Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktySyrop klonowy
Syrop klonowy
05 / 09 / 2023

Syrop klonowy

Katarzyna Malewska

 

Z jakim symbolem kojarzy Ci się Kanada? Czy myślisz teraz o czerwonym liściu klonu? Ten charakterystyczny listek pojawił się na fladze dopiero w 1965 roku, zresztą sama Kanada jako państwo powstała zaledwie 100 lat wcześniej. Natomiast Syrop klonowy, często nazywany złotem Kanady jest dużo starszy niż kraj, który z niego słynie. Najciekawsze w tym wszystkim jest to, że właściwie nikt nie wie, kiedy i jak powstał po raz pierwszy. Zapewne niejednej osobie spadł włos z głowy, zanim koloniści poznali sekret klonów.

DAWNO, DAWNO TEMU W ODLEGŁEJ KRAINIE…
Indiańska legenda głosi, że syrop odkrył wódz Irokezów, ligi plemion zamieszkujących tereny Ameryki Północnej, w tym dzisiejsze tereny Kanady. Pewnego bardzo mroźnego zimowego wieczoru wódz Woksis rzucił tomahawkiem w klon, następnego dnia, gdy słońce ogrzało soki wewnątrz drzewa, z otworu wypłynął słodki syrop. I chociaż legendy mają to do siebie, że mogą mijać się z prawdą, to nie można zaprzeczyć, iż rdzenni Amerykanie stoją za wynalezieniem syropu. Klony to rodzaj drzew obejmujący około 150 gatunków, lecz tylko 3 z nich nadają się do wytwarzania syropu i wszystkie pochodzą z północnej części kontynentu północnoamerykańskiego, jest to klon cukrowy oraz klon czerwony i czarny. Drzewa te do Europy zostały sprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Sam syrop Europejczykom stał się znany około 1557 roku, gdy pojawiła się pierwsza pisemna wzmianka o klonach w Ameryce Północnej wydających słodki sok, autorstwa francuskiego pisarza André Théveta. Natomiast sam proces zbierania soku i wytwarzania z niego syropu przez plemiona zamieszkujące tereny dzisiejszej wschodniej Kanady został szczegółowo opisany niemal 50 lat później, również przez Francuza – Marca Lescarbota. W tamtych czasach za jedyne poważne źródło cukru (pomijając drogocenny miód) uważano trzcinę cukrową.

Indianie uznawali sok klonowy za źródło energii i składników odżywczych. Pozyskiwano go bardzo wczesną wiosną, wykonując nacięcia w korze drzew i wtykając w nie słomki z trzciny lub kawałki kory, następnie zbierano wypływający płyn do glinianych naczyń. Sok pozostawiano w niskich temperaturach pozwalając mu zamarznąć, następnie zbierano z niego lód, który był niczym innym jak wytrącającą się wodą. Tak wstępnie zredukowany płyn transportowano saniami do dużych ognisk, gdzie gotowano go w glinianych garnkach w celu wytworzenia syropu klonowego. Niektóre źródła mówią o wrzucaniu gorących kamieni do soku, aby przyspieszyć proces odparowywania. W dawnych, przedlodówkowych czasach często zdarzało się, że redukowano go tak długo, aż wytworzył się cukier w postaci stałej, który był bardziej odporny na psucie. Indianie używali go do peklowania i zabezpieczania mięsa przed gniciem, podczas gdy w Europie w tym celu używano soli.

DZISIEJSZA PRODUKCJA SYROPU KLONOWEGO
Sok klonowy na syrop zbiera się na przełomie lutego i marca. Sezon trwa zaledwie od 8 do 10 tygodni. Aby można było pobierać sok muszą wystąpić sprzyjające warunki i temperatury - w nocy od – 10 do 0 °C, a w dzień od 0 do 10 °C. Sezon kończy się, gdy temperatura otoczenia wzrasta i rozwijają się pąki, wtedy zmienia się skład chemiczny soku czyniąc go bardzo gorzkim. W produkcji ekologicznej zebrany sok klonowy wstępnie koncentruje się w wielkich zbiornikach wykorzystując proces odwróconej osmozy, w ten sposób zachowuje się wszystkie minerały i antyoksydanty pochodzące z klonu. Następnie sok dalej zagęszcza się w parowniku, odparowując z niego wodę z udziałem temperatury dochodzącej do ok. 100 °C.

RÓŻNICE W WYGLĄDZIE I SMAKU SYROPU KLONOWEGO
W zależności od czasu, w którym pozyskuje się sok oraz procesu przetwarzania syrop różni się kolorem i smakiem. Pierwsze syropy są jasne i łagodne, im dalej w głąb sezonu (temperatura otoczenia wzrasta) tym stają się ciemniejsze, a kolor intensywniejszy. Wpływ na kolor oraz smak syropu ma także czas oraz temperatura, w której jest zagęszczany.

KLASYFIKACJA SYROPU
Obecnie przy syropach produkowanych w Kanadzie na rynek europejski najczęściej stosuje się starą, uproszczoną klasyfikację A, B, C, gdzie A to łagodny w smaku syrop o najjaśniejszym kolorze, a C to syrop ciemny i intensywny, B to kolor bursztynowy i umiarkowanie intensywny smak.

Natomiast w Ameryce Północnej w 2014 roku USDA (Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych), a za nią CIFA (Kanadyjska Inspekcja Żywności) zmieniły oznaczenia dla syropów wprowadzając jedyną klasę - A, a następnie opis dotyczący koloru i smaku, wedle oficjalnej klasyfikacji CIFA:
• Golden – syrop o jasnym, złotym kolorze i delikatnym smaku, przejrzysty – transmisja światła ponad 75 %. Amber – syrop bursztynowy o bogatym smaku delikatnym smaku, transmisja światła 50 - 75 %.
• Dark – syrop ciemny bursztynowy o intensywnym smaku, transmisja światła 25 - 50 %
• Very Dark – syrop bardzo ciemny o bardzo intensywnym smaku, transmisja światła poniżej 25 %.

SYROP KLONOWY W KUCHNI
• Syrop jasny A charakteryzuje się delikatnym, lekko waniliowym aromatem. Idealnie sprawdzi się jako polewa do owoców, naleśników, serków, jogurtów i wszelkich deserów. Polecany jest także do dressingów, koktajli i szeroko pojętego słodzenia. Dobry jako wegański zamiennik miodu.
• Syropu ciemnego C używa się często w połączeniu z jabłkami lub dynią, np. konfitury, tarty itp. Pasuje jako glazura do wielu warzyw i mięs. Idealnie komponuje się z ostrą papryką i wanilią oraz wszelkimi wędzonkami. Bardzo ciemny syrop najbardziej polecany jest do gotowania oraz wypieków. Można nim aromatyzować ciasta, ciastka, pieczywo, a także lodowe desery. Niezbędny składnik sławnego sosu BBQ sprawdzi się jako dodatek w marynatach do mięs i zalewach do przetworów.

PRZECHOWYWANIE SYROPU KLONOWEGO:
Otwarty syrop przechowuj w lodówce, aby zapobiec krystalizacji cukru w syropie możesz go także zamrozić.

CZY WIESZ, ŻE...?
• Sok można pobierać z drzewa, które osiągnie wiek ok. 45 lat, Klony cukrowe żyją do300 lat, oznacza to więc, że syrop klonowy z jednego drzewa może teoretycznie być produkowany nawet przez ponad 200 lat!
• Aby wyprodukować 1 litr syropu klonowego potrzeba aż 40 litrów słodkiego soku z drzewa. Jedno drzewo dostarcza ok. 15 litrów soku rocznie.
• Na przełomie 2011 i 2012 miała miejsce kradzież stulecia… strategicznej rezerwy syropu klonowego! W ciągu zaledwie kilku miesięcy Federacja Producentów Syropu Klonowego z Quebecu reprezentująca ok 77 % światowych dostaw syropu klonowego została okradziona na wartość niemal 19 milionów dolarów kanadyjskich! Zdarzenie to zapisało się na kartach historii jako „Napad stulecia na syrop klonowy”.

WARTOŚCI ODŻYWCZE SYROPU KLONOWEGO
Wprowadzając go do swojej diety należy pamiętać, że prócz wyśmienitego smaku ma średni indeks glikemiczny (IG = 65) jest pełen kalorii (365 kcal / 100 g, z czego aż 91 g to węglowodany, a z nich to 79 g cukry). Z powodu dużej zawartości sacharozy spożycie syropu klonowego powinno być ograniczone przez osoby walczące z nadwagą, chorujące na cukrzycę (całkowicie) oraz kobiety w ciąży. Mimo wszystko syrop klonowy to nie tylko puste kalorie.

Syrop ten zawiera potas, wapń, miedź oraz sporą dawkę manganu. Znajdziemy w nim także witaminę B1 (tiaminę) i B2 (ryboflawinę). Ciemne syropy w swoim składzie zawierają niemal 70 zidentyfikowanych polifenoli, czyli naturalnych przeciwutleniaczy oraz fitohormonów mogących łagodzić niedogodności
związane z menopauzą.

W dawnych czasach, podczas powszechnych niedoborów energetycznych w codziennej diecie traktowano go jak skarb. Dziś, gdy wybór jedzenia jest podyktowany preferencjami smakowymi, ideologią, zasobnością portfela czy troską o zbilansowane lub ekologiczne odżywianie syrop klonowy powinien być traktowany jako urozmaicenie posiłków i stosowany w formie dodatku. Jednak dzięki swojej wszechstronności jest jednym z tych produktów, które zawsze warto mieć pod ręką i powinien na stałe zamieszkać w Twojej kuchni. Na pewno odwdzięczy się swoim smakiem.

Autor: Katarzyna Malewska

 

Przepisy:

 

WEGAŃSKI, PUSZYSTY OMLET Z JABŁKIEM

SKŁADNIKI (1 porcja):
mąka orkiszowa jasna - 1/2 szklanki
mąka orkiszowa ciemna - 2 łyżki
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 2 łyżki wody
napój migdałowy - 1/2 szklanki
syrop klonowy - 2 łyżki
ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
jabłko - 1 szt.
cynamon - 1/2 łyżeczki
olej kokosowy - 1 łyżka + trochę
woda - trochę
do dekoracji: jagody goji, wiórki kokosowe, orzechy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: W misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, żel z siemienia lnianego, jedną łyżkę syropu klonowego, ocet jabłkowy, napój migdałowy. Na małej patelni z nieprzywierająca powłoką rozgrzej olej kokosowy. Przelej ciasto na patelnię i smaż z obu stron na złoty kolor.
KROK 2: Na drugiej patelni rozgrzej trochę oleju koksowego. Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Przełóż na patelnię i podpraż. Dodaj syrop, cynamon i odrobinę wody. Duś, aż jabłka będą miękkie. Omlet przełóż na talerz, udekoruj jabłkami, wiórkami kokosowymi, orzechami i jagodami.

 

NALEŚNIKI Z TWAROGIEM I SYROPEM KLONOWYM

SKŁADNIKI (8 porcji):
mąka pszenna - 250 g
mleko z obniżoną zawartością laktozy - 1/2 litra
jaja - 2 szt.
sól szczypta
masło - 1 łyżka
nadzienie:
twaróg półtłusty - 250 g
śmietana - 200 ml
sól - 1 szczypta
sproszkowane liofilizowane owoce lub spirulina - 1/2 łyżeczki
dodatki:
syrop klonowy - 4 łyżki
owoce sezonowe - 4 garści
olej do smażenia - trochę
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Masło roztapiamy na patelni. Do miski wkładamy mąkę, mleko, jajka, sól, 2 łyżeczki cukru opcjonalnie i miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy roztopione masło i dalej miksujemy. Odstawiamy na chwilę.
KROK 2: Naleśniki smażymy na patelni suchej lub z odrobiną oleju.
KROK 3: Twaróg ugniatamy widelcem, dodajemy śmietanę i szczyptę soli i ugniatamy. Opcjonalnie możemy dodać sproszkowane owoce, warzywa liofilizowane lub spirulinę np. niebieską. Nie zmienia to smaku, ale za to zmienia niesamowicie kolor.
KROK 4: Naleśniki smarujemy masą twarogową i zawijamy lub składamy. Posypujemy owocami i polewamy syropem klonowym!

 

JAGLANKA O SMAKU SZARLOTKI

SKŁADNIKI (2 porcje):
mleko kokosowe (mała puszka) - 165 ml
mleko lub woda - 3/4 szklanki
kasza jaglana - 100 g
syrop klonowy - 2 - 4 łyżki
jabłko - 1 szt.
cytryna - 1 szt.
owsiane ciasteczka - 3 szt.
masło - 2 łyżeczki
cynamon - 2 szczypty
imbir w proszku - 1 szczypta
goździki - 2 szt.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Kaszę wsypujemy na sitko i dokładnie przelewamy wrzątkiem. Odstawiamy na bok. W garnku umieszczamy mleko (lub wodę) i mleczko kokosowe, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy kaszę, syrop klonowy, szczyptę cynamonu, szczyptę imbiru i 2 goździki. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 15
minut, często mieszając, aż kasza wchłonie cały płyn. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok.
KROK 2: Jabłko kroimy wraz ze skórką w drobną kostkę. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy syrop klonowy i wrzucamy jabłko, doprawiamy szczyptą cynamonu i smażymy kilka minut, aż jabłka zmiękną.
KROK 3: Do miseczek nakładamy kaszę, na nią wykładamy podsmażone jabłka. Całość posypujemy pokruszonymi ciasteczkami owsianymi.

 

KURCZAK Z AVOCADO NA RUKOLI

SKŁADNIKI (4 porcje):
pierś z kurczaka (duża) - 1 szt.
sos sojowy bezglutenowy - 20 ml
ocet balsamiczny - 20 ml
olej lub oliwa - 20 ml
syrop klonowy - 20 ml
rukola - 1 opakowanie
avocado - 1 szt.
pomidory - 2 szt.
ogórki - 2 szt.
papryka - 1 szt.
majonez, ketchup - po 2 łyżki
musztarda bezglutenowa - 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Pierś z kurczaka kroimy w paski 1,5 cm grubości i 5 cm długości. Marynujemy paski kurczaka w sosie sojowym, zmieszanym z octem balsamicznym, olejem i syropem klonowym. Najwygodniej włożyć kawałki piersi kurczaka i marynatę do foliowego woreczka, dobrze zawiązać i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę.
KROK 2: Umyć rukolę, sparzyć i obrać pomidory, obrać i wypestkować awokado, obrać ogórki, pokroić w paski paprykę. Przygotowane produkty rozłożyć na talerzach.
KROK 3: Na patelni podsmażyć paski kurczaka (do 15 min). Mieszamy w kubeczku majonez, ketchup i musztardę. Usmażone mięso wykładamy na talerze z warzywami i polewamy przygotowanym sosem.

 

SEZAMKOWA PASTA KANAPKOWA – 2 SKŁADNIKI

SKŁADNIKI (1 porcja):
ziarno sezamu lub tahini - 1 szklanka
syrop klonowy - 4 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Jeśli przygotowujemy tahini od podstaw, to bierzemy blender kielichowy o dużej mocy.
KROK 2: Sezam wysypujemy na czystą, suchą patelnię i podgrzewamy na niedużym ogniu, aż zacznie ładnie pachnieć. Nie dopuszczamy do zbrązowienia nasion, bo staną się gorzkie.
KROK 3: Leciutko zrumienione ziarenka przesypujemy na talerz i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie ziarno przesypujemy do blendera, dodajemy syrop klonowy (3-4 łyżki) i miksujemy, co jakiś czas zeskrobując ziarno ze ścianek. Miksujemy do momentu, aż pasta stanie się kremowa i jednolita.
KROK 4: Jeśli używamy gotowego tahinii mieszamy je z syropem klonowym łyżeczką ,jeśli jest miękkie lub przy pomocy blendera ręcznego. Przekładamy pastę do słoika. Przechowujemy w lodówce.

 

BURACZKI W SYROPIE KLONOWYM Z MINI MOZZARELLĄ

SKŁADNIKI (2 porcje):
buraki czerwone (ugotowane) - 400 g
cukier kokosowy - 1 łyżka
wiórki kokosowe - 1 łyżka
mini mozzarella (kulki) - 200 g
syrop klonowy do polania - trochę
herbatniki pełnoziarniste lub inne kruche ciasteczka - 6 szt.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cukier kokosowy z wiórkami mielimy w młynku do kawy. Buraki kroimy w plastry, a po środku kładziemy po połówce mozzarerlli. Kulki sera obficie polewamy syropem klonowym i posypujemy kokosowym pyłkiem. Herbatniki rozgniatamy i wykładamy na bok talerzyków.

 

 

Źródła:

https://inspection.canada.ca/about-cfia/acts-and-regulations/list-of-acts-and-regulations/documents-incorporated-by-reference/canadian-grade-compendium-volume-7/eng/1521118355767/1521118356469?chap=0

https://www.ams.usda.gov/grades-standards/maple-syrup-grades-standards

https://en.wikipedia.org/wiki/Maple_syrup

https://www.massmaple.org/about-maple-syrup/maple-history/

https://vermontmaple.org/maple-syrup-grades

https://pl.wikipedia.org/wiki/Syrop_klonowy

https://pl.wikipedia.org/wiki/Cukier_spo%C5%BCywczy

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:02012R0432-20160914&from=ES

http://web.archive.org/web/20060412081339/http://ohioline.osu.edu/b856/b856_3.html

http://web.archive.org/web/20060629023134/http://ohioline.osu.edu/b856/b856_10.html

https://www.maplefromcanada.com/nutrition/

https://archive.ph/20120724024244/http://www.burlingtonfreepress.com/article/20110404/NEWS02/110403015/Quebecol-fancy-name-healthful-compound-found-Canadian-syrup

https://en.wikipedia.org/wiki/Quebecol

https://pl.wikipedia.org/wiki/Witamina_B1

https://extension.unh.edu/blog/2022/03/making-grade-color-flavor-maple-syrup

https://www.cbmaplefarm.com/blogs/news/how-maple-syrup-is-made

https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Canadian_Maple_Syrup_Heist

 

Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 26 Jesień 2023

Nikita
Nikita powiedział/a:
Bardzo ciekawe informacje.
cytuj odpowiedz 07.01.2024, godz. 07:55

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370590 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet