Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylŚniadania wegańskie na tydzień (7 wegańskich poranków)
Śniadania wegańskie na tydzień (7 wegańskich poranków)
17 / 01 / 2019

Śniadania wegańskie na tydzień (7 wegańskich poranków)

wegeweda

Wczesną wiosną świat budzi się do życia. Po długiej, chłodnej zimie przychodzi czas radości, rozkwitu i słońca. Z utęsknieniem czekamy na ciepłe dni, piękne dojrzałe owoce i smaczne warzywa. Pojawiają się pierwsze młode rzodkiewki, sałata, marchew, soczysta natka pietruszki. Na ukochane wiosenno-letnie owoce trzeba jeszcze chwilę poczekać, ale cały czas możemy cieszyć się owocami egzotycznymi, czy polskimi jabłkami. Korzystajmy, bo za chwilę sezon na te owoce w Polsce minie i będziemy musieli czekać na nie, aż do jesieni. Pamiętajcie, że zawsze możecie wzbogacić swój jadłospis warzywami i owocami mrożonymi, na które akurat nie ma sezonu. Zachowują większość witamin i składników mineralnych i są zawsze pod ręką.
W tym artykule prezentujemy pomysły na wczesnowiosenne, wegańskie śniadania na każdy dzień tygodnia. Dla ułatwienia przygotowaliśmy także listę zakupów, z którą możecie pobiec na targ lub do ulubionego sklepu, by dobrze przygotować się na tydzień z naszym jadłospisem. Śniadania są proste i szybkie w przygotowaniu, a lista zakupów na cały tydzień krótka i nie za milion monet.


Poniedziałek

Migdałowa owsianka z malinami                                        Czas przygotowania: ok. 10 min 

Owsianka - łatwe, sycące i szybkie śniadanie, idealne na poniedziałkowy poranek, który często nie jest pozbawiony nerwów i pośpiechu. Wystarczy szklanka płatków owsianych, trochę napoju roślinnego, owoce i śniadanie gotowe w kilka minut. W dodatku bardzo zdrowe, pełne błonnika pokarmowego i bardzo energetyczne.

Składniki na 2 porcje:
1 szklanka płatków owsianych górskich
1 i 1/2 szklanki napoju migdałowego
2 łyżki syropu klonowego
1 szklanka mrożonych malin
1 garść migdałów

Przygotowanie:
Do małego rondelka wsyp płatki owsiane, zalej napojem migdałowym i zagotuj. Wyłącz palnik i zostaw płatki w rondelku jeszcze przez 2-3 minuty. Konsystencja owsianki powinna być kleista, a płatki powinny wchłonąć prawie cały płyn. Następnie do rondelka dodaj jedną łyżkę syropu klonowego i wymieszaj. W drugim garnuszku umieść mrożone maliny i jedną łyżkę syropu klonowego. Gotuj przez chwilę, aż maliny się rozmrożą i puszczą sok. Do miseczek nałóż ugotowane płatki owsiane, na wierzchu ułóż maliny i polej sosem malinowym. Owsiankę posyp posiekanymi migdałami. Smacznego!


Wtorek

Orkiszowe tosty z pastą bezjajeczną i warzywami            Czas przygotowania: ok.15 min


Na wtorkowe śniadanie przygotuj tosty z pastą bezjajeczną z ciecierzycy. Takie śniadanie nastroi Cię wiosennie. Świeży, zielony szczypiorek oraz soczyste czerwone rzodkiewki w towarzystwie pasty o smaku jajka to bomba wiosennej energii. Pastę możesz przygotować dzień wcześniej i pozostawić w lodówce nawet do 3-4 dni.

Składniki na 2 porcje:
4 kromki chleba orkiszowego
1/2 szklanki gotowanej ciecierzycy
młody szczypiorek
szczypta soli czarnej Kala namak
1 łyżka wegańskiego majonezu
dowolne warzywa, np. rzodkiewki, pomidory

Przygotowanie:
Pastę bezjajeczną zrobisz w kilka minut. Do naczynia blendera wrzuć ugotowaną, odsączoną ciecierzycę, dodaj majonez i czarną sól. Zmiksuj na gładko. Przełóż do miseczki. Posiekaj szczypiorek, dodaj do pasty, wymieszaj. Chleb orkiszowy podgrzej w tosterze, posmaruj pastą, posyp dodatkową porcją szczypiorku, pokrój ulubione wiosenne warzywa i gotowe!


Środa

Smoothie z jarmużu i mango z mlekiem migdałowym    Czas przygotowania: ok. 20 min


Zbliżająca się wiosna sprawia, że wszyscy chcemy zadbać o linię, oczyścić organizm, zrzucić zbędny balast, zarówno fizyczny, jak i mentalny. Chcemy po prostu poczuć się lepiej, lżej. Często rezygnujemy więc z tradycyjnego śniadania na rzecz smoothie, które może być równie sycące i zdecydowanie bardziej energetyczne, niż klasyczne kanapki, jajecznica, czy omlet. Wiosna to także okazja, by wstać rano trochę wcześniej, zrobić krótką gimnastykę i przygotować sobie pyszne smoothie. Bo co doda nam więcej energii, niż świeże i soczyste owoce i warzywa?

