Placuszki jagodowe
MamaNaMedalRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 2 szklanki
mleko zsiadłe - 1 szklanka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
cukier - 3 łyżeczki
Olej do smażenia trochę
Sposób przygotowania:
Sodę mąkę cukier mieszamy na sucho, dolewamy zsiadłe mleko.
Robienie masy
Po dodaniu mleka zsiadłego dodajemy jagody i bardzo dokładnie mieszamy ręcznie, by zminimalizować powstanie grudek lub jeśli mamy mikser miksujemy.
Smażenie
Dużą łyżką wykładamy na rozgrzany tłuszcz masę tworząc okrągłe placuszki. Smażymy po 2-3 minuty na wolniutkim ogniu z każdej ze stron.
Smacznego
Wykładamy na talerz przepyszne placuszki i zostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.