Jedzenie dla urody - jedz smacznie i bądź piękna
Iwona KuczerJedzenie dla urody – jedz smacznie i bądź piękna
Jedzenie dostarcza nam przede wszystkim kalorii, minerałów i innych składników niezbędnych do przeżycia. Rzadko myślimy o tym, że to, co jemy ma wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale również wygląd.
Ważne są nie tylko ilości posiłków, ich regularność, ale także ich jakość. Im więcej świeżych, nieprzetworzonych składników, warzyw i owoców, tym lepiej dla naszego zdrowia oraz urody. Jest wiele produktów, które poprzez zawartość odpowiednich składników odżywczych są szczególnie korzystne, kiedy chcemy zadbać o urodę. Czasami warto ograniczyć liczbę kosmetyków i skupić się na tym, co jemy i co odżywia i upiększa nas „od środka”.
Stan naszych włosów, paznokci, skóry dużo mówi o zdrowiu, jest odzwierciedleniem naszego odżywania. Wypadające, słabe włosy, łamliwe paznokcie czy sucha skóra to widoczna oznaka braku minerałów i witamin.
CO ZATEM JEST NIEZBĘDNE DO PIĘKNEGO, ZDROWEGO WYGLĄDU? Białko – mocne, gęste włosy, budulec dla paznokci. Znajdziemy je w dobrej jakości wędlinie, chudym mięsie, kefirze, jogurtach, rybach. Świetne źródła białka roślinnego (w dietach wegetariańskich i wegańskich) to soja, soczewica, fasola, kasza gryczana, jaglana, quinoa, kiełki brokuła, otręby owsiane, amarantus, glony: chlorella, spirulina, grzyby, pestki dyni, orzeszki ziemne, sezam i mak.
Witamina A oraz jej prowitamina, beta-karoten – jej niedobór jest przyczyną wypadania włosów, sprzyja ich wysuszeniu i łamliwości, wzmaga produkcję keratyny – podstawowego budulca paznokci i włosów. Najlepszym źródłem beta-karotenu są: pomarańczowe, czerwone warzywa i owoce (marchew, dynia, czerwona papryka, wiśnie, batat, morele, brzoskwinie, pomarańcze), a także warzywa zielone (brokuły, natka pietruszki, sałata, fasolka szparagowa, kapusta, jarmuż, młoda trawa pszeniczna i jęczmienna). Witamina A znajduje się w nieodtłuszczonych produktach mlecznych, wątrobie, rybach i tranie.
Witamina B12 - reguluje ona przemianę białek w organizmie oraz wpływa na odżywienie płytki paznokcia. Pomaga także wówczas, gdy mamy problemy z nadmiernym przetłuszczaniem się włosów. Najbardziej narażoną grupą na wystąpienie niedoborów witaminy B12 stanowią osoby stosujące dietę wegańską, ponieważ głównym źródłem tej witaminy są produkty pochodzenia zwierzęcego. Przy diecie bezmięsnej korzystnie więc suplementować tę witaminę. Jej niedoborom można zapobiec jedząc wystarczającą ilość mięsa, drobiu, owoców morza, produktów mlecznych i jaj.
Witamina C - szczególnie ważna w diecie wegańskiej, ponieważ zwiększa przyswajalność żelaza niehemowego, a także witaminy E. Ma również silne właściwości antyoksydacyjne. Znajdziemy ją w: czarnych porzeczkach, natce pietruszki, czerwonej papryce, warzywach kapustnych, truskawkach, owocach dzikiej róży, kiwi, owocach cytrusowych (cytryny, grejpfruty, pomarańcze), jagodach inkaskich, camu camu, kiełki, mikroliściach, szpinaku, kapuście włoskiej i kapuście kiszonej.
Witamina E – chroni przed wpływem wolnych rodników, odnawia lipidy międzykomórkowe i wzmacnia naczynia krwionośne, jej niedobór przyczynia się do deformacji płytki paznokcia, Występuje w ziarnach roślin oleistych i olejach (słonecznik, dynia, krokosz, chia, ostropest, migdały i inne orzechy), oliwie z oliwek, jajkach, mące pełnoziarnistej, warzywach zielono-listnych (brukselce, kapuście), marchwi.
Cynk – jeden z najważniejszych dla kondycji włosów i paznokci minerałów. Cynk wpływa na metabolizm kolagenu, odpowiada za wzrost paznokci, jego niedobór powoduje łamliwość paznokci. Jest także szczególnie ważny, jeśli chcemy mieć grube, mocne włosy. Jego bogatym źródłem jest kasza gryczana, znajduje się również w owocach morza, migdałach, mleku, pełnoziarnistych produktach zbożowych, otrębach, serze żółtym, płatkach owsianych, szczególnie duża zawartość cynku jest w pestkach dyni oraz orzechach brazylijskich.
Krzem – jest niezbędny do prawidłowej syntezy kolagenu (wpływającego na skórę, kości, stawy). W organizmie człowieka jego największe ilości występują właśnie we włosach. Krzem zmniejsza łamliwość paznokci i wzmacnia je, zwiększa ich elastyczność. Najlepszym jego źródłem w diecie są nieprzetworzone ziarna zbóż, np. płatki owsiane, kasza jęczmienna, kasza jaglana. Świetnym sposobem na suplementację krzemu jest picie naparów ze skrzypu polnego lub wzbogacanie napojów, koktajli ziemią okrzemkową.
Żelazo - jego niedobór objawia się wypadaniem i osłabieniem włosów. Żelazo wzmacnia i utwardza płytkę paznokci, niedokrwistość prowadzi do ich łamliwości oraz chorób takich jak odklejanie się łożyska paznokcia (onycholiza) czy paznokcie łyżeczkowate (koilonychia). Żelazo w żywności występuje w dwóch formach: hemowej (pochodzenia zwierzęcego) - czerwone mięso, podroby, żółto jaj, kaczka oraz niehemowej (pochodzenia roślinnego) - otręby, komosa ryżowa, kasza jaglana, soczewica, tofu, szpinak, kakao, rośliny strączkowe, brokuły, jarmuż, suszone śliwki i morele, natka pietruszki, buraki. Żelazo hemowe jest łatwiej przyswajalne przez nasz organizm. Przyswajalność żelaza pochodzenia roślinnego zwiększa witamina C.
Wapń - jego niedobór objawia się kruchością i łamliwością paznokci, podłużnymi prążkami, miękkimi paznokciami. Źródłami wapnia są: mleko, sery żółte, szprotki (jedzone w całości), jarmuż, migdały, sezam i mak.
Magnez - wzmacnia paznokcie zapobiegając ich łamaniu. Dodatkowo pomaga walczyć ze stresem, który najczęściej bezpośrednio wpływa na stan zdrowia, pogarszając wygląd i kondycję włosów, paznokci oraz skóry. Znajdziemy go w gorzkiej czekoladzie, kakao, nasionach słonecznika, płatkach owsianych, kaszy gryczanej, migdałach, bananach, orzechach, pełnoziarnistych produktach zbożowych.
Jeśli chcemy zadbać o kondycję paznokci, skóry i włosów, zrezygnujmy z żywności typu fast food i produktów mocno przetworzonych. Nasze posiłki powinny być kolorowe (co zapewni nam różnorodność witamin, minerałów i antyoksydantów) oraz jak najmniej przetworzone.
Niezbędne jest także odpowiednie nawodnienie, jest to szczególnie ważne dla naszej skóry. Należy przyjmować minimum 1,5 litra płynów dziennie, najlepiej, jeśli jest to woda średnio zmineralizowana, źródło elektrolitów, takich jak magnez, potas czy wapń. Jeśli nie lubimy czystej wody, można ją „dosmaczyć” miętą, owocami jagodowymi, ogórkiem, cytryną. Latem możemy skorzystać z owoców takich jak arbuz. Unikajmy dużych ilości kawy i czarnej herbaty – działają one moczopędnie, a co za tym idzie powodują utratę cennych pierwiastków z organizmu. Czarna herbata dodatkowo zawiera dużą ilość szczawianów, które utrudniają wchłanianie wapnia i żelaza. Zamiast kawy i herbaty czarnej korzystniej popijać owocowe herbatki i napary z czystka lub innych ziół.
W naszej diecie nie powinno zabraknąć dobrej jakości kwasów tłuszczowych omega-3. Ich najlepszym źródłem będą oleje toczone na zimno – lniany, rzepakowy, z nasion chia, orzechów włoskich, konopi, olej rydzowy (z Lnianki), konopny, ale także tłuste ryby morskie (wybierajmy ekologiczne lub ze zrównoważonego rybołóstwa). Warto pamiętać, że tłuszcze rozpuszczają witaminy A, D, E i K, oraz uczestniczą w ich transporcie po organizmie. Odrobina dobrej jakości oliwy, oleju lub orzechy powinny być składnikiem każdej sałatki. Dbajmy o dietę i bądźmy piękne, cały rok!
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 17 Lato 2021
Iwona Kuczer - Szef Kuchni
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.