Składniki na 2 szklanki:
2 garście jarmużu
1 mango
2 banany
3/4 szklanki napoju migdałowego
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka siemienia lnianego

Przygotowanie:
Jarmuż umyj, mango i banany obierz ze skóry, mango oddziel od pestki. Wszystkie składniki: jarmuż, owoce, napój migdałowy, płatki owsiane i siemię lniane przełoż do naczynia blendera lub miski. Zmiksuj na gładko. Gotowe!


Czwartek

Egzotyczne jogurtowo-owsiane śniadanie w słoiku  Czas przygotowania: ok. 15 min + noc 

Taki słoiczek pełen pyszności to idealne śniadanie dla spóźnialskich, którzy rano lubią dłużej pospać. Jogurt z płatkami owsianymi, musem mango i kokosowym jogurtem sojowym możesz zabrać ze sobą i zjeść w drodze do pracy lub już na miejscu, serwując sobie dodatkowo kubek gorącej, aromatycznej kawy.

Składniki na 2 porcje:
1,5 szklanki jogurtu sojowego
1 duże mango
6 łyżek płatków owsianych
2 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki syropu klonowego
Kilka cząstek mandarynki do dekoracji

Przygotowanie:
Jogurt sojowy przełóż do miseczki, dodaj do niego wiórki kokosowe i jedną łyżkę syropu klonowego. Wymieszaj. Mango obierz ze skóry i oddziel od pestki. W drugiej miseczce zmiksuj owoc z łyżką syropu klonowego. Przygotuj 2 słoiczki z nakrętką. Do każdego nasyp na dno po dwie łyżki płatków owsianych. Na płatki wyłóż ok. 1 centymetrową warstwę jogurtu, na jogurt wyłóż warstwę musu z mango. Na mus znowu wysyp płatki owsiane i tak, aż do skończenia składników lub miejsca w słoiku. Górną, ostatnią warstwą powinien być jogurt. Wierzch udekoruj cząstkami mandarynki i posyp wiórkami kokosowymi. Śniadanie w słoiku włóż do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.


Piątek

Jaglanka z jabłkiem, bananem i cynamonem                   Czas przygotowania: ok. 25 min.

Kasza jaglana to królowa kasz. Jej regularne spożywanie bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Ma dużo przyswajalnego białka, wysoką zawartość witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Jest lekkostrawna, bezglutenowa i zasodotwórza. Warto jeść kaszę jaglaną minimum raz w tygodniu, zwłaszcza w okresach obniżonej odporności, a wczesna wiosna często sprzyja infekcjom. Wykorzystaj pyszne polskie jabłka i wykonaj jaglankę na słodko z prażonym jabłkiem i bananem.


Składniki na 2 porcje:
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 szklanka napoju migdałowego
1 jabłko
1 banan
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki syropu klonowego
1 łyżeczka oleju kokosowego


Przygotowanie:
Do rondelka wsyp przepłukaną na sicie kaszę jaglaną. Zalej napojem migdałowym i gotuj pod przykryciem, aż kasza stanie się miękka i wchłonie cały płyn. W tym czasie przygotuj prażone jabłka. Obierz jabłko ze skóry, usuń gniazdo nasienne i pokrój jabłko na mniejsze kawałki. W garnuszku rozgrzej łyżeczkę oleju kokosowego, dodaj jabłka, 1 łyżkę syropu klonowego, cynamon i praż przez kilka minut, aż jabłka zmiękną, ale się nie rozpadną. Do ugotowanej kaszy dodaj jedną łyżkę syropu klonowego i wymieszaj. Kaszę przełóż do miseczek. Na wierzch wyłóż uprażone jabłka i pokrojonego w plastry banana.


Sobota

Rollsy z limonkową pastą awokado, warzywami i tofu 


W sobotę poszalej w kuchni i przygotuj i pyszną pastę awokado. Jeśli masz ochotę, możesz samodzielnie zrobić tortille. Ja tym razem wykorzystałam gotowe placki. Wiosna za oknem nie skłania do długiego przebywania w kuchni. Tortille nie słyną z dobrego składu, ale na rynku znajdziesz kilka dobrych produktów z naturalnym składem. Przygotuj jak najwięcej świeżych warzyw i rozkoszuj się ich smakiem :) Na pastę wykorzystaj całe awokado. Awokado zmiksowane z sokiem z limonki nie zbrązowieje, a pastę możesz spokojnie przechować w lodówce przez 2-3 dni i wykorzystać na kanapki, czy jako sos do makaronu.


