babka migdałowo-serowa
aguchakaRodzaj posiłku: ciasta, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka migdałowa - 4 łyżki
mielone migdały - 2 łyżki
mleko - 3/4 szklanki
cukier - 0,5 szklanki
masło - 50 g
jajka - 2 szt.
miód - 2 łyżki
ser biały - 30 dag
Kruszonka: masło - 3 łyżki
Kruszonka: mąka pszenna - 6 łyżek
Kruszonka: cukier - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Ser wymieszać z miodem.
Zrobić kruszonkę, czyli połączyć ze sobą mąkę, cukier, masło. Trzeba to wyrobić szybko, tak żeby masło nie rozpuściło się pod wpływem temperatury dłoni.
Na wierzch posypać kruszonkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec około 45 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.