Wody, soki i napoje - na nawodnienie, orzeźwienie i pobudzenie
Katarzyna Malewska
Wody, soki i napoje - na nawodnienie, orzeźwienie i pobudzenie
DLACZEGO MUSIMY PIĆ?
Wszystkie procesy zachodzące w organizmie odbywają w środowisku wodnym. Od spożywania pokarmów, przez trawienie, wykorzystanie składników z pożywienia, do wydalania produktów ubocznych powstających w procesach metabolicznych i toksyn.
Dzięki wodzie organizm może regulować swoją temperaturę. Woda to najważniejszy składnik diety. Ludzki organizm może obyć się bez pożywienia przez kilka dni, a w skrajnych przypadkach nawet kilka tygodni. 73 dni bez spożywania pokarmów wytrzymał Terence MacSwiney, niestety rekordzista zmarł z wycieńczenia. Oficjalny rekord w nie piciu został ustanowiony przez Austriaka, który wytrzymał 18 dni bez jedzenia i picia, zlizując jedynie wilgoć ze ściany celi, w której go zamknięto i o nim zapomniano, przeżył.
Przyjmuje się, że zdrowy człowiek w komfortowych warunkach jest w stanie wytrzymać bez wody maksymalnie do 4 dni. Jednak przy gorączce, wzmożonym wysiłku fizycznym czy upałach ten czas gwałtownie spada i pierwsze oznaki odwodnienia mogą pojawić się już po paru godzinach, a należą do nich: suchość w ustach, bóle głowy, osłabienie, a później nawet drgawki, zaburzenia pracy serca, utrata przytomności. Latem, podczas rekordowych upałów nawet nieświadomie możemy narazić siebie na niebezpieczeństwo, ponieważ wystarczy naprawdę niewiele, aby się odwodnić.
Najlepiej pić wodę, ale jeśli chcemy urozmaicenia? Na szczęście rynek obfituje w wiele propozycji, z których możemy wybierać. Owocowe soki oprócz wody oferują substancje odżywcze i bogactwo witamin, a napoje przynoszą orzeźwienie i często ich receptury są tworzone tak, aby spełniały dodatkowo różne funkcje, takie jak np. nawadniające, pobudzające itp.
WODA - NA ORZEŹWIENIE I NAWODNIENIE
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów wody, są to wody mineralne, źródlane, humusowe (czarna woda), smakowe, a nawet woda kokosowa, która w rzeczywistości jest sokiem owocowym, gdyż pochodzi z wnętrza kokosa, a sam kokos jest owocem.
Wody gazowanej - czyli nasyconej dwutlenkiem węgla powinny unikać osoby cierpiące na nadkwasotę, zaburzenia trawienia, choroby gardła i strun głosowych. Często spotykamy się z opinią, że powinno się całkowicie z takiej wody zrezygnować, jednak oprócz przypadków wymienionych powyżej woda gazowana dla zdrowej osoby nie stanowi żadnego zagrożenia, a wręcz wykazuje pozytywne działanie. Dwutlenek węgla podrażnia kubki smakowe powodując uczucie orzeźwienia i lepiej gasi pragnienie od wody niegazowanej, dzięki temu poprawia samopoczucie. Ponadto dwutlenek węgla ma działanie bakteriostatyczne, które sprawia, że w wodzie gazowanej trudniej rozwija się flora bakteryjna.
SOKI OWOCOWE DLA WITAMIN
Sok owocowy musi zawierać przynajmniej 85 % owoców w składzie, reszta to woda oraz niewielkie ilości cukru lub innych naturalnych substancji słodzących, często łagodzących np. kwaśny smak. Dodatkowego cukru nie znajdziemy w naturalnie bardzo słodkim soku gruszkowym i winogronowym. Ponadto soki dzielimy na soki odtwarzane z koncentratu i soki wyciskane, bezpośrednie, nieodtwarzane z koncentratu - w skrócie NFC. W sokach NFC najczęściej nie ma żadnych dodatków, a zawartość owoców sięga 100 %. W związku z tym, że owoce naturalnie zawierają sporo cukru - pijmy je z umiarem.
NEKTARY OWOCOWE - MIĘDZY SOKIEM, A NAPOJEM
Pośrednim produktem między sokiem, a napojem jest nektar owocowy. W zależności od gatunku nektary zawierają od 30 do 50 % owoców. Ekologiczne marki oferują nektary, w których składzie znajdziemy wodę, certyfikowane: owocowe soki, przeciery i ewentualnie dodatek cukru bio. Dodanie przecieru sprawia, że w takim naktarze znajduje się także więcej błonnika.
NAPOJE OWOCOWE - NA ORZEŹWIENIE
Najczęściej dominującym składnikiem w napojach owocowych jest woda. Czy oznacza to, że są gorsze? Absolutnie nie! Napój jak sama nazwa wskazuje służy do napojenia, ma mniej kalorii od soku i często dużo mniej węglowodanów. Tu nie ma ścisłych wytycznych co do zawartości procentowej owoców, najczęściej jest to ok. 10 - 15 %. Pamiętajmy, że w ekologicznych produktach stosowanie sztucznych dodatków takich jak konserwanty czy sztuczne barwniki i aromaty jest zakazane. Najczęściej w napojach bio oprócz wody znajdują się soki owocowe i różne dodatki takie jak przyprawy, wyciągi, ekstrakty, naturalne substancje słodzące, a nawet ocet czy ziołowy napar. Dodatki mają na celu urozmaicenie smaku napoju lub nadanie mu funkcjonalności. Przykładowo napoje z dodatkiem octu są niezwykle orzeźwiające.
IZOTONIKI - NA NAWODNIENIE
Napój izotoniczny to płyn mający na celu wyrównanie poziomu wody i elektrolitów wydalanych z organizmu podczas wysiłku fizycznego i związanego z tym wydzielania potu. Odpowiada także za uzupełnienie witamin i soli mineralnych i w niewielkim stopniu węglowodanów. O odpowiednie nawodnienie bez względu na aktywność fizyczną należy najbardziej dbać podczas gorączki oraz upałów, czyli wtedy, kiedy najbardziej się pocimy.
W domu bez problemu przyrządzimy nasz własny napój izotoniczny. Wystarczy do szklanki wody dodać do smaku trochę dowolnego słodzidła, np. miodu lub owocowego soku i szczyptę soli. Możemy także użyć przeróżnych dodatków, takich jak zioła, pokrojone lub przeciśnięte owoce i warzywa, które dostarczą dodatkowych substancji odżywczych i nadadzą unikalnego smaku.
PIWO BEZALKOHOLOWE NA ORZEŹWIENIE I NAWODNIENIE
Proces powstawania piwa bezalkoholowego jest taki sam, jak klasycznego, do momentu, w którym przerywa się fermentację, jeszcze przed wytworzeniem alkoholu. Zawartość alkoholu w takim wyrobie nie może przekroczyć 0,5% całkowitej objętości. Piwo dzięki zawartości polifenoli chroni przed wolnymi rodnikami, wzmacnia system odpornościowy. Nie zawiera tłuszczu i cholesterolu oraz pomaga uzupełnić niedobory miedzi, co sprawia, że m.in. zapobiega powstawaniu zmian miażdżycowych. Bogate jest w mikroelementy i witaminy z grupy B. Wraz z potem tracimy sód, który jest jednym z podstawowych składników płynów izotonicznych, zatem dodanie soli - ok. 1,5 g na litr piwa bezalkoholowego pozwoli nam uzyskać funkcjonalny napój na lato.
Niektóre z piw bezalkoholowych, w tym ekologiczne piwo bezalkoholowe Neumarkter Lammsbrau, mają właściwości izotoniczne, potwierdzone przez Uniwersytet Techniczny w Monachium. Dowiedzione zostało, że pite przez maratończyków w ilości nawet 1,5 litra dziennie obniża poziom leukocytów we krwi o 20 %, zmniejszając tym samym stan zapalny. Ponadto zawartość chmielu pomaga w walce z bezsennością.
NAPOJE ENERGETYZUJĄCE - NA POBUDZENIE
Zwykle na takie napoje mówi się energetyki i nie kojarzą się dobrze, ponieważ zawierają duże ilości substancji pobudzających. Nadmierne spożywanie może powodować skutek odwrotny albo – co gorsza – prowadzić do problemów z sercem. Jednak wszystko jest dla ludzi, a czasem każdy z nas potrzebuje kopa, najlepiej bio kopa. Producenci bio będący zwykle trendsetterami i tym razem nie pozostają w tyle. Co więcej, napoje ekologiczne tworzone są bez użycia sztucznych substancji słodzących, barwników i konserwantów, ponieważ te zabronione są w produkcji ekologicznej.
Ponadto co bardzo ważne w ekologii nie stawia się na ilość, ale na jakość, dlatego zwykle takie napoje nie mają maksymalnych dawek substancji pobudzających, skomponowane są tak, aby dawać energię w sposób zrównoważony i jak najbardziej bezpieczny.
W szerokiej gamie napojów energetyzujących znajdziemy mnóstwo ciekawych propozycji zawierających głównie ekologiczne wyciągi z roślin, które w sposób naturalny dodadzą energii, kiedy będzie potrzebna. Są to zwykle napoje lub napary z kawą czy guaraną.
WODA KOKOSOWA EGZOTYCZNE ORZEŹWIENIE I NAWODNIENIE
Woda kokosowa to przezroczysty, lekko mętny płyn, który znajduje się wewnątrz jeszcze zielonych orzechów kokosowych. Jest bogata w potas, wapń i chlorki. Podczas upałów doskonale gasi pragnienie. Zawartość potasu reguluje gospodarkę wodną w naszym organizmie, wzmacnia również mięśnie, a także wpływa na prawidłowe funkcjonowanie serca. Zawiera także magnez, który działa kojąco na układ nerwowy, dlatego polecana jest też dla osób żyjących w ciągłym stresie, likwiduje powracające skurcze wywołane stresem. Poprawia również wygląd włosów i paznokci. Występujące w niej fosfor i wapń są budulcem dla naszych kości i zębów.
WODA SMAKOWA Z KAWAŁKAMI OWOCÓW
NAPÓJ Z OCTEM JABŁKOWYM NA POPRAWĘ ODPORNOŚCI
WODA Z OCTEM JABŁKOWYM NA CZCZO
PIWO Z MALINAMI I LODEM DOBRY IZOTONIK NA UPAŁY
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 21 LATO 2022
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.