makowiec na herbatnikach
aguchakaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: dla dzieci, Wigilia
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
kasza manna - 6 łyżek
orzechy włoskie - 1/2 szklanki
gruszka - 3 szt.
jabłko - 2 szt.
kakaowe lub czekoladowe herbatniki - 40 szt.
cukier puder - 300 g
jajka - 6 szt.
cukier waniliowy - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 1 łyżka
szczypta soli
Dodatkowe informacje:
Ciepłe masło utrzeć w misce, dodać cukier puder i cukier waniliowy ciągle ucierając. Do masy stopniowo dodawać po 1 żółtku. (Białka zostawić.)Dodać proszek do pieczenia, kaszę mannę. Do tak przygotowanej masy dodawać po łyżce zmielonego maku. Następnie dodać starte owoce oraz posiekane orzechy.
Białka ubić na pianę. Pianę wymieszać delikatnie z masą makową.
Połowę masy przelać na brytfannę. Następnie ułożyć druga warstwę herbatników. Na to przelać pozostałą masę makową .
Piec w nagrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku przez około 60 minut.
Sposób przygotowania:
Gruszki i jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Prostokątną formę wyłożyć papierem do wypieków, na dno wyłożyć herbatniki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.