Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylNikita - Monika Więckowska - Ja, mój ogród, moja kuchnia i moje octy
Nikita - Monika Więckowska - Ja, mój ogród, moja kuchnia i moje octy
23 / 11 / 2020

Nikita - Monika Więckowska - Ja, mój ogród, moja kuchnia i moje octy

Nikita

Witam czytelników gotuj w stylu eko.pl!

Zacznę od tego, że z wykształcenia jestem ekonomistką  i pracuję w firmie budowlanej w Lublinie jako główna księgowa. Mam 48 lat i obecnie od ponad 13 lat mieszkam na wsi pod Lublinem (DYS) i za żadne skarby nie wróciłabym do miasta.

Kocham zioła, kwiaty, warzywa, naturę, moje zwierzaki (kotka rosyjska niebieska 13-letnia i owczarek niemiecki- suczka 3,5 letnia), góry  i spokój. Co prawda nigdy nie mam czasu, bo w głowie ciągle kłębi się mnóstwo pomysłów i jak coś robię to nie idę na skróty.

Mąż się śmieje, że na spacer powinnam chodzić z wiadrem, sekatorem i łopatką. Zawsze coś wypatrzę i wracam z jakimś zielskiem, kwiatami i kombinuję jak je wykorzystać. Jak korzystam z przepisów to i tak robię po swojemu.

Mam to szczęście, że mieszkam w obszarze chronionego krajobrazu na sporej górce z dala od drogi, z okna widać las, a wokół mnie nie ma blisko sąsiadów, są łąki, teraz porośnięte brzozami, sosnami, nawłocią, dziką różą i różnymi ziołami. Wszystko eko , nie pryskane. Istny raj dla mnie.

Ponad 10 lat temu zmieniłam całkowicie swoje podejście do kuchni i zakupów. Chleby piekę w domu, robię przetwory, przetwarzam wszystko co mi wpadnie w ręce, szukam nietypowych rozwiązań i wg niektórych robię dziwne rzeczy (takie, o których nie słyszeli, niektórzy boją się spróbować, np. lemoniada z bławatka, szampan z kwiatów bzu czy kombucza). Lubię poznawać nowe smaki. W zasadzie mam takie zapasy, że w kwietniu byliśmy w domu ponad 3 tygodnie bez żadnych zakupów.

Fot: Marek Więckowski - Monika Więckowska

Przy zakupach zwracam uwagę na skład i jakość, nie kupuję produktów naszpikowanych chemią i wysoko przetworzonych.
Nie używam żadnych kostek rosołowych, przypraw typu vegeta czy jarzynka, przypraw z glutaminianem sodu czy innymi świństwami.
Ryże, kasze, mąki zawsze kupuję w większych opakowaniach (mąk mam około 20 rodzajów) i szukam eko (większe opakowanie jest też bardziej ekonomiczne). Nigdy nie kupuję i nie gotuję kasz i ryżu w woreczkach plastikowych.
Unikam produktów w puszkach, strączki kupuję w 0,5-1 kg opakowaniach (szukam eko) i gotuję sama (z reguły więcej i zamykam na gorąco w słoiku i zawsze mam coś w lodówce pod ręką, ciecierzycę, fasolę), groszek zielony lubię kupować świeży lub mrożony i gotować, ewentualnie kupuję w słoiku. Nigdy nie kupuję pomidorów w puszcze (z reguły robię je ze swoich własnych pomidorów - soki, przeciery, pelati, suszone, pieczone, octy).

Od sąsiadów kupuję wiejskie jaja, koguty, kaczki, indyki i gęsi (z wolnego wybiegu, eko), mam Panią , która robi sery (ma swoją krowę). Część warzyw uprawiam sama, a pozostałe w dużej mierze kupuję od znajomych, którzy uprawiają dla siebie (czyli nie pryskają tj na handel) i zawsze jak coś mają na zbyciu to biorę.
Pojemniki do przechowywania produktów, lunchboxy zamieniłam już dawno na szklane.

Fot: Marek Więckowski - Ziołowy zakątek 

Od kilku lat moją pasją stały się zioła. Zakupiłam mnóstwo książek zielarskich, szukałam ciekawych warsztatów o ziołach . Zaczęło się od wspaniałego wykładu (obecnie mojej dobrej koleżanki) Justyny Pargieła pt. "Ziołowe wsparcie odporności", potem były inne "Zioła dla kobiet", "Wszystko o konopiach", "Warsztaty różane", "Warsztaty z robienia octów" (to od nich zaczęło się moje szaleństwo z robieniem octów na potęgę) i wiele innych. Poza tym od czasu do czasu ściągam Justynę do mnie i szalejemy ze zbieraniem ziół i chwastów, jest ona wspaniałą zielarką i moją ziołową mentorką (jak mam wątpliwości co do rośliny to zawsze uzyskam od niej odpowiedź).  

Na początku po przeprowadzce na wieś nie sadziłam, że praca w ogrodzie nas tak wciągnie i przyniesie tyle satysfakcji, ale i mnóstwo pracy. Planowaliśmy ogród bezobsługowy, lecz takie nie istnieją:)

Link do odcinka Rok w ogrodzie extra (w naszym ogrodzie), był kręcony 15 maja 2020 i było jeszcze zimno i nie ma pełnego efektu, miesiąc później było cudnie, zakwitły róże i zieleń się pięknie rozwinęła.

ROK W OGRODZIE EXTRA - Gościmy w Dysie, w dziesięcioletnim ogrodzie pana Marka i pani Moniki Więckowskich. Na początku ich..

Jednak z roku na rok, ogród wciągał nas coraz bardziej, warzywniak zaczął się powiększać, tak aż wyszliśmy poza obręb naszej działki i zaanektowaliśmy kawałek za ogrodzeniem (oczywiście za zgodą właścicieli), z jednej szklarni zrobiły się dwie. Rośliny przez 11 lat urosły, dużo posadziliśmy nowych i jeszcze dużo chcielibyśmy posadzić, ale brak nam już miejsca. W lecie mamy mnóstwo roślin w pojemnikach, dom i taras jest otoczony donicami z kwiatami, ziołami i wielkimi agawami oraz moją dumą pięknymi wielkimi krzakami (tak dosłownie krzakami) geranium, czyli anginowcem, pelargonią pachnącą - całe lato stoją na zewnątrz, pięknie pachną, kwitną i rosną jak szalone, a jesienią przycinam je i robię różne cuda (syropy, nalewki, octy, herbatki).

Fot: Marek Więckowski - Kwiat anginowca

Mam też cały zakątek ziołowy. Większość ziół mam z własnych sadzonek, kupiłam nasiona, posiałam i rosną jak szalone. Moje wieloletnie  zioła z nasion to: szałwia lekarska, hyzop, tymianki (różne odmiany), lubczyk, szczypiorek, melisa cytrynowa, trawa cytrynowa (ma już ponad dwa lata, na zimę zabieram ją do domu), pietruszka naciowa kręcona i gładka, koper włoski, mięty, różne odmiany oregano.  W sezonie wysiewam koperek, kolendrę, cząber, czarnuszkę, kilka gatunków bazylii, szpinak, ogórecznik (ten posiałam raz i zadomowił się na dobre, sam się rozsiewa) i mnóstwo kwiatów jadalnych (bławatki, aksamitki, nasturcje, nagietki, bratki i inne). Z kupionych sadzonek mam estragon, werbenę cytrynową (już drugi sezon, na zimę jest w domu), sporo lawendy, drzewko laurowe i rozmaryn.

Zioła suszę na herbatki i przyprawy, robię z nich octy, marynaty i używam do sałatek.

Przestałam walczyć z niektórymi chwastami tylko je wykorzystuję. Specjalny "zagonek " ma podagrycznik, który przerabiam w bardzo dużych ilościach (w tym roku zrobiłam z niego chyba około 20 l octu, trochę pesto, suszony, była zupa, koktajle i sałatki z młodego). Pokrzywa też rośnie i jest wykorzystywana na bieżąco (soki, susz na herbatkę, koktajle, zupy, ocet z jabłka i pokrzywy, zdrowy i smaczny), bluszczyk kurdybanek (wspaniały ocet), no i oczywiście mniszek lekarski (syrop, ocet, koktajle, zupy, racuchy).

Oczywiście swoje miejsce mają też warzywa. Już w styczniu sieję około 8 odmian papryki (sadzę później po 3-5 krzaczków z każdego rodzaju), a w marcu wysiewam pomidory (ponad 10 rodzajów) i później sadzę po 3-4 kraczki z każdego rodzaju. Miałam też kiedyś bakłażana.  W kwietniu sieje w donicach dynie (różne, ale obowiązkowo hokkaido i piżmową). Wiosną w gruncie sadzę cebulę, czosnek, sieję marchewkę, pietruszkę, buraki zwykłe i kolorowe, buraki liściowe kolorowe, potem ogórki, cukinie, fasole, jarmuż, sałaty w różnych odmianach, no i mam mnóstwo rucoli, która rośnie w dużych ilościach wszędzie, bo się wysiewa.

W lecie czasami nie wyrabiam na zakrętach, ale jak przyjdę z pracy zmęczona i zestresowana to praca w ogrodzie mnie relaksuje i odpręża. Potem z kolei wszystko trzeba przerobić, bo żal mi aby coś się zmarnowało.

Od marca zaczynamy już działać i przetwarzać. Woda brzozowa (około 100 l pobraliśmy w tym roku), syropy, octy i nalewki (pędy sosny, kwiat bzu, mniszek, płatki róży i wiele innych). Robimy domowe wina (winogronowe, wieloowocowe, z aronii, czarnej porzeczki, malinowe a w tym roku płatki róży, pomarańcza i cytryna), różne kiszonki - obowiązkowo ogórki, kapusta, pomidory, buraki, pączki mniszka, liście winogron, marchewka, cukinia, dynia i inne), soki, marynaty, konfitury, susze i inne.

Octy

No i oczywiście octy, to już istne szaleństwo, wczoraj zrobiłam listę octów i wyszło 86 różnych rodzajów ( a jakby uwzględnić to, iż sam jabłkowy zrobiony z różnych jabłek i różnymi metodami to wyszłoby ponad 90, w przyszłym roku będzie ponad 100, bo jeszcze mnóstwo różnych kompozycji i smaków w fazie pomysłów do zrobienia:) ).

Wracając do octów to całe to octowanie wciągnęło mnie na maksa od 2 lat (wcześniej robiłam tylko jabłkowy i maceraty octowe), a w tym roku, zwłaszcza po programie "Rok w ogrodzie extra" z naszym udziałem i zainteresowaniem octem z podagrycznika to było już istne szaleństwo. Moja kuchnia przypomina przetwórnię, ciągle coś się robi, 20 rodzajów octów jednocześnie, suszarka na zioła ciągle pracuje, nalewki się macerują.

Moje przepisy na octy i z wykorzystaniem octów znajdziesz tutaj.

Już straciłam nadzieję, że moje blaty w kuchni będą całkiem puste, tu ciągle się coś dzieje.

Zobacz moje PRZEPISY NIKITY

Ponieważ octy już się nie mieściły mąż zakupił mi regał z 5 półkami specjalnie ma potrzeby fermentujących octów. Wszystkie moje octy to octy żywe, powstałe w procesie naturalnej fermentacji (nie maceraty) od początku. Robię octy jednorodne i mieszane. Zawsze jak zostaną mi jakieś resztki ziół, owoców czy warzyw to łączę je w różnych kombinacjach i nastawiam ocet i czekam, obserwuję i wącham swoją kompozycję, jak coś mi się nie podoba to dodaję jakiś składnik. Tak było przy occie żurawinowym ze świeżej żurawiny, fermentacja ruszyła, ale zapach nie podobał mi się, dodałam płatki róży i to był strzał w dziesiątkę (zresztą kocham róże we wszelkich wydaniach). Większość kompozycji powstała spontanicznie.

Octy te wymagają czasu, systematyczności i cierpliwości (te 20 słojów trzeba 2 razy dziennie wymieszać). Octy te są robione z ekologicznych składników, w większości z własnej uprawy, z dodatkiem cukru lub miody, czasem na kombuczy.

Skąd mój nik Nikita. Wystarczy spojrzeć na zdjęcie poniżej. Nikita to była moja ukochana kocica, której już nie ma.

Fot: Marek Więckowski - Kot Nikita

Źródło:

Archiwum rodzinne Moniki i Marka Więckowskich

Barbara Strużyna
Barbara Strużyna powiedział/a:
Muszę przyznać, że gdy poznaję użytkowników gotujwstylueko.pl tak trochę bliżej, to jestem szczęściarą, że mam okazję dowiedzieć się o nich trochę więcej. Praca wtedy staje się przyjemnością i właściwie to nie jest praca tylko spotkania (choćby przez internet) z ludźmi z pasją, z którymi kontakt jest bardzo ciekawy, żeby nie powiedzieć ekscytujący. Okazuje się wtedy, że za wprowadzanymi przepisami kryją się ludzie, którzy kochają nie tylko gotować ale mają jeszcze dużo więcej do przekazania. Są bardzo pozytywnie nastawionymi do życia osobami.
cytuj odpowiedz 25.11.2020, godz. 09:39
Jadowita
Jadowita powiedział/a:
Jest Pani niesamowitą kobietą, pasjonatką, zielarką... Czytając, czuć miłość do roślin i do natury. Podziwiam energię i zapał do pracy w ogrodzie, w kuchni (szczególnie do przetwarzania) oraz pomysłowość.
cytuj odpowiedz 02.04.2021, godz. 19:16
Nikita
Nikita powiedział/a:
Dziękuję, jest mi bardzo miło
cytuj 10.04.2021, godz. 11:14

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet