery wymaga wykonywania wszystkich kroków naraz. Niektóre osoby pomijają nakładanie serum lub tonizowanie skóry. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Powyższe kroki na pierwszy rzut oka mogą wydawać się skomplikowane, jednak wbrew pozorom, gdy wejdą w nawyk, nie zajmą więcej niż 10 minut każdorazowo. A efekt? Promienna, gładka skóra!


Przy wyborze każdego rodzaju kosmetyków, nie tylko tych do pielęgnacji twarzy, trzeba uważać na substancje szkodliwe dla skóry, po które niestety producenci bardzo często sięgają.

Są to między innymi:
- SLS (Sodium Lauryl Sulfate) – to tani syntetyczny detergent, usuwa warstwę ochronną naskórka, zaburza wydzielanie potu i łoju,
- SLES (Sodium Laureth Sulfate) – jest nieco łagodniejszy od powyższego, ale równie źle działa na skórę, tj. podrażniająco i wysuszająco,
- oleje sylikonowe – powstają w laboratoriach, nie mają żadnych wartości odżywczych, jednak dają pozorne uczucie gładkości skóry i dbają o odpowiednią konsystencję kosmetyków,
- formaldehyd, aldehyd mrówkowy – może powodować wysypki, stany zapalne skóry, a dodawany do odżywek do paznokci może spowodować oddzielenie się płytki paznokcia,
- parabeny – to konserwanty, należą do najczęstszych alergenów,
- aluminium – stosowane często w dezodorantach, zatyka pory skóry, podrażnia układ immunologiczny.

A po co warto sięgać?
Również po produkty naturalne, które każdy z nas ma w swojej kuchni, np. cukier, miód, róznego rodzaju oleje tłoczone na zimno, napary ziołowe.

Codzienna poranna i wieczorna pielęgnacja skóry przyniesie efekty tylko wtedy, gdy będzie wykonywana sumiennie, codzienne, przez dłuższy okres. Oczywiście idzie ona zawsze w parze ze zdrowym trybem życia – odpowiednim odżywianiem, nawadnianiem organizmu i wysypianiem się.

H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Bardzo interesujący artykuł.
cytuj odpowiedz 14.09.2020, godz. 11:40
Nikita
Nikita powiedział/a:
Ciekawy artykuł.
cytuj odpowiedz 12.01.2021, godz. 11:55

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370090 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118815 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114704 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99827 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72608 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
8 6 10 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet