Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktySuszone owoce, bakalie
Suszone owoce, bakalie
10 / 01 / 2018

Suszone owoce, bakalie

gotujwstylueko.pl

Trudno sobie wyobrazić Święta Bożego Narodzenia bez zapachu i smaku bakalii, bez tradycyjnego kompotu wigilijnego, który przygotowujemy właśnie z suszu. Suszone owoce warto jeść nie tylko w Święta, ale to jednak szczególny czas, kiedy to bakalie królują na naszych stołach w różnych postaciach.

Bakalie pochodzą z krajów Dalekiego Wschodu. Ich nazwa pochodzi z języka arabskiego, gdzie słowo bakkal, oznacza handlarza towarów. Kiedyś, ze względu na cenę, były towarem luksusowym i wyznacznikiem statusu materialnego, gościły tylko na stołach bogatych wezyrów, czy szejków. Do Europy, w tym także i do Polski trafiły w XVI w. W dzisiejszych czasach są już na szczęście bardzo popularne i łatwo dostępne. Dodajemy je do wypieków, sałatek, ciast, mięs, a także zjadamy ze smakiem, zamiast cukierków i innych przekąsek. Dzięki procesowi suszenia owoce można bezpiecznie przechowywać i cieszyć się ich smakiem przez wiele miesięcy. Zawierają w skoncentrowanej formie mnóstwo witamin i składników mineralnych. Jest w nich dużo cukrów, ale to głównie fruktoza, cukier owocowy, nie sacharoza, najczęściej używana do słodzenia. Suszone owoce zawierają też sporo błonnika. Co jeszcze kryją w sobie bakalie, że gwarantują smak i zdrowie?

ANANAS – ananas skutecznie oddziałuje na układ moczowy. Szczególnie zalecany jest przy infekcjach i stanach zapalnych pęcherza moczowego. Dzięki zawartości witaminy C wzmacnia odporność organizmu. Dodatkowo zawiera również takie pierwiastki jak: mangan, jod, żelazo. Jednak spośród innych owoców, ananas wyróżnia zawartość grupy enzymów o nazwie bromelina, wykazujących m.in. właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Dzięki bromelinie ananas wykorzystywany jest w medycynie sportowej w celu wspomagania leczenia obrzęków oraz stanów zapalnych stawów. Bromelinie, ananas zawdzięcza również swój charakterystyczny smak. Suszone krążki ananasa mogą być świetną i smaczną przekąską lub dodatkiem do wyrobów cukierniczych.

BANANY – pyszne suszone plasterki bananów wyśmienicie poprawią samopoczucie. Zawierają serotoninę, która działa uspokajająco oraz odprężająco. Ponadto zawierają spore ilości potasu i magnezu, które chronią przed stresem, apatią i znużeniem. Dodatkowo potas polecany jest osobom z chorobami nerek i układu krążenia. Zawarte w bananach składniki łagodzą również objawy napięcia przedmiesiączkowego, a także bóle menstruacyjne. Polecamy przede wszystkim jako smaczną przekąskę między posiłkami. W związku z tym, że mają sporo kalorii, będą idealne jako pożywny składnik codziennego śniadania, możemy je dodać do musli, owsianki, jaglanki. Smak bananów doskonale łączy się z mlekiem. Tak jak inne suszone owoce sprawdzą się w różnego rodzaju wypiekach.

DAKTYLE – doskonały zamiennik słodyczy w diecie dzieci! Mają mnóstwo dobrych węglowodanów, witaminy A, z grupy B oraz składniki mineralne: żelazo, fosfor, potas, magnez. Mimo że są prawdziwą skarbnicą cukrów prostych, liczne badania wykazały, że nie podnoszą poziomu cukru we krwi. Cukry te są w bardzo szybkim tempie rozkładane, a następnie wchłaniane przez organizm. Daktyle dodają olbrzymiej ilości energii, można spożyć ich nawet 100 g dziennie, przy czym nie podwyższy się poziom cukru we krwi. Są również źródłem błonnika i naturalnych salicylanów, które pomogą złagodzić objawy przeziębienia. Polecane sportowcom, osobom żyjącym w ciągłym stresie, osobom mającym problemy z siatkówką oka (oprócz witaminy A zawierają również luteinę), a co ciekawe również osobom posiadającym uczucie dyskomfortu po spożyciu alkoholu. Można wykorzystać je do ciast, dżemów, kompotów, wielu innych dań, a najprościej jako przekąskę.

FIGI - najlepsze roślinne źródło wapnia! 100 g fig ma tyle wapnia co szklanka mleka. Dlatego szczególnie powinny po nie sięgać osoby starsze i zagrożone osteoporozą. Figi wyróżniają się jednak dużą zawartością cukrów prostych, które gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi, dlatego spożycie fig powinny ograniczyć osoby chorujące na cukrzycę. Figi są rekordzistą również w kwestii zawartości błonnika pokarmowego, regulującego pracę przewodu pokarmowego, będą więc idealnym panaceum na zaparcia. Nie bez powodu, figi były podstawą jadłospisu gladiatorów przygotowujących się do zawodów, a obecnie uchodzą za symbol dobrobytu i płodności. Polecamy do ciast, dżemów, deserów, kompotów i oczywiście jako przekąskę. Czasami spotykamy na figach biały nalot, to skrystalizowana naturalnie fruktoza, która nie świadczy o złej jakości owoców.

GRUSZKI – te atrakcyjne owoce od wieków cenione są za swój niepowtarzalny smak i aromat. Budzą jednak zainteresowanie konsumentów nie tylko ze względu na walory sensoryczne. Zawierają m.in. witaminy z grupy B, szczególnie kwas foliowy, którego organizm sam nie wytwarza, a który jest niezbędny w profilaktyce wad rozwojowych płodu, składniki mineralne, z których najwięcej zawierają potasu, obniżającego m.in. ciśnienie krwi. Ponadto suszone gruszki znane są z właściwości odkwaszających układ pokarmowy, a napar z gruszek wykorzystywany jest przy męczącym kaszlu, gorączce, czy przeziębieniu. Z gruszek możemy przyrządzić nie tylko przetwory i desery. Będą również idealnym dodatkiem do potraw mięsnych, którym dodadzą lekkiego aromatu i słodkiego smaku, idealne jako nadzienie do pieczonej kaczki. Sprawdzą się również jako składnik sałatek, konfitur, do dekoracji ciast, a także jako przekąska. Polecane dzieciom i dorosłym mającym apetyt na gruszki.

JABŁKA – te najbardziej powszechne z owoców świetnie wpływają na trawienie, łagodzą podrażnienia żołądka i jelit, pomagają oczyścić układ trawienny z resztek pokarmowych, zapobiegają zaparciom i łagodzą niestrawność. Dzięki zawartości witaminy C wspomagają układ odpornościowy, a zawarte w nich witaminy z grupy B, świetnie wpływają na wygląd i kondycję skóry, włosów oraz paznokci. Suszone jabłka zawierają kwercetynę, silny przeciwutleniacz, który korzystnie wpływa na układ krążenia, poprawiając krążenie krwi oraz pracę serca. Jabłka polecane są dzieciom i dorosłym. Są świetną przekąską, ale także dodatkiem do rozmaitych potraw, deserów, ciast, kompotów, herbat, sosów i mięs.

MANGO – tropikalny owoc zwany „owocem młodości”, stanowi źródło witamin, składników mineralnych i związków aktywnych biologicznie o charakterze przeciwutleniającym. Zawiera beta-karoten, chroniący skórę przed działaniem promieni UV, jest bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia system odpornościowy, dostarcza też organizmowi błonnik. Spośród innych owoców, mango wyróżnia zawartość związku o nazwie mangiferyna, silnego antyoksydantu o działaniu ochronnym, przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym.
W organizmie pełni rolę związku, który skutecznie zwalcza drobnoustroje i wirusy, pomaga również w spowolnieniu procesów starzenia. Mango polecane jest szczególnie dla osób osłabionych oraz rekonwalescentów. Może urozmaicić nasz jadłospis jako dodatek do sałatek, deserów i ciast oraz jako przekąska.

MORELE – są nie tylko bardzo smaczne, ale także sprzyjają zdrowiu i urodzie. Zawierają szereg witamin m.in. A, B, C, E, składniki mineralne: żelazo, wapń, fosfor, potas i bor, dzięki czemu stosowane są często w anemii. Zawierają silny przeciwutleniacz beta-karoten, który ma działanie antynowotworowe i przeciwstarzeniowe. Pozytywnie wpływają na pracę serca, ciśnienie krwi, trawienie i pracę nerek, działają też zasadotwórczo, powinny je więc jeść osoby cierpiące na nadkwasotę. Poprawiają również wygląd skóry, zapobiegają jej starzeniu i są pomocne w walce z trądzikiem. Morele są szczególne polecane po treningu, po wysiłku, po chorobie, kobietom w okresie menopauzy oraz palaczom, gdyż dzięki beta-karotenowi zbawiennie działają na układ oddechowy. Pamiętajmy, żeby spożywać morele niesiarkowane, które łatwo możemy rozpoznać po wyglądzie, są ciemnobrązowe.

MORWA – morwa może nam pomóc w walce z chorobą cywilizacyjną, jaką jest cukrzyca. Morwa biała jest najpopularniejszą odmianą morwy. Zawiera substancje obniżające poziom cukru we krwi i zmniejszające ryzyko rozwoju miażdżycy. Jedną z nich jest kwercetyna, która ponadto chroni komórki, błony komórkowe i DNA przed uszkodzeniami spowodowanymi działaniem wolnych rodników, co odgrywa ważną rolę w profilaktyce wielu chorób. Blisko spokrewniona morwa czarna zawiera więcej naturalnych barwników antocyjanowych oraz sporo żelaza. Soczyste owoce o słodko-kwaśnym smaku można wykorzystać do dżemów, marmolad, soków, win, likierów i nalewek, można je również spożyć jako smaczną samodzielną przekąskę. Morwa polecana jest przede wszystkim diabetykom.

RODZYNKI - czyli suszone winogrona mają dużo witamin i składników mineralnych, m.in. potasu, czy wapnia, jednak na tle bakalii wyróżniają się zawartością boru - pierwiastka wspomagającego pracę szarych komórek oraz jako jedne z nielicznych bakalii, zawierają jod, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy. Rodzynki poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego, obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają osteoporozie. Zawierają resweratrol, czyli przeciwutleniacz chroniący komórki przed uszkodzeniem, mający działanie przeciwnowotworowe. Dzięki zawartości cukrów prostych i witamin z grupy B dodają energii i łagodzą rozdrażnienie. Doskonałe jako przekąska oraz jako dodatek do wszelkich wypieków. Polecane są osobom zmagającym się z anemią oraz kobietom w okresie menopauzy.

ŚLIWKI - śliwki w procesie suszenia zyskują wiele zdrowotnych właściwości. Zawierają naturalny alkohol cukrowy sorbitol, który nie tylko łagodzi objawy nadkwasoty, ale razem z rozpuszczalną frakcją błonnika ma silne działanie przeczyszczające, dlatego śliwki polecane są osobom z zaparciami. Korzystnie wpływają na pracę jelit, pomagają utrzymać prawidłowe stężenie glukozy we krwi, redukują zawartość cholesterolu. Dzięki jednoczesnej zawartości witaminy A i rzadko występującej w owocach witaminy E, której śliwki mają mnóstwo, uznawane są za cenne przeciwutleniacze. Można spożywać je jako samodzielną przekąskę, dodawać do różnych dań np. do owsianki, wypieków, czy mięs. Nie można o nich zapomnieć przy przygotowywaniu kompotu wigilijnego. Śliwki poprawiają apetyt i działają korzystnie na trawienie. Są świetną przekąską dla wszystkich na diecie, nawet na odchudzającej.

ŻURAWINA - małe niepozorne czerwone owoce mają najwięcej przeciwutleniaczy ze wszystkich owoców. Przeciwutleniacze działają przeciwnowotworowo i przeciwstarzeniowo. Suszona żurawina to bogate źródło witaminy C, ale zawiera również witaminę A, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak potas, wapń, sód. Żurawina znana jest ze swoich właściwości antybakteryjnych i przeciwzapalnych, zapobiegając rozwojowi szkodliwych bakterii w układzie moczowym. Ponadto zapobiega osadzaniu się na ściankach żołądka niektórych bakterii wywołujących choroby wrzodowe, pomaga w leczeniu chorób jamy ustnej i przyzębia, przeciwdziała chorobom grzybiczym, a ze względu na duże ilości witaminy C wpływa na wzrost odporności organizmu. Jej kwaśny i nieco cierpki smak doskonale komponuje się z wieloma produktami, zarówno z wyrobami cukierniczymi nadając im wyraźnego smaku, jak i daniami mięsnymi. Jest rośliną unikalną, nie tylko ze względu na smak, ale i właściwości zdrowotne.

JAGODY SUPERFOODS
(ACAI, GOJI, INKASKIE)
Chociaż nie zaliczają się do klasyków wśród bakaliowej rodziny, ich popularność wciąż rośnie. Są stosunkowo nowe na naszym rynku, dlatego postanowiliśmy Wam opowiedzieć o nich nieco więcej w artykułach poniżej:

JAGODY ACAI

JAGODY GOJI

MIECHUNKA

Pamiętajmy, żeby wybierać owoce z upraw ekologicznych, wtedy mamy pewność, że nie są konserwowane dwutlenkiem siarki.


Sylwia Kaczmarek

CZY TO PRAWDA, ŻE SUSZONE OWOCE MAJĄ WIĘCEJ KALORII NIŻ ŚWIEŻE?

Niekoniecznie! Jeśli ktoś się kiedyś nad tym zastanawiał, odpowiedź jest bardzo prosta, przykładowo 1 świeże jabłko składające się w ok. 80% z wody, waży ok. 200 g, podczas suszenia woda jest odparowywana i zostaje nam małe, pomarszczone jabłuszko, które waży ok. 40 g. Podczas procesu suszenia owoce tracą bezkaloryczną wodę, praktycznie wszystkie inne substancje, w tym cukry pozostają. Pamiętajmy, że w większości przypadków wartość energetyczna jest podana na 100 g produktu. Dlatego, jeśli koniecznie chcemy zjeść 100 g posiłku, zjemy albo pół świeżego, soczystego jabłka, czyli ok. 50 kilo kalorii, albo w przypadku suszonych owoców zjadając 100 g spożywamy dwa i pół jabłka, dostarczając wówczas ok. 260 kcal. W niektórych przypadkach np. do bardzo kwaśnych owoców takich jak żurawina, w celu poprawienia smaku dodaje się cukier. W tym przypadku suszone mają więcej kalorii niż świeże.

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA W 100g SUSZONYCH OWOCÓW

      ANANAS         1322 kJ / 312 kcal     
      BANANY         1344 kJ / 317 kcal     
      DAKTYLE         1244 kJ / 294 kcal     
      FIGI         1086 kJ / 257 kcal     
      GRUSZKI         1301 kJ / 307 kcal     
      JABŁKA         1106 kJ / 262 kcal     
      MANGO         1250 kJ / 296 kcal     
      JAGODY ACAI         2340 kJ / 562 kcal     
      JAGODY GOJI         1552 kJ / 367 kcal     
      JAGODY INKASKIE         1186 kJ / 281 kcal     
      MORELE         1206 kJ / 285 kcal     
      MORWA         1442 kJ / 340 kcal     
      RODZYNKI         1393 kJ / 328 kcal     
      ŚLIWKI         1125 kJ / 266 kcal     
      ŚLIWKI KALIFORNIJSKIE                   1172 kJ / 276 kcal     
      ŻURAWINA SŁODZONA         1436 kJ / 339 kcal     

 

JEDZMY SUSZONE OWOCE Z ROZWAGĄ
Nie jedzmy bakalii tylko od święta, to zdrowa i pełnowartościowa przekąska pełna witamin, jednak jak ze wszystkim w życiu należy zachować umiar. Przygotowaliśmy dla Was tabelkę, która z pewnością pomoże nie wpaść w słodką pułapkę.

gusia1000
gusia1000 powiedział/a:
Bardzo przydatny artykuł.
Warto było zasięgnąć tej wiedzy, którą będę rozpowszechniać wśród rodziny i znajomych.
cytuj odpowiedz 05.07.2018, godz. 21:12

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370990 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Budyń bananowy z borówkową galaretką

Budyń bananowy z borówkową galaretką

Barbara Strużyna
5 4 15 min
Szakszuka obiad w 15 minut

Szakszuka obiad w 15 minut

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 12 15 min
Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa

Barbara Strużyna
4 3 10 min
Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Paulina Jasińska
6 5 60 min
Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
15 10 15 min
Puszysty chleb na kefirze

Puszysty chleb na kefirze

MagdalenaKK
8 8 180 min
Woda na dzień dobry

Woda na dzień dobry

Barbara Strużyna
7 2 5 min
Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Nikita
9 12 15 min
Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Barbara Strużyna
7 5 40 min
Lemoniada z czerwonej koniczyny

Lemoniada z czerwonej koniczyny

Nikita
10 10 20 min
Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Dorota Rozbicka
14 13 15 min
Sos paprykowy - Lutenica

Sos paprykowy - Lutenica

Barbara Strużyna
7 4 60 min
Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Paulina Jasińska
6 4 10 min
Gazpacho z awokado i ogórka

Gazpacho z awokado i ogórka

Magdalena Nagler - foodmania
12 10 10 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet