Mufiny dyniowe
aguchakaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
cynamon mielony - 1 łyżeczka
cukier waniliowy - 1 opakowanie
mleko - 1/2 szklanki
purre dyniowe - 6 łyżek
cukier - 3/4 szklanki
jajko - 2 szt.
garść rodzynek i żurawiny
Sposób przygotowania:
Do naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto przelać przestudzone masło, dodać puree dyniowe oraz cukier. Wszystko wymieszać. Do masy wbić jajka i je roztrzepać trzepaczką do jajek. Do płynnej masy dodać część sypką (mąkę +) i szybko wymieszać do połączenia składników. Dodać rodzynki i żurawinę. Napełnić foremki do muffinek. Piec w temp. 190stopni przez około 20 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.