Składniki:
2 pszenne lub kukurydziane tortille
1 dojrzałe awokado
1 ząbek czosnku
Sok z połowy limonki
Sól i pieprz do smaku
Kawałek wędzonego tofu
Świeże warzywa: kawałek papryki czerwonej, żółtej, świeży ogórek, liście sałaty lodowej


Przygotowanie:
Awokado oddziel od skóry i pestki. Przełóż do miski dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok z połowy limonki, sól i pieprz. Zmiksuj blenderem na gładko. Paprykę, ogórki i tofu pokrój w słupki, przygotuj liście sałaty. Tortille podgrzej na suchej patelni. Następnie grubo i bardzo dokładnie posmaruj tortillę pastą z awokado tak, aby brzegi się skleiły. Następnie w odległości dwa palce od dolnej krawędzi układaj liść sałaty, paprykę żółtą, czerwoną, ogórka i tofu. Zwiń tortilę i dokładnie sklej krawędzie. Pokrój pod skosem na około 2 centymetrowe rollsy. Zajadaj!


Niedziela

Wegański, puszysty omlet z jabłkiem + Koktajl Mango lassi  Czas przygotowania: ok 30 min.


Wegański, puszysty omlet z jabłkiem

Jak niedziela, to na bogato. Wegański, puszysty omlet na słodko z jabłkiem na pewno zadowoli każdego łakomczucha. Do tego pyszny, kremowy koktajl mango lassi. Hmmm...czego chcieć więcej w niedzielny, wiosenny poranek?

Składniki na 2 porcje omletu:
1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 2 łyżki wody
½ szklanki napoju migdałowego
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 jabłko
½ łyżeczki cynamonu
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka oleju kokosowego + trochę
trochę wody
Do dekoracji: Jagody goji, wiórki kokosowe, orzechy

Przygotowanie:
W misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, glut z siemienia lnianego, jedną łyżkę syropu klonowego, ocet jabłkowy, napój migdałowy. Na małej patelni z nieprzywierająca powłoką rozgrzej olej kokosowy. Przelej ciasto na patelnię i smaż z obu stron na złoty kolor. Na drugiej patelni rozgrzej trochę oleju koksowego. Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Przełóż na patelnię i podpraż. Dodaj syrop, cynamon i odrobinę wody. Duś, aż jabłka będą miękkie. Omlet przełóż na talerz, udekoruj jabłkami, wiórkami kokosowymi, orzechami i jagodami. Smacznego!

Koktajl Mango lassi


Składniki na 2 porcje Mango lassi:
1 duże dojrzałe mango
1 szklanka jogurtu sojowego
½ szklanki wody
Mięta do dekoracji
Szczypta zmielonego kardamonu

Przygotowanie:
Mango obierz ze skórki, usuń pestkę. Owoc przełóż do pojemnika blendera, dodaj resztę składników: jogurt sojowy, wodę i kardamon. Zmiksuj dokładnie na gładki mus.

A teraz

Lista zakupów:


Produkty suche:
Płatki owsiane
Siemię lniane
Migdały
Kasza jaglana
Mąka orkiszowa jasna
Mąka orkiszowa pełnoziarnista
Wiórki kokosowe
Jagody goji
Mieszanka orzechów

Do lodówki:
Napój migdałowy
Jogurt sojowy
Olej kokosowy
Tofu wędzone

Owoce:
Jabłka x 2
Mango x 3
Mrożone maliny
Banany x 2
Awokado
Limonka
Mandarynka

Warzywa:
Ciecierzyca
Jarmuż
Szczypiorek
Pomidory
Rzodkiewki
Papryka zółta
Papryka czerwona
Szczypiorek
Czosnek

Pieczywo:
Chleb orkiszowy
Tortille


Przyprawy i nne:
Sól
Sól Kala namak
Pieprz
Cynamon
Kardamon
Soda oczyszczona
Ocet jabłkowy

Zioła:
Mięta

Oleje:
Olej kokosowy

Słodzidła:
Syrop klonowy

 

 

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 371190 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Szakszuka obiad w 15 minut

Szakszuka obiad w 15 minut

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 12 15 min
Sos paprykowy - Lutenica

Sos paprykowy - Lutenica

Barbara Strużyna
7 4 60 min
Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Barbara Strużyna
7 5 40 min
Lemoniada z czerwonej koniczyny

Lemoniada z czerwonej koniczyny

Nikita
10 10 20 min
Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Paulina Jasińska
6 4 10 min
Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Nikita
9 13 15 min
Woda na dzień dobry

Woda na dzień dobry

Barbara Strużyna
7 2 5 min
Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa

Barbara Strużyna
4 3 10 min
Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Paulina Jasińska
6 6 60 min
Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Dorota Rozbicka
14 13 15 min
Puszysty chleb na kefirze

Puszysty chleb na kefirze

MagdalenaKK
8 9 180 min
Budyń bananowy z borówkową galaretką

Budyń bananowy z borówkową galaretką

Barbara Strużyna
5 4 15 min
Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
15 10 15 min
Gazpacho z awokado i ogórka

Gazpacho z awokado i ogórka

Magdalena Nagler - foodmania
12 10 10 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet