Wegańskie danie bogate w białko
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: danie główne, sosy
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
marchew - 3 szt.
seler naciowy łodyga - 3 szt.
papryka - 1 szt.
cebula - 1 szt.
olej do smażenia kilka kropel
białko ryżowe w proszku Biogol
sól do smaku
pieprz do smaku
Dodatkowe informacje:
W diecie wegańskiej szczególne ważne jest uzupełnienie diety w produkty bogate w białko ezogenne. Trudno jest znaleźć zastępcze produkty dla mięsa, mleka, jajka, które są bogate właśnie w te ważne dla naszego organizmu aminokwasy. Składniki te musimy dostarczyć z pożywieniem. Warte uwagi pod tym względem są amarantus, soja i jackfruit. Wszystkie one posiadają dość dobry skład aminokwasów. Dodatkowo warto łączyć białka z różnych roślin celem uzyskania jak najlepszego bilansu.Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, a po chwili marchewkę. Chwilę podsmażamy i dodajemy seler naciowy. Dusimy (podlewając trochę wodą) około 20 minut i dodajemy paprykę. Dusimy razem przez następne 10 minut i dodajemy Jackfruita. Solimy i pieprzymy do smaku. Chwilę podgrzewamy, na koniec zalewamy passatą pomidorową i podgrzewamy do zagotowania. Gotowe danie posypujemy białkiem i zieleniną.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.