
Orzechy Pekan

Charakteryzują się delikatnym, lekko słodkim smakiem oraz chrupkością i doskonałym jasnobursztynowym wyglądem. Mogą byś samodzielną przekąską lub dodatkiem do innych potraw czy też wypieków. Dostarczają wielu cennych składników dla naszego organizmu. Swoim wyglądem przypominają orzechy włoskie, choć są mniej pofałdowane i mają bardziej wydłużony kształt.
Orzechy pekan, to owoce pozyskiwane z drzewa zwanego orzesznikiem jadalnym (Carya illinoinensis) czy też pekanowcem, występującym naturalnie na południowych terenach Ameryki Północnej, w rejonie rzeki Missisipi oraz w północnym Meksyku. Obecnie orzesznik występuje także w południowej Europie, Afryce głównie w RPA i Azji. To wszystko dzięki Hiszpanom, którzy sprowadzili, to drzewo do Europy.
FAIRTRADE, EKOLOGIA, NAJWYŻSZA JAKOŚĆ, POSZANOWANIE ŚRODOWISKA NATURALNEGO
Farmy, które obecnie zajmują się uprawą orzesznika jadalnego, dbają o jak najwyższą jakość produktu, potwierdzoną certyfikatem ekologicznym, czy też certyfikatami jakościowymi dotyczącymi m.in. procesu produkcji (BRC Food Safety). Dodatkowo podejmują szereg działań mających na celu wsparcie lokalnego środowiska, do którego nie przenikają chemiczne substancje będące w konwencjonalnych środkach ochrony roślin. Na farmie w Republice Południowej Afryki umiejscowionej w pobliżu największej rzeki w tym rejonie – Rzeki Pomarańczowej, której teren zajmuje powierzchnię około 125 hektarów i jest otoczony rezerwatem fauny i flory dba się o stan gleby, powietrza i wód. Dodatkowo pomiędzy zasadzonymi drzewami pekanowca dosadzane są również inne gatunki drzew, co wpływa na bioróżnorodność terenu oraz wzbogaca glebę w składniki odżywcze. Farma poprzez swoje działania ma wpływ nie tylko na środowisko - dążąc do całkowitego korzystania jedynie z odnawialnych źródeł energii, ale również na lokalną społeczność. Daje możliwość pracy i związane z tym uczciwe wynagrodzenie. Wspomaga poprawę warunków życia ludności m.in. poprzez: budowę mieszkań, szkół, placów zabaw, opiekę zdrowotną, transport dzieci do szkoły, zapewnienie przyborów szkolnych i dostęp do czystej wody. Warunki klimatyczne są na tyle korzystne, że orzechy pekan zbierane w tym regionie nie są poddawane procesom ogrzewania czy też dosuszania, są produktem w pełni naturalnym.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ORZECHÓW
Pod koniec XV wieku zaczęto używać w Europie orzechów pekan do celów kulinarnych oraz doceniać właściwości zdrowotne, jakie niesie ze sobą ich spożywanie. Pekany dostarczają wielu cennych witamin i składników mineralnych wspierających funkcjonowanie organizmu. Zawierają najwięcej związków o właściwościach przeciwutleniających ze wszystkich dostępnych orzechów. Pomimo wysokiej kaloryczności – niemal 700 kcal na 100 g produktu warto je włączyć do diety, bo są doskonałym źródłem magnezu, potasu, fosforu, cynku, miedzi, manganu, witaminy E oraz witamin z grupy B.
WPŁYW ORZECHÓW PEKAN NA ZDROWIE
• obniżanie poziomu cholesterolu oraz wsparcie pracy układu sercowego – przeciwutleniacze, kwasy tłuszczowe nienasycone oraz wapń, magnez i potas zawarte w pekanach wpływają korzystnie na obniżanie ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu LDL. Dzięki regularnemu spożywaniu orzechów ryzyko udaru czy też zawału serca jest minimalizowane;
• przeciwdziałanie chorobom metabolicznym – pekany są źródłem korzystnych nienasyconych kwasów tłuszczowych a także charakteryzują się niską zawartością węglowodanów, co zapobiega skokom cukru we krwi. Ważny przy stabilizacji poziomu cukru jest zawarty w orzechach błonnik rozpuszczalny. Dane związki zapobiegają rozwojowi cukrzycy typu 2. Spożywanie pekanów jest korzystne dla osób chorujących na cukrzycę, insulinooporność, zespół metaboliczny, gdyż reguluje gospodarkę węglowodanową. Ig orzechów pekan jest niskie i wynosi (IG = 10);
• wspieranie odporności i działanie przeciwzapalne – dzięki zawartości manganu, silnego przeciwutleniacza wolne rodniki są chronione przed stresem oksydacyjnym. Cynk wspiera pracę układu odpornościowego oraz zapobiega chorobom serca. Magnez zawarty w orzechach przeciwdziała stanom zapalnym w organizmie;
• wspomaganie pracy układu nerwowego – spożywanie orzechów pekan jest wskazane przy wzmożonym wysiłku umysłowym. Witaminy z grupy B takie jak tiamina i niacyna zawarte w pekanach wspierają regenerację tkanki nerwowej oraz uczestniczą w tworzeniu nowych komórek nerwowych;
• korzystny wpływ na stan skóry, paznokci oraz włosów – dzięki zawartym w pekanach składnikach mineralnych takich jak witamina A i E, kwas foliowy, cynk i fosfor;
Aby uzyskać korzystny efekt zalecane spożycie orzechów pekan wynosi około 30 - 40 g (1 garść). Należy jednak pamiętać o zachowaniu zbilansowanej, zróżnicowanej diety. Orzechy te mogą być samodzielną przekąską, jak i świetnym dodatkiem do owsianek, deserów czy też sałatek.
Drzewo orzesznika jadalnego z kwiatostanami.
CIEKAWOSTKI:
• drzewa rodzące orzechy pekan dorastają do 50 m wysokości i owocują przez ok. 300 lat
• nazwa pekan w języku Indian oznacza „orzech, który trzeba rozłupywać kamieniem”
• orzechy pekan w połączeniu z syropem klonowym tworzą niezwykle smaczny duet.
• pecan pie – to tradycyjna tarta przygotowywana w Stanach Zjednoczonych z okazji Święta Dziękczynienia
Emilia Zielińska - Departament Jakości Bio Planet
Źródło:
- Mocan A. i in., Pecannuts: A review of reportedbioactivities and healtheffects, Trends in Food Science & Technology, 2018, 71.
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Orzesznik_jadalny [dostęp 21.12.2024]
- W A Morgan i wsp.: Pecanslowerlow-densitylipoprotein cholesterol in people with normal lipid levels. J Am Diet Assoc, 2000, 100(3), 312-8.
Przepisy:
LEKKA SAŁATKA Z POMARAŃCZĄ, AWOKADO, MALINAMI Z MUSZTARDOWYM DRESINGIEM
OWSIANE CIASTECZKA Z JABŁKIEM JAK OWSIANKA
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 31 Wiosna 2025
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.