Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyHerbaty, herbatki
Herbaty, herbatki
16 / 03 / 2021

Herbaty, herbatki

wegeweda

Herbaty – rodzaje i zastosowanie oraz 3 pomysły na rozgrzewające herbaty
Jesień i zima to okres w roku, kiedy większość wieczorów spędzamy w domu przy dobrym filmie, książce, smacznej kolacji. Gdy za oknem plucha i zawierucha, a my czujemy się przemarznięci lub osłabieni, wzmocnijmy się rozgrzewającą herbatą. Poniżej 3 pomysły na smaczne, zimowe herbatki, które na pewno poprawią Ci nastrój i pozytywnie wpłyną na Twoje samopoczucie.


Najpierw jednak kilka słów o herbacie.


Według legendy herbata została odkryta przypadkiem w Chinach w roku 2737 p.n.e. przez cesarza Shennonga, który odpoczywał w cieniu drzew popijając gorącą wodę. Do jego kubka wpadły liście nieznanego drzewa, a woda nabrała przyjemnego smaku i aromatu.

Mimo tego, że herbata w Chinach była znana już tysiące lat temu, pierwsze zapiski na temat herbaty pochodzą dopiero z III w naszej ery. W 803 roku naszej ery herbata trafiła do Japonii, gdzie była uprawiana. Rozwinęła się też kultura i tradycja picia herbaty. Herbata była traktowana jak napój mistyczny, bardzo ceniona i darzona wielkim szacunkiem. Procesowi jej parzeniu do dziś towarzyszą tradycyjne rytuały.
Do Europy herbata została przywieziona po raz pierwszy w XVI i trafiła na ziemie rosyjskie.
Herbata to drugi po wodzie najchętniej spożywany napój.

 

Rodzaje herbat

1. Herbata czarna

(smak - cierpki, lekko gorzkawy; średni czas parzenia herbaty czarnej to 5 min; temperatura  ok 100 °C )

Najpopularniejsza i najbardziej znana odmiana herbaty. Napar przygotowywany jest z liści rośliny o nazwie „Camellia sinensis”. Z uprawy czarnej herbaty słyną plantacje w Cejlonie, w Indiach, w Chinach i w Kenii. Najbardziej popularne gatunki czarnej herbaty: assam, yunnan, darjeeling, ceylon. Liście herbaty w czasie produkcji poddawane są 4 procesom: więdnięciu, skręcaniu, fermentacji i suszeniu.
W krajach, w których jest uprawiana, herbata czarna nazywana jest herbatą czerwoną. Napar z herbaty ma kolor brunatno-czerwony i cierpki, gorzkawy smak. Wyróżnia się wiele typów czarnej herbaty zależnych od procesu produkcji i fermentacji, a także od pory zbiorów. Najcenniejsze właściwości przypisuje się herbacie first flush, która pochodzi z pierwszego wiosennego zbioru. Second Flush - to oczywiście susz stworzony z liści pochodzących z drugiego zbioru. Herbata czarna często wzbogacana jest o inne rośliny lub aromaty. Przykładem może być herbata Earl Grey aromatyzowana olejekiem eterycznym z bergamotki . Czas parzenia czarnej herbaty uzależniony jest od rozdrobnienia suszonych liści, jej gatunku oraz stopnia twardości wody. Czarna herbata charakteryzuje się wysoką zawartością teiny, która ma właściwości pobudzające. Wśród innych zalet tego naparu można wymienić: pobudzanie układu trawiennego do pracy, obniżanie ciśnienia tętniczego, wzmacnianie naczyń krwionośnych. Okłady z czarnej herbaty mają pozytywny wpływ na oczy, łagodzą oparzenia.


2. Herbata zielona

(smak - lekko cierpki, trawiasty, łagodny; czas parzenia: właściwości pobudzające od 1 - 3 minut, właściwości uspokajające powyżej 4 minut; temp. parzenia ok 70 - 80 °C)

Herbata zielona uważana jest za jedną z najzdrowszych odmian herbaty. Pochodzi z tej samej rośliny, co herbata czarna "Camellia sinensis", ale jest poddawana innym procesom przetwarzania.  Po zbiorze, liście herbaciane poddawane są parowaniu, aby nie dopuścić do fermentacji, jak w przypadku herbaty czarnej. To sprawia, że herbata zielona zachowuje niemal wszystkie cenne substancje odżywcze (polifenole, garbniki, antyoksydanty…) świeżych liści, z których została przygotowana. Kolor zielonej herbaty może przybierać barwę od słomkowej do jasnozielonej. Smak herbaty jest lekko cierpki, trawiasty, ale mniej intensywny, niż herbaty czarnej, która dla amatorów zielonej herbaty, może wydawać się za mocna. Warto wiedzieć, że istnieją różne gatunki zielonej herbaty, które znacząco różnią się smakiem i aromatem. Zależy to od miejsca uprawy, warunków pogodowych i części rośliny, z której jest otrzymywana. Herbaty zielone z Chin dzielone są na prowincje. Każda z prowincji ma co najmniej kilka gatunków herbat, np. z prowincji Zhejiang pochodzi herbata Longjing oraz Gunpowder. Najbardziej znana herbata japońska – zielona herbata Sencha – jest przygotowywana z liści wystawionych na bezpośrednie działanie słońca, a herbata gyokuro jest przygotowywana z liści rośliny rosnącej w zacienieniu przez 20 dni. To, w jakich warunkach uprawiana jest herbata wpływa też na smak i zawartość substancji chemicznych. Gatunki różnią się zawartością teiny czy katechin. Zielona herbata ma wiele właściwości zdrowotnych. Od stuleci stosowana była w leczeniu bólów głowy, zaburzeń trawienia i ospałości. Herbata zielona wpływa korzystnie na prace układu sercowego i wspomaga proces odchudzania. Zawiera wiele minerałów i mikroelementów: żelazo, wapń, potas, sód, cynk oraz witaminy: A, B1, B2, C, E, K oraz składniki przeciwutleniające. Dzięki obecności taniny, która łagodzi pobudzające teiny, zielone herbata uspokaja i wprowadza człowieka w zrelaksowany stan.

Czas parzenia decyduje  o pobudzających lub uspokajających właściwościach zielonej herbaty. Na pobudzenie poleca się parzyć zieloną herbatę 1-3 minut. Parzenie powyżej 4 minut uaktywni w herbacie działanie uspokajające.


3. Herbata czerwona pu-erh

(smak - korzenny, ziemisty; parzenie od 3 - 7 minut, temp. parzenia 80°C)

Herbata Pu erh, przez Polaków zaliczana do herbat czerwonych, przez Chińczyków do czarnych, pochodzi z chińskiej prowincji Yunnan. To ulubiona herbata Chińczyków, którą ze względu na kolor nazywają herbatą smoczą. Kiedyś zarezerwowana jedynie dla rodziny cesarskiej, z czasem stała się powszechnie dostępna. Powstaje na skutek procesu fermentacji i utleniania, w wyniku których powstaje aromatyczna herbata o czerwonym zabarwieniu, ziemistym, trochę korzennym smaku i cennych zdrowotnych właściwościach. Herbata czerwona zawiera wiele związków biologicznie czynnych: alkaloidy, flawonoidy, aminokwasy, wapń, magnez, żelazo, selen, witaminę E. Wspomaga odchudzanie, pobudza przemianę materii i wspiera proces trawienia. Obniża poziom cholesterolu we krwi oraz wspomaga pracę wątroby. Picie czerwonej herbaty polecane jest przy oczyszczaniu organizmu z toksyn.


4. Herbata biała

(smak - łagodny, delikatnie słodki; czas parzenia od 2 - 5 minut, temp. parzenia ok 80°C)

Biała herbata przygotowywana jest z wiosennych pąków lub młodych liści, które ochrania się przed słońcem, aby zapobiec wykształceniu się chlorofilu. Następnie ogrzewa się je parą wodną, a następnie suszy. Herbata biała nie jest poddawana procesom fermentacji,. Jest najmniej przetworzoną postacią herbaty, co pozwala zachować jej walory zdrowotne. Biała herbata jest łagodna i delikatnie słodka w smaku. Brak jej cierpkości czarnej herbaty i trawiastości zielonej herbaty. Wbrew nazwie, kolor zaparzonego naparu wcale nie jest biały, lecz bladożółty. Nazwa „biała herbata” odnosi się do srebrnobiałych włosków nieotwartych jeszcze pąków rośliny, co nadaje roślinie biały wygląd. Produkcja herbaty białej jest ograniczona głównie do chińskiej prowincji Fujian, a także Tajwanu. Obecnie produkuje się ją także w północnej Tajlandii i we wschodnim Nepalu i Sri Lance. Hebrata biała była stosowana w medycynie od wieków. Dziś także docenia się jej unikalne właściwości zdrowotne. Nazywana jest eliksirem młodości. W białej herbacie jest najwięcej antyoksydantów spośród wszystkich herbat. Działa orzeźwiająco i pobudzająco. Ma właściwości przeciwstarzeniowe, pomaga w regeneracji komórek skóry oraz zachowaniu jej zdrowego wyglądu. Wspomaga organizm w walce z infekcjami, zapobiega rozwojowi chorób układu krążenia. Zawarte w białej herbacie polifenole chronią organizm przed wolnymi rodnikami. 

5. Herbata Yerba Mate

(smak - trawiasty, ziołowy; czas parzenia od 10 minut, temp. parzenia ok. 80°C)

Yerba Mate to napój przyrządzany z listków i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Jest to wiecznie zielone drzewo rosnące na terenie Argentyny, Paragwaju, Brazylii i Urugwaju, osiągające do 15 m wysokości. Susz yerba mate pozyskiwany jest z wysuszonych i wyprażonych, pokruszonych liści i łodyżek ostrokrzewu paragwajskiego. Yerba mate to narodowy napój Argentyńczyków, Boliwijczyków, Urugwajczyków, Paragwajczyków i wielu Brazylijczyków. Pije się ją codziennie, o każdej porze i w każdym miejscu. Wielu Urugwajczyków nosi ze sobą akcesoria do przyrządzania tej herbaty. Aromat yerba mate można określić jako trawiasty i ziołowy, może nieco kojarzyć się z herbatą zieloną. Przyrządzanie yerba mate wiąże się z tradycyjną ceremonią – do picia używa się akcesoriów takich, jak bombilla (rurka) i calebasse (naczynie zw. również: matero, z którego pije się herbatę). Napar ostrokrzewu ma wiele właściwości zdrowotnych. Działa pobudzająco, likwiduje objawy zmęczenia, reguluje ciśnienie krwi, oczyszcza organizm z toksyn, poprawia przemianę materii. W przeciwieństwie do herbaty, yerba mate nie zostawia osadu na zębach. Ze względu na wysoką zawartości mateiny absolutnie nie jest zalecana do spożycia dzieciom.

I sposób przygotowania:
1 łyżeczkę Yerba mate zalać szklanką gorącej wody (ok. 80⁰C) i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut.
II sposób przygotowania (tradycyjny):
Wkładamy bombillę do naczynia. Nasypujemy Yerba mate od ½ do ¾ objętości. Zalewamy susz gorącą, ale niewrzącą wodą, temp. od 75⁰C do 85⁰C. Nie mieszać bombillą. Raz zaparzony susz można ponownie zalewać do 7 razy..

8. Herbatka rooibos

(smak: delikatny, trochę miodowy; nie zawiera kofeiny; czas parzenia 4 - 5 minut, temp. parzenia 95⁰C)

Herbatka rooibos z czerwonokrzewu jest bardzo popularna w RPA, gdzie czerwonokrzew jest uprawiany, ale w Europie także jest pita coraz chętniej. Herbatka rooibos, przygotowywana z drobno pociętych liści czerwonokrzewu, jest poddawana procesom fermentacji i suszeniu nie zawiera garbników, dzięki czemu jest pozbawiona goryczy charakterystycznej dla herbaty czarnej czy zielonej. Smak herbaty jest delikatny, trochę miodowy, podobnie jak kolor naparu. Herbatka rooibos działa uspokajająco, nie zawiera kofeiny, dlatego może być bezpiecznie pita przez dzieci i kobiety w ciąży! Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, wpływa korzystnie na układ krwionośny, obniża ciśnienie krwi.


6. Herbatki ziołowe

(smak: różny w zależnosci od użytego zioła lub ziela; czas parzenia różny zwykle ok 5 minut; temp. parzenia ok 100 ⁰C)

Herbatki ziołowe są przyrządzane z liści i kwiatów ziół. Charakteryzują się głębokim, bogatym smakiem i aromatem. Poszczególne herbatki ziołowe mają różnorodne właściwości zdrowotne i często są pite w celach leczniczych. Popularną herbatą ziołową jest np.

herbatka z melisy – głównie ze względu na działanie uspokajające.

Herbatka miętowa z kolei dobrze oddziałowuje na trawienie, uspokaja oraz poprawia koncentrację.

Herbatka z Hibiskusa – obniża ciśnienie, reguluje poziom cholesterolu.

Herbatka z pokrzywy zalecana jest przy chorobach reumatycznych, w leczeniu schorzeń układu moczowego.

Herbatka z korzenia żeń-szenia pita jest dla poprawienia koncentracji, pamięci i dla wzmocnienia sił witalnych organizmu.

Herbatka lipowa zalecana jest w trakcie przeziębienia. Działa napotnie i przeciwgorączkowo.

Większość herbatek ziołowych powinna być zaparzana w temperaturze 100°C przez ok. 5 minut. Świat herbatek ziołowych jest bardzo obszerny. Praktycznie na każde schorzenie znajdziemy ziele, którym możemy wspomóc leczenie choroby. Ziołolecznictwo jest jedną z gałęzi medycyny i farmakologii.


7. Herbatki owocowe


Herbatki owocowe przygotowywane są z suszu owocowego, często także z dodatkiem suszu kwiatowego. Mieszanki owocowe zwykle zawierają suszone wiśnie lub maliny, płatki hibiskusa, dziką różę, porzeczkę czy skórkę cytryny. Herbaty owocowe są zdrowe i polecane do picia dla dzieci Herbaty owocowe są aromatyczne, posiadają bogaty smak, są zdrowe i bezpiecznie można je pić na co dzień. Każda herbatka ma swoje specyficzne właściwości zdrowotne, w zależności od owocu, z którego została pozyskana, np. herbata z aronią jest bogata w przeciwutleniacze, obniża ciśnienie, ma właściwości przeciwzapalne, a herbata z malinami i wiśniami wspomaga pracę układu odpornościowego i obniża gorączkę

Poniżej 3 pomysły na smaczne, zimowe herbatki, które na pewno poprawią Ci nastrój i pozytywnie wpłyną na Twoje samopoczucie.

Masala Chai

tradycyjna, indyjska herbata z mlekiem
Składniki na 2 kubki:
2 szklanka wody
2 łyżeczki czarnej herbaty Assam
½ szklanki mleka sojowego
3 łyżeczki brązowego cukru
1 laska cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki imbiru
½ łyżeczki kardamonu
Odrobina czarnego pieprzu mielonego

Przygotowanie:
Do garnuszka wlej wodę, mleko, wsyp cukier i wszystkie przyprawy. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj liście czarnej herbaty. Zamieszaj i parz ok. 5 minut. Przecedź napar przez sitko i przelej do kubeczków. Smacznego!


Zielona herbatka korzenna z pomarańczą

Składniki na 2 szklanki:
2 łyżeczki zielonej herbaty
2 szklanki wody
2 łyżeczki miodu
6 goździków
4 plasterki imbiru
4 plastry pomarańczy

Przygotowanie:
Do garnuszka wlej wodę, dodaj imbir, goździki i zagotuj. Wsyp zieloną herbatę. Zaparzaj ok. 3 minuty. Przelej napad do szklanek. Poczekaj, aż trochę przestygnie. Dodaj miód, wymieszaj. Na koniec włóż plastry pomarańczy. Wymieszaj.

Malinowa herbatka z lipy na rozgrzanie

Składniki na 4 filiżanki:
2 łyżki stołowe kwiatu lipy
2 szklanki wody
4 plastry cytryny
2 plasterki imbiru
2 łyżki miodu
4 łyżki soku z malin 100%

Przygotowanie:
Do rondelka wlej wodę, dodaj imbir i zagotuj. Dodaj kwiat lipy i zaparzaj ok. 5 minut. Przelej do filiżanek. Przestudź. Dodaj miód, plastry cytryny i sok z malin. Wymieszaj.

Smacznego:)


Artykuł został opublikowany w gazecie Gotuj w stylu eko.pl Zima 2020/2021

Na portal 2018-12-15 

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 371290 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72853 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Paulina Jasińska
6 4 10 min
Szakszuka obiad w 15 minut

Szakszuka obiad w 15 minut

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 12 15 min
Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Paulina Jasińska
6 6 60 min
Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Barbara Strużyna
6 5 40 min
Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
15 10 15 min
Puszysty chleb na kefirze

Puszysty chleb na kefirze

MagdalenaKK
8 9 180 min
Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Dorota Rozbicka
14 13 15 min
Sos paprykowy - Lutenica

Sos paprykowy - Lutenica

Barbara Strużyna
7 4 60 min
Woda na dzień dobry

Woda na dzień dobry

Barbara Strużyna
7 2 5 min
Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa

Barbara Strużyna
4 3 10 min
Lemoniada z czerwonej koniczyny

Lemoniada z czerwonej koniczyny

Nikita
11 11 20 min
Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Nikita
10 15 15 min
Gazpacho z awokado i ogórka

Gazpacho z awokado i ogórka

Magdalena Nagler - foodmania
13 10 10 min
Budyń bananowy z borówkową galaretką

Budyń bananowy z borówkową galaretką

Barbara Strużyna
5 4 15 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet