Tarta z biala czekoladą i truskawkami
aguchakaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), dla dzieci
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jajko - 1 szt.
mąka pszenna - 1,5 szklanki
cukier waniliowy - 25 g
mleko - 40 ml
krem: biała czekolada - 100 g
ser mascarpone - 250 g
frużelina: truskawki - 200 ml
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
cukier - 2 łyżki
żelatyna - 1 łyżka
woda - 2 łyżki
biała czekolada starta, posypana na wierzch
Sposób przygotowania:
Krem wykładam na przestudzony spód. Wstawiam ciasto do lodówki.
W małym garnku podgrzać truskawki z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać do rozpuszczenia się cukru.
Ciepła masę zestawić z ognia, dodać napęczniałą żelatynę. Mieszając rozpuścić całkowicie żelatynę w masie truskawkowej. Masę wystudzić, ale tak żeby całkowicie nie zastygła. Następnie wystudzoną frużelinę wylać na wierzch ciasta. Wstawić ponownie do lodówki do całkowitego zastygnięcia masy.
Przed podaniem wierzch posypać startą białą czekoladą.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.