Składniki:
miękkie masło - 150 g
kakao w proszku fair trade bio - alce nero - 75 g
lekka mąka pszenna - 60 g
jaja - 2 szt.
ciemny rum - 1 łyżeczka
cukier trzcinowy - 250 g
ganache -
świeża śmietana - 500 g
kawa zbożowa moka bio - alce nero - 1 łyżka
czekolada mleczna fair trade bio - alce nero - 500 g
masło - 125 g
Sposób przygotowania:
W misce rozprowadź masło z kakao, cukrem i solą. Zmiksuj dodając pojedynczo jaja. Ciasto połącz z przesianą mąką i rumem za pomocą szpatułki.
Wlej mieszaninę do kwadratowej formy (20 cm na bok) wyłożonej pergaminem. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 180°C przez około 20-25 minut. Wyjmij z piekarnika i poczekaj, aż ciasto całkowicie ostygnie.
Zagotuj 500 g świeżej śmietany z 1 łyżką kawy w proszku. Przepuść wrzącą śmietankę przez gęste sito i zalej 500 g mlecznej czekolady, dodaj 125 g masła w temperaturze pokojowej. Pozostaw na 2
minuty, a następnie za pomocą szpatułki wymieszaj wszystko, aż uzyskasz gładką mieszaninę.
Umieść miskę z mieszaniną w misce z lodem i mieszaj ganache, aż uzyskasz konsystencję kremu.
Rozłóż ganache na powierzchni ciasta i pokrój deser w kostkę.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.