Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylOgródek w stylu eko
Ogródek w stylu eko
16 / 06 / 2020

Ogródek w stylu eko

gotujwstylueko.pl

Proponujemy Wam skuteczne i sprawdzone rytuały na pozbycie się szkodników oraz kilka zaklęć na piękne i pełne zdrowia ekologiczne plony.

NAGI ŚLIMAK LUZYTAŃSKI

rozpoznanie wroga: Obślizgłe, nagie, bardzo inwazyjne istoty, przy nich nie tylko rośliny są w niebezpieczeństwie. Zaobserwowano także, że te wszystkożerne ślimaki mogą zjadać również… żywe pisklęta, a jakby tego było mało, mogą przenosić różne patogeny na rośliny, które cudem oszczędzą. Dorosły osobnik może złożyć raz w roku, jednorazowo nawet 400 jaj, sprawia to, że ten gatunek ślimaka jest jednym z najbardziej inwazyjnych szkodników. Podobnie jak w przypadku innych obcych i groźnych gatunków najwłaściwszą metodą jest ich likwidowanie.

walka: Jeśli w ogrodzie masz ślimaki zacznij po prostu od ich wyzbierania. Ślimaki lubią wilgotne, ciemne miejsca i nieskoszoną trawę, często znajdziesz je pod resztkami roślin, kawałkami kory, czy w kamieniach. Pamiętaj, że te ze skorupką często są pod ochroną, najlepiej, jeśli wyniesiesz je do lasu. Nie tworzą też wielkich szkód jak ich nadzy bracia. Pomyśl, że każdy złapany osobnik to o 400 mniej wszystkożerców w Twoim ogrodzie! Skuteczną, pułapką, do której lgną ślimaki jest wkopane w ziemię naczynie wypełnione piwem. Ślimaki je uwielbiają.

MRÓWKI

rozpoznanie wroga: Zanim postanowimy je wyeliminować, porządnie się zastanówmy. Mrówki to owady, które z jednej strony mogą mocno zaleźć za skórę każdego ogrodnika, ponieważ budują w ziemi spore gniazda i obgryzają korzenie niektórych roślin (najczęściej warzyw bulwiastych), czasem także niszczą pąki kwiatowe i opiekują się mszycami. Ich aktywność prowadzi do nadmiernego przesuszenia ziemi. Mrówki to także owady pożyteczne, które zjadają wiele szkodników, a biorąc pod uwagę liczbę mrówek, zjadają ich naprawdę sporo.

walka: Są trzy wyjścia: zaprzyjaźniamy się z mrówkami i tolerujemy ich wybryki, eliminujemy lub staramy się je przegonić. Mrówki są wrażliwe na intensywne zapachy, nie znoszą także wrotyczu, majeranku i piołunu, dlatego, aby je odstraszyć zaleca się regularne podlewanie miejsc ich bytu gnojówkami z tych roślin. Miejsce, w którym szczególnie nie mamy ochoty ich widzieć, możemy posypać zmielonym pieprzem. Starymi, sprawdzonym sposobem jest posypywanie mrówczych szlaków solą, kiedyś także wlewano do ich gniazd roztwór soli lub co gorsze zalewano je wrzątkiem. Zdecydowanie odradzamy stosowania tych metod. Zasolenia gleby nie znosi większość roślin. Nic w tym miejscu nie urośnie, a istniejące rośliny uschną, taka metoda wydaje się odpowiednia jedynie z dala od roślinności – np. na rozległym brukowanym podjeździe czy miejscowo na tarasie. Natomiast lanie wrzątku na żywe istoty jest wielce niemoralne.

MSZYCE, PRZĘDZIORKI

rozpoznanie wroga: Mszyce to drobne zielone owady, pierwszym znakiem, że zaczynają się pojawiać, to zwiększona aktywność mrówek. Mszyce wydzielają słodką ciecz, która jest rarytasem dla swoich mrówczych obrońców. Przędziorki podobnie jakmszyce wysysają soki z roślin, żerują na spodniej części liścia, a głównym objawem są żółte plamy na liściach lub drobne pajęczynki.

walka: Naszym największym sprzymierzeńcem są biedronki, które zjadają mszyce i wiele innych szkodników. Chociaż te owady spotyka się coraz rzadziej, możemy spróbować zwabić je stawiając specjalną budkę lęgową lub wykorzystać starą sprawdzoną metodę – spryskujemy mszyce wodą z cukrem. Jeśli jednak biedronki się nie zjawią albo mszyc jest zbyt dużo – możemy je potraktować naturalnymi opryskami z wyciągów lub roztworów gnojówek roślinnych. Na mszyce sprawdzi się także oprysk z wody z octem. Podobne zabiegi działają także na wiele innych owadzich szkodników oraz infekcji grzybiczych i bakteryjnych.

SZARA PLEŚŃ

rozpoznanie: To choroba roślin wywoływana grzybem atakuje najczęściej winorośl, pomidory, truskawki, a także wiele innych (nie tylko jadalnych) roślin. Pierwszym objawem jest delikatny, szary nalot na owocach (w przypadku winogron) lub punktowe brązowienie liści, owoców i łodyg, w późniejszych fazach roślina po prostu zaczyna gnić.

walka: Aby nie dopuścić do powstania szarej pleśni profilaktycznie stosuj oprysk z gnojówki pokrzywowej. Najlepszym i sprawdzonym sposobem na walkę z tą chorobą jest oprysk z wywaru z czosnku.

CHLOROZA

rozpoznanie: To choroba roślin, której głównym objawem jest żółknięcie liści. Na zaawansowanym etapie porażenia tą chorobą roślina nie jest w stanie przeprowadzać fotosyntezy. Powodem najczęściej są niedobory żelaza, potasu, magnezu, azotu lub nadmiar fosforu w glebie. Chlorozie sprzyja także zbyt duża ilość wapna (charakterystyczne dla ziemi zasadowej). Choroba ta może być wywoływana również przez wirusy i grzyby.

walka: Prawidłowo nawożone rośliny, to rośliny, które nie mają niedoborów. Z patogenami poradzi sobie gnojówka z pokrzywy.

PRZENAWOŻENIE

rozpoznanie: Jeśli zaobserwujesz na swoich roślinach nienaturalnie intensywny lub blady kolor liści, albo ich krawędzie zaczynają brązowieć. Stań przed lustrem i zadaj sobie pytanie czy aby nie przesadzasz z nadgorliwością w stosowaniu gnojówek, naparów i oprysków? Zwiększasz dawki, a może stosujesz kilka naraz dla lepszego efektu? Przenawożenie jest tak samo szkodliwe dla roślin, jak szkodniki czy choroby, a objawy równie niepokojące.

walka: Przede wszystkim najważniejsza jest dobra organizacja. Pilnuj proporcji - nawóz : woda i częstotliwości stosowania. W tym przypadku więcej, przeważnie znaczy gorzej. Pamiętaj, że rośliny to organizmy wrażliwe i delikatne, które rosną najlepiej, gdy mają zapewnioną równowagę.

GNOJOWKA Z POKRZYWY

Ten naturalny specyfik ma masę zalet i tylko jedną wadę – okropny fetor, który można porównać do gnijącego obornika. Warto jednak przetrzymać i cieszyć się z tego darmowego nawozu i repelentu. Polecamy jedynie dla tych, którzy dysponują własnym ogrodem właśnie z powodu zapachu wydzielającego się podczas fermentacji pokrzyw. Gnojówka z pokrzywy doskonale sprawdzi się nie tylko w roli uniwersalnego nawozu, a także poradzi sobie z wieloma szkodnikami (mszyce, przędziorki) i infekcjami roślin (np. chlorozą liści). Działa skuteczniej, jeśli zastosujemy ją odpowiednio wcześnie, przy pierwszych objawach.

PRZEPIS NA GNOJOWKĘ Z POKRZYWY

Potrzebujemy: rękawice, szczelny pojemnik niewykonany z metalu, np. szklany duży słój, świeżą (najlepiej młodą) pokrzywę, deszczówkę, i drewniany patyk.

Wykonanie gnojówki z pokrzywy:

• Zakładamy rękawice, aby się nie poparzyć. Z pokrzyw strącamy owady. Należy pamiętać, aby zrywać tylko taką, która nie ma nasion, gdyż są w stanie oprzeć się fermentacji i możemy je rozsiać w całym ogrodzie.

• Zwykle proporcje to 10 litrów wody na 1 kg pokrzywy, jednak w praktyce wciskamy tyle, ile wlezie do 2/3 pojemnika (możemy ubić patykiem) i zalewamy deszczówką.

• Zasłaniamy pojemnik np. bawełnianą szmatką i gumką. W ten sposób zabezpieczamy przed zanieczyszczeniem przez robactwo, a nie pozbawimy dostępu do tlenu.

• Odstawiamy w przewiewne, cieniste miejsce, z dala od często uczęszczanych lokalizacji (z powodu smrodu).

• Po dobie zacznie się proces fermentacji i pojawi się piana. Od tego czasu raz dziennie ostrożnie ściągamy osłonę i mieszamy miksturę drewnianym patykiem. Do mieszania zakładajmy rękawice lub pilnujmy patyka i zawsze chwytajmy za ten sam koniec, unikając tego, który zanurzamy. Przykrywamy z powrotem.

Kiedy jest gotowa?

Cały proces trwa średnio dwa tygodnie, jednak jeśli jest upalnie - gnojówka będzie gotowa już w tydzień, odwrotnie, gdy jest zimno i deszczowo, czas może się wydłużyć do ponad 20 dni. Gotową gnojówkę poznamy po tym, że nie będzie się pienić, liście się rozpuszczą (zostaną same nerwy liści i gałązki), a ciecz będzie miała intensywny zielono brunatny kolor.

JAK STOSOWAĆ?

• Do nawożenia: Kwiaty i warzywa podlewamy roztworem z gnojówką dwa razy w tygodniu na 10 części wody 1 część gnojówki. Pamiętajmy, aby stosować wyłącznie zalecaną dawkę, ponieważ możemy przenawozić.

Uwaga: Gnojówka z pokrzywy nie nadaje się do nawożenia cebuli, czosnku i strączków, a także roślin kwasolubnych (np. borówki - tu sprawdzi się natomiast gnojówka z mniszka lekarskiego).

Na szkodniki i choroby (mszyce, przędziorki, szara pleśń): Stosujemy w formie oprysku na liście, roztwór jest mniej stężony 1 część gnojówki na 20 części wody raz na tydzień. Jeśli widzimy, że niezbyt sobie radzi możemy delikatnie zwiększać ilość gnojówki w roztworze. Jeśli szkodników nie ma, możemy profilaktycznie stosować oprysk 1:50.

BANANOWA GNOJOWKA

Do roślin kwitnących i pomidorów, które potrzebują sporo potasu i fosforu - lepiej sprawdzi się gnojówka z bananowych skórek, którą wykonujemy i stosujemy w ten sam sposób, co pokrzywową. Taką gnojówkę możemy przygotować przez cały rok do kwiatów doniczkowych, jednak stosujmy ją raz na miesiąc. Oczywiście przechowujemy w ciepłym, ale odludnym miejscu.

OPRYSKI

Do oprysków głównie stosujemy gnojówki roślinne lub wyciągi i napary w stosunku 1:20 (gnojówka/napar/wyciąg : woda). Opryski stosujemy w zależności od skali problemu, w skrajnych przypadkach codziennie. Zazwyczaj raz na 3-5 dni. Należy bacznie obserwować i stopniowo zwiększać częstotliwość w miarę potrzeby.

GNOJOWKI ROŚLINNE

Podobnie jak z pokrzywy, gnojówkę możemy wykonać z dowolnych ziół, chwastów, a także z obierek. Najlepsze gnojówki na szkodniki:

• mrówki - wrotycz, piołun, majeranek,

• mszyce i przędziorki - skrzyp polny, pokrzywa, żywokost, czosnek (roztarta w całości główka czosnku na 5 l wody), aksamitka, liście ziemniaka,

• szara pleśń - czosnek, pokrzywa, skrzyp polny, łuski cebuli, chrzan (korzeń i liście).

WYCIĄGI

Robimy je dokładnie tak samo, jak gnojówkę, z tym że wyciąg jest gotowy następnego dnia. Wyciągi są delikatniejsze w działaniu, jednak jeśli musimy działać natychmiast, nie zwlekajmy. Zanim wytworzy się gnojówka - zastosuj wyciąg.

INNE OPRYSKI

• z szarego mydła - (rozpuszczamy 100 g mydła w 5 litrach wody) - szara pleśń, mszyce i przędziorki,

• z octu (w proporcji ocet - woda 1:20) - mszyce i przędziorki,

• z mleka (dowolna proporcja z wodą) - mszyce,

• z drożdży piekarskich (10 g na 1 litr wody) - na infekcje grzybowe (np. szara pleśń),

• z sody (1 łyżka na 2 litry wody) - mszyce, przędziorki,

• sól epsom (1 łyżka na 1 litr wody) - chloroza liści.

Artykuł pochodzi z magazynu lato 2020 Gotuj w stylu eko.pl

Katarzyna Malewska

Nikita
Nikita powiedział/a:
Świetny artykuł
cytuj odpowiedz 19.06.2020, godz. 14:20

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370990 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
5 6 30 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
6 5 40 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
12 6 30 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
11 10 10 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet