• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... banany nie rosną na drzewach i są jagodami? Bananowce są ogromnymi bylinami, zamiast pnia mają prostą, liściastą łodygę, która wydaje kwiaty i owoce.
  • Czy wiesz, że... Za czasów naszych babć olej lniany był stosowany na porządku dziennym. Dlatego ludzie w tamtych czasach byli zdrowi, silni i odporni.
  • Czy wiesz, że... sposób chowu kur wyczytasz z … jajka. Pierwszy symbol na numerze wybitym na jaju oznacza sposób chowu kur, od których pochodzi, 0 - chów ekologiczny, 1 – wolny wybieg, 2 - chów ściółkowy, 3 – chów klatkowy. Im niższa cyfra tym kurki mają lepsze życie!
  • Czy wiesz, że... Aby przekrojone awokado nie zbrązowiało, wystarczy zostawić w nim pestkę i schować do lodówki.
  • Czy wiesz, że... banany mogą świecić w ciemności? Z powodu degradacji chlorofilu prowadzącej do nagromadzenia się fluorescencyjnej substancji na skórze owocu, banany świecą pod wpływem promieni UV.
  • Czy wiesz, że... orzechy pekan zawierają najwięcej cynku wśród orzechów, poprawiają męską płodność, wpływają na produkcję testosteronu. Witamina K zawarta w orzechach pomaga kobietom ograniczyć zbyt duże krwawienie menstruacyjne. To jedne z najdroższych orzechów świata, na szczęście wystarczy mała garstka.
  • Czy wiesz, że... wrzucając korek od wina do gotującego się kalafiora, ograniczysz brzydki zapach, który wydziela się podczas tej czynności?
  • Czy wiesz, że... Cykoria to warzywo zimowe, uprawiane z dala od światła. Uważane kiedyś za roślinę magiczną, ze względu na swoją bladość i kruchość. Używana przez osoby parające się czarną magią wzbudzała w ludziach obawy. Do dnia dzisiejszego funkcjonuje stwierdzenie "mieć cykora" co oznacza bać się. Warto ją włączyć do diety, dobra zarówno jako przekąska jak i składnik sałatek lub surówek. Pobudza apetyt i wątrobę do wydzielania większej ilości żółci. Poprawia trawienie, funkcjonowanie nerek. Skarbnica potasu, magnezu, fosforu, żelaza, witaminy B1, B2 i kwasu foliowego.
  • Czy wiesz, że... kokos nie jest orzechem? To co kupujemy w sklepie jest pestką owoca, pozbawioną owocni, czyli cienkiej skórki i grubej warstwy włókien.
  • Czy wiesz, że... Wyrzucenie pestki awokado, to zwykłe marnotrawstwo. Ususz ją, zetrzyj na tarce i posyp posiłek a dodasz wiele wartościowych składników do swojej potrawy. Nie jest trująca.
  • Czy wiesz, że... czystek, to skarbnica polifenoli, w 100 gramach produktu jest 7,39 gram polifenoli, to bardzo dużo. Mamy zatem do czynienia z prawdziwą bombą polifenolową. A jak wiemy polifenole, to są związki naturalnie występujące w roślinach, stanowią największą grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które wykazują dobroczynne działanie na organizm ludzki. Pijmy na zdrowie.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki zawiera duże ilości - prowitaminy A (beta-karoten) odpowiedzialnej m.in. za prawidłowe widzenie; - witaminy C (4 razy więcej niż w kapuście kiszonej), dodawajmy ją do nieco przestudzonych potraw lub spożywajmy bez podgrzewania ponieważ poddana obróbce termicznej szybko się utlenia i traci swoje właściwości; - magnezu będącego składnikiem chlorofilu (barwnik nadający kolor zielony)podobnego w swej strukturze do hemoglobiny, podnosi efektywność serca. Natka pietruszki jest polecana przy problemach z pęcherzem, wykazuje działanie moczopędne i antyseptyczne. Przynosi ulgę w bólach miesiączkowych. Maskuje nieświeży oddech np. po spożyciu czosnku. Pobudza wydzielenie śliny i soku żołądkowego co z kolei ułatwia trawienie.
  • Czy wiesz, że... dlaczego żółtko czasem jest sine? Jeśli gotujemy zbyt długo jajka, powstaje charakterystyczny szaro-zielony nalot, jest to wynikiem reakcji we wnętrzu jajka dwóch pierwiastków: siarki i żelaza. Reakcja zazwyczaj zachodzi, gdy gotujemy jajka dłużej, niż 10 min. Nalot ten nie jest szkodliwy, choć wielu osobom odbiera apetyt, a podobno nawet obniża wartość odżywczą jaj.
  • Czy wiesz, że... największa cukinia ważyła 65 kg i została wyhodowana w Anglii!
  • Czy wiesz, że... orkisz, to też pszenica ale ma nad nią przewagę: orkisz nie został poddany licznym zmianom jak to mamy miejsce w przypadku pszenicy, która dając znacznie większe plony wyparła orkisz z rynku. Orkisz ma więcej w stosunku do pszenicy: pełnowartościowego białka; lepiej przyswajalnego glutenu; więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak A, E i D; Orkisz jest również podstawą kuchni Świętej Hildegardy z Bingen, która uważała to zboże, kasztany jadalne oraz koper włoski za jedyne w pełni przyswajalne przez człowieka produkty spożywcze.
  • Czy wiesz, że... konjac, to składnik dietetycznych dań znanych w Japonii od wieków. Jadalny korzeń wykorzystywany jest do wytwarzania mąki i makaronu. Makaron konjac jest źródłem błonnika roślinnego zwanego glukomannan. Zawarte w nim włókna pokarmowe hamują wchłanianie tłuszczów i cukrów oraz absorbują wodę. Daje uczucie sytości na kilka godzin. Zawiera on o 95% mniej kalorii od zwykłego makaronu (w 100g makaronu konjac jest tylko 9 kcal). Jest on wymarzonym produktem dla osób dbających o linię i chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Nie zawiera glutenu, tłuszczu, cukru oraz soli. Makaron nie posiada szczególnych walorów smakowych, ale łatwo wchłania aromat dodanych przypraw i innych składników. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
  • Czy wiesz, że... okara, to są pozostałości stałe po zrobieniu mleka sojowego. Okara zwiera mało tłuszczu, dużo błonnika i tyle samo białka co brązowy ryż. Możesz ją użyć do wykonania sernika, pizzy lub innych potraw zwłaszcza wegańskich.
  • Czy wiesz, że... miasto Chicago w USA wzięło nazwę od czosnku? Nazwa miasta pochodzi od słowa Chicagaoua, które w języku Indian oznacza czosnek.
  • Czy wiesz, że... Austriacy, Niemcy, Francuzi, Szwajcarzy zjadają 2,4 kg miodu / osobę rocznie. Amerykanie 3,2 kg miodu / osobę rocznie. A w Polsce tylko rocznie przypada 0,21 kg na jedną osobę.
  • Czy wiesz, że... sól różowa himalajska jest solą morską, chociaż jest wydobywana na wysokości 4000 m.n.p. morza? Spowodowane jest to ruchami tektonicznymi, które wypiętrzają Himalaje od setek milionów lat. Kiedyś w tym miejscu znajdowało się prehistoryczne morze, w tym czasie też powstały złoża, które w późniejszym czasie „powędrowały” do góry!
  • Czy wiesz, że... Największa cytryna na świecie ważyła aż 5,26 kg? Rekordzistka wyrosła w Izraelu w 2003 roku i została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa.
  • Czy wiesz, że... kiszenie (proces fermentacji) to rozkład cukrów zawartych w warzywach lub produktach mlecznych na kwas mlekowy. Odbywa się on przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. Przy poprawnie przeprowadzonej fermentacji obniża się pH kiszonki i nie rozwijają się procesy gnilne. Kiszeniu możemy poddawać prawie wszystkie warzywa ale warzywa z wysoką zawartością cukrów łatwiej poddają się procesowi fermentacji. Najczęściej używane to kapusta, ogórek, marchew, burak, seler, pietruszka. Warzywa kiszone oraz soki z warzyw kiszonych charakteryzują się niską kalorycznością i sole mineralne są łatwiej przyswajalne. Bakterie mlekowe biorą udział w trawieniu spożywanych przez człowieka pokarmów, wytwarzają witaminy i kwasy organiczne, które są wchłaniane z przewodu pokarmowego do organizmu. Bakterie te biorą udział w rozkładzie substancji toksycznych i rakotwórczych, hamują wzrost patogenów, wzmacniają układ immunologiczny. Kiszonki najlepiej stosować jako przekąski między posiłkami, przechowywać w lodówce.
  • Czy wiesz, że... ekologiczne warzywa mogą być ogromne? Kalafior o wadze 14 kg, brokuł 15 kg, marchew 9,5 kg i kapusta 35 kg zostały wyhodowane przez jednego człowieka. Te i 3 inne rekordy w świecie warzyw - gigantów należą do Johna Evansa z Alaski. Sekret Johna to zdrowa, czysta gleba i organiczny kompost. Niby mało, a tak wiele. Trzymamy za niego kciuki!
  • Czy wiesz, że... czarna sól pachnie jajem? Charakterystyczny zapach zawdzięcza zawartości siarczku żelaza. Dlatego w kuchni roślinnej możemy użyć jej, by nadać daniu jajeczny aromat.
  • Czy wiesz, że... produkty będące wynikiem fermentacji to nie tylko kiszona kapusta ale również: tempeh - sfermentowane ziarna soi, produkt charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej, zamiennik mięsa i nabiału w kuchni wegetariańskiej; chleb - najwyższej jakości pieczywo rośnie dzięki zakwasowi; jogurt, kefir, - mleko poddane zakwaszeniu; miso - charakterystyczna dla kuchni japońskiej gęsta pasta ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu, soli oraz drożdży piwo, wino, cydr - w wyniku fermentacji powstaje alkohol; kimchi - kuchnia koreańska - produkt na bazie kiszonki z kapusty pekińskiej, rzepy lub ogórka z dodatkiem papryczki chilli kombucza – napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany warzywa i owoce - soki i kiszone warzywa oraz owoce
  • Czy wiesz, że... jeśli chcesz pohamować swój apetyt przystrój swój stół niebieskim obrusem i innymi dodatkami w tym kolorze. Najlepiej jedz z niebieskiego talerzyka. Kolory stymulują poszczególne części autonomicznego układu nerwowego, który wpływa na metabolizm i wydzielanie hormonów. I tak niebieski chłodzi jak woda oraz ułatwia przemianę materii. Dobrze się w takim razie sprawdzi porcelana angielska, rosyjska lub nasze rodzime ludowe wzory.
  • Czy wiesz, że... możesz uniknąć ziarenek gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego w bigosie, zalewie, zupie czy gulaszu? Wystarczy do gotowanej potrawy wrzucić powieszoną na łańcuszku bądź dratwie metalową kulę- zaparzacz do herbaty liściastej, wypełnioną ziarenkami przypraw. Oczywiście unikamy takich na rączce z tworzywa sztucznego.
  • Czy wiesz, że... świeży imbir wspomaga trawienie, zmniejsza łakninie, przyspiesza proces odchudzania. Według medycyny indyjskiej - ajurwedzie imbir "wznieca trawienny ogień", przyspiesza metabolizm. Enzymy zawarte w nim zwiększają ilość śliny i enzymów trawiennych.
  • Czy wiesz, że... glutaminian sodu ma smak? Tak, nosi on nazwę „UMAMI”, czasem opisywany jest również jako „rosołowy” lub „mięsny” i jest jednym z pięciu smaków odczuwalnych przez człowieka.
  • Czy wiesz, że... kokos ma oczy? Każdy widział charakterystyczne oczka na orzechu kokosowym, co ciekawe jedno z nich to miejsce, gdzie skorupa jest cieńsza, żeby młody kokos swobodnie mógł kiełkować.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylJak prawidłowo pielęgnować cerę?
Jak prawidłowo pielęgnować cerę?
01 / 02 / 2019

Jak prawidłowo pielęgnować cerę?

Magdalena Nagler - foodmania

JAK DBAĆ O SKÓRĘ, BY BYŁA PROMIENNA I ZDROWA PRZY CODZIENNYM MAKIJAŻU?
To pytanie, które zadaje sobie prawie każda kobieta.

Czy istnieje sekret, dzięki któremu cera będzie zdrowa nawet przy codziennym, czasami mocniejszym makijażu? Odpowiedź nasuwa się sama - kluczem do zachowania promiennej twarzy jest jej pielęgnacja produktami, które zawierają maksimum naturalnych i ekologicznych składników chroniących i pielęgnujących naszą skórę.  Kosmetyki kolorowe nie tylko powinny upiększać nas ale przede wszystkim dbać o naszą cerę i nie szkodzić jej.

Jak dbać o skórę twarzy aby przygotować ją do nałożenia miakijażu, oto kilka porad:

O skórę twarzy należy dbać kilkuetapowo i to od pory dnia zależy, jakiego rodzaju zabiegi lub kosmetyki powinnyśmy stosować. Warto zaznaczyć, że wykonując te kroki oprócz twarzy, trzeba pamiętać również o szyi i dekolcie, które również wymagają opieki.

Rano
Oczyszczenie skóry, to pojęcie bardzo szerokie. Zaraz po wstaniu warto po prostu umyć twarz. Dzięki temu usuniesz z niej nadmiar łoju i pobudzisz cały organizm. Sprawdzą się do tego dobrze lekkie płyny, żele lub mydła z naturalnymi substancjami czynnymi, np. wyciągami roślinnymi. Aloes odżywia i wygładza skórę, rumianek łagodzi zaczerwienienia, a rozmaryn pomaga w walce z trądzikiem. Mycie twarzy można wykonać po prostu dłońmi lub dostępnymi szczoteczkami  myjącymi, gąbkami. Po myciu skórę bardzo delikatnie osuszamy suchym, świeżym ręcznikiem (przeznaczonym tylko do tego).
Uwaga!
Rano nie stosujemy peelingów lub innych silnie działających kosmetyków, np. maseczek oczyszczających. Może to spowodować, że skóra w ciągu dnia, pod makijażem, nie będzie mogła się zregenerować i otrzymamy efekt odwrotny do pożądanego, np. zaczerwienienia, wypryski, łuszczący się naskórek. Tego typu zabiegi wykonujemy wieczorem.

Tonizowanie skóry, które pomaga w utrzymaniu odpowiedniego pH (4,5 - 6,0). Jak sama nazwa wskazuje, przyda się tutaj tonik tradycyjny lub mgiełka. Tonik należy nanieść na płatek kosmetyczny i bardzo delikatnie przetrzeć twarz. Natomiast mgiełką w sprayu spryskaj cerę z odległości około 15 cm i zostaw na około 2 minuty.
Jeśli za tobą ciężka noc, możesz wspomóc się doraźnie specjalnymi płatkami nawilżającymi pod oczy, które pomogą pozbyć się „worków pod oczami”. Istnieją również „domowe” sposoby, np. kilkuminutowy okład z plastrów świeżego ogórka, delikatny masaż schłodzonymi w zamrażarce łyżeczkami lub 10-minutowe okłady z wacików nasączonych herbatą rumiankową.

Nawilżenie, to nieodłączny krok porannej pielęgnacji skóry. Oczyszczona twarz wymaga nawilżenia i odżywienia. Jednak dokładnie tak samo, jak w przypadku kosmetyków do mycia, kosmetyki nawilżające, tj. krem czy serum również powinny być lekkie i łagodne. Nie powinny obciążać skóry, a jedynie stanowić bazę pod makijaż.
Przed nałożeniem kremu warto sięgnąć po serum. Może być to już gotowa mieszanka, ale pamiętaj, aby nie była ona mocno skoncentrowana. Możesz takie serum wykonać również samodzielnie. Bardzo dobrze sprawdzi się mieszanka kwasu hialuronowego (1-2 krople) z dowolnym, wcześniej przetestowanym, olejem roślinnym tłoczonym na zimno, np. arganowym, z awokado, pestek malin lub konopnym. Po nałożeniu serum poczekaj kilka minut, aby wchłonęło się całkowicie. Czekając na wchłonięcie możesz wykonać delikatny masaż twarzy, szyi i dekoltu – okrężnymi, delikatnymi ruchami. Teraz pora na krem - zawsze lekki. Należy na to zwracać uwagę przy zakupie, są one zazwyczaj dzielone na dzień i na noc. Krem zawsze dobierz do rodzaju cery.

Ogólne wskazówki:
Cera sucha – ten typ wymaga kosmetyków nawilżających, tj. wiążących wodę. Będą to preparaty z zawartością kwasu hialuronowego, czy witamin.
Cera przetłuszczająca się – tutaj ważne, aby kontrolować wydzielanie się sebum. Kremy z dodatkiem aloesu, kwasu salicylowego, alg oraz cynku sprawdzą się najlepiej.
Cera normalna – w jej przypadku nie ma większego problemu z doborem kremu. Mogą być to produkty z dodatkiem wszystkich substancji łagodnie działających na skórę, np. alg, oleju arganowego, witaminy E.
Cera trądzikowa – taką cerę bardzo łatwo „zapchać” zbyt odżywczymi substancjami, sięgnij po kremy z dodatkiem: tymianku, rumianku, kwasu mlekowego lub kwasu migdałowego.

Na rynku dostępne są również kremy dedykowane, jako baza pod makijaż. Wiele z nich jest tak skomponowana, aby makijaż utrzymał się jak najdłużej. Jednak nie zawsze są one korzystne dla skóry. Często zatykają pory i nie pozwalają jej oddychać. Jeśli po użyciu tego typu kremu zauważysz, że wygląd twojej twarzy się pogorszył, to mimo iż makijaż wytrzymuje dłużej, lepiej z takiego preparatu zrezygnować.
Uwaga!
Latem zawsze sięgaj po kosmetyki, które będą chroniły cię przed słońcem. Promieniowanie UV działa bardzo niekorzystnie na skórę i może wyrządzić wiele szkód – wysuszyć ją, spowodować przebarwienia, a w efekcie doprowadzić do szybszego starzenia się. Zimą natomiast nie stosuj kosmetyków silnie nawilżających, zwłaszcza przy niskich temperaturach, kiedy naczynka są narażone na popękanie. Wtedy lepiej sprawdzą się kremy odżywcze, które będą stanowiły warstwę ochronną przed zimnem.
W przypadku wykonywania makijażu kosmetykami mineralnymi, sypkimi, w proszku należy dodać na twarz nieco więcej kremu, aby nie wysuszyły one skóry i utrzymały się.

Wieczorem
Oczyszczenie wieczorne  twarzy jest nieco bardziej wymagające, ponieważ pierwszym krokiem jest usunięcie makijażu. Makijaż powinno się zmywać do momentu, aż wacik będzie czysty, niezależnie od stosowanego produktu! Do demakijażu służą nam:

płyny micelarne, które świetnie radzą sobie z mocnymi tuszami.

toniki, które przeznaczone są raczej do lekkiego makijażu.

mleczka, które są produktami uniwersalnymi.

Można sięgnąć po „domowe” i naturalne sposoby. Świetnie sprawdzi się oliwa z oliwek lub olej kokosowy, który dzięki swojej konsystencji oczyści skórę (na wacik nałuż trochę produktu i delikatnie przetrzyj twarz).
Po demakijażu powtórz kroki poranne, tj. mycie oraz tonizowanie. O tej porze możesz zamiast standardowego żelu do mycia twarzy zastosować żel z peelingiem lub też wykonać peeling twarzy po jej umyciu. Wiele peelingów dostępnych na sklepowych półkach wykonanych jest z substancji sztucznych, potocznie mówiąc – plastiku. Dlatego zawsze zwracaj uwagę, aby drobinkami peelingującymi zawsze były produkty naturalne, np. ziarenka cukru lub kawy. Taki peeling możemy też przygotować w domu, w bardzo prosty sposób. Wystarczy łyżkę oleju wymieszać z cukrem lub łyżkę miodu ze zmielonymi ziarnami kawy.

Pielęgnacja i odżywienie
Wieczorne zabiegi możesz wzbogacić o  – maseczki (np z glinką). Jeśli nie masz pod ręką żadnego produktu, możesz przygotować je po swojemu, w zaciszu swojej... kuchni!

Całą masę przepisów znajdziesz w artykule: Kosmetyczne DIY - maski na twarz

Pamiętaj, że zarówno maseczki, jak i peelingi należy stosować nie częściej, niż 2 – 3 razy w tygodniu, ponieważ są to zabiegi ingerujące głębiej w skórę.

Na koniec stosujemy serum oraz krem. Wieczorem możesz sobie pozwolić na nieco bogatsze kosmetyki. Serum może być bardziej skoncentrowane i zawierać więcej substancji czynnych. Przy jego nakładaniu warto zadbać również o element relaksacyjny – masaż skóry.

Jednym z najbardziej popularnych jest masaż antygrawitacyjny. Wykonuje się go, rozpoczynając od czoła, poprzez nos, policzki, szyję, aż po dekolt. Nazywa się antygrawitacyjnym, ponieważ wykonywane ruchy zawsze mają kierunek od dołu do góry, czyli przeciwnie do grawitacji.

Warto zaznaczyć, że przy każdej pielęgnacji powinniśmy jak najdelikatniej dotykać skórę. Nie lubi ona zbyt mocnych, gwałtownych ruchów. Nie każdy typ cery wymaga wykonywania wszystkich kroków naraz. Niektóre osoby pomijają nakładanie serum lub tonizowanie skóry. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Powyższe kroki na pierwszy rzut oka mogą wydawać się skomplikowane, jednak wbrew pozorom, gdy wejdą w nawyk, nie zajmą więcej niż 10 minut każdorazowo. A efekt? Promienna, gładka skóra!


Przy wyborze każdego rodzaju kosmetyków, nie tylko tych do pielęgnacji twarzy, trzeba uważać na substancje szkodliwe dla skóry, po które niestety producenci bardzo często sięgają.

Są to między innymi:
- SLS (Sodium Lauryl Sulfate) – to tani syntetyczny detergent, usuwa warstwę ochronną naskórka, zaburza wydzielanie potu i łoju,
- SLES (Sodium Laureth Sulfate) – jest nieco łagodniejszy od powyższego, ale równie źle działa na skórę, tj. podrażniająco i wysuszająco,
- oleje sylikonowe – powstają w laboratoriach, nie mają żadnych wartości odżywczych, jednak dają pozorne uczucie gładkości skóry i dbają o odpowiednią konsystencję kosmetyków,
- formaldehyd, aldehyd mrówkowy – może powodować wysypki, stany zapalne skóry, a dodawany do odżywek do paznokci może spowodować oddzielenie się płytki paznokcia,
- parabeny – to konserwanty, należą do najczęstszych alergenów,
- aluminium – stosowane często w dezodorantach, zatyka pory skóry, podrażnia układ immunologiczny.

A po co warto sięgać?
Również po produkty naturalne, które każdy z nas ma w swojej kuchni, np. cukier, miód, róznego rodzaju oleje tłoczone na zimno, napary ziołowe.

Codzienna poranna i wieczorna pielęgnacja skóry przyniesie efekty tylko wtedy, gdy będzie wykonywana sumiennie, codzienne, przez dłuższy okres. Oczywiście idzie ona zawsze w parze ze zdrowym trybem życia – odpowiednim odżywianiem, nawadnianiem organizmu i wysypianiem się.

H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Bardzo interesujący artykuł.
cytuj odpowiedz 14.09.2020, godz. 11:40
Nikita
Nikita powiedział/a:
Ciekawy artykuł.
cytuj odpowiedz 12.01.2021, godz. 11:55

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 180051 Renixx Renixx
  • 160301 gosia56 gosia56
  • 136264 paulina2157 paulina2157
  • 132460 Stokrotka Stokrotka
  • 120035 Nikita Nikita
  • 115505 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 111959 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 70893 dorotaDS dorotaDS
  • 67098 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 63680 annaeko annaeko
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Wegański bigos sylwestrowy

Wegański bigos sylwestrowy

wegeweda
6 8 180 min
Konfitura bez cukru z czerwonej cebuli

Konfitura bez cukru z czerwonej cebuli

Barbara Strużyna
8 10 65 min
Wegański domek z piernika

Wegański domek z piernika

Zuzanna Wiśniewska
10 15 180 min
Czekoladowe babeczki z buraczanym lukrem

Czekoladowe babeczki z buraczanym lukrem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
12 18 30 min
Sałatka warstwowa “pod pierzynką”

Sałatka warstwowa “pod pierzynką”

wegeweda
8 6 60 min
Cebulowe niespodzianki

Cebulowe niespodzianki

Dorota Woźniak - Twins Pot
24 23 120 min
Wegańska czekolada bez cukru

Wegańska czekolada bez cukru

Barbara Strużyna
9 7 25 min
Libańska sałatka tabbouleh

Libańska sałatka tabbouleh

wegeweda
9 8 25 min
Smalec z fasoli ze skwarkami

Smalec z fasoli ze skwarkami

wegeweda
7 6 30 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).