Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
Jesteś tu:Strona głównaUżytkownicyMarta.ZKomentarze
Zobacz:
Profil
Zobacz:
Przepisy
Przeglądasz:
Komentarze
Zobacz:
Polubione
Przepis: Jajka w sosie chrzanowym na napoju jaglanym
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
Zrobiłam te jajka na święta i wszystkim bardzo smakowały :) Zamieniłam tylko napój jaglany na sojowy.
24.04.2017, godz. 03:09
Przepis: Pierogi razowe z ryżem jaśminowym Bio i grzybami Shiitake Bio
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
"Mąka pszenna Bio typ 2000 - 2 szt.", czyli 2 kg?
28.01.2016, godz. 19:27
Przepis: Kremowa zupa z pieczarek
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
Czy jogurt się nie zwarzy?
25.01.2016, godz. 20:25
Przepis: Koktajl cynamonowa szarlotka
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
Bardzo smaczny, szczególnie jeśli użyje się pieczonych jabłek :)
25.01.2016, godz. 19:25
Przepis: Koktajl proteinowy - posiłek okołotreningowy od instruktorki fitness
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
Piłam kiedyś taki koktajl i byłam nim zachwycona :)
25.01.2016, godz. 19:23
Przepis: Proteinowe batoniki czekoladowo - kokosowe :)
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
Mam pytanie: czy otręby owsiane można zastąpić płatkami?
17.01.2016, godz. 20:54
Przepis: Dżem śliwkowy z orzechami włoskimi
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
Nie lubię puddingu z chii dlatego zawsze bałam robić się dżemy z jej dodatkiem. Muszę jednak przyznać, że na twoim zdjęciu wygląda to tak apetycznie, że chyba się przełamię :)
17.01.2016, godz. 20:53
Przepis: Pesto z liści rzodkiewki
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
Nigdy nie próbowałam robić niczego z liści rzodkiewki. Wiosną na pewno spróbuję tego przepisu :)
17.01.2016, godz. 20:50
Przepis: Koktajl z jagód Goji i banana
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
Robiłam kiedyś podobny koktajl na mleku migdałowym. Bardzo mi smakował, więc teraz muszę spróbować i tego :)
17.01.2016, godz. 20:47
Przepis: Marmolada śliwkowo-imbirowa
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
Nietypowy przepis. Koniecznie muszę spróbować :)
17.01.2016, godz. 20:44
Przepis: Koktajl bananowo-orzechowy
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
Pycha! :)
17.01.2016, godz. 20:42
Przepis:
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
nie trzeba tego zblendować?
15.01.2016, godz. 00:19
Przepis:
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
Pycha! :)
09.01.2016, godz. 20:36
Przepis: Masło czosnkowo-paprykowe
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
Pycha! :)
02.01.2016, godz. 19:50
Przepis: Masło smakowe: z suszonymi pomidorami
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
W smaku pyszne, ale niestety mi się zwarzyło. Ktoś podpowie dlaczego?
02.01.2016, godz. 19:49
Przepis: Makaron z sosem pietruszkowym
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
Szybki, pyszny obiad :)
02.01.2016, godz. 19:44
Przepis: Pierogi razowe z ryżem jaśminowym Bio i grzybami Shiitake Bio
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
Mam pytanie: można użyć mąki żytniej lub orkiszowej?
02.01.2016, godz. 19:43
Przepis: Meksykańska kasza jaglana
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
Bardzo fajny przepis :)
02.01.2016, godz. 19:41
Przepis: Placki z dorsza po tajsku
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
Uwielbiam takie kotleciki rybne :) W sam raz na szybki obiad.
02.01.2016, godz. 19:39
Przepis: Koktajl świąteczny
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
Super przepis :)
14.12.2015, godz. 15:49
Przepis: Koktajl poprawiający trawienie
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
czy można użyć mleka orzechowego?
07.12.2015, godz. 17:45
Przepis: Wega zielone parówki (bez pieczenia)
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
I takie parówki można później normalnie smażyć/piec? Trzymają się w całości?
01.12.2015, godz. 13:56
Przepis: Koktajl na dobry humor
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
Pycha :)
26.11.2015, godz. 23:30
Przepis: Koktajl potreningowy
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
Chyba muszę się wybrać na trening :)
26.11.2015, godz. 23:29
Przepis: Koktajl z ananasem
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
Mam pytanie - ile to "kawałek" ananasa?
26.11.2015, godz. 23:27
Przepis: Kawowy deser
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
Bardzo smaczny i w sam raz na przekąskę do pracy :)
20.11.2015, godz. 17:41
Przepis: Ciasto
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
Wygląda pięknie :)
20.11.2015, godz. 15:16
Przepis: Surówka karotkowa z brukselką
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
Marchew i brukselka - moje 2 ulubione warzywa :)
15.11.2015, godz. 19:03
Przepis: Pasta z fasoli mung
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
Nie bardzo przepadam za pieczarkami. Można je czymś zastąpić albo pominąć?
15.11.2015, godz. 19:01
Przepis: Ciasto krówka
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
Chyba zostanę Twoją fanką :) Kolejny cudowny przepis :)
15.11.2015, godz. 18:54
Przepis: Makaron Penne z pesto z fasoli Mung
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
Bardzo ciekawy pomysł. Uwielbiam fasolkę mung :)
15.11.2015, godz. 18:46
Przepis: Sałatka z łososiem i brokułem
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
Chyba już wiem, co będę jutro jadła :)
15.11.2015, godz. 18:45
Przepis: Sajgonki zapiekane w sezamie
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
Dodałabym więcej warzyw, ale po za tym pycha! :)
15.11.2015, godz. 18:44
Przepis: Paluch we włoskim stylu
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
Robiłam kiedyś coś podobnego, ale z serem. Nie mogę się doczekać, aby wypróbować ten przepis :)
15.11.2015, godz. 18:39
Przepis: Brukselka i spółka z patelni
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
Czy sos pindżur lub ajwar można pominąć lub zastąpić jeszcze czymś innym?
15.11.2015, godz. 18:36
Przepis: Wegańskie peanut butter cups
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
Uwielbiam te babeczki! Cudowne połączenie masła orzechowego i czekolady :)
15.11.2015, godz. 18:34
Przepis: Granola jabłkowa
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
Wygląda naprawdę przepysznie :)
15.11.2015, godz. 18:29
Przepis: Pierogi kukurydziane z farszem z batatów i wakame
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
Jestem bardzo ciekawa tego przepisu. Mam tylko jedno pytanie: czy bataty można zastąpić dynią?
15.11.2015, godz. 18:24
Przepis: Pasztet z ciecierzycy
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
Bardzo fajny przepis. Prosty i pyszny :)
15.11.2015, godz. 18:19
Przepis: Kotlety ziemniaczane z zieleniną
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
proste i pyszne :)
16.12.2014, godz. 18:03
Przepis: Dosa - indyjskie naleśniki z fasolką mung
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
bardzo ciekawy przepis, niestety te 5min. jest bardzo mylące, bo trzeba je zaplanować dzień wcześniej. mimo to nie mogę doczekać się, kiedy je wypróbuję :)
16.12.2014, godz. 17:59
Przepis: Domowa biała czekolada
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
chciałam tylko napisać, że przepis wypróbowany i jestem zachwycona :) bardzo dobrze pasują do niego też wiórki kokosowe. jeszcze raz dziękuję za ten przepis, jest naprawdę świetny :)
16.12.2014, godz. 17:55
News: Mąka kasztanowa - smaczna i zdrowa
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
a ja cały czas się zbieram do kupna tej mąki. mimo wszystko ciągle nie ma wielu przepisów z jej użyciem, a szkoda
16.12.2014, godz. 17:45
Przepis: Ciasto bezowe z ryżem preparowanym, bitą śmietaną i owocami
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
bardzo fajny przepis. szczególnie dla mnie, bo ja zawsze mam w lodówce jakieś nadprogramowe białka :)
16.12.2014, godz. 17:40
Przepis: Sernik z nerkowców
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
sernik z nerkowców z miso? koniecznie muszę wypróbować
16.12.2014, godz. 17:36
Przepis: Śledź pod świąteczną kołderką
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
trzeba przyznać, że wygląda to przepięknie :)
16.12.2014, godz. 17:32
Przepis: Domowa biała czekolada
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
Na to właśnie czekałam - mój wymarzony przepis :) Bardzo dziękuję za publikację, już nie mogę się doczekać, aby go wypróbować :)
13.12.2014, godz. 00:23
News: Eko sposoby na infekcje
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
Bardzo ciekawe przepisy. Można dodać też herbatkę z imbiru z miodem na ból gardła i przeziębienie.
13.12.2014, godz. 00:19
News: Dieta wegetariańska - dieta przyszłości?
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
Nie jem mięsa od prawie 10 lat i nie mam żadnych problemów ze zdrowiem. Najbardziej bałam się osławionego braku żelaza w diecie wegetariańskiej, jednak nawet bez "przemyślanego" jadłospisu nigdy go mi nie brakowało. Jakim cudem? Uwielbiam próbować nowych smaków: owoców, warzyw, ziół, staram się, żeby na talerzu było jak najbardziej kolorowo i słucham swojego ciała - jak mam ochotę zjeść jabłko czy buraka, to tak właśnie robię :)
13.12.2014, godz. 00:16
Przepis: Czekoladowy torcik truflowy z awokado i orzechów
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
Nie przepadam za awokado "na słodko", ale torcik wygląda tak pięknie, że chyba dam mu szansę :)
13.12.2014, godz. 00:08
Przepis: Francuskie rożki z twarożkiem
Marta.Z
Marta.Z powiedział/a:
Bardzo fajny przepis - prosty i efektowny :)
12.12.2014, godz. 23:29

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Czytaj:
Zgłaszanie przepisu

Wszystkie przepisy wprowadzone przez Użytkowników serwisu muszą zostać zatwierdzone przez Administratora, dopiero wtedy będą widoczne w zakładce Przepisy.

Jeżeli dodałeś przepis i nie widzisz go na liście swoich wpisów - prosimy o chwilę cierpliwości, przepis pojawi się w serwisie po zaakceptowaniu treści przez Administratora.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Regulaminie serwisu.

Ranking:
TOP 10

  • 371290 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72853 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet