Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyPapryka
Papryka
27 / 05 / 2025

Papryka

Emilia Zielińska

 

Papryka jest jednym z najpopularniejszych warzyw na świecie. Dostępna przez cały rok w wielu kolorach i odmianach stanowi bogactwo witamin i minerałów. Najbardziej powszechny podział według smaku to papryka słodka i ostra. Jeśli chodzi o kolory to najczęściej spotykana jest barwa czerwona, żółta i zielona, choć dostępne są również kolory takie jak pomarańczowy, biały, brązowy czy nawet fioletowy. Warzywo to będzie doskonałym dodatkiem między innymi do wielu sałatek oraz dań na ciepło. Świetnie sprawdzi się jako samodzielna przekąska na surowo czy jako składnik przetworów.

Papryka (Capsicum L.), zwana również pieprzowcem to rodzaj rośliny z rodziny psiankowatych (Solanaceae). Obecnie zostało sklasyfikowanych aż 37 gatunków tej rośliny. Pierwsze uprawy odnotowano 6000 lat temu w Ameryce Środkowej i Południowej na terenach między północnym Meksykiem i północną Argentyną. W Europie papryka została rozpowszechniona pod koniec XV wieku po jednej z wypraw Krzysztofa Kolumba do Ameryki. Obecnie to roślina rozpowszechniona na całym świecie. W przypadku kilku gatunków rośliny owoce są wykorzystywane jedynie jako przyprawa. Owoce papryki charakteryzują się wysoką zawartością witaminy C, a w przypadku ostrych odmian wysoką zawartością kapsaicyny – związku odpowiadającego za ostry, piekący smak.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA PAPRYKI
Świeża papryka w większości składa się z wody (ok. 92 %), jest zatem niskokalorycznym warzywem (28 kcal / 100 g) o niskim indeksie glikemicznym (IG = 32). Resztę stanowią węglowodany, białka, tłuszcze oraz błonnik. Poza tym dostarcza wiele witamin oraz składników mineralnych. Szczególnie cenne są spore ilości witaminy C, beta-karoten, witaminy B1, B3, B6 i E, a także pewne ilości potasu, wapnia, żelaza, miedzi i kobaltu. Papryka bogata jest również w przeciwutleniacze (przede wszystkim w kapsantynę, wiolaksantynę, kwercetynę, luteinę i luteolinę) oraz polifenole (m.in. kwasy fenolowe, flawonoidy (rutyna), antocyjany). W zależności od koloru czy odmiany papryki wartości te mogą być minimalnie różne.

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE W ODNIESIENIU DO WYBRANYCH, DOSTARCZANYCH ZWIĄZKÓW:
• Witamina C – jeden z silniejszych przeciwutleniaczy, który chroni komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Wspiera układ odpornościowy w walce z infekcjami oraz wspomaga produkcję kolagenu niezbędnego dla zdrowia skóry, włosów i paznokci.
• Beta-karoten (w organizmie przetwarzany w witaminę A) jest niezbędny do utrzymania prawidłowego widzenia zwłaszcza po zmroku, zapobiega uszkodzeniom wzroku w podeszłym wieku. Wspomaga także układ odpornościowy oraz regenerację tkanek skóry.
• Kwas foliowy (witamina B9) – wspomaga poprawne funkcjonowanie układu nerwowego i krwiotwórczego. Szczególnie ważny w przypadku kobiet planujących i będących w ciąży, gdyż odpowiednio regularne spożywanie tej witaminy zmniejsza ryzyko wad cewy nerwowej u płodu.
• Potas – minerał wspierający pracę mięśnia sercowego, wspiera utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Pomaga także w regulacji skurczów mięśni.
• Fosfor – wspiera pracę centralnego układu nerwowego oraz uczestniczy w procesach metabolicznych, zachodzących w błonach wewnątrzkomórkowych systemów i mięśni, w tym serca.

Papryka czerwona to najsłodsza wersja tego warzywa, ma wyższą zawartość glukozy, jest to wynikiem dłuższego dojrzewania. Zawiera likopen – naturalny barwnik, przeciwutleniacz, antyoksydant, który wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe i wspierające układ krwionośny oraz serce. Obróbka termiczna powoduje, że likopen jest lepiej przyswajalny przez organizm.

Papryka żółta wyróżnia się mniejszym stopniem dojrzałości w porównaniu do papryki czerwonej, jest delikatna w smaku dostarcza wielu cennych witamin i składników mineralnych. Zawiera duże ilości luteiny – związku, który korzystnie wpływa na działanie wzroku.

Papryka zielona w porównaniu do powyższych kolorów cechuje się najniższym stopniem dojrzałości – zrywana jest najwcześniej. Pomimo tego dostarcza także spore ilości błonnika, wiele cennych składników mineralnych i witamin. Zawiera chlorofil – naturalny barwnik, korzystnie wpływający między innymi na układ trawienny i krwionośny. Ze względu na swój oryginalny smak zielona papryka wykorzystana w potrawach wzbogaca dania o wyrazisty aromat.

OSTRE ODMIANY PAPRYKI
Podobnie jak słodka wersja są niskokaloryczne i dostarczają wielu cennych składników mineralnych, odżywczych oraz witamin. Głównym składnikiem, który wyróżnia ostre papryki jest kapsaicyna – związek odpowiedzialny za charakterystyczny, ostry smak i działanie rozgrzewające. W naturalnym środowisku występuje jedynie w roślinach z rodziny psiankowatych, w rodzaju pieprzowców (Capsium) chroniąc je przed szkodnikami.
Im wyższa zawartość kapsaicyny w paprykach tym jest ona ostrzejsza w smaku, jest to zależne również od odmiany tego warzywa. Poziom ostrości pod względem zawartości kapsaicyny w poszczególnych odmianach jest wyrażany w jednostkach SHU – to skrót nazwy powszechnie znanej skali Scoville’a.

Na opakowaniach papryk stopniowanie ostrości wyrażone jest w namalowanych papryczkach, 5 papryczek – bardzo ostra, 0 – papryczek – brak ostrości

5 papryczek – bardzo ostra np. papryka chili „Bird’s Eye” – mała suszona papryczka, wydajna, wystarczy jedna sztuka na duży (3 litrowy) garnek zupy lub gulaszu. Roztarta w moździerzu nadaje się do dań kuchni meksykańskiej, marynat do mięs, ryb lub serów. Nadaje potrawom bardzo ostry, ale nie gorzki smak.

3 papryczki – ostra np. chili, pieprz cayenne – sproszkowana papryka nadająca przyjemny ostry smak do wszelkiego rodzaju dań. Ostrość dozujemy ilością dodanego proszku.

2 papryczki – łagodnie ostra np. płatki chili – dodadzą pikanterii, ale bez przesady daniom kuchni azjatyckiej, daniom z grilla i owocom morza, marynatom do mięs i ryb, sałatkom, wspaniale komponują się z czekoladą, nadając charakteru deserom.

0 papryczek – brak ostrości – wyczuwalny słodki smak – papryka słodka mielona – przyprawa, która może być stosowana do prawie każdego dania, podbija smak warzyw, mięsa i ryb. Nadaje im piękny pomarańczowy kolor. Mielona słodka wędzona papryka, to przyprawa o charakterystycznym dymnym smaku, ale nadal łagodna, jeśli chodzi o ostrość. Polecana do sosów, potrawek, zapiekanek, gulaszy mięsnych, owoców morza, dań na bazie ciecierzycy, fasoli, ziemniaków oraz jaj.

KORZYŚCI SPOŻYWANIA OSTREJ PAPRYKI
Spożywanie ostrej papryki w sposób racjonalny może przynieść korzyści dla naszego organizmu, zawarta w niej kapsaicyna wpiera pracę układu trawiennego – pomaga przy zwalczaniu wrzodów żołądka, wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, wspomaga pracę układu odpornościowego oraz krążenia. Kapsaicyna jest wykorzystywana również w medycynie jako składnik preparatów leczniczych i przeciwbólowych.

Papryka ze względu na bogactwo witamin i składników mineralnych będzie doskonałym uzupełnieniem naszej diety. Stosowana w postaci surowej to doskonały dodatek do sałatek. Świetnie sprawdzi się jako składnik dań ciepłych jak np. zupy, gulasze, zapiekanki. Obecnie papryka jest dostępna również jako przyprawa w formie sproszkowanej. Najczęściej spotykane rodzaje to papryka słodka mielona, ostra mielona oraz słodka wędzona, znane są również suszone płatki chili. W formie przyprawy papryka urozmaici pod względem smakowym wiele dań.

CIEKAWOSTKI:
• zawartość kapsaicyny wzrasta ze stopniem dojrzałości ostrych odmian papryki.
• obecnie miano najostrzejszej papryki chili posiada odmiana Pepper X wyhodowana w 2018 r. – skala ostrości wynosi 3 180 000 - 5 300 000 SHU.

 

Emilia Zielińska - Departament Jakości Bio Planet S.A.

 

Źródła:

  1. https://pl.wikipedia.org/wiki/Papryka
  2. Synowiec-Wojtarowicz A., Pałowska-Góral K., Prozdrowotne właściwości papryki (Capsicum annuum l.) i jej wykorzystanie w lecznictwie. Farmakoterapia, Lek w Polsce, 2013, 23, 10: 44–49.
  3. Nurzyńska-Wierdak R., Capsicum annuum L. (papryka roczna): Roślina o wyjątkowych związkach bioaktywnych, potencjale nutraceutycznym i fitoterapeutycznym. Praca przeglądowa, Annales Horticulturae: Tom 31 Nr 4 (2022)
  4. Tomasz Pieńko, KAPSAICYNA – WŁAŚCIWOŚCI, ZASTOSOWANIA I PERSPEKTYWY. Biul. Wydz. Farm. WUM, 2013, 2, 11-17

Przepis:

SOS PAPRYKOWY - LUTENICA


KISZONA PAPRYKA

 

PAPRYKA PIECZONA MARYNOWANA W OLIWIE


ZUPA TAJSKA Z TOFU I KURCZAKIEM


MIĘSNE LECZO



Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 32 Lato 2025


Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 371190 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72853 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Sos paprykowy - Lutenica

Sos paprykowy - Lutenica

Barbara Strużyna
7 4 60 min
Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Paulina Jasińska
6 6 60 min
Gazpacho z awokado i ogórka

Gazpacho z awokado i ogórka

Magdalena Nagler - foodmania
13 10 10 min
Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Dorota Rozbicka
14 13 15 min
Woda na dzień dobry

Woda na dzień dobry

Barbara Strużyna
7 2 5 min
Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Barbara Strużyna
6 5 40 min
Budyń bananowy z borówkową galaretką

Budyń bananowy z borówkową galaretką

Barbara Strużyna
5 4 15 min
Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Nikita
9 14 15 min
Szakszuka obiad w 15 minut

Szakszuka obiad w 15 minut

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 12 15 min
Puszysty chleb na kefirze

Puszysty chleb na kefirze

MagdalenaKK
8 9 180 min
Lemoniada z czerwonej koniczyny

Lemoniada z czerwonej koniczyny

Nikita
10 10 20 min
Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Paulina Jasińska
6 4 10 min
Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa

Barbara Strużyna
4 3 10 min
Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
15 10 15 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet