Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko StylZakwaszenie organizmu jak je rozpoznać i zlikwidować
Zakwaszenie organizmu jak je rozpoznać i zlikwidować
27 / 06 / 2016

Zakwaszenie organizmu jak je rozpoznać i zlikwidować

Magdalena Nagler - foodmania

W dzisiejszych czasach zakwaszenie organizmu to jeden z podstawowych problemów zdrowotnych, będących przyczyną wielu chorób. Zakwaszenie to nic innego jak zaburzenie gospodarki zasadowo- kwasowej w naszym organizmie. Wskaźnik warunkujący odczyn kwasowy lub zasadowy to pH. Czysta woda posiada pH na poziomie 7.0, czyli jest obojętna. Natomiast ludzka krew optymalnie powinna mieć nieco zasadowy odczyn i wskazywać zakres pH pomiędzy 7,35- 7,45 (wtedy możemy mówić o zachowaniu odpowiedniej gospodarki kwasowo- zasadowej naszego organizmu). Badanie dotyczące pH można wykonać zarówno z krwi, jak i moczu.

Poniżej znajduje się skala pH począwszy od odczynu kwasowego, poprzez obojętny, po zasadowy:

ODCZYN KWASOWY

ODCZYN OBOJĘTNY

ODCZYN ZASADOWY

pH 0-6

pH 7

pH 8-14

 Niestety bardzo łatwo jest zaburzyć wyżej opisaną równowagę. Mogą mieć na to wpływ przeróżne czynniki, począwszy od niezdrowej diety, a skończywszy na kiepskiej kondycji fizycznej lub psychicznej. Nadmierne spożycie niektórych grup produktów, takich jak mięso, nabiał, wiele zbóż, słodycze, alkohol, kawa, czy inne wysoko przetworzone produkty w największym stopniu przyczyniają się do zakwaszenia. Brak regularnej aktywności fizycznej, życie „w ciągłym biegu” i stres to również nie najlepsi sprzymieżeńcy.


Zatem jak rozpoznać, że to właśnie nas dotknął ten problem?  Można wyróżnić kilka podstawowych objawów, które wskazują na zakwaszenie organizmu. Są to między innymi:

  • • bóle i zawroty głowy,
  • • niestrawność, nudności,
  • • gorycz i kwas w ustach,
  • • częste przeziębienia, osłabienie fizyczne,
  • • wypadanie włosów, łamliwość paznokci, zmiany skórne,
  • • stany depresyjne,
  • • ciemne kręgi pod oczami.

Najlepszą reakcją na powyższe objawy będzie przeprowadzenie detoksu. Tego typu detoks prezentuje Marek Zaremba w swojej książce, pt. „Jaglany detoks”. Opisuje kilka głównych aspektów, bez których detoks nie może się udać. Aspekt świadomości i równowagi duchowej, aktywności fizycznej i oczywiście odpowiedniej diety. Jak sam tytuł wskazuje dieta podczas przeprowadzania oczyszczenia bazuje głównie na królowej kasz- kaszy jaglanej!

Proso, z którego otrzymujemy kaszę jaglaną jest jednym z najstarszych zbóż na świecie. Jej ziarenka mają odcień bieli lub żółci, zdarzają się również w kolorze czerwonym - wszystko zależy od warunków, w jakich jest uprawiana. Jest bardzo odżywcza, ponieważ posiada sporo roślinnego białka, a ponadto witaminy z grupy B, D, E, K. Jest ona zaliczana do produktów o neutralnej termice, stąd też stanowi idealną bazę do przywrócenia prawidłowej gospodarki kwasowo- zasadowej organizmu.

Oprócz kaszy jaglanej do diety podczas odkwaszania organizmu warto włączyć również:

  • • produkty zbożowe: komosę (wzmacnia, pobudza i ociepla organizm), amarantus (lekkostrawny, zawiera dużo błonnika, pełnowartościowe białko), ryż pełnoziarnisty (bogaty w potas), czarny ryż (wzmacnia nerki, wspomaga żołądek w trawieniu), kasza gryczana (łatwo dostępna, bezglutenowa), kasza kukurydziana (jedynie niemodyfikowana genetycznie), orkisz (wzmacnia organizm i buduje zdrową krew),
  • • produkty strączkowe: cieciorka (zawiera dużo białka i witamin), soczewica (wspomaga pracę nerek), fasola adzuki (korzystnie wpływa na jelito cienkie, działa moczopędnie),
  • • przyprawy: curry (bogaty skład, ułatwia wydzielanie żółci), cynamon (reguluje poziom złego cholesterolu), gałka muszkatołowa (daje ukojenie dla układu nerwowego), imbir (porusza zastoje jelitowe), kardamon (porusza metabolizm), tymianek (dobrze wpływa na krążenie krwi), czarnuszka (ma korzystny wpływ na układ odpornościowy), sól himalajska,
  • • tłuszcze: olej z nasion chia, sacha inchi (wysoka zawartość omega 3) olej kokosowy (najlepiej tłoczony na zimno, nierafinowany), olej lniany (zapobiega miażdżycy), olej rzepakowy (reguluje przemianę materii), olej z ostropestu (regeneruje komórki wątrobowe), olej z awokado, oliwa (najlepiej z pierwszego tłoczenia, pomaga przy kamicy żółciowej),
  • • produkty słodzące: stewia (mocno skoncentrowany słodki smak), ksylitol (wzmacnia układ immunologiczny), inulina, syrop z daktyli, czy klonowy (idealne do dressingów),
  • • płyny: napar z melisy (działa uspokajająco i rozkurczająco), napar z mięty (pobudza wydzielanie soku żołądkowego), napar z pokrzywy (oczyszcza organizm ze złogów), napar z kopru włoskiego (polecany w przypadku problemów z żołądkiem), świeżo wyciskane soki z warzyw i owoców (dostarczenie do organizmu skoncentrowanej dawki witamin), woda,
  • • warzywa i owoce: większość, oprócz truskawek, śliwek, ziemniaków i surowej papryki,
  • • mięso: wskazane jest jedynie dla osób bardzo aktywnych fizycznie, powinien to być chudy drób (najlepiej indyk), bądź ryby takie jak łosoś, czy dorsz (gotowane na parze).

Podczas stosowania detoksu ważne jest, aby spożywać 3 posiłki dziennie, tak by dać czas organizmowi na oczyszczenie i nie obciążać go wciąż dostarczanym pokarmem. Najlepiej również zastosować się do zasady rozdzielnego spożywania grup pokarmów, tj. warzyw z białkiem lub warzyw z węglowodanami (niekorzystne jest częste łączenie węglowodanów z białkiem). Istotny jest również sposób przygotowania wszystkich potraw. Na pewno musimy wyeliminować smażenie (szczególnie na głębokim tłuszczu). Natomiast gotowanie, gotowanie na parze, blanszowanie, duszenie, czy pieczenie w niskich temperaturach to metody, z który śmiało możemy skorzystać. Pozwolą zachować większość wartości odżywczych produktów oraz nie obciążą naszego układu pokarmowego.

Tabela z produktami       wysokozasadowymi - wz      średniozasadowymi - śz      

                                            niskozasadowymi - nz            lekko kwasotwórczy - kw

Wskaźnik zasadowy

Składniki odżywcze

Korzyści dla organizmu

 

WARZYWA 

 

 

karczoch

Witaminy C i K, beta- karoten, kwas foliowy, wapń, magnez, potas, sód,

Moczopędny, wspomaga trawienie, zawiera inulinę, dobrze stymuluje florę jelitową, wzmacnia wątrobę, wspomaga przepływ żółci,

 

szparag 

 

Witaminy C i K, kwas foliowy, beta- karoten, potas,

Stymuluje pracę nerek, łagodny środek przeczyszczający i bakteriobójczy,

 

brokuł

Witaminy B3, B5 i C, kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, sulfarafan

Przeciwutleniający i przeciwwirusowy, oczyszcza jelita, jest naturalnym antybiotykiem, stymuluje wątrobę, używany w diecie antynowotworowej

 

kalafior

Witamina C, kwas foliowy, beta- karoten, potas, bor, wapń, magnez,

Antyoksydant, wspomaga wątrobę i nerki, reguluje ciśnienie krwi, pomaga przy zaparciach,

 

fenkuł

Witamina C, kwas foliowy, fitoestrogen, wapń, magnez, sód, potas,

Środek przeciwskurczowy, łagodzi bóle miesiączkowe, pomaga spalić tłuszcze i kontrolować wagę,

 

kapusta 

Witaminy C, E i K, kwas foliowy, jod, wapń, magnez, fosfor, potas,

Wspomaga pracę tarczycy i metabolizm, oczyszcza żołądek, poprawia trawienie, stymuluje system odpornościowy, pozbywa się bakterii i wirusów z organizmu, jest silnym antyoksydantem,

 

wodorosty morskie 

 

Jod, wapń, żelazo, potas,

chlorofil 

Największe źródło minerałów, wspomaga układ sercowo - naczyniowy i nerwowy, oczyszcza z toksyn i wspomaga trawienie,

 

por

Witaminy A, C i K, kwas foliowy, wapń, potas,

Moczopędny, eliminuje kwas moczowy w dnie moczanowej, ma właściwości oczyszczające,

 

szpinak

Witaminy B6 i C, kwas foliowy, żelazo, wapń, magnez,

Pomaga wyregulować ciśnienie krwi, ma właściwości antynowotworowe, zwiększa odporność i wzmacnia kości,

 

Pomidor (surowy)

Witamina C, kwas foliowy, beta- karoten, potas, wapń, magnez, fosfor,

Antyseptyk, ma właściwości antybakteryjne, wzmacnia wątrobę, redukuje stany zapalne,

 

burak

Witamina C, wapń, potas, magnez,

Oczyszcza, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych, oczyszcza wątrobę i pęcherzyk żółciowy,

 

marchew

Beta- karoten, wapń, magnez, potas,

Oczyszcza wątrobę, przyspiesza detoksykację i poprawia wzrok,

 

seler

Witamina B3, kwas foliowy, wapń, magnez, sód,

Pomaga zmniejszyć ciśnienie krwi, wspomaga trawienie, zapobiega fermentowaniu w jelicie oraz powstawaniu artretyzmu,

 

czosnek

Witamina C, wapń, fosfor, potas,

Silny środek przeciwskurczowy, antybakteryjny i obniżający cholesterol,

 

imbir

Kwas foliowy, wapń, magnez, potas, fosfor,

Środek przeciwskurczowy, zapobiega mdłościom, stymuluje wątrobę i pęcherzyk żółciowy, poprawia krążenie krwi,

 

cebula

Kwas foliowy, wapń, magnez, potas, fosfor,

Antyseptyk, antybiotyk, łagodzi ataki duszności, wzmaga oczyszczanie układu trawiennego, działa przeciwzapalnie,

pomidor gotowany

Witamina C, kwas foliowy, beta- karoten, potas, wapń, magnez, fosfor,

Antyseptyk, wspomaga pracę wątroby i niweluje stany zapalne, antybakteryjny,

 

papryka

Witaminy A, B, C, E, beta- karoten, kwas foliowy, wapń, potas, żelazo, magnez,

Wzmacnia układ nerwowy, reguluje ciśnienie krwi, chroni naczynia krwionośne, jest przeciwutleniaczem,

 

pietruszka (nać)

Witaminy A, C, E, beta- karoten, kwas foliowy, żelazo, magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź, mangan,

Wzmacnia organizm, podnosi odporność, oczyszcza nerki, działa antyseptycznie, moczopędnie, rozkurczowo (łagodzi bóle menstruacyjne), przyśpiesza proces trawienia,

 

cukinia

Witaminy A, C, B1, B2, PP, beta- karoten, wapń, potas, magnez, jod,

Wspomaga przemianę materii, stymuluje procesy trawienne, wpływa na układ krążenia i pokarmowy, łagodząc objawy nadkwaśności,

 

jarmuż

Witaminy C, K, B6, beta- karoten, kwas foliowy, błonnik, sole mineralne, wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez, sód, cynk

Doskonały przeciwutleniacz, ma silne działanie przeciwnowotworowe, oczyszcza organizm, reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega miażdżycy,

 

rukola

Witaminy A, C, K, wit. z grupy B, wapń, żelazo, potas

Działa przeciwnowotworowo, bakteriobójczo, przeciwwirusowo i detoksykująco, wzmacnia układ immunologiczny, wspomaga czynność nerek i wydzielanie insuliny, bierze udział w przekształcaniu glukozy w glikogen, zapobiega anemii i zakażeniom,

 

dynia

Witaminy A, C, PP, wit. z grupy B, beta- karoten, magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor, białko, błonnik

Wspomaga odchudzanie, wzmacnia układ odpornościowy, reguluje ciśnienie, a także pracę jelit, niweluje zaparcia, oczyszcza organizm,

 

batat

Witaminy C, E, wit. z grupy B, kwas foliowy, beta- karoten, wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu,

Silny przeciwutleniacz, działa przeciwnowotworowo, zapobiega miażdżycy, chorobom oczu oraz zaparciom, reguluje przemianę materii oraz ciśnienie krwi, obniża poziom złego cholesterolu,

 

rzodkiewka

Witaminy C, B6, A, K, kwas foliowy, żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, sód, cynk,

Działa krwiotwórczo, stymuluje układ trawienny, zwiększa apetyt, obniża nadmiar kwasów w żołądku, zapobiegając niestrawności i likwiduje zgagę, pobudza wydzielanie żółci oraz działa bakteriobójczo, wzmacnia skórę, włosy i paznokcie,

 

kalarepa

Witaminy C, B2, E, K, PP, żelazo, magnez, wapń, fosfor, selen, kobalt,

Ma właściwości przeciwnowotworowe, stabilizuje fizjologiczne procesy wątroby, pęcherzyka żółciowego, żołądka, śledziony oraz nabłonka narządów trawiennych, wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy, reguluje ciśnienie, wzmacnia serce, działa antywirusowo i antybakteryjnie,

sałata 

Witaminy C, A, B, E, PP, sole mineralne, wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor, kwas foliowy,

Działa bakteriobójczo i przeciwnowotworowo, przyśpiesza proces gojenia, wzmacnia układ immunologiczny i system nerwowy,

 

kukurydza

Witaminy A, C, E, wit. z grupy B, żelazo, potas, fosfor, selen

Działanie antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, poprawia trawienie, działa moczopędnie, pomocna przy reumatyzmie,

 

pietruszka (korzeń)

Witaminy A, C, PP, K, B1, B2, B6, wapń, magnez, potas, żelazo

Działa przeciwnowotworowo, moczopędnie, wspomaga funkcjonowanie nerek, pęcherza moczowego, (pomocna przy zapaleniu prostaty i kamicy nerkowej) poprawia trawienie, przyśpiesza perystaltykę jelit, obniża stężenie cukru e krwi, oczyszcza organizm z toksyn,

 

bakłażan

Witaminy C, A, wit. z grupy B, potas, wapń, magnez,

Działa oczyszczająco i przeciwnowotworowo, poprawia przemianę materii, zapobiega chorobom układu krążenia, obniża poziom cholesterolu,

 

OWOCE

 

 

awokado

Witaminy B3, B5, E i K, kwas foliowy, potas

Wysoko proteinowe, wspomaga trawienie, zapobiega anemii,

 

grejprut

Witamina C, kwas foliowy, wapń, potas,

Łagodzi bóle artretyczne, oczyszcza krew, wspomaga pracę serca, uzupełnia deficyty wapnia,

 

cytryna, limonka

Witamina C, potas,

Rozpuszcza kamienie żółciowe, silny antyseptyk, naturalny antybiotyk,

 

jabłko

Witamina C, beta- karoten, potas, pektyna,

Tonizuje, oczyszcza, obniża cholesterol i usuwa toksyny

 

daktyl

Witamina B3, beta- karoten, wapń, żelazo, magnez, potas,

Uśmierza biegunki, wspomaga system oddechowy,

 

figa

Witamina C, beta- karoten, wapń, potas

Łagodny środek przeczyszczający, oczyszcza z toksyn, wysoka zawartość wapnia,

 

mango

Witamina C, beta- karoten, potas, wapń, magnez,

Redukuje nadkwasotę, wspomaga nerki oraz układ trawienny, oczyszcza krew,

 

papaja

Witamina C, beta- karoten, wapń, magnez, potas,

Silny antyoksydant, uspokaja stany zapalne jelit, uspokaja oddech, oczyszcza, oczyszcza z pasożytów,

 

gruszka

Kwas foliowy, wapń, magnez, potas, jod, pektyna,

Moczopędna, wspomaga pracę tarczycy, stymuluje metabolizm, dzięki zawartości pektyny usuwa z jelit toksyny,

 

kokos

Witamina C, kwas foliowy, magnez, cynk, potas,

Dobrze nawadnia organizm, wspomaga tarczycę w wytwarzaniu energii,

 

ananas

Witamina C, beta- karoten, wapń, magnez, potas,

Środek przeciwskurczowy, zawiera bromelinę (ważną przy procesie trawienia) i oczyszcza z bakterii i pasożytów,

porzeczka czarna

Witaminy C, B6, A, E, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, kwasy fenolowe, antocyjany,

Silny antyoksydant, działa przeciwnowotworowo, oczyszczająco, działa przeciwzakrzepowo, przeciwzawałowo, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, hamuje rozwój bakterii i grzybów, moczopędnie,

porzeczka czerwona

Witaminy C, B6, E, A, K, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk,

Działa moczopędnie, oczyszczająco, przeczyszczająco, krwiotwórczo i wzmacniająco, zapobiega miażdżycy, pomocna w chorobach stawów,

 

żurawina

Witaminy A, C, wit. z grupy B, sód, potas, wapń, żelazo

Antyseptyczna, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, chroni wątrobę, obniża poziom cukru we krwi, wzmaga siłę skurczu mięśnia sercowego, wspomaga leczenie przeziębienia, anginy, problemów z żołądkiem, infekcji układu moczowego, pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu,

 

pigwa

Witamina C, wit. z grupy B, wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor, pektyny, polifenole,

Działa przeciwnowotworowo, bakteriobójczo i bakteriostatycznie, co pomaga w leczeniu podrażnień skóry i infekcji górnych dróg oddechowych, poprawia apetyt, podnosi odporność organizmu, oczyszcza przewód pokarmowy, działa przeciwzapalnie, regeneruje wątrobę, reguluje poziom cholesterolu i obniża poziom cukru we krwi, zapobiega wymiotom, biegunce oraz wzdęciom, pektyny zawarte w owocach pigwy wiążą metale ciężkie i pomagają usuwać je z organizmu,

 

malina

 

Witaminy C, B3, potas, kwas foliowy, cynk, mangan, błonnik,

 Zawiera przciwutleniacze, ma właściwości rozkurczowe, łagodzi bóle menstruacyjne, zapobiega nowotworom jelita grubego, prostaty i trzustki, zawiera substancje podobne do aspiryny, działa przeciwzapalnie oraz przeciwbólowo, obniża gorączkę,

 

banan

Witaminy C, D, A, E, K, wit. z grupy B, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, pektyny,

Obniża ciśnienie, reguluje równowagę płynów w organizmie, wspomaga pracę serca, stawów i mięśni, regeneruje śluzówkę żołądka,

 

granat

Witaminy C i E, K, beta- karoten, potas, selen, miedź, wapń, fosfor, sód, cynk,

Regeneruje, oczyszcza, działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwnowotworowo (szczególnie rak prostaty), krwiotwórczo, jest doskonały przy chorobie wieńcowej, redukuje złogi i zwapnienia, obniża ciśnienie krwi, reguluje poziom cholesterolu, wspomaga trawienie, łagodzi objawy menopauzy,

 

winogrona (fioletowe)

Witaminy C, A, wit. z grupy B, węglowodany, pektyny, garbniki, beta- karoten, polifenole,

Zawierają flawonoidy, które ykazują właściwości przeciwnowotworowe, zapobiegają rozwojowi schorzeń układu krążenia, miażdżycy, udarom i zawałom,

jeżyny

Witaminy C, A, E, K, B6, wapń, żelazo, magnez, fosfor, fitoestrogeny, potas, sód, cynk,

Mają właściwości przeciwnowotworowe, wspomagają pracę układu krążenia, zapobiegają chorobom oczu, łagodzą objawy PMS i menopauzy, regulują poziom cukru we krwi,

jagody

Witaminy A, B1 i B2, PP, B6, C, kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez, sód, żelazo, cynk,

Obniżają poziom złego cholesterolu i podnoszą dobry, działają przeciwnowotworowo, krwiotwórczo, wspomagają przyswajanie żelaza i wzmacniają układ odpornościowy, zapobiegają infekcjom układu moczowego, poprawiają wzrok, leczą biegunkę i zatrucia pokarmowe,

 

kasztany

Witaminy B1, B2, C, E, potas, żelazo, fosfor, miedź, magnez, sód, wapń, błonnik,

Odżywcze, wzmacniające, regenerują wątrobę, wzmacniają śledzionę, pomocne przy obrzękach płuc, krtani, mózgu, nóg, przy zakrzepowym zapaleniu żył, owrzodzeniach żylakowych, a także w stanach zapalnych przewodu pokarmowego,

 

ZBOŻA I ROŚLINY STRĄCZKOWE

 

 

jęczmień

witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas, cynk, magnez, wapń,

wspomaga proces trawienia i pracę wątroby, dobry w leczeniu wrzodów na wątrobie, obniża cholesterol,

 

brązowy ryż

witaminy B3, B5, B6, kwas foliowy, wapń, magnez, żelazo, potas, cynk,

działa uspokajająco, poprawia nastrój i dodaje energii,

 

gryka

witamina C, beta- karoten, wapń, magnez, cynk, potas, niezbędny nienasycony kwas tłuszczowy, rutyna,

wysoka zawartość protein, wspomaga układ sercowo- naczyniowy i mikrokrążnie,

 

ciecierzyca

beta- karoten, kwas foliowy, wapń, magnez, potas, cynk, fosfor, mangan,

wspomaga nerki i oczyszcza układ trawienny,

 

soczewica

kwas foliowy, magnez, potas, cynk, wapń,

doskonałe źródło minerałów alkalicznych dla każdego organu ciała, neutralizuje kwasy mlekowe produkowane w mięśniach podczas ćwiczeń,

 

komosa ryżowa

witamina B3, wapń, magnez, potas

bezglutenowa, wysokoproteinowa, bardzo bogata w wapń, ma właściwości przeciwwirusowe,

 

soja 

witaminy A, C, K i B3, wapń, magnez, potas

wzorzec białka roślinnego, obniża cholesterol, równoważy hormony,

 

kasza jaglana

witaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C, D, E, K, wapń, żelazo, fosfor, potas, cynk, selen,

działa oczyszczająco, przeciwnowotworowo, odkwasza organizm, usuwa śluz, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, a także stan naczyń krwionośnych i kości,

 

orkisz

witaminy A, E i D, cynk, miedź, selen, kwas krzemowy, kwas linolenowy, białko, błonnik,

obniża poziom cholesterolu, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, a także koncentrację, działa przeciwnowotworowo, rozgrzewająco i natłuszczająco, chroni przed zakażeniami oraz wzmacnia serce i układ nerwowy,

 

czarny ryż

witamina E, wit. z grupy B, wapń, magnez, żelazo, cynk, aminokwasy,

silny przeciwutleniacz, zawiera antocyjany, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka i choroby serca, zapobiega rozwojowi nowotworów, opóźnia starzenie (w tym procesy neurodegeneracyjne), działa przeciwzapalnie, łagodzi objawy cukrzycy oraz hamuje wzrost niebezpiecznych dla zdrowia bakterii,

 

fasolka adzuki

witaminy z grupy B, białko, żelazo, wapń, potas, magnez,

wzmacnia nerki, pęcherz moczowy, nadnercza, działa moczopędnie, osuszająco, zmniejsza obrzęki, zapobiega anemii, wspomaga detoksykację, obniża poziom trójglicerydów,

 

ORZECHY I NASIONA 

 

 

migdał

witamina E, kwas foliowy, wit. z grupy B, wapń, magnez, potas, cynk,

wysokoproteinowy, działa uspokajająco, odżywia skórę i paznokcie,

 

orzech macadamii

wapń, potas, niewielka ilość sodu, duża zawartość błonnika i tłuszczów nienasyconych,

usuwa toksyny, obniża cholesterol, spowalnia proces starzenia się organizmu,

 

słonecznik (nasiona)

witaminy A, B, D, E i K, wapń, magnez, cynk, mangan, tłuszcze nienasycone omega-3 i omega-6,

wysoka zawartość protein (większa niż w jajku, mięsie czy nabiale), poprawia wzrok, dzięki zawartości pektyny usuwa toksyny i metale ciężkie z jelit,

 

orzech włoski

Kwas foliowy, witamint C i E, potas, wapń, magnez, cynk, tłuszcze nienasycone omega-3 i omega-6,

wspomaga pracę nerek i płuc, wysokie źródło tłuszczów nienasyconych dla mózgu, poprawia nastrój i polepsza metabolizm,

 

siemię lniane

witaminy E, flawonoidy, lecytyna, nienasycone kwasy tłuszczowe, związki śluzowe, białkowe, sole mineralne, cynk, magnez, żelazo,

działa przeciwnowotworowo, obniża cholesterol nawilża skórę oraz płuca, przywraca prawidłową perystaltykę jelit, leczy nieżyt żołądka, wrzody i nadkwasotę,

 

orzech laskowy

witaminy C, B6, A, E, K, niacyna, kwas foliowy, wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas, cynk, kwasy tłuszczowe,

wspomagają wydzielanie hormonów płciowych, poprawiają koncentrację, wzmacniają układ nerwowy, obniżają poziom cukru we krwi,

 

pestki dyni

witaminy E, B1, B2, B6, A, C, D, kwasy tłuszczowe, kwas linolowy, cynk, selen, magnez, miedź, mangan,

zapobiegają rozrostowi i zapaleniu gruczołu krokowego (prostaty), łagodzą stany zapalne nerek, pomagają w leczeniu chorób skóry- takich jak trądzik czy opryszczka, a także wrzodów żołądka, wzmacniają włosy i paznokcie, obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają miażdżycy, działają przeciwpasożytniczo,

 

sezam

witaminy A, E, wit. z grupy B, cynk, fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo, białko, węglowodany, proteiny i aminokwasy, sesamol i sesamolina, lecytyna,

doskonały przeciwutleniacz, działa przeciwnowotworowo, neutralizuje wolne rodniki, obniża poziom złego cholesterolu i podwyższa dobry, wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego, poprawia trawienie, wzmacnia kości, działa przeciwmiażdżycowo, odżywia mózg,

 

POZOSTAŁE 

 

 

tofu

witaminy A i K, wapń, magnez, potas, żelazo,

doskonałe źródło protein dla wegetarian, obniża cholesterol i reguluje poziom hormonów,

 

karob

witaminy A, B1, B2, B3, E, D, magnez, żelazo, bar, miedź, nikiel, wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo, białko, węglowodany oraz taniny, kwas galusowy,

Silny antyoksydant, korzystnie wpływa na układ krwionośny oraz trawienny, obniża poziom cholesterolu, reguluje metabolizm, pomocny  leczeniu astmy i innych alergii, a także nadkwasoty oraz refluksu,

Źródło: Zaremba M., „Jaglany detoks”, Wydawnictwo Pascal

 

Jednak sama dieta bez odpowiedniego nastawienia psychicznego nie przyniesie oczekiwanych rezultatów. Bardzo ważne jest, aby na czas detoksu nieco się wyciszyć, uspokoić i spróbować uzyskać wewnętrzną równowagę duchową. Pomoże w tym na pewno celebrowanie wspólnych posiłków wraz z rodziną, próba zaakceptowania siebie oraz bardziej gorliwe okazywanie uczuć. Nie możemy też zapominać o umiarkowanej aktywności fizycznej, najlepiej na świeżym powietrzu. Te najbardziej pożądane formy to spacer, jazda na rowerze, czy pływanie.


Dzięki odpowiednio przeprowadzonemu detoksowi oczyścimy organizm z toksyn, wprowadzimy równowagę kwasowo- zasadową, a tym samym wzmocnimy florę jelitową. Oczywiście nie można nie wspomnieć o znacznie lepszej kondycji skóry, włosów i paznokci. Zyska na tym również wątroba, która odgrywa fundamentalną rolę w detoksykacji, ale również i nasz umysł, który wraz z ciałem uzyska pełną równowagę.


Poniżej przedstawiam przykładowe propozycje posiłków, które mogą pomóc Wam w komponowaniu detoksykacyjnego menu:

  • Koktajl warzywny buraczano-pietruszkowy z rukolą
  • Buraczkowa pasta z soczewicy 
  • Zupa buraczano-jaglana z kokosową nutą 
  • Pasztet z soczewicy i jagły 
  • Dużo warzyw, mało mięsa
  • Makaron z pesto z awokado 
  • Owocowy deser z chia i wodą kokosową 

Zachęcam wszystkich, aby zapoznali się z objawami zakwaszenia, zweryfikowali je ze swoim stanem zdrowia, czy skonsultowali się z dietoterapeutą. To pierwszy krok, aby zlikwidować ten jakże powszechny problem. Następnie bez zastanowienia wystarczy podjąć decyzję o detoksie! Będziecie mogli cieszyć się nie tylko pysznymi, kolorowymi posiłkami, ale również świetnym samopoczuciem. Pamiętajmy, że nasz organizm to największy skarb, który powinien służyć nam w zdrowiu przez długie lata!

 

Bibliografia:
Zaremba M., Jaglany detoks, Wydawnictwo Pascal
Solomon E., Berg L., Martin D., Biologia, MULTICO Oficyna Wydawnicza

gusia1000
gusia1000 powiedział/a:
Bardzo przydatny artykuł.
Warto było zasięgnąć tej wiedzy, którą będę rozpowszechniać wśród rodziny i znajomych.
cytuj odpowiedz 18.07.2017, godz. 22:01
Nikita
Nikita powiedział/a:
bardzo ciekawy artykuł
cytuj odpowiedz 03.03.2020, godz. 14:47

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370090 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118815 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114704 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99827 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72708 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
8 6 10 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet