
Sezamkowa pasta kanapkowa – 2 składniki

Rodzaj posiłku: desery, lunchbox, śniadanie
Kuchnia (region): grecka
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie
Zawiera: strączkowe, sezam
Składniki:
Sposób przygotowania:
Najpierw sezam wysypujemy na czystą, suchą patelnię i podgrzewamy na niedużym ogniu aż zacznie ładnie pachnieć. Nie dopuszczamy do zbrązowienia nasion, bo staną się gorzkie.
Następnie leciutko zrumienione ziarenka przesypujemy na talerz i zostawiamy do ostygnięcia.
Potem ziarno przesypujemy do blendera, dodajemy syrop klonowy (3-4 łyżki) i miksujemy, co jakiś czas zeskrobując ziarno ze ścianek.
Miksujemy do momentu aż pasta stanie się kremowa i jednolita.
Jeśli używamy gotowego tahinii mieszamy je z syropem klonowym łyżeczką jeśli jest miękkie lub przy pomocy blendera ręcznego.
Przekładamy pastę do słoika. Przechowujemy w lodówce.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.