Podaruj odporność
Mikołaj Bator
Podaruj odporność
W świecie, w którym niemal wszystko możemy kupić, kilka rzeczy nadal jest bezcennych. Do takich „towarów” deficytowych z pewnością zalicza się zdrowie.
Większość z nas umieszcza zdrowie wysoko na liście najważniejszych wartości w życiu, tuż obok miłości, rodziny i pieniędzy. Powstaje pytanie, czy potrafimy o nie dbać równie dobrze, jak o dobrostan naszych bliskich czy finanse? Musimy zdać sobie sprawę z tego, że każdy z nas ma realny wpływ na własne zdrowie. Trochę przykra prawda: to ty odpowiadasz za większość swoich chorób.
Co możemy zrobić, żeby nie chorować i żyć dłużej, zachowując sprawność? Przede wszystkim powinniśmy zadbać o odporność naszego organizmu. Największy wpływ na sprawny układ immunologiczny, czyli odporność, mają: dieta, aktywność fizyczna, eliminacja stresu i zachowywanie rytmu dobowego. Skupię się na diecie, żywieniu, ponieważ ten temat zgłębiam od kilku lat, z pasją, nieustannie...
Czy słyszeliście kiedykolwiek zachętę ze strony lekarzy, by kupować leki na odporność w aptekach? Nie. Wszyscy specjaliści podkreślają, że właściwa dieta ma bezpośredni wpływ na zdrowie. Szkoda, że tak trudno nam uwierzyć w to, że żywiąc się odpowiednio, możemy zapobiegać chorobom czy nawet je leczyć.
DIETA NA ODPORNOŚĆ
Powinniśmy przede wszystkim zadbać o to, by z pożywieniem dostarczać naszemu organizmowi składników odżywczych pochodzenia naturalnego i, jeśli to możliwe, nie korzystać z farmakologicznej suplementacji. Codzienna dieta sprzyjająca zdrowiu powinna być bogata w błonnik, którego dostarczą warzywa, owoce oraz orzechy i otręby. Kolejnym ważnym jej składnikiem powinny być produkty fermentowane i kiszonki, które są wspaniałym źródłem substancji odżywczych oraz bakterii probiotycznych. Warto wprowadzić do naszego życia zdrowe rytuały. Dzień rozpocznijmy wypijając pół szklanki zakwasu z czerwonych buraków. Zakwas z buraka zawiera wiele antyoksydantów, jest bogatym źródłem żelaza, witamin C, A, E, K i z grupy B, kwasu foliowego, potasu, kobaltu, magnezu czy fosforu.
Zakwasem, na który szczególnie warto zwrócić uwagę jest nasz najnowszy zakwas z nukleotydami, owoc rocznych badań w Szwajcarii. Nukleotydy to cząsteczki budulcowe DNA i RNA, które przyjmowane w pożywieniu, w postaci suplementu, wspomagają regenerację komórek i produkcję nowych. Naukowcy odnotowali także ich pozytywny wpływ na stan jelit: wzrost Bifidobakterii, hamujących wzrost bakterii patogennych i obniżenie pH jelita.
Okresowo warto także wspomagać organizm dodatkowymi produktami. Mogą być to shoty, zawierające składniki znane z działania przeciwzapalnego i rozgrzewającego, jak kurkuma czy imbir, pełne witaminy C lub Oxymel – nowy członek rodziny produktów Zakwasowni.
Oxymel to naturalny napój przygotowany na bazie macerowanych w żywym occie jabłkowym warzyw i ziół. W jego skład wchodzi pięć roślin, które zaliczane są do żelaznej dziesiątki tak zwanych naturalnych antybiotyków. Chrzan, imbir, cebula, czosnek i oregano pomagają leczyć wiele zakażeń bakteryjnych, niszczą pierwotniaki i grzyby, oszczędzając jednocześnie „dobre” bakterie, które są nam tak niezbędne do ochrony przed wieloma patogenami. Wspierają silnie nasz układ odpornościowy, a robią to bez uszczerbku dla zdrowia i bez ryzyka, że się na nie uodpornimy, jak to może być w przypadku syntetycznych antybiotyków. Polecam także naszą nową wersję Oxymelu, z dodatkiem nukleotydów, który ma wspaniałe właściwości regeneracyjne. I na zakończenie, pamiętajmy, że nasz organizm to fenomenalna fabryka, której celem jest utrzymanie przy życiu samej siebie, czyli nas. Musimy tylko pozwolić tej fabryce spokojnie pracować - dostarczać niezbędnych składników odżywczych i nie zaśmiecać. Dobra, ekologiczna żywność jest najlepszym paliwem dla naszej fabryki.
Życzę wszystkiego najzdrowszego i wznoszę Wasze zdrowie zakwasem z nukleotydami.
Mikołaj Bator
JAK PIĆ OXYMEL?
Naszą odporność budujemy systematycznie, każdego dnia, przez cały rok. Właśnie dlatego dobrze jest pić Oxymel codziennie. Optymalna dawka to 1 łyżka stołowa. Jeśli jednak towarzyszy Ci infekcja, na czas choroby zwiększ dawkę do 3 łyżek w ciągu dnia.
Oxymel możesz stosować również jako napar. Pamiętaj jednak, by mieszać go z wodą o temperaturze nie większej niż 40°C. Zbyt gorąca woda może obniżyć jego pro zdrowotną wartość.
Jeśli chcesz przemycić smak Oxymelu w Twojej kuchni, skorzystajz niego jako składnika sosu vinegrette. W takiej formie ten macerat jest łatwiejszy do podania dzieciom, a przede wszystkim genialnie smakuje.
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 19 Zima 2021/22
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.