Zakwaszenie organizmu jak je rozpoznać i zlikwidować
Magdalena Nagler - foodmaniaW dzisiejszych czasach zakwaszenie organizmu to jeden z podstawowych problemów zdrowotnych, będących przyczyną wielu chorób. Zakwaszenie to nic innego jak zaburzenie gospodarki zasadowo- kwasowej w naszym organizmie. Wskaźnik warunkujący odczyn kwasowy lub zasadowy to pH. Czysta woda posiada pH na poziomie 7.0, czyli jest obojętna. Natomiast ludzka krew optymalnie powinna mieć nieco zasadowy odczyn i wskazywać zakres pH pomiędzy 7,35- 7,45 (wtedy możemy mówić o zachowaniu odpowiedniej gospodarki kwasowo- zasadowej naszego organizmu). Badanie dotyczące pH można wykonać zarówno z krwi, jak i moczu.
Poniżej znajduje się skala pH począwszy od odczynu kwasowego, poprzez obojętny, po zasadowy:
ODCZYN KWASOWY |
ODCZYN OBOJĘTNY |
ODCZYN ZASADOWY |
pH 0-6 |
pH 7 |
pH 8-14 |
Niestety bardzo łatwo jest zaburzyć wyżej opisaną równowagę. Mogą mieć na to wpływ przeróżne czynniki, począwszy od niezdrowej diety, a skończywszy na kiepskiej kondycji fizycznej lub psychicznej. Nadmierne spożycie niektórych grup produktów, takich jak mięso, nabiał, wiele zbóż, słodycze, alkohol, kawa, czy inne wysoko przetworzone produkty w największym stopniu przyczyniają się do zakwaszenia. Brak regularnej aktywności fizycznej, życie „w ciągłym biegu” i stres to również nie najlepsi sprzymieżeńcy.
Zatem jak rozpoznać, że to właśnie nas dotknął ten problem? Można wyróżnić kilka podstawowych objawów, które wskazują na zakwaszenie organizmu. Są to między innymi:
- • bóle i zawroty głowy,
- • niestrawność, nudności,
- • gorycz i kwas w ustach,
- • częste przeziębienia, osłabienie fizyczne,
- • wypadanie włosów, łamliwość paznokci, zmiany skórne,
- • stany depresyjne,
- • ciemne kręgi pod oczami.
Najlepszą reakcją na powyższe objawy będzie przeprowadzenie detoksu. Tego typu detoks prezentuje Marek Zaremba w swojej książce, pt. „Jaglany detoks”. Opisuje kilka głównych aspektów, bez których detoks nie może się udać. Aspekt świadomości i równowagi duchowej, aktywności fizycznej i oczywiście odpowiedniej diety. Jak sam tytuł wskazuje dieta podczas przeprowadzania oczyszczenia bazuje głównie na królowej kasz- kaszy jaglanej!
Proso, z którego otrzymujemy kaszę jaglaną jest jednym z najstarszych zbóż na świecie. Jej ziarenka mają odcień bieli lub żółci, zdarzają się również w kolorze czerwonym - wszystko zależy od warunków, w jakich jest uprawiana. Jest bardzo odżywcza, ponieważ posiada sporo roślinnego białka, a ponadto witaminy z grupy B, D, E, K. Jest ona zaliczana do produktów o neutralnej termice, stąd też stanowi idealną bazę do przywrócenia prawidłowej gospodarki kwasowo- zasadowej organizmu.
Oprócz kaszy jaglanej do diety podczas odkwaszania organizmu warto włączyć również:
- • produkty zbożowe: komosę (wzmacnia, pobudza i ociepla organizm), amarantus (lekkostrawny, zawiera dużo błonnika, pełnowartościowe białko), ryż pełnoziarnisty (bogaty w potas), czarny ryż (wzmacnia nerki, wspomaga żołądek w trawieniu), kasza gryczana (łatwo dostępna, bezglutenowa), kasza kukurydziana (jedynie niemodyfikowana genetycznie), orkisz (wzmacnia organizm i buduje zdrową krew),
- • produkty strączkowe: cieciorka (zawiera dużo białka i witamin), soczewica (wspomaga pracę nerek), fasola adzuki (korzystnie wpływa na jelito cienkie, działa moczopędnie),
- • przyprawy: curry (bogaty skład, ułatwia wydzielanie żółci), cynamon (reguluje poziom złego cholesterolu), gałka muszkatołowa (daje ukojenie dla układu nerwowego), imbir (porusza zastoje jelitowe), kardamon (porusza metabolizm), tymianek (dobrze wpływa na krążenie krwi), czarnuszka (ma korzystny wpływ na układ odpornościowy), sól himalajska,
- • tłuszcze: olej z nasion chia, sacha inchi (wysoka zawartość omega 3) olej kokosowy (najlepiej tłoczony na zimno, nierafinowany), olej lniany (zapobiega miażdżycy), olej rzepakowy (reguluje przemianę materii), olej z ostropestu (regeneruje komórki wątrobowe), olej z awokado, oliwa (najlepiej z pierwszego tłoczenia, pomaga przy kamicy żółciowej),
- • produkty słodzące: stewia (mocno skoncentrowany słodki smak), ksylitol (wzmacnia układ immunologiczny), inulina, syrop z daktyli, czy klonowy (idealne do dressingów),
- • płyny: napar z melisy (działa uspokajająco i rozkurczająco), napar z mięty (pobudza wydzielanie soku żołądkowego), napar z pokrzywy (oczyszcza organizm ze złogów), napar z kopru włoskiego (polecany w przypadku problemów z żołądkiem), świeżo wyciskane soki z warzyw i owoców (dostarczenie do organizmu skoncentrowanej dawki witamin), woda,
- • warzywa i owoce: większość, oprócz truskawek, śliwek, ziemniaków i surowej papryki,
- • mięso: wskazane jest jedynie dla osób bardzo aktywnych fizycznie, powinien to być chudy drób (najlepiej indyk), bądź ryby takie jak łosoś, czy dorsz (gotowane na parze).
Podczas stosowania detoksu ważne jest, aby spożywać 3 posiłki dziennie, tak by dać czas organizmowi na oczyszczenie i nie obciążać go wciąż dostarczanym pokarmem. Najlepiej również zastosować się do zasady rozdzielnego spożywania grup pokarmów, tj. warzyw z białkiem lub warzyw z węglowodanami (niekorzystne jest częste łączenie węglowodanów z białkiem). Istotny jest również sposób przygotowania wszystkich potraw. Na pewno musimy wyeliminować smażenie (szczególnie na głębokim tłuszczu). Natomiast gotowanie, gotowanie na parze, blanszowanie, duszenie, czy pieczenie w niskich temperaturach to metody, z który śmiało możemy skorzystać. Pozwolą zachować większość wartości odżywczych produktów oraz nie obciążą naszego układu pokarmowego.
Tabela z produktami wysokozasadowymi - wz średniozasadowymi - śz
niskozasadowymi - nz lekko kwasotwórczy - kw
Wskaźnik zasadowy |
Składniki odżywcze |
Korzyści dla organizmu |
WARZYWA
|
||
karczoch |
Witaminy C i K, beta- karoten, kwas foliowy, wapń, magnez, potas, sód, |
Moczopędny, wspomaga trawienie, zawiera inulinę, dobrze stymuluje florę jelitową, wzmacnia wątrobę, wspomaga przepływ żółci, |
szparag
|
Witaminy C i K, kwas foliowy, beta- karoten, potas, |
Stymuluje pracę nerek, łagodny środek przeczyszczający i bakteriobójczy, |
brokuł |
Witaminy B3, B5 i C, kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, sulfarafan |
Przeciwutleniający i przeciwwirusowy, oczyszcza jelita, jest naturalnym antybiotykiem, stymuluje wątrobę, używany w diecie antynowotworowej |
kalafior |
