Sezamkowa pasta kanapkowa – 2 składniki
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: desery, lunchbox, śniadanie
Kuchnia (region): grecka
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie
Zawiera: strączkowe, sezam
Składniki:
Sposób przygotowania:
Sezam wysypujemy na czystą, suchą patelnię i podgrzewamy na niedużym ogniu aż zacznie ładnie pachnieć. Nie dopuszczamy do zbrązowienia nasion, bo staną się gorzkie.
Leciutko zrumienione ziarenka przesypujemy na talerz i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie ziarno przesypujemy do blendera, dodajemy syrop klonowy (3-4 łyżki) i miksujemy, co jakiś czas zeskrobując ziarno ze ścianek. Miksujemy do momentu aż pasta stanie się kremowa i jednolita.
Przekładamy pastę do słoika. Przechowujemy w lodówce.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.