Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyWęgiel aktywny - w medycynie, kosmetyce, kulinariach - przepisy
Węgiel aktywny - w medycynie, kosmetyce, kulinariach - przepisy
16 / 01 / 2020

Węgiel aktywny - w medycynie, kosmetyce, kulinariach - przepisy

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz

Węgiel aktywny to kolejna naturalna substancja obok sody, która znajduje szerokie zastosowanie w codziennym życiu. Swoją wyjątkowość zawdzięcza specyficznym chemicznym właściwościom powierzchni oraz strukturze, na którą składają się nieregularnie występujące w nim mikro i makro pory. Dzięki czemu jego powierzchnia sorbcyjna osiąga wg różnych źródeł od 2500m² do ponad 3500m² na gram (dla porównania powierzchnia boiska piłkarskiego to ok 7000m²).

W ostatnim czasie cieszy się on rosnącą popularnością, bowiem oprócz zastosowania medycznego, np. przy zatruciach pokarmowych, znalazł zastosowanie w kosmetyce i kulinariach. Najważniejszą jego zaletą jest naturalne pochodzenie. Węgiel aktywny produkuje się z substancji organicznych, które charakteryzują sie dużą zawartością węgla pierwiastkowego. Najczęściej stosowanymi surowcami wykorzystywanymi przez producentów są: drewno (lignina), węgiel kamienny, węgiel brunatny oraz torf.

W przypadku produkcji węgla aktywnego do celów spożywczych wytwórcy sięgają po surowce roślinne takie jak: bambus, kokos, wierzba wiklinowa, skorupy orzechów, łupiny, pestki lub nasiona owoców czy słomę.

Aktywny węgiel ekologiczny pochodzi z plantacji ekologicznych i uzyskiwany jest np. z wierzby krzewiastej lub kokosa. Plantacje są rozlokowane na specjalnie do tego wyselekcjonowanych polach, których skład gleby obfituje w pożądane przez człowieka mikro- i makroelementy. Węgiel aktywny uzykiwany jest w procesie pirolizy. Piroliza to proces rozkładu drewna zachodzący pod wpływem wysokiej temp. (do 1000 st. C) bez obecności tlenu lub innego czynnika utleniającego. W pierwszej fazie otrzymujemy karbonizat, który następnie poddawany jest procesowi fizycznemu z udziałem pary wodnej, w wyniku którego otrzymujemy porowatą strukurę węgla. W zależności od celu zastosowania produkuje się węgle pyliste, ziarniste oraz formowane. Otrzymywanie węgla aktywnego jest stosunkowo tanie a jego zastosowania bardzo szerokie.

Trochę historii: istnieją papirusowe zapiski z około 1500 roku p.n.e. mówiące o używaniu węgla do posypywania ran w celu neutralizacji zapachu rozkładających się tkanek. W IV wieku p.n.e. Hipokrates stosował węgiel otrzymywany z drewna w medycynie. W rzymskiej "Historii Naturalnej" Pliniusz Wielki przedstawia węgiel jako środek na takie choroby jak: anemia czy zawroty głowy. Od XIX w. zaczęto stosować węgiel aktywny przemysłowo w celu oczyszczania cukru. Metody jego wytwarzania, w szczególności fazy aktywacji udoskonalano w wieku XX. Węgiel aktywny zaczęto stosować w filtrach masek przeciwgazowych w trakcie I Wojny Światowej.
Tak duże zastosowanie węgla aktywnego zawdzięczmy jego dużej powierzchni absorpcyjnej wynikającej z jego porowatości, ale także specyficznych właściwości chemicznych. Spektrum zastosowania tej substancji jest bardzo szerokie w przemyśle spożywczym, w procesach produkcyjnych, w akwarystyce, w medycynie, kosmetyce a nawet w elektronice (baterie, kondensatory). Służy m.in. do harmonizacji smaku wody pitnej, a także w produkcji napojów bezalkoholowych oraz piwa i wina. Absorbuje substancje, które niekorzystnie wpływają na smak i aromat destylatów. Powszechnie stosowany w filtrach do uzdatniania wodny lub pochłaniaczach w maskach gazowych. Akwaryści stosują go do oczyszcza wody w akwariach.

Węgiel aktywny stosuje się w celu absorpcji estrów, pestycydów, jonów metali ciężkich, rtęci, detergentów itp. Z w/w powodów używany jest w ochronie środowiska np. do oczyszczaniu gazów wylotowych ze spalarni i zakładów energetycznych oraz przy rewitalizacji terenów poprzemysłowych.


ZASTOSOWANIE:

W medycynie stosuje się go na zatrucia pokarmowe, przy biegunkach, wzdęciach np. po posiłkach zawierających strączki, ma właściwości zapierające i osłaniające. Pomaga w zatruciach lekami i związkami chemicznymi. Pomaga zmniejszyć dolegliwości towarzyszące przy kacu.

W kosmetyce nazwany jest czarnym złotem. Nie niszcząc szkliwa, wybiela zęby już od pierwszego użycia. Absorbuje zanieczyszczenia ze skóry. Można go stosować do każdego typu skóry: trądzikowej czy wrażliwej, którą oczyszcza, odświeża i rozjaśnia. Zmniejsza przetłuszczanie się włosów.

 

Czyszczenie zębów:

Niewielką ilość produktu należy nanieść na lekko zwilżoną szczoteczkę a następnie szczotkować zęby przez 2-3 minuty. Po użyciu węgla należy dokończyć mycie zębów pastą do zębów. Zęby będą białe i nie będą miały oznak nalotu czy przebarwień jeśli będziemy używać węgla aktywnego 2-3 razy w tygodniu. Dodatkowo węgiel aktywny eliminuje przykry zapach z ust.


Pielęgnacja skóry:

Maseczka przygotowana na bazie jogurtu z węglem aktywnym oczyści i odżywi skórę. Można dodać kilka kropel olejku arganowego bogatego w witaminę E, która ma właściwości odmładzające. Węgiel aktywny poradzi sobie z trądzikiem na plecach. Łyżeczkę węgla aktywnego należy wsypać do kąpieli. Po kąpieli umyć skórę dodatkowo ponieważ pozostający osad może ubrudzić ubranie.


Mycie włosów:

Włosy myte 2 razy w tygodniu szamponem z dodatkiem 1/2 łyżeczki węgla aktywnego będą się mniej przetłuszczać. Po tej kuracji włosy staną się również lekkie i uniesione od nasady skóry głowy.


W domu węgiel aktywny pomoże zneutralizować brzydki zapach lub pomóc przy usuwaniu uporczywych plam na dnie naczyń (ten zabieg należy wykonywać w rękawiczkach). Niewielka ilość proszku umieszczona w małym naczyniu na półce w lodówce skutecznie pochłonie niepożądane zapachy.

W ogrodzie węgiel aktywny pomoże odkwasić glebę. Stwarza on lepsze warunki do wzrostu dla roślin zasadolubnych. A w oczkach wodnych może być użyty do oczyszczenia wody.


Po ukąszeniu owadów np. komarów opuchnięte miejsce po zdezynfekowaniu można posmarować maścią  z węglem aktywnym.

Maść na ukąszenia owadów 

Składniki:
• 2 łyżek oleju kokosowego, 
• 1 i 1/2 łyżeczki węgla aktywnego
• 1 i 1/2 łyżeczki glinki
• po 5 kropel olejku lawendowego i olejku z drzewka herbacianego.

Przygotowaną maścią posmarować ugryzione miejsce.  

Kiedy jesteśmy na wakacjach opuchliznę i swędzenie zniweluje pasta z łyżeczki węgla aktywnego rozpuszczonego w kilku kroplach wody. Pastę należy nanieść na ugryzione miejsce na 30 minut i powtórzyć jeśli dolegliwości nie mijają.

KUCHNIA


TORT BLACK&WHITE

 SKŁADNIKI:

5 jajek (w temp. pokojowej)
2 łyżeczki węgla aktywnego + 3 łyżeczki wody
160 g cukru (np. z agawy)
130 g mąki kukurydzianej
50 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli

2 łyżeczki wody kokosowej liofilizowanej
pół szklanki gorącej wody

500 gram mascarpone
mleczko kokosowe ok 1/2 szklanki
1 łyżka cukru pudru trzcinowego
( 2łyżki malibu opcjonalnie)
owoce: jeżyny, czarne maliny, praliny kokosowe (lub czarne winogrona, borówki)

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:

  1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli. Gdy zacznie się pienić dodawać po łyżce cukru i ubijać do uzyskania lśniącej piany. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku i wlać rozmieszany w wodzie węgiel aktywny.
  2. Obie mąki przesiać i delikatnie wmieszać do powstałej masy.
  3. Dno tortownicy o średnicy 19 cm wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić (nie natłuszczać rantu). Przełożyć ciasto i wyrównać.
  4. Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 45 min do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić. Wystudzony biszkopt przeciąć na trzy równe części.

Poncz: 2 łyżeczki wody kokosowej liofilizowanej  rozpuścić w gorącej wodzie.

Krem: Mascaropne przełożyć do naczynia, wlać mleko kokosowe, dodać cukier puder, (2 łyżki malibu opcjonalnie) i wymieszać. 

Na talerz umieścić dolny blat nasączyć pączem. Posmarować 1/3 częścią kremu. To samo zrobić z pozostałymi.

Owoce i praliny: Wierzch udekorować owocami i pralinami kokosowymi.

Smacznego! 


W kulinariach węgiel aktywny znalazł szerokie zastosowanie jako naturalny barwnik spożywczy. Produkty z jego użyciem budzą ciekawość i chęć spróbowania nowości. Dzięki niemu spożywany pokarm ma właściwości oczyszczające z toksyn i zanieczyszczeń. Można dodać go do bułek, naleśników, lodów oraz do lodowych rożków, gofrów, drinków, koktajli i ciast, praktycznie nie ma ograniczeń. Barwi biszkopty, ciasta drożdżowe, ciasta kruche, ciastka i kremy. Dzięki niemu można wykreować kontrastowe, nietuzinkowe dania, budzące ciekawość, po które chce się sięgać.

Popularna stała się czarna lemoniada przygotowana z wody, miodu lub syropu klonowego, cytryny z dodatkiem 1/3 łyżeczki węgla aktywnego. Tak przygotowana lemoniada pomoże przy codziennej walce z toksynami.

Ma także inne zastosowanie w przemyśle spożywczym. Jest powszechnie wykorzystywany do odbarwiania. Odbarwia się nim syropy cukrowe, oleje i tłuszcze. Usuwa nieprzyjemne zapachy i niepożądane barwy w celu klarowania i poprawy jakości produktów.

 

CZARNE BROWNIE

SKŁADNIKI:
gorzka czekolada - 200 g
masło lub olej kokosowy - 100 g
mąka ryżowa pełnoziarnista lub pszenna - 200 ml
węgiel aktywny kokosowy - 2 łyżki
jaja - 4 szt.
cukier kokosowy lub trzcinowy - 1/2 szklanki (opcjonalnie, gdyż banany są już słodkie)
dojrzałe banany - 2 szt.
mielona wanilia - 1 łyżeczka
aromat waniliowy - 1 łyżeczka
kontrastujące czerwone owoce: truskawki, maliny, porzeczki, wiśnie lub przełóż białym kremem przygotowanym z mascarpone, kremówki i cukru, biała czekolada.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czekoladę pokruszyć i włożyć do naczynia wraz z masłem/olejem kokosowym i rozpuścić w kąpieli wodnej dodając 2 łyżki węgla aktywnego kokosowego, dokładnie wymieszać. Wystudzić mieszaninę.
  2. Banany zmiksować.
  3. W dużej misce ubić jajka z cukrem kokosowym na puch, dodać wanilię i esencję.
  4. Dodać zmiksowane banany. Wymieszać.
  5. Następnie dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać.
  6. Przelać do formy ( u mnie 18 x 18) i piec 30 minut w 180 stopniach.
  7.  Polać rozpuszczoną czekoladą, najlepiej kontrastującą białą.


PRZECIWSKAZANIA:

Węgiel nie jest wskazany dla osób ze schorzeniami układu pokarmowego, borykającymi się z zaparciami. Nie zaleca się także łączenia go z przyjmowanymi lekami, szczególnie tymi na receptę ze względu na osłabienie terapeutyczne przyjmowanego leku. Unikać należy go także przy niedrożności jelit i bólu brzucha. Węgiel aktywny może uczulać. Warto wykonać próbę przed jego użyciem osobom szczególnie podatnym na alergie.

 

Źródła:

http://www.ztch.umcs.lublin.pl/materialy/rozdzial_08.pdf

https://www.aces.pl/56,rodzaje_i_zastosowanie_wegla_aktywnego
Nowoczesne technologie węglowe – adsorbenty węglowe(Agnieszka Sioła, Bogusław Smółka (JSW Innowacje S.A., Katowice), Piotr Burmistrz, Krzysztof Kogut (AGH, Kraków), Sławomir Stelmach (IChPW, Zabrze)

Artykuł pochodzi z magazynu zima 2019 Gotuj w stylu eko.pl

 
Nikita
Nikita powiedział/a:
bardzo ciekawy artykuł, no i intrygujące przepisy
cytuj odpowiedz 05.12.2019, godz. 13:21
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Właśnie węgiel taki jest używany do wypieku modnych ostatnio czarnych bułek do burgerów :)
cytuj odpowiedz 26.08.2020, godz. 20:19

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370090 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet