Domowa kombucza
NikitaRodzaj posiłku: napoje
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe
Składniki:
Dobrej jakości herbata - 2-2,5 łyżki
Cukier trzcinowy, ewentualnie biały, miod, kokosowy - 3/4 szklanki
Słój szklany o pojemności 3 l
Gaza
Dodatkowe informacje:
Ważne: nie używamy metalu przy produkcji kombuchy.Jeżeli przetrzymamy za długo (po około 10-14 dniach) zrobi się ocet, ale nie wylewamy go, można go wykorzystać np. do mycia cytrusów lub celów kulinarnych. Grzyba myjemy i nastawiamy kolejną partię ze świeżą herbatą (pamiętamy aby grzyba wrzucić do ostudzonej herbaty).
Grzyb kombuchy ciągle się mnoży, tzn narasta na wierzchu kolejną warstwą cienką błonka, która staje się coraz grubsza, można ją oddać znajomym lub zasilić kompost (jak nie ma chętnych).
Generalnie ciągle mam na zbyciu kombuchy i chętnie bym oddała za darmo (Lublin).
Sposób przygotowania:
Po około tygodniu mamy gotowy pyszny probiotyczny zdrowy napój, lekko gazowany, kwaskowaty, bogaty w witaminy i minerały.
Przelewamy do butelek, zakręcamy i chowamy do lodówki. Pijemy na zdrowie.
Znowu parzymy herbatę i nastawiamy kolejną partię do fermentacji.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.