Jackfruit - świetna alternatywa dla mięsa
Justyna Busiło
Jackfruit niskokaloryczny, bezglutenowy, w diecie wegańskiej to świetna alternatywa dla mięsa!
Jackfruit (Artocarpus heterophyllus) jest owocem drzewa chlebowca różnolistnego nazywanego również drzewem bochenkowym - gatunku rośliny z rodziny morwowatych. Jackfruit jest największym owocem na świecie, którego waga wynosi od 3 kilogramów do nawet 36 kilogramów. Jackfruit charakteryzuje się słodkim i owocowym aromatem.
Owoce wyrastają z pni drzewa, co wynika z ich ciężaru. Pokryte są zieloną do żółtobrązowej skórką, która składa się z sześciokątnych zaokrąglonych wypustek. W środku znajdują się jasnobrązowe zaokrąglone pestki otoczone żółtym miąższem i poprzedzielane lekko gąbczastymi błonkami. Miąższ ma zwartą, lekko soczystą konsystencję i słodki smak oraz intensywny, mocno owocowy zapach. W zależności od odmiany kolor miąższu może być kremowy, biały, jasnożółty, do szafranowego lub pomarańczowego. Ze względu na obecność komórek wytwarzających lateks, które pomagają utrzymać owoce razem, rdzeń owoców jest niejadalny. Stwierdzono, że miąższ i pestki są bogate w węglowodany i białka. Występują odmiany z miękkim oraz jędrnym miąższem. W odmianie twardej miąższ zachowuje jędrność nawet w pełnej dojrzałości i nie jest słodki jak odmiana miękka, natomiast w odmianie miękkiej okwiaty stają się miękkie i mięsiste podczas dojrzewania.
JACKFRUIT W KUCHNI
Owoce należy wykorzystywać jak najwcześniej, gdy osiągną dojrzałość, ponieważ później może rozwinąć się bardzo ostry smak. Dlatego praktykuje się zbieranie owoców, gdy są one twarde i wpół dojrzałe na drzewie, a następnie przechowuje się, aż staną się miękkie i odpowiednie do przetwarzania. Niedojrzałe owoce w wielu kuchniach używa się jako zamiennik mięsa, dodaje do potraw z ryżem, sałatek, dań na bazie sosów oraz zup, a ze słodkiego syropu żeńskich kwiatostanów produkuje się napoje alkoholowe i bezalkoholowe. W zależności od dojrzałości miąższu, owoce jackfruita są spożywane jako świeże lub w przetworach. W niektórych krajach przecier owocowy wykorzystuje się jako żywność dla niemowląt, sok, dżem, marmoladę chipsy czy nawet lody. Nasiona są spożywane po obróbce cieplnej.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartość kaloryczna owocu jackfruit jest niska, 100 g owocu jackfruit zawiera tylko 94 kalorie. Miąższ dojrzałego owocu zawiera 1,9 - 4,9 g białka na 100 g. Natomiast ilość białka w nasionach jackfruita waha się od 5,3 do 6,8 %. Zawartość błonnika wynosi 1,6 %. Według niektórych badań całkowita zawartość fenoli w owocach wynosi 0,36 mg GAE/g DW (miligramów ekwiwalentu kwasu galusowego/g suchej masy).
Jackfruit jest również bogaty w potas, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Witamina B6 obecna w owocach jackfruit pomaga obniżyć poziom homocysteiny we krwi, w konsekwencji obniżając ryzyko chorób serca. Jackfruit jest również dobrym źródłem witaminy C, która chroni skórę przed uszkodzeniami, które powstają w wyniku naturalnego procesu starzenia się i długotrwałego wystawienia na słońce. Witamina C jest również niezbędna do produkcji kolagenu, nadaje skórze jędrność i siłę oraz utrzymuje zdrowie jamy ustnej. Błonnik pokarmowy obecny w tym owocu poprawia perystaltykę jelit, co pomaga chronić błonę śluzową jelita grubego. Owoc możemy ten spotkać również w postaci suszonej, przypominający swoim smakiem delikatnie mango suszone, a w konsystencji naszą polską ususzoną gruszkę (lekko ciągnącą się). W takiej formie może posłużyć nam jako przekąska lub składnik koktajli, dań śniadaniowych takich jak owsianka, musli.
INNE ZASTOSOWANIA
Chipsy są używane do wydobycia pomarańczowo-czerwonego barwnika, który jest używany do barwienia szat buddyjskich. Liście i odpady owocowe z drzewa chlebowca są używane do produkcji pasz dla bydła, świń i kóz. Wiele części rośliny, w tym kora, korzenie, liście i owoce, są znane ze swoich leczniczych właściwości w medycynie tradycyjnej i ludowej. Jackfruit jest także znany ze swoich właściwości antybakteryjnych, przeciwgrzybiczych, przeciwcukrzycowych, przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Zawiera szeroką gamę składników odżywczych, takich jak karotenoidy, które mogą działać jak przeciwutleniacze.
Justyna Busiło - Departament Jakości Bio Planet
Źródła:
https://www.specialtyproduce.com/produce/Breadfruit_8746.php
https://parade.com/66707/linzlowe/what-the-heck-is-a-breadfruit-and-how-do-you-eat-it/
https://www.tourmaui.com/breadfruit/
https://www.gardeningknowhow.com/edible/fruits/breadfruit/tips-for-using-breadfruit.htm
http://www.universityparty.eu/owoce-deserowe/drzewo-chlebowe
http://www.universityparty.eu/owoce-deserowe/drzewo-bochenkowe
Ranasinghe S., Maduwanthi T., Marapana R. A. U. J. 2019: Nutritional and Health Benefits of Jackfruit ( Artocarpus heterophyllus Lam.): A Review
Verma O. P., Kumar R., Mishra A., Gupta R. 2009: Artocarpus heterophyllus (Jackfruit): An overview
PRZEPISY :
PYSZNY DESER Z JAGLANKI I JACKFRUITA NA ROŚLINNYM MLEKU
WEGAŃSKIE DANIE BOGATE W BIAŁKO
BEZGLUTENOWY WEGAŃSKI MAKOWIEC RAW BEZ PIECZENIA PEŁEN AMINOKWASÓW
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 21 LATO 2022
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.