Szarlotka wiosenna
aguchakaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: dla dzieci, Wielkanoc
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka migdałowa - 1/2 szklanki
cukier - 1/2 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
kwaśna śmietana - 2 łyżeczki
maslo - 150 g
jajka - 3 szt.
kisiel jabłkowy - 1 opakowanie
mąka ziemniaczana - 1/2 szklanki
mielone migdały - 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
cukier puder - 1/2 szklanki
Sposób przygotowania:
Na stolnice wysypać mąki, cukier, proszek do pieczenia. Masło posiekać w drobną kosteczkę. Dodać śmietanę i żółtka(białka zostawić do bezy). Zagnieść składniki w gładką kulę ciasta. Rozwałkować ciasto. Przełożyć do wyłożonej papierem brytfanny o wymiarach mniej więcej 23x29 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 20 minut.
Prażone jabłka wymieszać z przesianą mąką ziemniaczaną, kisielem. Lekko podgrzać.
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodać cukier, mielone migdały, mąkę.
Wyjąć ciasto z piekarnika. Wyłożyć na nie przygotowane jabłka. Na jabłka wyłożyć bezę. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 15 minut w temp. 180 stopni.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.