Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
Jesteś tu:Strona głównaUżytkownicyMarta.ZPolubione
Zobacz:
Profil
Zobacz:
Przepisy
Zobacz:
Komentarze
Przeglądasz:
Polubione
Dietetyczny lukier :)

Dietetyczny lukier :)

Zdrowie na języku
23 11 5 min
Kremowa zupa z pieczarek

Kremowa zupa z pieczarek

My Chcemy Jeść
21 16 45 min
Wege mocno kokosowe ciastka

Wege mocno kokosowe ciastka

healthy-dreams
25 12 10 min
Hummus z suszonymi pomidarami

Hummus z suszonymi pomidarami

Magda Gaudyn
60 34 45 min
Koktajl z masłem orzechowym

Koktajl z masłem orzechowym

Zielone Koktajle
25 14 5 min
Zupa malezyjsko-polska

Zupa malezyjsko-polska

Tylko z Natury
23 16 15 min
Krem czekoladowy z orzechów i rodzynek

Krem czekoladowy z orzechów i rodzynek

Agnieszka Nitsu AktywneZywienie
24 16 10 min
Różowy koktajl z mrożonymi malinami

Różowy koktajl z mrożonymi malinami

Zielone Koktajle
22 15 5 min
Koktajl z mrożonymi wiśniami

Koktajl z mrożonymi wiśniami

Zielone Koktajle
21 10 5 min
Koktajl cynamonowa szarlotka

Koktajl cynamonowa szarlotka

Zielone Koktajle
21 20 5 min
Koktajl proteinowy - posiłek okołotreningowy od instruktorki fitness

Koktajl proteinowy - posiłek okołotreningowy od instruktorki fitness

Zielone Koktajle
24 17 5 min
Energetyzujący koktajl poprawiający perystaltykę jelit oraz... humor

Energetyzujący koktajl poprawiający perystaltykę jelit oraz... humor

Zielone Koktajle
22 15 5 min
Energetyzujący słoneczny koktajl pobudzający przemianę materii

Energetyzujący słoneczny koktajl pobudzający przemianę materii

Zielone Koktajle
19 13 5 min
Koktajl jako ochrona i broń do walki przeciwko chorobom i infekcjom

Koktajl jako ochrona i broń do walki przeciwko chorobom i infekcjom

Zielone Koktajle
22 17 5 min
Koktajl jak deser

Koktajl jak deser

Zielone Koktajle
21 12 5 min
Zapiekane naleśniki

Zapiekane naleśniki

Iwona Kuczer
20 17 30 min
Proteinowe batoniki czekoladowo - kokosowe :)

Proteinowe batoniki czekoladowo - kokosowe :)

Zdrowie na języku
26 15 180 min
Dżem śliwkowy z orzechami włoskimi

Dżem śliwkowy z orzechami włoskimi

My Chcemy Jeść
27 23 30 min
Pesto z liści rzodkiewki

Pesto z liści rzodkiewki

My Chcemy Jeść
30 23 20 min
Koktajl z jagód Goji i banana

Koktajl z jagód Goji i banana

Kinga Bajcar
58 27 25 min
Papryki nadziewane

Papryki nadziewane

9anetka9
97 22 75 min
Marmolada śliwkowo-imbirowa

Marmolada śliwkowo-imbirowa

gotujwstylueko.pl
50 32 5 min
Koktajl bananowo-orzechowy

Koktajl bananowo-orzechowy

stopaa
25 16 5 min
Kasza po meksykańsku (wersja rozgrzewająca, wegańska)

Kasza po meksykańsku (wersja rozgrzewająca, wegańska)

stopaa
20 13 40 min
Zielone wegeburgery bez bułki

Zielone wegeburgery bez bułki

My Chcemy Jeść
20 15 70 min
Ciasto 3 bit

Ciasto 3 bit

Agnieszka Nitsu AktywneZywienie
21 20 25 min
Bulion warzywny z wakame i szałwią

Bulion warzywny z wakame i szałwią

Magdalena Nagler - foodmania
21 14 60 min
Kalarepki nadziewane

Kalarepki nadziewane

Renixx
23 26 50 min
Babeczki owsiano- dyniowe

Babeczki owsiano- dyniowe

foodmania
21 9 40 min
Szejk malinowy z syropem z agawy i migdałami

Szejk malinowy z syropem z agawy i migdałami

Magdalena Nagler - foodmania
19 11 10 min
Owoce pod kołderką z pianki i kruszonki

Owoce pod kołderką z pianki i kruszonki

Renixx
22 23 40 min
Domowe ciasteczka oreo

Domowe ciasteczka oreo

Agnieszka Nitsu AktywneZywienie
24 16 0 min
Babeczki z orzeszkami

Babeczki z orzeszkami

Skoter
22 23 45 min
Jaglano - pietruszkowe burgery w bułce gryczanej

Jaglano - pietruszkowe burgery w bułce gryczanej

foodmania
21 7 60 min
Rozgrzewająca zupa z soczewicą

Rozgrzewająca zupa z soczewicą

stopaa
23 14 30 min
Masło czosnkowo-paprykowe

Masło czosnkowo-paprykowe

Na widelcu
32 13 5 min
Masło smakowe: z suszonymi pomidorami

Masło smakowe: z suszonymi pomidorami

Agnieszka
45 29 5 min
Makaron z sosem pietruszkowym

Makaron z sosem pietruszkowym

paulina2157
31 24 35 min
Pierogi razowe z ryżem jaśminowym Bio i grzybami Shiitake Bio

Pierogi razowe z ryżem jaśminowym Bio i grzybami Shiitake Bio

Kinga Bajcar
28 17 60 min
Meksykańska kasza jaglana

Meksykańska kasza jaglana

stopaa
23 12 40 min
Placki z dorsza po tajsku

Placki z dorsza po tajsku

Iwona Kuczer
21 15 30 min
Krem orzechowo-czekoladowy

Krem orzechowo-czekoladowy

Agnieszka Nitsu AktywneZywienie
27 16 0 min
Czekoladki z orzechami

Czekoladki z orzechami

Iwona Kuczer
21 13 60 min
Obłędne babeczki marchewkowo-orzechowe - Miss Babeczki 2015

Obłędne babeczki marchewkowo-orzechowe - Miss Babeczki 2015

stopaa
29 17 50 min
Owsianka Hinduskiego Pasterza

Owsianka Hinduskiego Pasterza

Katarzyna Kachel
27 15 30 min
Prażone migdały na ostro

Prażone migdały na ostro

Iwona Kuczer
21 13 15 min
Sałatka z tofu

Sałatka z tofu

healthy-dreams
24 16 15 min
Pierogi ryżowe z marchewką

Pierogi ryżowe z marchewką

foodmania
24 11 60 min
Koktajl bananowo-daktylowy

Koktajl bananowo-daktylowy

Szybko Tanio Smacznie
25 15 20 min
Koktajl świąteczny

Koktajl świąteczny

Szybko Tanio Smacznie
23 16 20 min
Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli

Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli

My Chcemy Jeść
24 15 60 min
Kakaowe kukurydziane babeczki z masą orzechową

Kakaowe kukurydziane babeczki z masą orzechową

Magdalena Nagler - foodmania
22 16 50 min
Zdecydowanie lepiej zimą wybrać mrożone truskawki niż latem liczi z puszki

Zdecydowanie lepiej zimą wybrać mrożone truskawki niż latem liczi z puszki

Zielone Koktajle
22 15 5 min
Pomarańczowy spalacz tłuszczu

Pomarańczowy spalacz tłuszczu

Zielone Koktajle
24 21 5 min
Maliny z biszkoptami i kruszonką

Maliny z biszkoptami i kruszonką

Renixx
20 17 40 min
Pinakolada - zdrowy koktajl z bąbelkami

Pinakolada - zdrowy koktajl z bąbelkami

Zielone Koktajle
21 12 5 min
Gdy nie masz pod ręką świeżych owoców zmiksuj koktajl z bakaliami

Gdy nie masz pod ręką świeżych owoców zmiksuj koktajl z bakaliami

Zielone Koktajle
18 11 5 min
Wega zielone parówki (bez pieczenia)

Wega zielone parówki (bez pieczenia)

healthy-dreams
21 10 20 min
Pasta z fasoli i jajek

Pasta z fasoli i jajek

Kinga Bajcar
23 9 30 min
Koktajl na dobry humor

Koktajl na dobry humor

Zielone Koktajle
20 13 5 min
Koktajl o smaku migdałowo-czekoladowym bez czekolady

Koktajl o smaku migdałowo-czekoladowym bez czekolady

Zielone Koktajle
28 11 5 min
Koktajl potreningowy

Koktajl potreningowy

Zielone Koktajle
27 19 5 min
Koktajl poprawiający trawienie

Koktajl poprawiający trawienie

Zielone Koktajle
26 16 5 min
Koktajl redukujący poziom cholesterolu i ...

Koktajl redukujący poziom cholesterolu i ...

Zielone Koktajle
28 14 5 min
Koktajl z ananasem

Koktajl z ananasem

Zielone Koktajle
18 14 5 min
Koktajl dla każdego coś kolorowego

Koktajl dla każdego coś kolorowego

Zielone Koktajle
22 13 5 min
Koktajl bogaty w witaminę E

Koktajl bogaty w witaminę E

Zielone Koktajle
30 20 5 min
Koktajl  kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach

Koktajl kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach

Zielone Koktajle
24 11 5 min
Granola z ryżem preparowanym i chia

Granola z ryżem preparowanym i chia

Iwona Kuczer
20 12 45 min
Chia, banan i owoce leśne - pyszna dawka zdrowia

Chia, banan i owoce leśne - pyszna dawka zdrowia

definicjasmaku
29 24 5 min
Batoniki potreningowe

Batoniki potreningowe

Diana St
24 8 10 min
Ananasowy koktajl pełen witamin

Ananasowy koktajl pełen witamin

Zielone Koktajle
21 9 5 min
Koktajl dla zestresowanych

Koktajl dla zestresowanych

Magdalena Nagler - foodmania
20 13 20 min
Tahini 100% - tylko z nasion sezamu :)

Tahini 100% - tylko z nasion sezamu :)

Zdrowie na języku
46 48 25 min
Pasta z fasoli z jabłkiem i majerankiem

Pasta z fasoli z jabłkiem i majerankiem

definicjasmaku
25 21 10 min
Tortilla jaglano - razowa z czarną fasolką

Tortilla jaglano - razowa z czarną fasolką

Kinga Bajcar
25 10 90 min
Selerowe burgery z gryki w sezamie

Selerowe burgery z gryki w sezamie

foodmania
28 10 50 min
Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

My Chcemy Jeść
18 10 45 min
Sałatka z tuńczykiem i jarmużem z sosem sezamowym

Sałatka z tuńczykiem i jarmużem z sosem sezamowym

My Chcemy Jeść
19 11 30 min
Pomidory nadziewane kaszą i szpinakiem

Pomidory nadziewane kaszą i szpinakiem

wszędzie zielono
22 14 35 min
Płatki prażone z malinami

Płatki prażone z malinami

gotujwstylueko.pl
16 10 25 min
Pierogi z żółtą soczewicą Bio

Pierogi z żółtą soczewicą Bio

Kinga Bajcar
25 14 120 min
Mus z tuńczyka do smarowania

Mus z tuńczyka do smarowania

Na widelcu
22 8 15 min
Makaron z sosem z kurczaka, groszku i marchewki

Makaron z sosem z kurczaka, groszku i marchewki

paulina2157
25 18 35 min
Łosoś w marynacie musztardowo-koperkowej

Łosoś w marynacie musztardowo-koperkowej

Szybko Tanio Smacznie
22 10 30 min
Kolorowa porcja witamin

Kolorowa porcja witamin

dorotaR
21 9 0 min
Kawowy deser

Kawowy deser

Na widelcu
18 10 10 min
Karobowo - kokosowe kulki amarantusowe :)

Karobowo - kokosowe kulki amarantusowe :)

Zdrowie na języku
25 11 30 min
Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana

Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana

Tylko z Natury
26 14 45 min
Dip szpinakowy

Dip szpinakowy

My Chcemy Jeść
21 16 15 min
Domowa pasta z kurczaka

Domowa pasta z kurczaka

Szybko Tanio Smacznie
26 13 20 min
Dip cynamonowy do warzyw

Dip cynamonowy do warzyw

dorotaR
39 23 5 min
Dietetyczne muffiny z truskawkami

Dietetyczne muffiny z truskawkami

foodmania
24 10 35 min
Chleb kukurydziany z żurawiną

Chleb kukurydziany z żurawiną

Kinga Bajcar
22 13 60 min
Burger z migdałów, słonecznika i orzeszków

Burger z migdałów, słonecznika i orzeszków

gotujwstylueko.pl
15 7 40 min
Brokuł w sosie jogurtowym

Brokuł w sosie jogurtowym

paulina2157
24 15 25 min
Błyskawiczne pączki z serka

Błyskawiczne pączki z serka

Iwona Kuczer
22 15 20 min
Bezglutenowy omlet amarantusowo-kokosowy :)

Bezglutenowy omlet amarantusowo-kokosowy :)

Zdrowie na języku
25 12 25 min
Amarantuski, czyli proteinowe placuszki :)

Amarantuski, czyli proteinowe placuszki :)

Zdrowie na języku
27 18 20 min
Ciasto

Ciasto

foodmania
28 14 30 min
Lekka szarlotka

Lekka szarlotka

My Chcemy Jeść
25 15 60 min
ZEBRA

ZEBRA

Tylko z Natury
26 10 0 min
Fasolka w sosie pomidorowym z fenkułem

Fasolka w sosie pomidorowym z fenkułem

Magdalena Nagler - foodmania
21 12 30 min
Surówka karotkowa z brukselką

Surówka karotkowa z brukselką

dorotaR
23 16 0 min
Pasta z fasoli mung

Pasta z fasoli mung

Kinga Bajcar
25 15 60 min
Ciastka z marcepanem bez pieczenia

Ciastka z marcepanem bez pieczenia

Kinga Bajcar
28 11 30 min
Bezglutenowe kulki śniadaniowe

Bezglutenowe kulki śniadaniowe

Kinga Bajcar
27 17 0 min
Jajka w sosie chrzanowym na napoju jaglanym

Jajka w sosie chrzanowym na napoju jaglanym

Kinga Bajcar
26 13 60 min
Ciasto krówka

Ciasto krówka

Kinga Bajcar
25 10 180 min
Wiosenne, zielone mleko

Wiosenne, zielone mleko

Kinga Bajcar
28 11 120 min
Biszkopt z soczewicy

Biszkopt z soczewicy

Kinga Bajcar
24 14 60 min
Papryka faszerowana kaszką kuskus

Papryka faszerowana kaszką kuskus

Kinga Bajcar
25 14 80 min
Zupa z fasoli Mung

Zupa z fasoli Mung

Kinga Bajcar
22 12 120 min
Makaron Penne z pesto z fasoli Mung

Makaron Penne z pesto z fasoli Mung

Kinga Bajcar
24 12 60 min
Sajgonki zapiekane w sezamie

Sajgonki zapiekane w sezamie

Magdalena Nagler - foodmania
21 21 60 min
Sałatka z łososiem i brokułem

Sałatka z łososiem i brokułem

paulina2157
20 18 25 min
Bułeczki graham

Bułeczki graham

Rebeka
12 9 180 min
Domowy kopiec kreta

Domowy kopiec kreta

Rebeka
13 15 90 min
Paluch we włoskim stylu

Paluch we włoskim stylu

My Chcemy Jeść
19 16 100 min
Brukselka i spółka z patelni

Brukselka i spółka z patelni

My Chcemy Jeść
26 20 40 min
Śniadaniowy koktajl owsiany z marchewką, pieczonym jabłkiem i bananem

Śniadaniowy koktajl owsiany z marchewką, pieczonym jabłkiem i bananem

Szybko Tanio Smacznie
22 12 15 min
Wegańskie peanut butter cups

Wegańskie peanut butter cups

życie roślinne
12 13 20 min
Granola jabłkowa

Granola jabłkowa

foodmania
21 10 40 min
Żołędziowe babeczki z białym makiem

Żołędziowe babeczki z białym makiem

foodmania
24 14 50 min
Pierogi kukurydziane z farszem z batatów i wakame

Pierogi kukurydziane z farszem z batatów i wakame

Magdalena Nagler - foodmania
23 15 30 min
Pasztet z soczewicy i jagły

Pasztet z soczewicy i jagły

Barbara Strużyna
38 26 90 min
Pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy

Kinga Bajcar
41 36 180 min
Kolorowe kotleciki z piekarnika

Kolorowe kotleciki z piekarnika

Renixx
22 17 50 min
Marchewkowo-cytrynowy szejk warstwowy

Marchewkowo-cytrynowy szejk warstwowy

Zielone Koktajle
28 12 5 min
Wymiksuj się z zimy, wzmocnij odporność zdrowym koktajlem

Wymiksuj się z zimy, wzmocnij odporność zdrowym koktajlem

Zielone Koktajle
28 14 0 min
Musztarda domowa bez cukru

Musztarda domowa bez cukru

zyjezebyjesc
29 16 25 min
Kotlety ziemniaczane z zieleniną

Kotlety ziemniaczane z zieleniną

PrzepisyMargaretki
26 29 20 min
Placuszki brokułowe z tzatzikami

Placuszki brokułowe z tzatzikami

Elinka
23 17 15 min
Dosa - indyjskie naleśniki z fasolką mung

Dosa - indyjskie naleśniki z fasolką mung

gotujwstylueko.pl
31 24 5 min
Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką

Barbara Strużyna
22 17 60 min
Ciasto bezowe z ryżem preparowanym, bitą śmietaną i owocami

Ciasto bezowe z ryżem preparowanym, bitą śmietaną i owocami

Dorota Duszak
17 13 90 min
Makowiaczki kresowe

Makowiaczki kresowe

Mariola
24 20 120 min
Sernik z nerkowców

Sernik z nerkowców

Dorota Duszak
18 12 20 min
Śledź pod świąteczną kołderką

Śledź pod świąteczną kołderką

gotujwstylueko.pl
23 17 20 min
Babeczki z kaszy kukurydzianej z malinową galaretką

Babeczki z kaszy kukurydzianej z malinową galaretką

Magdalena Nagler - foodmania
27 13 180 min
Naleśniki kukurydziane z pianką kokosową i żurawiną

Naleśniki kukurydziane z pianką kokosową i żurawiną

zyjezebyjesc
30 12 0 min
Amarantusowe zaskoczenie

Amarantusowe zaskoczenie

dorotaR
24 14 0 min
Pralinki jaglano- amarantusowe z makiem

Pralinki jaglano- amarantusowe z makiem

foodmania
21 13 25 min
Rumkugeln

Rumkugeln

smakujmy
23 15 25 min
Kotlety ruskie w waflu

Kotlety ruskie w waflu

smakujmy
21 9 60 min
Pomidory nafaszerowane amarantusem

Pomidory nafaszerowane amarantusem

foodmania
22 9 40 min
Zapiekanka amarantusowa z warzywami

Zapiekanka amarantusowa z warzywami

gotujwstylueko.pl
17 8 90 min
Masło orzechowe z orzechów wloskich i laskowych

Masło orzechowe z orzechów wloskich i laskowych

Na widelcu
61 46 15 min
Domowa biała czekolada

Domowa biała czekolada

Dagooshya
28 28 180 min
Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

Dagooshya
23 15 20 min
Krem czekoladowo-kokosowy

Krem czekoladowo-kokosowy

CookTobi.pl
15 10 15 min
Cookies z masłem orzechowym i czekoladą

Cookies z masłem orzechowym i czekoladą

Dagooshya
23 12 0 min
Francuskie rożki z twarożkiem

Francuskie rożki z twarożkiem

paulina2157
25 20 50 min

Nie znaleziono aktualności
które zostały polubione
przez użytkownika.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Ranking:
TOP 10

  • 371290 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72853 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet