Ciasto krówka
Kinga BajcarRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, kakao, pszenica, jęczmień, nabiał krowi
Składniki:
Kakao naturalne Bio - 4 łyżeczki
Cukier z Agawy Bio
Napój jaglany Bio - 1/4 szklanki
Jajka - 6 szt.
Mąka pszenna Bio typ 550 - 1/2 szklanki
Składniki na poncz :
Kawa zbożowa Bio - 1 łyżeczka
Woda wrząca - 100 ml
Składniki na masę kremową :
Napój jaglany Bio - 2 szklanki
Mąka ziemniaczana Bio - 3 łyżki
Cukier z Agawy Bio - 1/2 szklanki
Masło roślinne Bio - 200 g
Składniki na masę kajmakową :
Cukier z Agawy Bio - 100 g
Śmietanka kremówka 36 % - 150 ml
Kuwertura mleczna Bio - 100 g
Masło roślinne Bio - 1 łyżka
Do posypania płatki migdałowe Bio - 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
Żółtka ubijamy z cukrem z Agawy. Białka ubijamy na sztywno.
Do żółtek dodajemy kakao i mleko z mąką.
Taką masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 - 25 minut w temperaturze 80 stopni.
Gdy już ostygnie przekrawamy wzdłuż na dwa placki.
Kawę zbożową rozpuszczamy w wrzącej wodzie.
Placki ciasta nasączamy wywarem zbożowym.
Połowę napoju jaglanego odlewamy do garnka i gotujemy.
W pozostałej części rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i 2 budynie śmietankowe.
Gdy napój jaglany zacznie wrzeć - dolewamy miksturę budyniów z mąką i cały czas mieszamy.
Dodajemy cukier z Agawy i dalej mieszamy aż masa będzie bardzo sztywna.
Gotową masę odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy już ostygnie dodajemy masło roślinne i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu maślanego.
Na patelnię wsypujemy cukier z Agawy Bio.
Podgrzewamy na małym ogniu aż się rozpuści, ale należy uważać, aby się cukier nie przypalił. Nie mieszamy - poruszamy tylko ostrożnie patelnią.
Gdy cukier się zupełnie rozpuści, odrobinę w osobnym garnuszku podgrzewamy śmietankę, a następnie dolewamy do rozpuszczonego cukru.
Kiedy śmietana z cukrem się połącza, odstawiamy z palnika. Dorzucamy następnie pokruszona kuwerturę mleczną i łyżkę masła. Ostrożnie mieszamy aż całość się połączy.
Na dno blachy (np tej co piekliśmy ciasto), wykładamy ponownie papier do pieczenia.
Na papier układamy dolny płat nasączonego ciasta.
Na ciasto nakładamy masę kremową.
Na masę kremową ponownie nakładamy drugi placek ciasta.
Na ciasto wylewamy masę kajmakową, a na masę kajmakową wysypujemy płatki migdałowe.
Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.,
Smacznego :)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.