Chleb żytni z pestkami dyni
aguchakaRodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez)
Zawiera: gluten, drożdże, pszenica, żyto, drób
Składniki:
mąka pszenna - 0,5 kg
letnia woda - 1 litr
świeże drożdże - 30 g
cukier - 2 łyżki
pestki z dyni - 100 g
olej słonecznikowy - 2 łyżki
smalec gęsi - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę, połączyć z roztworem wodno-drożdzowym, dosypać pestki dyni, dodać olej i sól. Wszystko wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce. Trzymać pod przykryciem, żeby ciasto podwoiło objętość.
Przygotować foremki, keksówki - mi wychodzi z tego ciasta 3 foremki.
Wysmarować je smalcem gęsim.
Ciasto przełożyć do foremek. Odstawić do ponownego wyrośnięcia, tak, żeby ciasto wypełniło foremkę do wysokości 3/4.
Piec w temperaturze 160stopni, w piekarniku z termoobiegiem przez około 1,5 godziny.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.