Witamina C, kwas foliowy, beta- karoten, potas, bor, wapń, magnez, |
Antyoksydant, wspomaga wątrobę i nerki, reguluje ciśnienie krwi, pomaga przy zaparciach, |
fenkuł |
Witamina C, kwas foliowy, fitoestrogen, wapń, magnez, sód, potas, |
Środek przeciwskurczowy, łagodzi bóle miesiączkowe, pomaga spalić tłuszcze i kontrolować wagę, |
kapusta |
Witaminy C, E i K, kwas foliowy, jod, wapń, magnez, fosfor, potas, |
Wspomaga pracę tarczycy i metabolizm, oczyszcza żołądek, poprawia trawienie, stymuluje system odpornościowy, pozbywa się bakterii i wirusów z organizmu, jest silnym antyoksydantem, |
wodorosty morskie |
Jod, wapń, żelazo, potas, chlorofil |
Największe źródło minerałów, wspomaga układ sercowo - naczyniowy i nerwowy, oczyszcza z toksyn i wspomaga trawienie, |
por |
Witaminy A, C i K, kwas foliowy, wapń, potas, |
Moczopędny, eliminuje kwas moczowy w dnie moczanowej, ma właściwości oczyszczające, |
szpinak |
Witaminy B6 i C, kwas foliowy, żelazo, wapń, magnez, |
Pomaga wyregulować ciśnienie krwi, ma właściwości antynowotworowe, zwiększa odporność i wzmacnia kości, |
Pomidor (surowy) |
Witamina C, kwas foliowy, beta- karoten, potas, wapń, magnez, fosfor, |
Antyseptyk, ma właściwości antybakteryjne, wzmacnia wątrobę, redukuje stany zapalne, |
burak |
Witamina C, wapń, potas, magnez, |
Oczyszcza, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych, oczyszcza wątrobę i pęcherzyk żółciowy, |
marchew |
Beta- karoten, wapń, magnez, potas, |
Oczyszcza wątrobę, przyspiesza detoksykację i poprawia wzrok, |
seler |
Witamina B3, kwas foliowy, wapń, magnez, sód, |
Pomaga zmniejszyć ciśnienie krwi, wspomaga trawienie, zapobiega fermentowaniu w jelicie oraz powstawaniu artretyzmu, |
czosnek |
Witamina C, wapń, fosfor, potas, |
Silny środek przeciwskurczowy, antybakteryjny i obniżający cholesterol, |
imbir |
Kwas foliowy, wapń, magnez, potas, fosfor, |
Środek przeciwskurczowy, zapobiega mdłościom, stymuluje wątrobę i pęcherzyk żółciowy, poprawia krążenie krwi, |
cebula |
Kwas foliowy, wapń, magnez, potas, fosfor, |
Antyseptyk, antybiotyk, łagodzi ataki duszności, wzmaga oczyszczanie układu trawiennego, działa przeciwzapalnie, |
pomidor gotowany |
Witamina C, kwas foliowy, beta- karoten, potas, wapń, magnez, fosfor, |
Antyseptyk, wspomaga pracę wątroby i niweluje stany zapalne, antybakteryjny, |
papryka |
Witaminy A, B, C, E, beta- karoten, kwas foliowy, wapń, potas, żelazo, magnez, |
Wzmacnia układ nerwowy, reguluje ciśnienie krwi, chroni naczynia krwionośne, jest przeciwutleniaczem, |
pietruszka (nać) |
Witaminy A, C, E, beta- karoten, kwas foliowy, żelazo, magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź, mangan, |
Wzmacnia organizm, podnosi odporność, oczyszcza nerki, działa antyseptycznie, moczopędnie, rozkurczowo (łagodzi bóle menstruacyjne), przyśpiesza proces trawienia, |
cukinia |
Witaminy A, C, B1, B2, PP, beta- karoten, wapń, potas, magnez, jod, |
Wspomaga przemianę materii, stymuluje procesy trawienne, wpływa na układ krążenia i pokarmowy, łagodząc objawy nadkwaśności, |
jarmuż |
Witaminy C, K, B6, beta- karoten, kwas foliowy, błonnik, sole mineralne, wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez, sód, cynk |
Doskonały przeciwutleniacz, ma silne działanie przeciwnowotworowe, oczyszcza organizm, reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega miażdżycy, |
rukola |
Witaminy A, C, K, wit. z grupy B, wapń, żelazo, potas |
Działa przeciwnowotworowo, bakteriobójczo, przeciwwirusowo i detoksykująco, wzmacnia układ immunologiczny, wspomaga czynność nerek i wydzielanie insuliny, bierze udział w przekształcaniu glukozy w glikogen, zapobiega anemii i zakażeniom, |
dynia |
Witaminy A, C, PP, wit. z grupy B, beta- karoten, magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor, białko, błonnik |
Wspomaga odchudzanie, wzmacnia układ odpornościowy, reguluje ciśnienie, a także pracę jelit, niweluje zaparcia, oczyszcza organizm, |
batat |
Witaminy C, E, wit. z grupy B, kwas foliowy, beta- karoten, wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu, |
Silny przeciwutleniacz, działa przeciwnowotworowo, zapobiega miażdżycy, chorobom oczu oraz zaparciom, reguluje przemianę materii oraz ciśnienie krwi, obniża poziom złego cholesterolu, |
rzodkiewka |
Witaminy C, B6, A, K, kwas foliowy, żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, |
Działa krwiotwórczo, stymuluje układ trawienny, zwiększa apetyt, obniża nadmiar kwasów w żołądku, zapobiegając niestrawności i likwiduje zgagę, pobudza wydzielanie żółci oraz działa bakteriobójczo, wzmacnia skórę, włosy i paznokcie, |
kalarepa |
Witaminy C, B2, E, K, PP, żelazo, magnez, wapń, fosfor, selen, kobalt, |
Ma właściwości przeciwnowotworowe, stabilizuje fizjologiczne procesy wątroby, pęcherzyka żółciowego, żołądka, śledziony oraz nabłonka narządów trawiennych, wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy, reguluje ciśnienie, wzmacnia serce, działa antywirusowo i antybakteryjnie, |
sałata |
Witaminy C, A, B, E, PP, sole mineralne, wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor, kwas foliowy, |
Działa bakteriobójczo i przeciwnowotworowo, przyśpiesza proces gojenia, wzmacnia układ immunologiczny i system nerwowy, |
kukurydza |
Witaminy A, C, E, wit. z grupy B, żelazo, potas, fosfor, selen |
Działanie antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, poprawia trawienie, działa moczopędnie, pomocna przy reumatyzmie, |
pietruszka (korzeń) |
Witaminy A, C, PP, K, B1, B2, B6, wapń, magnez, potas, żelazo |
Działa przeciwnowotworowo, moczopędnie, wspomaga funkcjonowanie nerek, pęcherza moczowego, (pomocna przy zapaleniu prostaty i kamicy nerkowej) poprawia trawienie, przyśpiesza perystaltykę jelit, obniża stężenie cukru e krwi, oczyszcza organizm z toksyn, |
bakłażan |
Witaminy C, A, wit. z grupy B, potas, wapń, magnez, |
Działa oczyszczająco i przeciwnowotworowo, poprawia przemianę materii, zapobiega chorobom układu krążenia, obniża poziom cholesterolu, |
OWOCE
|
||
awokado |
Witaminy B3, B5, E i K, kwas foliowy, potas |
Wysoko proteinowe, wspomaga trawienie, zapobiega anemii, |
grejprut |
Witamina C, kwas foliowy, wapń, potas, |
Łagodzi bóle artretyczne, oczyszcza krew, wspomaga pracę serca, uzupełnia deficyty wapnia, |
cytryna, limonka |
Witamina C, potas, |
Rozpuszcza kamienie żółciowe, silny antyseptyk, naturalny antybiotyk, |
jabłko |
Witamina C, beta- karoten, potas, pektyna, |
Tonizuje, oczyszcza, obniża cholesterol i usuwa toksyny |
daktyl |
Witamina B3, beta- karoten, wapń, żelazo, magnez, potas, |
Uśmierza biegunki, wspomaga system oddechowy, |
figa |
Witamina C, beta- karoten, wapń, potas |
Łagodny środek przeczyszczający, oczyszcza z toksyn, wysoka zawartość wapnia, |
mango |
Witamina C, beta- karoten, potas, wapń, magnez, |
Redukuje nadkwasotę, wspomaga nerki oraz układ trawienny, oczyszcza krew, |
papaja |
Witamina C, beta- karoten, wapń, magnez, potas, |
Silny antyoksydant, uspokaja stany zapalne jelit, uspokaja oddech, oczyszcza, oczyszcza z pasożytów, |
gruszka |
Kwas foliowy, wapń, magnez, potas, jod, pektyna, |
Moczopędna, wspomaga pracę tarczycy, stymuluje metabolizm, dzięki zawartości pektyny usuwa z jelit toksyny, |
kokos |
Witamina C, kwas foliowy, magnez, cynk, potas, |
Dobrze nawadnia organizm, wspomaga tarczycę w wytwarzaniu energii, |
ananas |
Witamina C, beta- karoten, wapń, magnez, potas, |
Środek przeciwskurczowy, zawiera bromelinę (ważną przy procesie trawienia) i oczyszcza z bakterii i pasożytów, |
porzeczka czarna |
Witaminy C, B6, A, E, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, kwasy fenolowe, antocyjany, |
Silny antyoksydant, działa przeciwnowotworowo, oczyszczająco, działa przeciwzakrzepowo, przeciwzawałowo, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, hamuje rozwój bakterii i grzybów, moczopędnie, |
porzeczka czerwona |
Witaminy C, B6, E, A, K, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, |
Działa moczopędnie, oczyszczająco, przeczyszczająco, krwiotwórczo i wzmacniająco, zapobiega miażdżycy, pomocna w chorobach stawów, |
żurawina |
Witaminy A, C, wit. z grupy B, sód, potas, wapń, żelazo |
Antyseptyczna, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, chroni wątrobę, obniża poziom cukru we krwi, wzmaga siłę skurczu mięśnia sercowego, wspomaga leczenie przeziębienia, anginy, problemów z żołądkiem, infekcji układu moczowego, pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, |
pigwa |
Witamina C, wit. z grupy B, wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor, pektyny, polifenole, |
Działa przeciwnowotworowo, bakteriobójczo i bakteriostatycznie, co pomaga w leczeniu podrażnień skóry i infekcji górnych dróg oddechowych, poprawia apetyt, podnosi odporność organizmu, oczyszcza przewód pokarmowy, działa przeciwzapalnie, regeneruje wątrobę, reguluje poziom cholesterolu i obniża poziom cukru we krwi, zapobiega wymiotom, biegunce oraz wzdęciom, pektyny zawarte w owocach pigwy wiążą metale ciężkie i pomagają usuwać je z organizmu, |
malina |
Witaminy C, B3, potas, kwas foliowy, cynk, mangan, błonnik, |
Zawiera przciwutleniacze, ma właściwości rozkurczowe, łagodzi bóle menstruacyjne, zapobiega nowotworom jelita grubego, prostaty i trzustki, zawiera substancje podobne do aspiryny, działa przeciwzapalnie oraz przeciwbólowo, obniża gorączkę, |
banan |
Witaminy C, D, A, E, K, wit. z grupy B, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, pektyny, |
Obniża ciśnienie, reguluje równowagę płynów w organizmie, wspomaga pracę serca, stawów i mięśni, regeneruje śluzówkę żołądka, |
granat |
Witaminy C i E, K, beta- karoten, potas, selen, miedź, wapń, fosfor, sód, cynk, |
Regeneruje, oczyszcza, działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwnowotworowo (szczególnie rak prostaty), krwiotwórczo, jest doskonały przy chorobie wieńcowej, redukuje złogi i zwapnienia, obniża ciśnienie krwi, reguluje poziom cholesterolu, wspomaga trawienie, łagodzi objawy menopauzy, |
winogrona (fioletowe) |
Witaminy C, A, wit. z grupy B, węglowodany, pektyny, garbniki, beta- karoten, polifenole, |
Zawierają flawonoidy, które ykazują właściwości przeciwnowotworowe, zapobiegają rozwojowi schorzeń układu krążenia, miażdżycy, udarom i zawałom, |
jeżyny |
Witaminy C, A, E, K, B6, wapń, żelazo, magnez, fosfor, fitoestrogeny, potas, sód, cynk, |
Mają właściwości przeciwnowotworowe, wspomagają pracę układu krążenia, zapobiegają chorobom oczu, łagodzą objawy PMS i menopauzy, regulują poziom cukru we krwi, |
jagody |
Witaminy A, B1 i B2, PP, B6, C, kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez, sód, żelazo, cynk, |
Obniżają poziom złego cholesterolu i podnoszą dobry, działają przeciwnowotworowo, krwiotwórczo, wspomagają przyswajanie żelaza i wzmacniają układ odpornościowy, zapobiegają infekcjom układu moczowego, poprawiają wzrok, leczą biegunkę i zatrucia pokarmowe, |
kasztany |
Witaminy B1, B2, C, E, potas, żelazo, fosfor, miedź, magnez, sód, wapń, błonnik, |
Odżywcze, wzmacniające, regenerują wątrobę, wzmacniają śledzionę, pomocne przy obrzękach płuc, krtani, mózgu, nóg, przy zakrzepowym zapaleniu żył, owrzodzeniach żylakowych, a także w stanach zapalnych przewodu pokarmowego, |
ZBOŻA I ROŚLINY STRĄCZKOWE
|
||
jęczmień |
witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas, cynk, magnez, wapń, |
wspomaga proces trawienia i pracę wątroby, dobry w leczeniu wrzodów na wątrobie, obniża cholesterol, |
brązowy ryż |
witaminy B3, B5, B6, kwas foliowy, wapń, magnez, żelazo, potas, cynk, |
działa uspokajająco, poprawia nastrój i dodaje energii, |
gryka |
witamina C, beta- karoten, wapń, magnez, cynk, potas, niezbędny nienasycony kwas tłuszczowy, rutyna, |
wysoka zawartość protein, wspomaga układ sercowo- naczyniowy i mikrokrążnie, |
ciecierzyca |
beta- karoten, kwas foliowy, wapń, magnez, potas, cynk, fosfor, mangan, |
wspomaga nerki i oczyszcza układ trawienny, |
soczewica |
kwas foliowy, magnez, potas, cynk, wapń, |
doskonałe źródło minerałów alkalicznych dla każdego organu ciała, neutralizuje kwasy mlekowe produkowane w mięśniach podczas ćwiczeń, |
komosa ryżowa |
witamina B3, wapń, magnez, potas |
bezglutenowa, wysokoproteinowa, bardzo bogata w wapń, ma właściwości przeciwwirusowe, |
soja |
witaminy A, C, K i B3, wapń, magnez, potas |
wzorzec białka roślinnego, obniża cholesterol, równoważy hormony, |
kasza jaglana |
witaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C, D, E, K, wapń, żelazo, fosfor, potas, cynk, selen, |
działa oczyszczająco, przeciwnowotworowo, odkwasza organizm, usuwa śluz, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, a także stan naczyń krwionośnych i kości, |
orkisz |
witaminy A, E i D, cynk, miedź, selen, kwas krzemowy, kwas linolenowy, białko, błonnik, |
obniża poziom cholesterolu, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, a także koncentrację, działa przeciwnowotworowo, rozgrzewająco i natłuszczająco, chroni przed zakażeniami oraz wzmacnia serce i układ nerwowy, |
czarny ryż |
witamina E, wit. z grupy B, wapń, magnez, żelazo, cynk, aminokwasy, |
silny przeciwutleniacz, zawiera antocyjany, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka i choroby serca, zapobiega rozwojowi nowotworów, opóźnia starzenie (w tym procesy neurodegeneracyjne), działa przeciwzapalnie, łagodzi objawy cukrzycy oraz hamuje wzrost niebezpiecznych dla zdrowia bakterii, |
fasolka adzuki |
witaminy z grupy B, białko, żelazo, wapń, potas, magnez, |
wzmacnia nerki, pęcherz moczowy, nadnercza, działa moczopędnie, osuszająco, zmniejsza obrzęki, zapobiega anemii, wspomaga detoksykację, obniża poziom trójglicerydów, |
ORZECHY I NASIONA
|
||
migdał |
witamina E, kwas foliowy, wit. z grupy B, wapń, magnez, potas, cynk, |
wysokoproteinowy, działa uspokajająco, odżywia skórę i paznokcie, |
orzech macadamii |
wapń, potas, niewielka ilość sodu, duża zawartość błonnika i tłuszczów nienasyconych, |
usuwa toksyny, obniża cholesterol, spowalnia proces starzenia się organizmu, |
słonecznik (nasiona) |
witaminy A, B, D, E i K, wapń, magnez, cynk, mangan, tłuszcze nienasycone omega-3 i omega-6, |
wysoka zawartość protein (większa niż w jajku, mięsie czy nabiale), poprawia wzrok, dzięki zawartości pektyny usuwa toksyny i metale ciężkie z jelit, |
orzech włoski |
Kwas foliowy, witamint C i E, potas, wapń, magnez, cynk, tłuszcze nienasycone omega-3 i omega-6, |
wspomaga pracę nerek i płuc, wysokie źródło tłuszczów nienasyconych dla mózgu, poprawia nastrój i polepsza metabolizm, |
siemię lniane |
witaminy E, flawonoidy, lecytyna, nienasycone kwasy tłuszczowe, związki śluzowe, białkowe, sole mineralne, cynk, magnez, żelazo, |
działa przeciwnowotworowo, obniża cholesterol nawilża skórę oraz płuca, przywraca prawidłową perystaltykę jelit, leczy nieżyt żołądka, wrzody i nadkwasotę, |
orzech laskowy |
witaminy C, B6, A, E, K, niacyna, kwas foliowy, wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas, cynk, kwasy tłuszczowe, |
wspomagają wydzielanie hormonów płciowych, poprawiają koncentrację, wzmacniają układ nerwowy, obniżają poziom cukru we krwi, |
pestki dyni |
witaminy E, B1, B2, B6, A, C, D, kwasy tłuszczowe, kwas linolowy, cynk, selen, magnez, miedź, mangan, |
zapobiegają rozrostowi i zapaleniu gruczołu krokowego (prostaty), łagodzą stany zapalne nerek, pomagają w leczeniu chorób skóry- takich jak trądzik czy opryszczka, a także wrzodów żołądka, wzmacniają włosy i paznokcie, obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają miażdżycy, działają przeciwpasożytniczo, |
sezam |
witaminy A, E, wit. z grupy B, cynk, fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo, białko, węglowodany, proteiny i aminokwasy, sesamol i sesamolina, lecytyna, |
doskonały przeciwutleniacz, działa przeciwnowotworowo, neutralizuje wolne rodniki, obniża poziom złego cholesterolu i podwyższa dobry, wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego, poprawia trawienie, wzmacnia kości, działa przeciwmiażdżycowo, odżywia mózg, |
POZOSTAŁE
|
||
tofu |
witaminy A i K, wapń, magnez, potas, żelazo, |
doskonałe źródło protein dla wegetarian, obniża cholesterol i reguluje poziom hormonów, |
karob |
witaminy A, B1, B2, B3, E, D, magnez, żelazo, bar, miedź, nikiel, wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo, białko, węglowodany oraz taniny, kwas galusowy, |
Silny antyoksydant, korzystnie wpływa na układ krwionośny oraz trawienny, obniża poziom cholesterolu, reguluje metabolizm, pomocny leczeniu astmy i innych alergii, a także nadkwasoty oraz refluksu, |
Źródło: Zaremba M., „Jaglany detoks”, Wydawnictwo Pascal
Jednak sama dieta bez odpowiedniego nastawienia psychicznego nie przyniesie oczekiwanych rezultatów. Bardzo ważne jest, aby na czas detoksu nieco się wyciszyć, uspokoić i spróbować uzyskać wewnętrzną równowagę duchową. Pomoże w tym na pewno celebrowanie wspólnych posiłków wraz z rodziną, próba zaakceptowania siebie oraz bardziej gorliwe okazywanie uczuć. Nie możemy też zapominać o umiarkowanej aktywności fizycznej, najlepiej na świeżym powietrzu. Te najbardziej pożądane formy to spacer, jazda na rowerze, czy pływanie.
Dzięki odpowiednio przeprowadzonemu detoksowi oczyścimy organizm z toksyn, wprowadzimy równowagę kwasowo- zasadową, a tym samym wzmocnimy florę jelitową. Oczywiście nie można nie wspomnieć o znacznie lepszej kondycji skóry, włosów i paznokci. Zyska na tym również wątroba, która odgrywa fundamentalną rolę w detoksykacji, ale również i nasz umysł, który wraz z ciałem uzyska pełną równowagę.
Poniżej przedstawiam przykładowe propozycje posiłków, które mogą pomóc Wam w komponowaniu detoksykacyjnego menu:
- Koktajl warzywny buraczano-pietruszkowy z rukolą
- Buraczkowa pasta z soczewicy
- Zupa buraczano-jaglana z kokosową nutą
- Pasztet z soczewicy i jagły
- Dużo warzyw, mało mięsa
- Makaron z pesto z awokado
- Owocowy deser z chia i wodą kokosową
Zachęcam wszystkich, aby zapoznali się z objawami zakwaszenia, zweryfikowali je ze swoim stanem zdrowia, czy skonsultowali się z dietoterapeutą. To pierwszy krok, aby zlikwidować ten jakże powszechny problem. Następnie bez zastanowienia wystarczy podjąć decyzję o detoksie! Będziecie mogli cieszyć się nie tylko pysznymi, kolorowymi posiłkami, ale również świetnym samopoczuciem. Pamiętajmy, że nasz organizm to największy skarb, który powinien służyć nam w zdrowiu przez długie lata!
Bibliografia:
Zaremba M., Jaglany detoks, Wydawnictwo Pascal
Solomon E., Berg L., Martin D., Biologia, MULTICO Oficyna Wydawnicza
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.